Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 29.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2003 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО РЕГУЛИРАН ПАЗАР, ПАЗАРЕН ОПЕРАТОР, ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА МНОГОСТРАННА СИСТЕМА ЗА ТЪРГОВИЯ, ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК, ИНВ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2003 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО РЕГУЛИРАН ПАЗАР, ПАЗАРЕН ОПЕРАТОР, ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА МНОГОСТРАННА СИСТЕМА ЗА ТЪРГОВИЯ, ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК, ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО, УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО, ДРУЖЕСТВО СЪС СПЕЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ, НАЦИОНАЛЕН ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД И ЛИЦЕ, УПРАВЛЯВАЩО АЛТЕРНАТИВЕН ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД (ДВ, БР. 109 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.8 от 29 Януари 2021г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 11 от 3.12.2003 г. за лицензите за извършване на дейност като регулиран пазар, пазарен оператор, за организиране на многостранна система за търговия или организирана система за търговия, за извършване на дейност като инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество, дружество със специална инвестиционна цел, национален инвестиционен фонд, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, и доставчик на услуги за докладване на данни".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. С наредбата се уреждат условията и редът за издаване на лицензи за извършване на дейност като регулиран пазар, пазарен оператор, за организиране на многостранна система за търговия (МСТ) и организирана система за търговия (ОСТ), за извършване на дейност като инвестиционен посредник, доставчик на услуги за докладване на данни, дружество със специална инвестиционна цел, инвестиционно дружество, управляващо дружество, национално инвестиционно дружество и лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, за издаване на разрешение за организиране и управление на договорен фонд и национален договорен фонд, за регистриране на лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, от Комисията за финансов надзор ("комисията") и за издаваните от нея, съответно от заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на комисията ("заместник-председателя"), одобрения, разрешения, регистрации и разглеждане на уведомления, за които не са предвидени изрични условия и ред в друг нормативен акт."

§ 3. Член 2 се отменя.

§ 4. В чл. 3 думите "чл. 75, ал. 1 ЗПФИ" се заменят с "чл. 156, ал. 1 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)".

§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Комисията може да издаде лиценз за извършване на услуги и дейности по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ на територията на Република България чрез клон на инвестиционен посредник от трета държава, който отговаря на условията по чл. 49, ал. 2 ЗПФИ."

§ 6. В чл. 6, ал. 1 думата "ЗДКИСДПКИ" се заменя с "от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране (ЗДКИСДПКИ)".

§ 7. В чл. 8 думата "ЗДСИЦ" се заменя с "от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦ)".

§ 8. Заглавието на глава трета се изменя така: "Процедури относно лиценз, разрешение, одобрение, уведомление и вписване в регистрите на комисията".

§ 9. Заглавието на раздел I на глава трета се изменя така: "Подаване на заявление за издаване на лиценз, разрешение и одобрение, подаване на уведомление и искане за вписване в регистъра".

§ 10. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Заявленията и уведомленията по тази наредба се подават по образец и формат, установени от съответния приложим регламент или утвърдени от комисията, съответно от заместник-председателя. Заявленията и уведомленията могат да бъдат подадени в свободна форма при спазване на изискванията на ал. 2, ако регламент на Европейския съюз (ЕС) не предвижда образец за подаването им.

(2) Заявленията и уведомленията по ал. 1 се подават на място в сградата на комисията или по електронен път и задължително съдържат за юридическо лице - наименованието, седалището и адреса на управление, ЕИК, адреса за кореспонденция, телефон и адрес на електронна поща за контакт, а за физическо лице - името (собствено, бащино и фамилно), единния граждански номер (ЕГН), адресната регистрация, телефон и адрес на електронна поща за контакт, съответно аналогични данни за чуждестранните лица, изчерпателно посочване на дейностите (сделките), които заявителят възнамерява да извършва, съответно исканото разрешение, одобрение или естеството на уведомлението и подпис на лицето/ата, разполагащо/и с представителна власт, или на физическото лице заявител."

§ 11. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "заявлението" се добавя "по чл. 160, ал. 1 ЗПФИ".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;".

3. Точка 2 се изменя така:

"2. данни за внесения капитал и доказателства относно източниците на капитала:

а) подробни данни относно използването на частни финансови ресурси, включително произход и наличност на тези средства;

б) всички споразумения и договори относно набрания капитал;

в) банков документ, удостоверяващ:

аа) размера на внесения капитал, но не по-малко от 25 на сто от записания капитал;

бб) направените вноски от лицата, записали акции;

вв) движението на средствата от сметките на лицата, притежаващи участие, към дружеството заявител, съответно оборот по сметките, от които са преведени парите за вноските, за период от време, подходящ с оглед установяване на произхода им;".

4. В т. 11 се правят следните допълнения:

а) в буква "а" накрая се поставя запетая и се добавят думите "включително програма за началните операции през следващите 3 години";

б) в буква "б" накрая се добавят думите "и описание на ресурсите (по-специално човешките и техническите ресурси), разпределени по различните планирани дейности";

в) създават се букви "г" и "д":

"г) списък на функциите, услугите или дейностите, възложени на външни изпълнители, съответно на тези, за които има намерение да бъдат възложени на външни изпълнители, и списък на сключените или планираните договори с външни доставчици, както и на ресурсите (по-специално, човешки и технически, както и системата за вътрешен контрол), които са под контрола на възложените на външни изпълнители функции, услуги или дейности;

д) информация за системите за клиринг и/или сетълмент, до които има намерение да иска достъп с оглед плануваната дейност през следващите 3 години;".

5. В т. 12 накрая се добавят думите "и документи, удостоверяващи тези обстоятелства".

6. В т. 15 думите "регулиран пазар или МСТ" се заменят с "регулиран пазар, МСТ или ОСТ".

7. В т. 18 думите "и техните служители, както" се заличават.

8. В т. 19 думите "всеки договор за покупко-продажба на" се заменят с "всяка сделка с", а думите "съществените условия по всеки договор и действията на страните при неговото сключване, потвърждение и изпълнение" се заменят с "данни за сделката и действията на страните".

9. Създават се нови т. 21 и 22:

"21. данни и документи, удостоверяващи, че регулираният пазар, който предоставя пряк електронен достъп до търговската си система, разполага с ефективни системи, процедури и правила по чл. 175 ЗПФИ;

22. тарифа за таксите на регулирания пазар за предоставяните от него услуги, включително и информация по чл. 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/573 на Комисията от 6 юни 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти по отношение на регулаторните технически стандарти относно изискванията за гарантиране на справедливи и недискриминационни услуги за съвместно ползване на инфраструктура и справедлива и недискриминационна структура на таксите (ОВ, L 87/145 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/573);".

10. Създават се т. 23 - 25:

"23. информация относно намерението за предоставяне на услуги за съвместно ползване на инфраструктура съгласно чл. 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/573;

24. политика относно функциите и отговорностите на управителния орган, съответно контролния орган, посочваща за всяка позиция цялостната длъжностна характеристика и времето, което се очаква да отделя бъдещият член на управителния орган, съответно контролния орган;

25. политика за въвеждане в работата и обучение на членовете на управителния орган, съответно контролния орган, и политика за назначаване на персонал и насърчаване на многообразието;".

11. Досегашните т. 21 и 22 стават съответно т. 26 и 27 и се изменят така:

"26. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 от Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН), ако таксата не е платена по електронен път;

27. декларация от всяко дружество, което е акционер в заявителя, притежаващ пряко и/или непряко квалифицирано участие, че не е дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирано от такова лице дружество по смисъла на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици (ЗИФОДРЮПДРКЛТДС) или данни и доказателства, че попада в някое от изключенията по чл. 4 ЗИФОДРЮПДРКЛТДС."

§ 12. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така: "За всяко от лицата, избрани за членове на съвета на директорите или на управителния и надзорния съвет на пазарния оператор или които управляват дейността му, към заявлението по чл. 160, ал. 1 ЗПФИ се прилагат:";

б) точка 1 се изменя така:

"1. декларация дали към датата на подаване на заявлението спрямо тях е образувано наказателно производство и удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждите граждани - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;"

в) точка 2 се изменя така:

"2. данни и документи, удостоверяващи квалификацията и професионалния опит на лицата:

а) автобиография за всяко от лицата, в която се посочва съответното образование и професионално обучение, професионален опит, включително имената на всички организации, за които лицето е работило, и естеството и продължителността на упражняваните функции, по-специално за всички дейности, попадащи в обхвата на желаната длъжност; за позиции, заемани през последните 10 години, при описанието на съответните дейности се посочват подробно всички правомощия на лицето и областта на операциите под негов контрол;

б) данни за серията и номера на притежаваната диплома за висше образование; за диплома за завършено висше образование в Република България, която е издадена преди 1.01.2012 г., се представя нотариално заверен препис от нея; за диплома, която не е издадена от висше училище в Република България, се посочва и номер на удостоверението за признаване на придобитото висше образование, вписано в регистъра за академично признаване, воден от Националния център за информация и документация, или се прилага заверено копие от удостоверението;

в) други документи, удостоверяващи квалификацията и професионалния опит в областта на икономиката, правото, финансите, банковото дело или информатиката;"

г) точка 8 се изменя така:

"8. декларация относно наложени на лицето или на всяко едно дружество, по отношение на което лицето е упражнявало функции по управление или контрол, административни наказания за нарушения на ЗПФИ, Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), ЗДСИЦ, Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПМПЗФИ), ЗДКИСДПКИ, Закона за кредитните институции (ЗКИ), Кодекса за застраховането (КЗ), Кодекса за социално осигуряване (КСО) и актовете по прилагането им, приложимите към дейността на регулирания пазар регламенти или на съответното законодателство на друга държава;"

д) в т. 9 думите "ЗПЗФИ, ЗДКИСДПКИ, ЗКИ, КЗ" се заменят със "ЗПМПЗФИ, ЗДКИСДПКИ, ЗКИ, КЗ, КСО";

е) точка 11 се изменя така:

"11. декларация, че лицето може да отдели предвиденото в политиката на пазарния оператор време за изпълнение на функциите, за които е избрано, с конкретно посочване на продължителността на това време;"

ж) създават се т. 12, 13 и 14:

"12. информация и документи, доказващи спазването на изискването на чл. 14, ал. 1 ЗПФИ, а когато пазарният оператор е значим - и на разпоредбите на чл. 14, ал. 2 - 5 ЗПФИ, включително данни за:

а) директорски длъжности, заемани в други финансови и нефинансови дружества, включително и от името на юридическо лице или като заместник, посочен от член на ръководния орган за участие в заседания;

б) директорски длъжности, заемани в организации, които не преследват основно търговски цели;

в) други функции и професионални дейности в рамките на финансовия сектор и извън него, имащи значение от гледна точка на времето, което се очаква да се отделя за тях; и

г) естеството на неговите отговорности по букви "а" - "в";

13. декларация дали:

а) спрямо лицето са постановявани неблагоприятни решения по производства за дисциплинарни нарушения от страна на регулаторен орган или държавен орган и дали спрямо него има открити такива производства, които още не са приключили;

б) спрямо лицето са постановявани неблагоприятни решения по граждански съдебни производства във връзка с предоставянето на финансови или информационни услуги или за неправомерно поведение или измама във връзка с управлението на дружество;

в) лицето е било част от ръководния орган на дружество, по отношение на което е постановено неблагоприятно решение или наказание от страна на регулаторен орган или чиято регистрация или лиценз са били отнети от регулаторен орган;

г) на лицето е било отказвано правото да извършва дейности, за които е необходима регистрация или разрешение от регулаторен орган;

д) лицето е било част от ръководния орган на дружество, което е било обявено в несъстоятелност или ликвидация по времето, когато съответното лице е заемало позиция в ръководния орган или в рамките на една година, след като е престанало да заема позиция в него;

е) на лицето са налагани глоби, временна забрана да упражнява професията или дейността си, е било лишавано от правото да упражнява професията или дейността си или са му били налагани други наказания от страна на компетентните органи за измама, злоупотреба или във връзка с предоставянето на финансови или информационни услуги;

ж) лицето е било лишавано от правото да заема директорска длъжност или други управленски длъжности, е било освобождавано от заеманата длъжност в дружество в резултат на неправомерно поведение или злоупотреба;

з) спрямо лицето не са налице обстоятелства, които биха могли да доведат до конфликти на интереси, възпрепятстващи способността му да изпълнява задълженията си независимо и обективно и подлагащи го на неправомерно въздействие поради:

аа) лични, професионални или икономически взаимоотношения с други лица, включително акционери на съответния пазарен оператор или на конкурентен пазарен оператор;

бб) позиции, заемани в миналото или в момента;

вв) лични, професионални или икономически взаимоотношения с други членове на ръководния орган или висшето ръководство (или с други предприятия в рамките на групата);

гг) други икономически интереси, или

дд) други интереси, включително семеен интерес, които могат да създадат действителен конфликт на интереси;

и) лицето е или е било акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас в пазарен оператор, или служител на акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас в пазарен оператор, или лице, което по друг начин е пряко свързано с такъв акционер;

к) лицето заема или в последните 18 месеца е заемало длъжност с изпълнителни функции в пазарен оператор или друго предприятие в рамките на групата на пазарен оператор;

л) лицето е или в последните 18 месеца е било на ръководен пост в ключов професионален съветник или ключов консултант на пазарен оператор или друго предприятие в групата на пазарен оператор, или служител, съществено свързан с предоставяната услуга;

м) лицето е или в последните 18 месеца е било акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас, или член на ръководния орган на публично дружество, чиито акции се търгуват на конкретния регулиран пазар;

н) лицето е или е било съществен доставчик или клиент на пазарен оператор или друго предприятие в рамките на групата на пазарен оператор, служител на съществен доставчик или клиент или лице, което по друг начин е пряко или косвено свързано с такъв доставчик или клиент;

о) лицето има или е имало други съществени договорни взаимоотношения с пазарен оператор или друго предприятие в рамките на групата на пазарен оператор, но не е било член на ръководния орган;

14. данните и документите по ал. 5."

2. В ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст след думите "се прилагат" се добавя "данните и документите по ал. 1, т. 3 - 5, 7 - 9, т. 13, букви "б" - "е" и";

б) в т. 3 думите "свързано с" се заменят с "контролирано от", а думата "ЗИФОДРЮПДРСЛТДС" се заменя със "ЗИФОДРЮПДРКЛТДС".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Пазарният оператор представя във връзка с избора на лицето за член на управителен орган, съответно на контролен орган:

1. документация, отразяваща подробно направената оценка от компетентния орган на дружеството с оглед обезпечаване спазването на изискването за разнообразна квалификация и опит на членовете на управителния и контролния орган на пазарния оператор с конкретно посочване на изискванията на вътрешната политика за назначаване на персонала, които са спазени, включително постигната ли е целта за представителство на по-слабо представения пол и всички допълнителни документи, на които се основава оценката, извън предвидените в ал. 1, т. 1 - 13;

2. данни за обученията, които са предвидени за въвеждане на лицето в работата на дружеството с посочване на отделените човешки и финансови ресурси, и графика на обучението;

3. за значимите пазарни оператори - документация, отразяваща решенията на комитета за подбор на кандидати на пазарния оператор във връзка с избора на лицето за член на управителния орган, съответно контролния орган, в съответствие с изискванията на чл. 63 ЗПФИ."

§ 13. В чл. 12 думите "чл. 80, ал. 5 ЗПФИ" се заменят с "чл. 160, ал. 6 ЗПФИ".

§ 14. В чл. 12а след думата "заявлението" се добавя "по чл. 160, ал. 1 ЗПФИ", а думите "чл. 20, ал. 1 и 2 и данни за квалификацията и професионалния опит на лицата" се заменят с "чл. 20".

§ 15. В чл. 12б се правят следните изменения:

1. В основния текст след думата "заявлението" се добавя "по чл. 160, ал. 1 ЗПФИ".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;".

§ 16. В чл. 12в думите "чл. 18, т. 22" се заменят с "чл. 18, ал. 7".

§ 17. Създава се чл. 12г:

"Чл. 12г. За издаване на лиценз на пазарен оператор за организиране на организирана система за търговия към заявлението се прилагат данните и документите по чл. 18, ал. 8."

§ 18. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 85, ал. 1, т. 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 167, ал. 3 ЗПФИ".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думите "чл. 85, ал. 1, т. 1 ЗПФИ" се заменят с "чл. 158, ал. 3 във връзка с чл. 15 ЗПФИ", а след думата "управителния" се добавя "и контролния";

б) в т. 2 след думата "управителния" се добавя "и надзорния".

3. В ал. 3 думите "чл. 86, ал. 4 във връзка с чл. 85, ал. 1, т. 1 ЗПФИ" се заменят с "чл. 158, ал. 5 във връзка с ал. 1 и 2 ЗПФИ", а след думата "управителния" се добавя "и контролния".

§ 19. В чл. 13а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "За издаване на одобрение по чл. 85, ал. 1, т. 2 ЗПФИ към заявлението" се заменят с "Към уведомлението по чл. 157 във връзка с чл. 53 ЗПФИ".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Към уведомлението по чл. 156, ал. 4 във връзка с чл. 157 във връзка с чл. 53 ЗПФИ за придобиване от едно лице на квалифицирано участие в регулиран пазар, както и за последващо увеличаване на квалифицираното участие от това лице се прилагат данните и документите по чл. 12а."

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Към уведомлението по чл. 157 във връзка с чл. 54 ЗПФИ се прилагат документите по чл. 25б.

(4) Към уведомлението по чл. 156, ал. 4 във връзка с чл. 157 във връзка с чл. 54 ЗПФИ се прилагат документите по чл. 25б."

§ 20. В чл. 13б се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "чл. 100, ал. 2, т. 2 ЗПФИ" се заменят с "чл. 187, ал. 2, т. 2 ЗПФИ".

2. В т. 3 думите "с други системи и способи" се заличават.

3. Точка 5 се изменя така:

"5. данни и документи за условията, на които трябва да отговарят участниците в системата;".

4. Създава се т. 6:

"6. актуално удостоверение за вписването в съответния регистър, ако дружеството не е регистрирано в Република България, или предоставяне на информация за осигурен достъп по интернет до този регистър."

§ 21. В чл. 13в се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него думите "чл. 101, ал. 2 ЗПФИ" се заменят с "чл. 188, ал. 2 ЗПФИ" и се създава т. 4:

"4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) За издаване на разрешение на място за търговия за възлагане на критични оперативни функции, необходими за осигуряване на непрекъснатост на дейността съгласно чл. 6, параграф 5, буква "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/584 на Комисията от 14 юли 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти, с които се уточняват организационните изисквания към местата на търговия (ОВ, L 87/350 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/584), към заявлението се прилагат:

1. копие от споразумението за възлагане, сключено с лицето, на което се възлагат функции с минимално съдържание в съответствие с чл. 6, параграф 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/584, обезпечаващо спазване на изискванията за възлагане по чл. 6, параграф 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/584;

2. документ, доказващ, че третото лице отговаря на изискването на чл. 6, параграф 1, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/584, ако мястото за търговия допуска или създава възможност за алгоритмична търговия;

3. информация за лицето/лицата, които ще осъществяват контрола на възложените функции, включително за техния експертен опит, както и информация как ще бъдат управлявани рисковете, свързани с изпълнението на споразумението за възлагане;

4. описание на действията, които мястото за търговия ще предприема, ако доставчикът на услугата не изпълнява функциите ефективно и в съответствие с приложимите закони и регулаторните изисквания и данни за лицето, което ще носи отговорност за своевременно предприемане на такива действия;

5. декларация от лицето, на което се възлага функция, че ще оказва пълно съдействие на комисията във връзка с осъществяваната от нея надзорна дейност;

6. одобрен от страните по споразумението за възлагане план за действие при извънредни ситуации за възстановяване след срив и периодични тестове на резервните мощности, когато това е необходимо, като се взема предвид възложената оперативна функция;

7. декларация, че сключването на споразумението за възлагане няма да създаде пречки за ефективното упражняване на надзорните функции на комисията или на заместник-председателя и няма да възпрепятства функционирането на мястото за търговия; ако се предвижда възникване на такива пречки, се представя подробно описание на естеството им, приложимата нормативна уредба, ако е необходимо и предприетите мерки за преодоляването им;

8. декларация, че не е налице конфликт на интереси, свързан с възлагането;

9. обосновка на избора на конкретното трето лице, включително данни за отхвърлени други оферти за изпълнение на същата функция, ако има такива;

10. информация за техническите и организационните възможности и квалифицирани служители, с които третото лице разполага, за да изпълнява възложените функции и действия, включително автобиографии на посочените служители, както и копия от лицензи и разрешения, издадени на третото лице във връзка с възложената му функция.

(3) Към заявлението за издаване на разрешение за предвиждане на отложено публикуване на данни за сделките в зависимост от техния вид или размер по чл. 7, параграф 1 и чл. 11, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 (ОВ, L 173/84 от 12 юни 2014 г.) (Регламент (ЕС) № 600/2014) се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган, с което се предвижда отложено публикуване;

2. обосновка и документи, доказващи наличието на основание за прилагане на отложеното оповестяване в конкретната хипотеза на чл. 7, параграф 1, изр. второ и чл. 11, параграф 1, изр. второ от Регламент (ЕС) № 600/2014.

(4) Към заявлението по чл. 35, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 600/2014 за предоставяне на достъп на място за търговия до централен контрагент се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за искане на достъп до съответния централен контрагент;

2. документи, доказващи наличието на условията по чл. 35, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 600/2014."

§ 22. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) Лице, което иска да му бъде издаден лиценз да извършва услугите и дейностите по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ, към заявлението съгласно Приложение I и Приложение II на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1945 на Комисията от 19 юни 2017 г. за определяне на технически стандарти за изпълнение по отношение на уведомленията от и до подали заявление за лицензиране и лицензирани инвестиционни посредници съгласно Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 276/22 от 26 октомври 2017 г.) (Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1945) прилага всички документи и информация съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 на Комисията от 14 юли 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за информацията и изискванията за издаване на лиценз на инвестиционни посредници (ОВ, L 276/4 от 26 октомври 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943) и документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път.

(2) Информацията по чл. 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставя, като:

1. по чл. 2, буква "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставят и договор или други документи, въз основа на които е възникнало правоотношението с лицето, предоставило заема;

2. по чл. 2, буква "д" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставят данни и документи, доказващи начина, по който са платени дяловете/акциите на инвестиционния посредник, включително документ за движението по банковите сметки, от които са преведени паричните средства за период, който съответства на периода на придобиване на средствата и обхваща поне шест месеца преди датата на превода.

(3) В информацията по чл. 3, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се посочва и дали спрямо някое от лицата в списъка е налице някоя от хипотезите по чл. 146 от ЗППЦК.

(4) Информацията по чл. 3, букви "б" и "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставя при спазване на изискванията на чл. 20 за съответните документи и информация.

(5) Информацията по чл. 6 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставя, както следва:

1. информацията за клиентите в програмата по чл. 6, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 включва и данни за техния правен, социален статус и склонност към риск;

2. информацията за планираните дейности в програмата по чл. 6, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 включва и изрично посочване дали заявителят ще извършва дейност като систематичен участник, дали ще сключва сделки за собствена сметка, дали ще предлага и/или осъществява алгоритмична търговия, дали има намерение да осъществява дейност в други държави членки и/или в трети държави, дали има намерение да създава финансови инструменти, съответно да пласира финансови инструменти, издадени от трето лице, дали има намерение да възлага дейности на трети лица;

3. информацията по чл. 6, буква "в", т. "i" и "ii" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 включва:

а) данни и документи за конкретни служители, разпределени по отдели с оглед различните планирани от заявителя дейности;

б) длъжностно щатно разписание и схема за разпределение на функциите и правомощията между изпълнителните директори и другите ръководни длъжности;

в) описание на всички технически ресурси, които дружеството има намерение да използва в рамките на първата година от дейността си, включително програмни продукти с данни за доставчика на отделните услуги и копия от договори с доставчици, ако има сключени такива;

г) данни и документи, доказващи, че заявителят разполага с офис, в който ще осъществява дейност, включително сертификат за противопожарна безопасност на помещенията и информация къде ще се съхраняват основният и резервният сървър на заявителя;

4. информацията по чл. 6, буква "д" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 за лицето, на което се възлагат функции, включва:

а) данни, идентифициращи лицето;

б) в случаите, когато лицето, на което се възлага изпълнението, е установено в трета държава, се прилагат данни и документи, удостоверяващи, че лицето е получило необходимото разрешение за изпълнение на съответните функции, услуги или дейности в държавата си по произход, ако такива се изискват съгласно националното му законодателство;

в) данни и документи, удостоверяващи, че лицето, на което се възлага изпълнението, разполага с необходимите ресурси и възможности за надеждното и професионалното им изпълнение;

г) информация дали инвестиционният посредник и лицето, на което се възлага изпълнението, принадлежат към една и съща група по смисъла на § 1, т. 26 ЗПФИ;

5. информацията по чл. 6, букви "е", "ж", "з" и "к" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 се предоставя под формата на отделни вътрешни правила, политики и процедури, предвидени съгласно ЗПФИ и Делегиран регламент (ЕС) 2017/565 на Комисията от 25 април 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на организационните изисквания и условията за извършване на дейност от инвестиционните посредници и за даването на определения за целите на посочената директива (ОВ, L 87/1 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/565), които заявителят ще спазва при осъществяване на дейността си;

6. процедурният правилник по чл. 6, буква "л" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 съдържа правилата за вътрешната организация на заявителя в съответствие с чл. 65 от ЗПФИ и чл. 21 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565 и с минимално съдържание съгласно чл. 40 от Наредба № 38 от 21.05.2020 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (ДВ, бр. 51 от 2020 г.) (Наредба № 38) и политиката за изпълнение на клиентски нареждания по чл. 86, ал. 1 ЗПФИ.

(6) Към заявлението по ал. 1 се прилага и декларация от всяко дружество, което е акционер в заявителя, притежаващ пряко и/или непряко квалифицирано участие, че не е дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирано от такова лице дружество по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС, или данни и доказателства, че попада в някое от изключенията по чл. 4 от ЗИФОДРЮПДРКЛТДС.

(7) В случаите, когато инвестиционният посредник ще организира многостранна система за търговия съгласно чл. 6, ал. 2, т. 8 ЗПФИ, към заявлението се прилагат данните и документите по чл. 111, ал. 1 ЗПФИ и по Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/824 на Комисията от 25 май 2016 г. за определяне на техническите стандарти за изпълнение за съдържанието и формата на описанието на функционирането на многостранните системи за търговия и организираните системи за търговия, както и за уведомяването на Европейския орган за ценни книжа и пазари в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти (ОВ, L 137/10 от 26 май 2016 г.) (Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/824).

(8) В случаите, когато инвестиционният посредник ще организира организирана система за търговия съгласно чл. 6, ал. 2, т. 9 ЗПФИ, към заявлението се прилагат данните и документите по чл. 111, ал. 1 и чл. 116 ЗПФИ и по Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/824.

(9) В случаите, когато инвестиционният посредник иска да му бъде издаден лиценз да извършва дейност по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ, към заявлението се прилагат данни и документи по чл. 17, ал. 2 ЗПФИ, както и следните документи:

1. заверен препис от взетото решение за извършване на дейност по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ на компетентния съгласно устройствените актове орган;

2. данни и документи за капитала по чл. 10, ал. 6 ЗПФИ;

3. програма за дейността, която дружеството предвижда да извършва по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ, включително представяне в подробности на дейността, която възнамерява да извършва по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ, с какви финансови инструменти, на кои пазари и за какъв вид клиенти ще търгува;

4. данни за името (собствено, бащино и фамилно), ЕГН и адресната регистрация на лицата, отговорни за извършване на дейността по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ;

5. доказателства за наличието на служители с подходяща квалификация и професионален опит по отношение на извършване на дейността по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ;

6. копия от други документи, различни от тези по т. 3 и 4, приети от посредника и предвиждащи правилата, въз основа на които ще се осъществява дейността по чл. 9, ал. 2 ЗПФИ;

7. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 23. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Към заявлението за лицата, избрани за членове на управителния и контролния орган или които управляват дейността на инвестиционния посредник, се прилагат данните и документите по чл. 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943, както следва:

1. координатите за връзка по чл. 4, буква "а", т. "i" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943, които включват електронна поща и/или телефон на лицето, чрез които в рамките на производството може да бъде установен контакт с него;

2. информацията по чл. 4, буква "а", т. "v" - "ix" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943, която се представя под формата на декларация, подписана от всяко лице, което е член на ръководния орган или действително ръководи стопанската дейност на заявителя, а за чуждестранните лица - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;

3. информацията по чл. 4, буква "а", т. "x" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943, която представлява резултатите от направената оценка на пригодността на лицата в съответствие с Наредба № 38."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Към заявлението по ал. 1 във връзка с изискванията на ЗПФИ се прилагат и следните данни и документи:

1. удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;

2. декларация, че лицето не е било член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори;

3. декларация, че лицето не е обявявано в несъстоятелност и не се намира в производство за обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че лицето не е съпруг или роднина по права или по съребрена линия до трета степен включително или по сватовство до трета степен с друг член на управителния или на контролния орган на инвестиционния посредник и не се намира във фактическо съпружеско съжителство с такъв член;

5. декларация, че лицето не е лишено от правото да заема материалноотговорна длъжност или да извършва професионална дейност;

6. заверен препис от документи, удостоверяващи професионалната квалификация и опит, необходими за управление на дейността на инвестиционния посредник съобразно заявените по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ услуги и дейности и изискванията на чл. 13, ал. 3 ЗПФИ - трудова книжка, длъжностна характеристика и други относими документи;

7. декларация дали лицето е член на управителен или контролен орган, или по друг начин участва в управлението на или е лице с квалифицирано участие в друг инвестиционен посредник, управляващо дружество, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, кредитна институция или застраховател от държава членка, както и данни за това участие и за регулаторния орган, осъществяващ надзор;

8. декларация, че лицето не е било през последните 2 години преди акта на съответния компетентен орган член на управителен или контролен орган на дружество, на което е бил отнет лицензът за извършване на дейност, подлежаща на лицензионен режим от комисията или от Българската народна банка, или от съответен орган на друга държава, освен в случаите, когато лицензът е бил отнет по искане на дружеството, ако актът за отнемане на издадения лиценз е бил отменен по надлежния ред, лицето декларира за наличието на това обстоятелство;

9. декларация, че на лицето не са му налагани с влезли в сила наказателни постановления административни наказания през последните 5 години за извършени груби или системни нарушения на ЗПФИ, ЗППЦК, отменения Закон срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ), ЗДСИЦ, ЗДКИСДПКИ, ЗПМПЗФИ, ЗКИ, КЗ, КСО, Регламент (ЕС) № 596/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно пазарната злоупотреба (Регламент относно пазарната злоупотреба) и за отмяна на Директива 2003/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и директиви 2003/124/ЕО, 2003/125/ЕО и 2004/72/ЕО на Комисията (ОВ, L 173/1 от 12 юни 2014 г.) (Регламент (ЕС) № 596/2014), Регламент (ЕС) № 575/2013, Регламент (ЕС) № 600/2014 или актовете по прилагането им, или съответното законодателство на друга държава, както и на други приложими регламенти на ЕС освен изброените;

10. декларация, че не е освобождавано от длъжност в управителен или контролен орган на дружество по ЗПФИ, ЗППЦК, ЗДКИСДПКИ, ЗДСИЦ, КЗ, КСО, или съответното законодателство на друга държава въз основа на приложена принудителна административна мярка освен в случаите, когато актът на комисията е бил отменен по надлежния ред, като лицето изрично декларира за наличието на това обстоятелство;

11. декларация за наличие на извършено вече оценяване на репутацията на лицето в качеството му на лице, придобиващо или увеличаващо квалифицираното си участие или участващо в управлението на инвестиционен посредник, кредитна институция, застраховател, презастраховател, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, или управляващо дружество; данни за компетентния орган, извършил оценяването, и за резултата от него; в случаите, когато лицето разполага с мотивирано писмено решение на компетентния орган, извършил оценяването, вместо декларация се прилага копие от решението;

12. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б";

13. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "пазарния оператор" се заменят с "инвестиционния посредник".

4. В ал. 4 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1 - 3".

5. В ал. 5 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1 - 3".

6. В ал. 6, т. 3 думите "свързано с" се заменят с "контролирано от", а думата "ЗИФОДРЮПДРСЛТДС" се заменя със "ЗИФОДРЮПДРКЛТДС".

§ 24. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а. (1) Към заявлението за вписване в регистъра на обвързаните агенти по чл. 36 ЗПФИ за физическите лица, които са членове на управителния орган на обвързания агент - търговско дружество, както и всяко друго лице, оправомощено да управлява или да представлява обвързания агент и за физическо лице обвързан агент, се прилагат:

1. удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;

2. декларация, че лицето не е лишено от правото да заема материалноотговорна длъжност;

3. декларация, че лицето не е било през последните 3 години преди определената от съда начална дата на неплатежоспособността член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори;

4. декларация, че лицето не е обявявано в несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори, и не се намира в производство по несъстоятелност;

5. декларация, че на лицето не са налагани с влезли в сила наказателни постановления административни наказания през последните 3 години за извършени груби или системни нарушения на ЗПФИ, ЗППЦК, ЗПМПЗФИ, ЗДСИЦ, ЗДКИСДПКИ, Регламент (ЕС) № 575/2013, Регламент (ЕС) № 600/2014 и на актовете по прилагането им или съответното законодателство на друга държава членка;

6. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б";

7. автобиография, съдържаща описание на заеманите от лицето длъжности през последните 10 години с подробно описание на изпълняваните задължения за всяка длъжност;

8. копия от документи, удостоверяващи професионалната квалификация и опит, необходими за упражняване на дейност като обвързан агент - трудова книжка, длъжностна характеристика и други аналогични документи;

9. копие от договор с инвестиционния посредник, от чието име ще действа обвързаният агент, ако вече е подписан такъв, съответно проект на договор;

10. декларация дали лицето е член на управителен или контролен орган, или по друг начин участва в управлението на или е лице с квалифицирано участие в инвестиционен посредник, управляващо дружество, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, кредитна институция или застраховател от държава членка, както и данни за това участие и за регулаторния орган, осъществяващ надзор;

11. декларация за наличие на извършено вече оценяване на репутацията на лицето в качеството му на лице, придобиващо или увеличаващо квалифицираното си участие или участващо в управлението на инвестиционен посредник, кредитна институция, застраховател, презастраховател, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, или управляващо дружество; данни за компетентния орган, извършил оценяването, и за резултата от него; в случаите, когато лицето разполага с мотивирано писмено решение на компетентния орган, извършил оценяването, вместо декларация се прилага копие от решението;

12. данни за лицата, с които е свързано лице, и за отношенията на свързаност.

(2) За физическите лица, които притежават или са взели решение да придобият пряко или непряко квалифицирано участие в обвързан агент - търговско дружество, се прилагат документите по ал. 1, т. 1 - 5, 7, 10, 11 и 12.

(3) За юридическите лица, които притежават или са взели решение да придобият пряко или непряко квалифицирано участие в обвързан агент - търговско дружество, се прилагат документите по ал. 1, т. 3 - 5, 10, 11 и 12. За членовете на управителните и контролните органи на лицето по изр. първо, както и за всяко друго лице, оправомощено да го управлява или представлява, се представят документите по ал. 2."

§ 25. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Към заявлението за лицата, които притежават пряко или непряко квалифицирано участие в инвестиционния посредник, определено при прилагане на Съвместните насоки за пруденциална оценка на придобивания и увеличения на квалифицирани участия във финансовия сектор на Европейските надзорни органи, се прилагат документи и информация съгласно чл. 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 във връзка с чл. 3 - 5 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 на Комисията от 11 юли 2017 г. за допълнение на директиви 2004/39/ЕО и 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за изготвяне на изчерпателен списък на сведенията, които да бъдат включвани от кандидат-приобретателите в уведомлението за предложено придобиване на квалифицирано дялово участие в инвестиционен посредник (ОВ, L 276/32 от 26 октомври 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946).

(2) Информацията по чл. 3, параграф 2, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 относно предприемаческата дейност на юридическото лице включва подробно описание на действително осъществяваната от дружеството дейност през последната една година преди подаване на заявлението, включително посочване на дейностите, които са основни източници на приходи и разходи, настъпили промени в дейността, прехвърлени и придобити активи на стойност над 10 на сто от общата стойност на активите съгласно последния годишен финансов отчет на дружеството, възникнали и погасени задължения, които са съществени с оглед дейността на дружеството, поети ангажименти за или осъществени инвестиции и други данни по преценка на заявителя.

(3) Информацията по чл. 4, параграф 1, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представя под формата на декларация от лицето по ал. 1 за наличие на обстоятелствата по т. 1 - 4 на чл. 4, параграф 1, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 спрямо него и всяко предприятие, ръководено или контролирано от лицето през последните 10 години. Представят се и удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано. Когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи.

(4) Информацията по чл. 4, параграф 1, буква "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представя под формата на декларация от всяко лице по ал. 1.

(5) По чл. 4, параграф 1, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставя информация за:

1. стойност и източник на приходите;

2. видове активи, стойност и дата на придобиване;

3. видове задължения, размер и произход на задълженията;

4. видове ангажименти, естество и лица, спрямо които са поети;

5. видове предоставени или получени гаранции, лицата, на които са предоставени, съответно от които са получени, и основание за предоставяне, съответно получаване на гаранцията;

6. за чуждестранни лица - документ, удостоверяващ наличие или липса на данъчни задължения, от който да е видно дали лицето по ал. 1 има неизплатени данъчни задължения, или декларация, че в съответната юрисдикция не се издава такъв документ.

(6) По чл. 4, параграф 1, буква "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставят конкретни данни за всички дейности въз основа на договор, които лицето по ал. 1 осъществява към датата на подаване на заявлението и е осъществявало в период от една година преди подаване на заявлението.

(7) Финансовата информация по чл. 4, параграф 1, буква "д" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 включва годишни финансови отчети на предприятията, които лицето по ал. 1 контролира за последните 3 финансови години, и годишен счетоводен баланс на предприятията, управлявани от лицето по ал. 1 за периода, в който лицето е участвало в управлението им, представени в съответствие с чл. 51.

(8) Описанието по чл. 4, параграф 1, буква "е" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 и информацията по чл. 4, параграф 1, буква "ж" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представят под формата на декларация от лицето по ал. 1.

(9) Информацията по чл. 5, параграф 1, буква "а" - "д", "ж", "з" и "й" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представя под формата на декларация от лицето по ал. 1 и официален сертификат по чл. 5, параграф 1, буква "а", т. 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946.

(10) Информацията по чл. 5, параграф 1, буква "е" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представя под формата на организационна схема и декларация от лицето по ал. 1, съдържаща изискуемата съгласно регламента информация.

(11) По чл. 5, параграф 1, буква "и", т. 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 за чуждестранни лица се представя документ, удостоверяващ наличие или липса на данъчни задължения, от който да е видно дали лицето по ал. 1 има неизплатени данъчни задължения, или декларация, когато в съответната юрисдикция не се издава такъв документ.

(12) Информацията по чл. 5, параграф 2, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 включва данни за приложимите нормативни актове към дейността на лицето по ал. 1 и за конкретни разпоредби, които имат отношение към правото на лицето да придобива и притежава участия в други предприятия, финансовата му стабилност, изискванията към репутацията на лицето по ал. 1 и лицата, които управляват дейността му, и действителните му собственици, изискванията, насочени срещу изпиране на пари и финансиране на тероризма.

(13) За всяко лице по ал. 1 в съответствие с вида и размера на квалифицираното си участие се представят заверени документи, удостоверяващи професионалната квалификация и опит, относими към дейността на инвестиционния посредник съобразно заявените по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ услуги и дейности в съответствие с изискванията на Съвместните насоки за пруденциална оценка на придобивания и увеличения на квалифицирани участия във финансовия сектор на Европейските надзорни органи и чл. 9, буква "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943.

(14) Към заявлението за всяко лице по ал. 1 се прилагат данни за лицата, с които се явява свързано, и за отношенията на свързаност с оглед преценка на критерия по чл. 9, буква "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943.

(15) Когато лице по ал. 1 попада в някоя от хипотезите по чл. 262 ЗПФИ, се прилагат данни за приложимата хипотеза и за съответния компетентен орган от друга държава членка или се декларира, че лицето не попада в хипотезите по чл. 262 ЗПФИ.

(16) Към заявлението се представя декларация от лицето по ал. 1, че не е дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирано от такова дружество лице по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС, съответно данни и доказателства, че попада в някое от изключенията по чл. 4 от ЗИФОДРЮПДРКЛТДС.

(17) Към заявлението с оглед преценка на критерия по чл. 9, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 за всяко лице по ал. 1, което притежава пряко квалифицирано участие, се представя декларация по определен от заместник-председателя образец за произхода на средствата, от които са направени вноските срещу записаните акции или дялове, включително дали средствата са заемни, както и за платените от лицето данъци през последните 5 години, като към декларацията се прилагат документи, доказващи посочените в декларацията обстоятелства."

§ 26. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "чл. 14, ал. 4" се заменят с "чл. 18, ал. 10".

2. В т. 1 думите "в ценни книжа" се заличават.

§ 27. Член 22 се отменя.

§ 28. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Инвестиционен посредник от трета държава, който иска да му бъде издаден лиценз за извършване на услугите и дейностите по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ чрез клон на територията на Република България, към заявлението прилага всички документи и информация съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 и чл. 18, както и документите и информацията по чл. 49, ал. 3 от ЗПФИ в съответствие с ал. 2."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Към заявлението по ал. 1 се прилага и:

1. мотивирано посочване на причините за създаване на клон в Република България, както и подробно представяне на услугите и дейностите, които възнамерява да извършва, с какви финансови инструменти, на кои пазари и за какъв вид клиенти ще търгува и с какви други дейности ще се занимава;

2. заверен препис от акта за регистрация на чуждестранното юридическо лице с актуални данни за седалището, адреса на управление, предмета на дейност, размера на капитала, системата на управление и лицата, които го представляват и управляват;

3. заверен препис от разрешението за извършване на услугите и дейностите, съответни на тези по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ, издадено от органа, контролиращ капиталовия пазар в държавата, където юридическото лице е регистрирано, включващ и описание на разрешените услуги и дейности;

4. писмено становище, издадено от органа, контролиращ капиталовия пазар в държавата, където юридическото лице е регистрирано, относно репутацията на заявителя и лицата, които управляват дейността му или притежават повече от 10 % от капитала му;

5. писмено изявление на органа, контролиращ капиталовия пазар в държавата, където юридическото лице е регистрирано, което съдържа:

а) декларация, че спазва препоръките на Специалната група за финансови действия (FATF) относно мерките срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма;

б) декларация, че върху лицето, включително върху клона му на територията на Република България, се упражнява надзор на консолидирана основа;

в) посочване на размера на собствения му капитал и отношенията на капиталова адекватност, включително и на консолидирана основа;

6. поемане на задължение от органа, контролиращ капиталовия пазар в държавата, където юридическото лице е регистрирано, за своевременно уведомяване на комисията за:

а) надзорните мерки, които са наложени на юридическото лице, както и за други санкции или ограничения върху дейността му;

б) промени в капиталовата адекватност, ликвидността или други показатели, чиито изменения биха могли да имат негативен ефект върху стабилността на юридическото лице и клона му в Република България;

в) промени в изискванията за надзор и други условия, които биха могли да повлияят съществено върху дейността на юридическото лице, съответно на клона му в Република България;

г) внезапно настъпила неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост на юридическото лице, както и отнемане или друго аналогично действие на разрешението за извършване на услугите и дейностите, съответни на тези по чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ, от органа, контролиращ капиталовия пазар в държавата, където е регистрирано юридическото лице;

д) възникване на други обстоятелства, които могат сериозно да застрашат клиентите на клона;

е) поемане на задължение за сътрудничество с органите за надзор в Република България при извършването на проверки на място в клона, както и за предоставяне на информация при поискване;

7. заверен препис от решението на компетентния орган на управление на юридическото лице за откриване на клон на територията на Република България;

8. заверен препис от акта на компетентния орган на управление за избор или назначаване на лицата, които ще управляват и представляват клона на юридическото лице в Република България;

9. одитирани годишни финансови отчети на юридическото лице за последните 3 години в съответствие с чл. 51;

10. нормативните актове, които определят изискванията за капиталова адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници в страната, където юридическото лице е регистрирано;

11. документи от органа, регулиращ капиталовия пазар в страната, където юридическото лице е регистрирано, които удостоверяват, че заявителят не е нарушавал и не нарушава към момента на подаване на заявлението изискванията за капиталова адекватност и ликвидност съгласно националното си законодателство;

12. документ за внесена встъпителна вноска по чл. 77н, ал. 1 ЗППЦК във Фонда за компенсиране на инвеститорите, ако са налице условията по чл. 77а, ал. 4 ЗППЦК, или документи, доказващи, че тези условия не са налице;

13. данните и документите по чл. 19 за лицата, които ще управляват и представляват клона, както и за всички други лица, които могат съвместно с друго лице да управляват дейността на клона или да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на клона, съответно аналогични данни за чуждестранните лица;

14. данни за спазване на изискванията по чл. 49, ал. 2, т. 3 и 7 ЗПФИ;

15. декларация, че лицето не е дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирано от такова дружество лице по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС или данни и доказателства, че попада в някое от изключенията по чл. 4 от ЗИФОДРЮПДРКЛТДС;

16. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 29. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "чл. 25, ал. 1 ЗПФИ" се заменят с "чл. 135 ЗПФИ";

б) в т. 7 след думите "финансови отчети" се добавя "в съответствие с чл. 51";

в) създава се т. 10:

"10. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2 навсякъде думите "чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ", а думите "чл. 18 - 23" се заменят с "чл. 18 - 21".

3. Алинеи 3 - 7 се отменят.

§ 30. Създават се чл. 25а - 25п:

"Чл. 25а. (1) За извършване на уведомяване по чл. 53, ал. 1 и 2 ЗПФИ за придобиване от едно лице на квалифицирано участие в инвестиционен посредник, както и за последващо увеличаване на квалифицираното участие от това лице към заявлението се прилагат документи и информация съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946. Информацията и документите по чл. 3 - 5 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставя в съответствие с чл. 20.

(2) Информацията по чл. 6, параграф 1, букви "г" - "е" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се представя под формата на декларация от всяко от лицата, които ефективно ще управляват стопанската дейност на инвестиционния посредник и официален сертификат по чл. 6, параграф 1, буква "г", т. 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 за всяко от тях.

(3) Ако дяловете/акциите на инвестиционния посредник нямат пазарна цена по чл. 7, буква "е" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946, се предоставя обяснение за разликата между балансовата стойност на дяловете/акциите на инвестиционния посредник и предложената цена на придобиване.

(4) Информацията по чл. 9 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставя, като:

1. по чл. 9, буква "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставят данни и документи, доказващи начина, по който са платени дяловете/акциите на инвестиционния посредник, включително документ за движението по банковите сметки, от които са преведени паричните средства за период, който съответства на периода на придобиване на средствата и обхваща поне шест месеца преди датата на превода;

2. по чл. 9, буква "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставят и договор или други документи, въз основа на които е възникнало правоотношението с лицето, предоставило заема;

3. по чл. 9, буква "е" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1946 се предоставят документи, доказващи собствеността на активите, които ще се продават, включително дата и начин на придобиване и предварителен договор за прехвърлянето им, ако е приложимо и е подписан такъв.

Чл. 25б. За извършване на уведомяване по чл. 54, ал. 1 и 2 ЗПФИ за прехвърляне на дялово участие към заявлението се прилагат:

1. данни за притежаваното от лицето участие към датата на подаване на заявлението;

2. данни за размера на участието, което лицето възнамерява да прехвърли, както и данни за сделката или действието, в резултат на което лицето ще престане да притежава квалифицирано участие, съответно ще намали участието си - вида на сделката или действието, срокове, условия и страни по сделката, цена на придобиване, когато е приложимо;

3. данни за участието, което лицето ще притежава след прехвърлянето;

4. данни за лицата, с които е свързано лицето, и за отношенията на свързаност.

Чл. 25в. За издаване на одобрение по чл. 15, ал. 1 ЗПФИ за промяна в състава на лицата, които са членове на управителния или контролния орган на инвестиционния посредник или които управляват дейността му, както и на лицата, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на инвестиционния посредник, към заявлението съгласно Приложение III на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1945 се прилагат:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за промяната;

2. данните и документите по чл. 19.

Чл. 25г. Към заявлението за освобождаване на пазарните оператори и инвестиционните посредници, организиращи място на търговия, от задължението да оповестяват публично информацията по чл. 3, параграф 1 и чл. 8, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014, се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния орган съгласно устройствените актове на пазарния оператор за подаване на заявление за освобождаване;

2. обосновка и документи, доказващи наличието на основание за освобождаване в съответствие с конкретната хипотеза на чл. 4, параграф 1 и чл. 9, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014 и съобразени с Делегиран регламент (ЕС) 2017/587 на Комисията от 14 юли 2016 г. за допълване на Регламент (ЕС) № 600/2014 на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти по отношение на регулаторните технически стандарти за изискванията за прозрачност към местата на търговия и инвестиционните посредници по отношение на акциите, депозитарните разписки, борсово търгуваните фондове, сертификатите и другите подобни финансови инструменти, както и за задълженията за изпълнение на сделките при някои търгувани на място на търговия акции или от страна на систематичен участник (ОВ, L 87/387 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/587) и Делегиран регламент (ЕС) 2017/583 на Комисията от 14 юли 2016 г. за допълване на Регламент (ЕС) № 600/2014 на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти по отношение на регулаторните технически стандарти за изискванията за прозрачност, засягащи местата на търговия и инвестиционните посредници, във връзка с облигациите, структурираните финансови продукти, квотите за емисии и дериватите (ОВ, L 87/229 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/583).

Чл. 25д. За издаване на одобрение по чл. 112, ал. 4 ЗПФИ инвестиционният посредник, съответно пазарният оператор, който организира МСТ, към заявлението прилага данните и документите по чл. 13в.

Чл. 25е. (1) За издаване на разрешение по чл. 11, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1 ЗПФИ към заявлението се прилага:

1. подробна обосновка на исканото разрешение с посочване на причините за възникването на позициите, времето, необходимо за закриването им, и описание на неизпълнените клиентски поръчки;

2. документи, доказващи, че позициите са възникнали в резултат на невъзможност инвестиционният посредник да изпълни поръчките точно;

3. отчет за капиталовата адекватност и ликвидност към датата на исканото разрешение;

4. декларация, че позициите имат случаен и временен характер;

5. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път.

(2) За издаване на разрешение по чл. 11, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 2 ЗПФИ към заявлението се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за определяне на различно ниво на съотношение;

2. информация и документи, обосноваващи приложимостта на това съотношение в дейността на дружеството и положителните резултати, които се очакват от промяната в съотношението;

3. прогнозни данни за дейността на дружеството през следващите 3 финансови години и конкретно за размера и естеството на променливото възнаграждение, което дружеството има намерение да изплаща;

4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път.

Чл. 25ж. За издаване на разрешение по чл. 61, ал. 3 ЗПФИ към заявлението се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган относно прилагане на освобождаването от изискването за създаване на комитет по риска и внасяне на заявление в този смисъл в комисията;

2. информация и документи, обосноваващи наличието на условията, при които освобождаването е приложимо съгласно чл. 15, ал. 3 Наредба № 50 от 19.06.2015 г. за капиталовата адекватност, ликвидността на инвестиционните посредници и осъществяването на надзор за спазването им (ДВ, бр. 52 от 2015 г.).

Чл. 25з. За издаване на разрешение по чл. 88, ал. 2 ЗПФИ към заявлението се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за прилагане на освобождаването;

2. документи, обосноваващи размера на нарежданията, за които се иска освобождаване при спазване на изискванията на чл. 7 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/587.

Чл. 25и. Към заявлението за издаване на разрешение по чл. 21, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 600/2014 се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за прилагане на някоя от хипотезите по чл. 21, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 600/2014;

2. обосновка и документи, доказващи наличието на относимите условия по чл. 11 от Регламент (ЕС) № 600/2014 за прилагане на конкретната хипотеза по чл. 21, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 600/2014.

Чл. 25к. Към заявлението на инвестиционен посредник за издаване на разрешение за предвиждане на отложено публикуване на данни за сделките в зависимост от техния вид или размер по чл. 7, параграф 1 и чл. 11, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014 се прилагат данните и документите по чл. 13в, ал. 3.

Чл. 25л. Към уведомлението по чл. 5, ал. 7 ЗПФИ лицата, които искат да се възползват от освобождаването по чл. 5, ал. 1, т. 10 ЗПФИ, прилагат:

1. данни за обема на търговска дейност за всеки от финансовите инструменти по чл. 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/592 на Комисията от 1 декември 2016 г. за допълнение на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за критериите за определяне кога дадена дейност се счита за допълнителна към основната стопанска дейност (ОВ, L 87/492 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/592), данни за вътрешногруповите транзакции и нетна стойност по видове финансови инструменти;

2. данни за обема на основната стопанска дейност на групата за всяка от последните 3 години и средно за тригодишен период;

3. данни за изтъргувани обеми на съответните финансови инструменти за последните 3 години на европейските финансови пазари и източника на информация;

4. данни за стойността на договорите по чл. 2, параграф 4, букви "а", "б" и "в" от Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 2011/61/ЕС (ОВ, L 173/349 от 12 юни 2014 г.) (Директива 2014/65/ЕС) по видове (договори, послужили за управление на ликвидността, на риска и за изпълнение на задължения за осигуряване на ликвидност на място за търговия, когато се изисква от регулаторен орган в съответствие с европейски или национални нормативни документи или от местата за търговия), както и сделки по договори, страна по които е лице от групата, лицензирано по Директива 2014/65/ЕС или Директива 2013/36/ЕС съгласно изискванията на чл. 2, параграф 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/592, или изрично да се декларира, че няма такива;

5. декларация от представляващите дружеството прилага ли дружеството високочестотен способ за алгоритмична търговия;

6. декларация от представляващите дружеството извършва ли дружеството търговия за собствена сметка, когато изпълнява нареждания на клиенти;

7. подробни изчисления, обяснения и доказателства за направеното искане за освобождаване съобразно използвания вид на метода, използван при втория тест по Делегиран регламент (ЕС) 2017/592.

Чл. 25м. (1) Към заявлението по чл. 123, ал. 1 ЗПФИ за регистриране на МСТ като пазар за растеж се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за регистриране на МСТ като пазар за растеж;

2. списък на емитентите, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на МСТ с отбелязване на тези, които са малки и средни предприятия (МСП);

3. списък на МСП и справка относно изпълнение на критериите по чл. 77, параграф 1 или параграф 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565, по които са определени като такива;

4. ако МСТ има предишна оперативна история - броя на всички емитенти и на МСП, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на МСТ към края на всеки месец от предходната финансова година и изчислените съотношения по чл. 78, параграф 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565;

5. правилата по чл. 122 ЗПФИ, съобразени с изискванията на чл. 123 ЗПФИ и чл. 78 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565;

6. тарифата, която ще бъде приложима спрямо пазара за растеж;

7. декларация, че МСТ ще спазва изискването на чл. 78, параграф 2, буква "и" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565.

(2) Ако е заявено регистриране на отделен сегмент от МСТ като пазар за растеж, се представят и следните данни и документи:

1. наименование на сегмента, което ясно го разграничава от другите сегменти на същата МСТ;

2. самостоятелни правила по ал. 1, т. 5, които регламентират единствено функционирането на сегмента, който ще бъде регистриран като пазар за растеж;

3. изчерпателен списък на инструментите, които ще се търгуват на пазара за растеж;

4. присвоеният индивидуален MIC (market identifier code) на сегмента или документи, доказващи, че е заявен за издаване такъв код;

5. данни как ще се обезпечи оповестяване на информация относно пазара за растеж на МСП отделно от оповестяваната информация за останалите сегменти на същия пазар.

Чл. 25н. Към заявлението по чл. 125, ал. 1, т. 4 ЗПФИ за отписване на МСТ като пазар за растеж се прилага:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за отписване на МСТ като пазар за растеж;

2. обосновка на искането за отписване на МСТ като пазар за растеж, включително причини, намерения и прогнози за развитие на МСТ, уведомяване на емитентите за намерението за отписване и за правилата, които ще са приложими спрямо тях след отписване, данни за разгледани през последната една година жалби от емитенти и участници на МСТ, прогнози как ще повлияе отписването на пазара за растеж на инвеститорите и емитентите и какви мерки са предприети за защита на техните интереси и за нормалното функциониране на капиталовия пазар;

3. списък на емитентите, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия на МСТ с отбелязване на тези, които са МСП, към края на месеца, предхождащ подаването на заявление за отписване.

Чл. 25о. (1) За издаване на лиценз за извършване на дейност като доставчик на услуги за докладване на данни по чл. 210, ал. 1 от ЗПФИ заявителят подава следните документи:

1. заявление за издаване на лиценз за предоставяне на услуги за докладване на данни по Приложение I от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1110 на Комисията от 22 юни 2017 г. за определяне на технически стандарти за изпълнение по отношение на стандартните формуляри, образците и процедурите за лицензиране на доставчиците на услуги за докладване на данни и свързаните с тях уведомления в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти (ОВ, L 162/3 от 26 юни 2017 г.) (Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1110);

2. заявление за списъка на членовете на ръководния орган на дружеството съгласно Приложение II от Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/1110;

3. документи и информация по Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 на Комисията от 2 юни 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти относно лицензирането на доставчиците на услуги за докладване на данни, организационните изисквания към тях и публикуването на информация за сделките (ОВ, L 87/126 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/571), като:

а) информацията по чл. 2, параграф 1, буква "а" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 следва да е представена във връзка с цялостната дейност на заявителя, включително брой на лицата, заети във всяко едно направление от дейността;

б) информацията по чл. 2, параграф 1, буква "б", подбуква "ii" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 следва да включва описание на всички средства за наблюдение и прилагане на политиките, включително автоматизирани процеси и физическа намеса;

в) мерките по чл. 2, параграф 1, буква "б", подбуква "iii" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 следва да включват незабавни действия, които следва да се предприемат, както и по-дългосрочни процедури и мерки;

г) в случай че заявителят е част от група, представя информацията за всички дейности в групата в органиграмата по чл. 2, параграф 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571;

д) във връзка с изискванията на чл. 3 - 5 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят и правилата за управление по чл. 209, ал. 1 ЗПФИ, съобразени с изискванията на Насоките относно ръководния орган на пазарни оператори и доставчици на услуги за докладване на данни;

е) ако данните за опита на съответното лице в автобиографията по чл. 4, параграф 1, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 не могат да се потвърдят от публично достъпна информация, към автобиографията се прилагат документи (трудова книжка или друг аналогичен документ, препоръки и др.), доказващи посочените в автобиографията данни;

ж) по чл. 5 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се изготвят политики и процедури за установяване, управление и оповестяване на конфликти на интереси със съдържанието по параграф 1 от същия член;

з) по чл. 5, параграф 1, буква "в" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя тарифа за таксите, начислявани от доставчика на услуги за докладване на данни, както и информация относно политиката за таксите, начислявани от предприятията, с които доставчикът на услуги е в тесни връзки;

и) по чл. 5, параграф 1, буква "г" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя политика за възнагражденията на членовете на ръководния орган и висшето ръководство;

к) по чл. 7, параграф 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя списък с всички документи, съдържащи процедури относно осигуряване на непрекъснатост на дейността, както и самите документи;

л) по чл. 7, параграф 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя програма за периодично тестване, преглед и при необходимост - изменение на механизмите за непрекъснатост на дейността, включваща информация относно организацията и провеждането на процеса на периодично тестване и преглед, както и на процеса на вземане на решения във връзка с непредвидени тестове/ъпгрейди и др.;

м) по чл. 8, параграф 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя списък с документите и процедурите, свързани с методиките за разработване и тестване, както и самите документи;

н) по чл. 8, параграф 7 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят документи, доказващи, че доставчикът на услуги за докладване на данни отговаря на условията по буква "а" и буква "б" от същия параграф;

о) по чл. 9, параграф 1 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя списък с процедурите и мерките за физическа и електронна сигурност, както и документите, където са предвидени;

п) по чл. 9, параграф 3 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят мерките и механизмите за своевременно установяване на рисковете и за тяхното управление;

р) по чл. 10 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят документите и информацията, удостоверяващи изпълнението на изискванията на същия член;

с) по чл. 11 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят документите и информацията, удостоверяващи изпълнението на изискванията на същия член;

т) по чл. 12 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят документи и информация, удостоверяващи спазването на изискванията на същия член;

у) по чл. 13 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представя информация от доставчика на консолидирани данни във връзка с допълнителните услуги, които възнамерява да предоставя;

ф) по чл. 14 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 се представят информация и документи, удостоверяващи спазването на изискванията на същия член, включително проект на указанията по параграф 5 на същия член.

(2) За членовете на управителните органи на доставчик на услуги за докладване на данни към заявлението се прилагат освен данните и документите по чл. 4 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/571 и:

1. декларация по чл. 11, ал. 1, т. 11;

2. данните по чл. 11, ал. 1, т. 12;

3. декларация, че спрямо лицето не са налице обстоятелства, които биха могли да доведат до конфликти на интереси, възпрепятстващи способността им да изпълняват задълженията си независимо и обективно и подлагащи ги на неправомерно въздействие;

4. декларация дали лицето е, или е било акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас в доставчик на услуги за докладване на данни, или служител на акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас в такова дружество, или лице, което по друг начин е пряко свързано с такъв акционер;

5. декларация дали лицето заема, или в последните 18 месеца е заемало длъжност с изпълнителни функции в доставчик на услуги за докладване на данни или друго предприятие в рамките на групата на доставчик на услуги за докладване на данни;

6. декларация дали лицето е, или в последните 18 месеца е било на ръководен пост в ключов професионален съветник или ключов консултант на доставчик на услуги за докладване на данни или друго предприятие в групата на доставчик на услуги за докладване на данни, или служител, съществено свързан с предоставяната услуга;

7. декларация дали лицето е, или в последните 18 месеца е било акционер, чието участие достига или надхвърля 5 на сто от правата на глас, или член на ръководния орган на дружество, чиито акции се търгуват на конкретния регулиран пазар;

8. декларация дали лицето е, или е било съществен доставчик или клиент на пазарен оператор или друго предприятие в рамките на групата на пазарен оператор, служител на съществен доставчик или клиент или лице, което по друг начин е пряко или косвено свързано с такъв доставчик или клиент;

9. декларация дали лицето има, или е имало други съществени договорни взаимоотношения с доставчик на услуги за докладване на данни или друго предприятие в рамките на групата на доставчик на услуги за докладване на данни, но не е било член на ръководния орган.

Чл. 25п. Към заявлението по чл. 208 ЗПФИ за лицата, избрани за членове на управителния и контролния орган на доставчик на услуги за докладване на данни, се прилагат:

1. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за избор на лицето;

2. данните и документите по чл. 25о, ал. 2."

§ 31. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;".

2. В т. 9 думите "чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ".

3. В т. 17 думите "чл. 27, ал. 2 ЗКФН" се заменят с "тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път".

4. В т. 18 думите "свързано с" се заменят с "контролирано от", а думата "ЗИФОДРЮПДРСЛТДС" се заменя със "ЗИФОДРЮПДРКЛТДС".

§ 32. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;"

б) точка 8 се заличава.

2. В ал. 4, т. 3 думите "свързано с" се заменят с "контролирано от", а думата "ЗИФОДРЮПДРСЛТДС" се заменя със "ЗИФОДРЮПДРКЛТДС".

§ 33. В чл. 28, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. за чуждестранни лица - документ, удостоверяващ наличие или липса на данъчни задължения, от който да е видно дали лицето има неизплатени данъчни задължения, или декларация, когато в съответната юрисдикция не се издава такъв документ;".

2. В т. 6 думите "ЗПЗФИ, ЗДСИЦ" се заменят със "ЗПМПЗФИ, ЗДСИЦ, ЗКИ, КЗ, КСО".

3. В т. 9 думите "т. 27 ЗПФИ" се заменят с "т. 26 ЗПФИ".

4. В т. 10 след думите "последните 3 години" се добавя "в съответствие с чл. 51".

5. Точка 11 се заличава.

§ 34. В чл. 29, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б", както и други документи, които удостоверяват неговата професионална квалификация и опит."

§ 35. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

3. В ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думите "Наредба № 44 от 2011 г. за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества" се заменят с "Наредба № 44 от 20.10.2011 г. за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, управляващите дружества, националните инвестиционни фондове и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове";

б) създава се т. 5:

"5. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 36. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;".

2. В т. 2 думите "ал. 1 и 3" се заменят с "ал. 1 - 3".

3. Точка 3 се заличава.

4. Точка 5 се изменя така:

"5. когато дружеството ще предоставя услугите по чл. 86, ал. 2, т. 2 - 4 ЗДКИСДПКИ, се прилагат и документите по чл. 6, букви "в", "д", "ж", "з" и "л" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1943 в съответствие с чл. 18, ал. 5, букви "в", "г", "д" и "е" и:

а) програмата за дейността, която съдържа подробно описание на начина, по който ще бъдат предоставяни допълнителните услуги, включително дали управляващото дружество има намерение да осъществява дейност в други държави членки и да възлага дейности на трети лица, на какъв тип клиенти ще бъдат предоставяни допълнителните услуги;

б) общите условия, приложими към договорите с клиенти, ако такива ще бъдат прилагани;

в) тарифа за таксите, които ще са приложими при предоставяне на допълнителни услуги;".

5. В т. 16 думите "чл. 27, ал. 2 ЗКФН" се заменят с "тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път".

6. Точка 18 се изменя така:

"18. декларация, че юридическите лица, избрани за членове на управителния и на контролния орган на управляващото дружество, не са дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирани от такова дружество лица по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС;".

§ 37. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) Към заявлението за лицата по чл. 93, ал. 1, 3 и 5 ЗДКИСДПКИ се прилагат:

1. удостоверения, издадени въз основа на единните информационни системи на прокуратурата и следствените служби за наличие на неприключили наказателни производства, а за чуждестранните лица - аналогични документи, както и документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;

2. декларация, че лицето не е било член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори;

3. декларация, че лицето не е обявявано в несъстоятелност и не се намира в производство за обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че лицето не е съпруг или роднина по права или по съребрена линия до трета степен включително или по сватовство до трета степен с друг член на управителен или контролен орган на дружеството и не се намира във фактическо съпружеско съжителство с такъв член;

5. декларация, че лицето не е лишено от право да заема материалноотговорна длъжност;

6. декларация, че лицето не е било през последната една година преди акта на съответния компетентен орган член на управителен или контролен орган на дружество, на което е бил отнет лицензът за извършване на дейност, подлежаща на лицензиране от комисията или от Българската народна банка, или от съответен орган на друга държава, освен в случаите, когато лицензът е бил отнет по искане на дружеството, както и ако актът за отнемане на издадения лиценз е бил отменен по надлежния ред;

7. декларация, че на лицето не са налагани административни наказания през последните 3 години за извършени груби нарушения на ЗДКИСДПКИ, ЗПФИ, ЗППЦК, ЗДСИЦ, ЗПМПЗФИ, Регламент (ЕС) № 596/2014 или на актовете по прилагането им, или на съответното законодателство на друга държава;

8. декларация, че на лицето не са налагани административни наказания през последните 3 години за нарушения на ЗДКИСДПКИ, ЗППЦК, ЗДСИЦ, ЗПФИ, ЗПМПЗФИ, Регламент (ЕС) № 596/2014 и на актовете по прилагането им, или на съответното законодателство на друга държава, които се квалифицират като системни;

9. декларация, че лицето не е освобождавано от длъжност в управителен или контролен орган на дружество по ЗДКИСДПКИ, ЗППЦК, ЗПФИ или ЗДСИЦ или по съответното законодателство на друга държава въз основа на приложена принудителна административна мярка, освен в случаите, когато актът на комисията е бил отменен по надлежния ред;

10. декларация за наличие на извършено вече оценяване на репутацията на лицето в качеството му на лице, придобиващо или увеличаващо квалифицираното си участие или участващо в управлението на управляващо дружество, инвестиционен посредник, кредитна институция, застраховател, презастраховател или лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд; данни за компетентния орган, извършил оценяването, и за резултата от него; в случаите, когато лицето разполага с мотивирано писмено решение на компетентния орган, извършил оценяването, вместо декларация се прилага копие от решението;

11. декларация дали лицето е член на управителен, или контролен орган, или по друг начин участва в управлението на, или е лице с квалифицирано участие в друго управляващо дружество, инвестиционен посредник, лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд, кредитна институция или застраховател от държава членка, както и данни за това участие и за регулаторния орган, осъществяващ надзор;

12. данни и документи, удостоверяващи завършено от лицето висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б";

13. автобиография, съдържаща информация съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "а";

14. документи, доказващи, че притежава необходимия професионален опит по смисъла на чл. 93, ал. 7 ЗДКИСДПКИ;

15. препоръки/референции, отнасящи се до репутацията и опита на лицето, включително информация за контакт с референтните лица;

16. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 от ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път.

(2) За лицата, които съгласно устава и решенията на органите на управляващото дружество са овластени да го представляват, се прилага удостоверителен документ за адресна регистрация. Ако лицата, овластени да представляват дружеството, са лица, за които се прилага Законът за чужденците в Република България и Законът за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз, които не са български граждани, и членовете на техните семейства, се представя и заверен препис от удостоверението за продължително пребиваване в Република България, издадено съгласно изискванията на съответния закон.

(3) За лицата, които са избрани за членове на контролен орган на управляващо дружество, се прилагат документите по ал. 1, т. 1 - 10.

(4) За физическите лица, които представляват юридическите лица - членове на управителния и на контролния орган на управляващото дружество, се прилагат документите по ал. 1 и 2.

(5) За всички други лица, които могат да сключват самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на управляващото дружество, се прилагат документите по ал. 1.

(6) За юридическите лица, избрани за членове на управителния и на контролния орган на управляващото дружество, се прилагат:

1. актуално удостоверение за вписването в съответния регистър, ако дружеството не е регистрирано в Република България, или предоставяне на информация за осигурен достъп по интернет до този регистър;

2. заверен препис от решението на компетентния съгласно устройствените актове орган за избор на лицето, което ще ги представлява при изпълнение на задълженията им в управителния или в контролния орган на управляващото дружество;

3. декларация, че лицето не е дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим или контролирано от такова дружество лице по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС."

§ 38. В чл. 36а, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. заверен препис от решението на компетентния орган за избора на лицето;".

2. В т. 2 думите "чл. 19" се заменят с "чл. 34".

§ 39. В чл. 37а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 4 думите "банка депозитар" се заменят с "депозитар";

б) в т. 11 думите "чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 6, ал. 2 и 3 ЗПФИ";

в) точка 12 се изменя така:

"12. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

"1. за чуждестранно лице - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на осъждане, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;"

б) точка 3 се изменя така:

"3. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б", както и други документи, които удостоверяват неговата професионална квалификация и опит."

§ 40. В чл. 37б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавят думите "включително и в режим за проследяване на промените";

б) създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

3. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

4. В ал. 4 се създава т. 5:

"5. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 41. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 26, ал. 1 - 3 ЗПФИ" се заменят с "чл. 53, ал. 1 и 2 ЗПФИ", а думите "чл. 25, ал. 3 и 4" се заменят с "чл. 25а".

2. В ал. 2, т. 2, 4 и 5 навсякъде думите "чл. 86, ал. 2 ЗДКИСДПКИ" се заменят с "чл. 86, ал. 2, т. 2 - 4 ЗДКИСДПКИ".

§ 42. В чл. 38а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;"

б) в т. 4 накрая се поставя запетая и се добавят думите "съответно аналогични данни за чуждестранните юридически лица";

в) в т. 9 думите "чл. 12 ЗПФИ" се заменят с "чл. 77, ал. 3 ЗПФИ";

г) в т. 10 думите "чл. 12 ЗПФИ" се заменят с "чл. 77, ал. 3 ЗПФИ";

д) точка 21 се изменя така:

"21. декларация, че заявителят не е дружество, контролирано от дружество, регистрирано в юрисдикции с преференциален данъчен режим по смисъла на ЗИФОДРЮПДРКЛТДС;"

е) точка 22 се изменя така:

"22. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 3 думите "чл. 19" се заменят с "чл. 34".

3. Алинея 6 се отменя.

4. В ал. 7 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думите "чл. 12 ЗПФИ" се заменят с "чл. 77, ал. 2 ЗПФИ";

б) точка 1 се изменя така:

"1. за чуждестранно лице - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на осъждане, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;"

в) точка 4 се изменя така:

"4. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б", както и други документи, които удостоверяват неговата професионална квалификация и опит."

§ 43. В чл. 38б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 12 се изменя така:

"12. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

"1. за чуждестранно лице - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на осъждане, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;"

б) точка 4 се изменя така:

"4. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б", както и други документи, които удостоверяват неговата професионална квалификация и опит."

3. Алинея 3 се отменя.

§ 44. В чл. 38г се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавят думите "включително и в режим за проследяване на промените";

б) създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

3. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

4. В ал. 4 се създава т. 5:

"5. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

5. В ал. 5 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

6. В ал. 6 се създава т. 4:

"4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 45. В чл. 38д се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството;"

б) в т. 10 думите "чл. 25, ал. 3" се заменят с "чл. 25а";

в) в т. 11 думите "чл. 25, ал. 3" се заменят с "чл. 25а";

г) в т. 16 думите "свързано с" се заменят с "контролирано от", а думите "ЗИФОДРЮПДРСЛТДС" се заменят със "ЗИФОДРЮПДРКЛТДС";

д) точка 17 се изменя така:

"17. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 2:

а) в т. 4 думата "устава" и запетаята след нея се заличават, а накрая се поставя запетая и се добавя "съответно устава на алтернативен инвестиционен фонд, чието седалище не е в Република България;"

б) в т. 14 след думата "АИФ" се добавя "в съответствие с чл. 51".

3. В ал. 3 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

4. В ал. 4 се правят следните допълнения:

а) в основния текст след думата "разширяване" се добавя "на обхвата";

б) в т. 1 след думата "разширяване" се добавя "на обхвата";

в) създава се т. 4:

"4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

5. В ал. 5:

а) в т. 2 думите "чл. 19" се заменят с "чл. 34";

б) създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 46. В чл. 38е, ал. 1 се създава т. 7:

"7. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 47. В чл. 38ж се създава т. 7:

"7. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 48. В чл. 38з се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 9:

"9. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

2. В ал. 3 думите "чл. 26 ЗПФИ" се заменят с "чл. 53 ЗПФИ", а думите "чл. 25, ал. 3" се заменят с "чл. 25а, ал. 1".

3. В ал. 4 се създава т. 4:

"4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

4. В ал. 5:

а) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "включително и в режим на проследяване на промените";

б) създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

5. В ал. 6 се създава т. 8:

"8. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

6. В ал. 8 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 49. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. проект на устава с изискуемото съгласно чл. 7 ЗДСИЦ съдържание, който ще бъде приложим след издаване на лиценз на дружеството, и заверен препис от договора или учредителния акт;".

2. Създава се нова т. 12:

"12. правила за управление на рисковете, които се предвиждат в устава на дружеството със специална инвестиционна цел, в случай че дружеството участва в учредяването или в придобиването на дялове или акции в специализирано дружество по чл. 22а ЗДСИЦ;".

3. Досегашната т. 12 става т. 13 и се изменя така:

"13. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 50. В чл. 40, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. за чуждите граждани - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;".

2. Точка 6 се изменя така:

"6. данни и документи, удостоверяващи завършено висше образование съгласно чл. 11, ал. 1, т. 2, буква "б", както и други документи, които удостоверяват неговата професионална квалификация и опит."

§ 51. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. за чуждестранни лица - документ, удостоверяващ наличие или липса на данъчни задължения, от който да е видно дали лицето има неизплатени данъчни задължения, или декларация, когато в съответната юрисдикция не се издава такъв документ;".

2. В т. 2 след думата "декларация" се добавя "по определен от заместник-председателя образец".

3. В т. 3 думите "дружество, прекратено поради несъстоятелност" се заменят с "дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество".

4. В т. 6 накрая се добавя "в съответствие с чл. 51".

§ 52. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думата "обслужване" се добавя "и поддържане на придобитите недвижими имоти, извършването на строежи и подобрения, съответно обслужването на придобитите вземания".

2. Създава се нова т. 3:

"3. документи, удостоверяващи наличието на необходимите организация и ресурси за осъществяване на дейността по чл. 18, ал. 3 ЗДСИЦ за водене и съхраняване на счетоводна и друга отчетност и кореспонденция, както и извършването на други дейности на обслужващо дружество - в случаите, когато дружеството със специална инвестиционна цел възложи дейностите по чл. 18, ал. 3 ЗДСИЦ на обслужващо дружество;".

3. Досегашната т. 3 става т. 4.

§ 53. В чл. 43а се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "съдържащ мотиви за извършване на измененията, които ще бъдат предложени за гласуване на общото събрание".

2. Създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 54. В чл. 43б се създава т. 4:

"4. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 55. В чл. 43в, ал. 1 се създава т. 3:

"3. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 56. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 думите "чл. 26, ал. 1" се заменят с "чл. 29".

2. Създава се т. 9:

"9. документ, удостоверяващ внасянето на съответната такса по тарифата, определена в приложението към чл. 27, ал. 1 ЗКФН, ако таксата не е платена по електронен път."

§ 57. В чл. 47, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "чл. 26, ал. 1" се заменят с "чл. 29".

2. В т. 4 буква "а" се изменя така:

"а) за чуждите граждани - документи, удостоверяващи, че лицето не е осъждано, а когато съответната юрисдикция не издава такива документи, лицето декларира наличието или липсата на съответните обстоятелства, както и изрично декларира, че в съответната юрисдикция не се издават такива документи;".

§ 58. В чл. 48 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "чл. 101, ал. 2" се заменят с "чл. 187, ал. 1".

2. Алинея 4 се отменя.

3. В ал. 9 след думите "адрес за кореспонденция" се добавя "или електронен адрес", а след думите "място в сградата на комисията" се добавя "или от оповестяването му на интернет страницата на комисията".

§ 59. В чл. 49, ал. 1 след думите "инвестиционен посредник" се поставя запетая и се добавя "доставчик на услуги за докладване на данни".

§ 60. Създава се чл. 51:

"Чл. 51. Изискуемите по наредбата годишни финансови отчети за дружества със седалище в Република България се представят само ако отчетите не са оповестени в цялост, съгласно изискванията на приложимите счетоводни стандарти, по партидата на съответното дружество в търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията."

§ 61. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "лицензи" се добавя "регистрации" и се поставя запетая, а след думата "разрешения" се поставя запетая и се добавя "както и уведомленията".

2. В ал. 2 изречение второ се заличава.

§ 62. В § 4 от преходните и заключителните разпоредби думите "§ 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с глави трета, четвърта, пета, четиринадесета, шестнадесета, седемнадесета и осемнадесета от ЗППЦК" се заменят с "чл. 11, ал. 5, чл. 15, ал. 2, чл. 17, ал. 2, чл. 24, ал. 1, чл. 36, ал. 2, т. 2, чл. 49, ал. 2, т. 4 и ал. 3, т. 7, чл. 54, ал. 3, чл. 57, ал. 5, чл. 88, ал. 3, чл. 112, ал. 5, чл. 124, ал. 1, чл. 125, ал. 2, чл. 130, ал. 1, т. 5, чл. 135, ал. 2 и чл. 160, ал. 1, т. 8, буква "в" от ЗПФИ, чл. 12, ал. 1, т. 9 и ал. 2, т. 7, чл. 93, ал. 7, чл. 95, ал. 2, т. 10, чл. 96, ал. 1, чл. 102, ал. 3, чл. 106, ал. 4, чл. 177, ал. 1, т. 9 и ал. 2, чл. 201, ал. 2, т. 1, буква "л" и ал. 4, чл. 214, ал. 2, т. 5, чл. 222, ал. 4, чл. 223, ал. 2, чл. 225, чл. 229, ал. 5 и чл. 233, ал. 6 от ЗДКИСДПКИ".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 63. По отношение на заварените към датата на влизане в сила на тази наредба производства за издаване на лиценз, разрешение, одобрение или за извършване на уведомяване комисията, съответно заместник-председателят, определя срок, в който заинтересованите лица да представят изискуемите съгласно тази наредба данни и документи.

§ 64. Наредбата е приета с Решение № 214-Н от 7.01.2021 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките