Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 29.I

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРАВИЛА ЗА МОРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 50 ОТ 2009 Г.)

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРАВИЛА ЗА МОРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 50 ОТ 2009 Г.)

В сила от 29.01.2021 г.
Издадени от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.8 от 29 Януари 2021г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Буква "б" се изменя така:

"б) използване на пилотски услуги и спазване указанията на операторите от системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването за движение на корабите в районите на пристанищата, рейдовете и подходните канали;".

2. Създава се буква "з":

"з) снабдяване на корабите с гориво-смазочни материали."

§ 2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Забранява се стоенето на повече от един кораб на борд на друг, освен в случаите на снабдяване на кораба с гориво или сдаване на отпадъци, след съгласуване с оператора на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването. За всички останали случаи, разрешение се дава от директора на съответната дирекция "Морска администрация"."

§ 3. Заглавието на глава трета се изменя така:

"Глава трета

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПИЛОТСКИ УСЛУГИ И СПАЗВАНЕ УКАЗАНИЯТА НА ОПЕРАТОРИТЕ ОТ СИСТЕМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ТРАФИКА И ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ НА КОРАБОПЛАВАНЕТО ЗА ДВИЖЕНИЕ НА КОРАБИТЕ В РАЙОНИТЕ НА ПРИСТАНИЩАТА, РЕЙДОВЕТЕ И ПОДХОДНИТЕ КАНАЛИ".

§ 4. В чл. 10, ал. 1 думите "Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS 74/88) (ДВ, бр. 12 от 2005 г.)" се заменят с "Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (SOLAS), както е изменена с Протокола от 1988 г., изготвена в Лондон на 1 ноември 1974 г. (ратифицирана с указ - ДВ, бр. 61 от 1983 г.) (обн., ДВ, бр. 12 от 2005 г.)".

§ 5. В чл. 13 ал. 1 се изменя така:

"(1) Заявки за пилотаж се подават чрез Система за информационно осигуряване на планирането на маневрите в морските пристанища (ИС "MOVER") най-малко 4 часа преди началото на маневрата за въвеждане и 2 часа за извеждане, като задължително се упоменава наличие на опасен товар и свидетелство "gas free" за танкерите."

§ 6. В чл. 17, ал. 2, т. 1, буква "а" след думите "за кораби с газене до 13,50 m" се добавя "включително".

§ 7. В чл. 21 се създава т. 5:

"5. потвърждение, че навигационното оборудване, главни и спомагателни двигатели, котвени и рулеви устройства са в изправно състояние; в случай на констатирана неизправност в оборудването маневрата се извършва след разрешение на директора на съответната дирекция "Морска администрация", с изключение на случаите, когато маневрата се извършва изцяло в акваторията на специализирано пристанище по чл. 109 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, където разрешение се дава от дежурния оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването."

§ 8. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "с помощта на влекачи" се поставя запетая и се добавя "определени с разпореждане на директора на съответната дирекция "Морска администрация".

2. В ал. 6 думите "или не по-малко от два при условията по чл. 25" се заличават.

3. В ал. 8 след думите "броя на влекачите" се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите, когато маневрата се извършва изцяло в акваторията на специализирано пристанище по чл.109 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, където разрешение се дава от дежурния оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването".

§ 9. В чл. 26 се създава ал. 3:

"(3) Планът за морска буксировка трябва да съдържа следната минимална информация:

1. данни за устойчивостта на кораба;

2. данни за водонепроницаемост на корпуса;

3. системи за сигнализация при постъпване на вода в корпуса;

4. процедури по отводняване;

5. състояние на валолинии, винтове и рулеви устройства (застопорени/демонтирани);

6. газене, крен и диферент;

7. екипаж и аварийно оборудване на борда (захранване, светлини и др.);

8. данни за буксирите, които ще извършват буксировката;

9. план на прехода;

10. буксирно оборудване (разчет за буксирната линия, вид/дължина);

11. метеорологична прогноза за периода на буксировката;

12. оборудване и процедури за аварийно заставане на котва."

§ 10. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Преместване по кея на кораби се извършва след съгласуване с пристанищния оператор и получаване на разрешение от оператора на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването.

(2) Преместване по кея на кораби с дължина над 150 m на разстояние по-голямо от една корабна дължина се извършва с участието на пилот при условия, определени от директора на съответната дирекция "Морска администрация".

(3) Осигуряването на маневрата от брега се извършва от регистриран оператор на пристанищна услуга "швартоване".

(4) При преместването корабът е задължен да обере котвата си, ако има отдадена такава."

§ 11. В чл. 32, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "качването на лица на борда" се заменя с "качването/слизането на лица на/от борда".

2. В т. 5 в края на текста се добавя "от оператора на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването".

3. В т. 6 в края на текста се добавя "от директора на съответната дирекция "Морска администрация";

4. Точка 8 се отменя.

5. Точка 9 се отменя.

6. В т. 10 в края на текста се добавя "от директора на съответната дирекция "Морска администрация".

§ 12. Член 33 се изменя така:

"Чл. 33. Корабите могат да застават на котва само в обявените в раздели II и III на тези правила котвени стоянки. Заставане на котва извън посочените в раздели II и III райони се разрешава от директора на съответната дирекция "Морска администрация". Последното не се прилага в случаи на спешност и аварийност, където разрешение се дава от оператора на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването."

§ 13. В чл. 34, ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. район № 3 - във Варненското езеро с две котвени места, ограничени от линиите на окръжности с радиуси от 270 m всяка и център с географски координати по WGS84, както следва: Котвена стоянка № 1 - Ш = 43°11,21ꞌ С / Д = 027°48,62ꞌ И, Котвена стоянка № 2 - Ш = 43°11,22ꞌ С / Д = 027°49,02ꞌ И;".

§ 14. В чл. 35, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "до 150 m" се добавя "включително".

2. В т. 2 след думите "до 5000 t" се добавя "включително".

§ 15. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. Основният текст се изменя така:

"Чл. 38. Обработката на кораби с опасни товари, посочени в IMDG кодекса и "Група Б" на Международния кодекс за превоз на незърнени насипни товари по море (IMSBC кодекса), започва след изпълнение на следните условия:".

2. В т. 1 думата "предварително одобрен" се заменя с "проверен".

§ 16. Член 41 се изменя така:

"Чл. 41. Товаренето на зърно насипно, товари, които трябва да отговарят на критериите за превоз на зърно съгласно Международния кодекс за превоз на незърнени насипни товари по море (IMSBC кодекс), товари от "Група A" от IMSBC кодекса, имащи свойството да се втечняват при превоз в насипно състояние, живи животни, тежки колети с тегло над 10 t на палубата или дървен материал на палубата започва след проверен от съответната дирекция "Морска администрация" товарен план."

§ 17. В чл. 42, т. 1 думите "3 дни" се заменят с "24 часа".

§ 18. В чл. 44 след думите "нефто-водни смеси" се добавя "извършването на огневи дейности".

§ 19. Член 45 се отменя.

§ 20. Заглавието на глава седма се изменя така:

"Глава седма

ПРАВИЛА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО ОТ КОРАБИ".

§ 21. В чл. 47 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думата "корабите" се добавя "на котва или на кей" и думата "операции" се заменя с "дейности".

2. В т. 1 в края на текста в скоби се добавя "външните бордове и надстройки".

3. В т. 2 думата "перилни" се заменя с "почистващи" и в скобите думите "бордовете и надстройките" се заменят с "бордовете, надстройките и палубите".

4. Точка 5 се изменя така:

"5. изхвърляне във водата, изливане или оставяне на пристанищните кейове на каквито и да било твърди или течни корабни отпадъци и остатъци от товари;".

5. Създава се т. 6:

"6. използване на корабни горива или на алтернативни методи за намаляване на емисиите от кораби, които не съответстват на изискванията на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, приета с Постановление № 156 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 66 от 2003 г.; изм., бр. 69 и 78 от 2005 г., бр. 40 от 2006 г., бр. 76 от 2007 г., бр. 93 от 2009 г. и бр. 36 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 55 от 2012 г.; изм., бр. 103 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 88 от 2014 г.; изм., бр. 4 от 2018 г.; изм. и доп., бр. 63 от 2018 г. и бр. 75 от 2020 г)."

§ 22. Създава се чл. 47а:

"Чл. 47а. Забранява се изхвърлянето в морската среда на остатъци от бластиране на кораби или друг вид ремонтни дейности, извършвани на плаващи докове."

§ 23. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Изхвърлянето на баластни води от кораби на котвените стоянки и на кей в пристанищата се допуска само при спазване на следните условия:

1. преди навлизането на кораба в териториалното море на Република България е подадена информация за управлението на корабните баластни води съгласно чл. 33 и приложение № 7 от Наредбата за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване, приета с Постановление № 186 на Министерския съвет от 2012 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2014 г., бр. 12 от 2017 г.; изм., бр. 55 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2020 г.);

2. управлението на баластните води е извършено съгласно изискванията на Международната конвенция за контрол и управление на корабните баластни води и седименти, съставена в Лондон на 13 февруари 2004 г., ратифицирана със закон - ДВ, бр. 28 от 2018 г.;

3. изхвърлянето на корабните баластни води не води до замърсяване на морската вода, включително до промяна на цвета ѝ."

§ 24. Член 49 се изменя така:

"Чл. 49. (1) Преди навлизане на кораб в български териториални води неговият капитан е длъжен да осигури затварянето и пломбирането с пломби с индивидуални номера на всички кранове за изхвърляне зад борд на нефтоводни смеси и необработени отпадъчни води.

(2) Ако корабът разполага с работеща одобрена система за обработка на отпадъчни води, не се изисква пломбиране на съответните задбордни кранове.

(3) За пломбирането на задбордните кранове се прави запис в корабния дневник и/или в машинния дневник, който се предоставя при поискване на инспекторите на съответната дирекция "Морска администрация" за проверка."

§ 25. Член 50 се отменя.

§ 26. Член 51 се изменя така:

"Чл. 51. (1) Всички длъжностни лица в системата на морския транспорт, като капитани на кораби и членове на корабни екипажи, пилоти, оперативни диспечери и други, са длъжни незабавно да уведомят директора на съответната дирекция "Морска администрация" чрез дежурния оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването за всеки случай на замърсяване на морската среда или въздуха от кораб в морско пристанище на Република България, когато те са видели или узнали това по повод изпълнение на служебните си задължения.

(2) Капитанът на кораб, допуснал замърсяване (разлив, потопяване или изхвърляне на отпадъци, остатъци от товари или други вредни вещества) в морско пристанище в район под юрисдикцията на съответната дирекция "Морска администрация", е длъжен незабавно да уведоми за това директора на дирекцията чрез оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването и да направи запис в корабния дневник."

§ 27. Създава се чл. 51а:

"Чл. 51а. Забранява се на капитан на кораб, допуснал нефтен или химичен разлив в българско морско пристанище, да осъществява противодействие за ликвидиране на разлива с дисперсанти и/или с каквито и да било химикали."

§ 28. В чл. 55, ал. 2 след думата "разрешение" се добавя "от директора на съответната дирекция "Морска администрация" и се поставя запетая.

§ 29. Създава се глава девета с чл. 63 - 67:

"Глава девета

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ПРИ ОПЕРАЦИИ ПО СНАБДЯВАНЕ НА КОРАБИ С ГОРИВО И/ИЛИ СМАЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ (БУНКЕРОВАНЕ)

Чл. 63. (1) Извършването на операции по снабдяване на кораби в българските морски пристанища с гориво и/или смазочни материали (бункероване) трябва да се осъществява съгласно разпоредбите на тази глава и при спазване на ограниченията по чл. 44.

(2) Бункероване може да се извършва с всички видове корабни горива и масла на кей в пристанище, кораборемонтен или корабостроителен завод или на котвена стоянка по схема "кораб - кораб" или "автоцистерна - кораб" само от надлежно регистрирани за съответното пристанище оператори с право да предоставят морско-техническата услуга снабдяване с гориво и смазочни материали.

(3) Горивата, с които се бункероват кораби в българските морски пристанища, трябва да съответстват на изискванията за качество на течните горива, определени в Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол.

Чл. 64. (1) Бункероване на гориво и смазочни материали на кораб се осъществява само след предварително известие за предстоящата операция, подадено по електронна поща от капитана на подлежащия на снабдяване кораб или корабния агент, до директора на съответната дирекция "Морска администрация" най-малко 24 часа преди началото на планираната операция.

(2) Известието по ал. 1 трябва да съдържа най-малко следните данни:

1. име и IMO номер на снабдявания кораб;

2. пристанище и № на кейовото място или котвената стоянка;

3. вид и количество на горивото и/или смазочния материал;

4. очаквано време на започване на бункеровката;

5. приблизителна продължителност на бункеровката;

6. регистрационния номер на автоцистерната или данни за кораба бункеровчик и пълно наименование на пристанищния оператор - доставчик на услугата.

(3) Капитанът на снабдявания кораб е длъжен да информира чрез УКВ канал 11 или 16 дежурния оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването за следното:

1. името на кораба и часа на начало на бункеровката;

2. името на кораба и часа на приключване на бункеровката;

3. в случай на инцидент по време на операцията по снабдяване на кораба с гориво и/или смазочни материали - името на кораба, часа и естеството на инцидента.

(4) Дежурният оператор от системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването води записи за данните по ал. 3 и при получаване на информация за аварийна ситуация, незабавно уведомява директора на съответната дирекция "Морска администрация".

Чл. 65. (1) Капитанът на кораба, снабдяван с гориво и/или смазочни материали, разрешава започване на бункеровката, след като се увери, че са изпълнени следните условия:

1. осветлението на кораба, бреговия терминал и автоцистерната/кораба бункеровчик осигурява достатъчна видимост за непрекъснато наблюдение и контрол на бункероването и повърхността на водата около кораба;

2. използват се само взривобезопасни осветителни тела съгласно противопожарните изисквания;

3. осигурени са средства за комуникация (телефон или преносна УКВ радиостанция) между поста за управление на бункеровката на кораба в МКО и бункероващия кораб или автоцистерната;

4. корабът е вдигнал червен флаг "БРАВО" от Международния кодекс на сигналите през деня или показва червена кръгова светлина през нощта;

5. на видно място до трапа на снабдявания кораб са поставени предупредителни надписи на английски език: "NO ADMITTANCE EXCEPT ON BUSINESS" и "SMOKING AND NAKED LIGHTS STRICTLY PROHIBITED"; на борда на български кораби надписите могат да бъдат и на български език;

6. корабът е заземен с меден проводник със сечение не по-малко от 16 мм2;

7. фланцевите съединения на корабния тръбопровод и тези на бункероващия кораб или автоцистерна са с уплътнителни гарнитури от маслоустойчив материал;

8. шланговете, по които се прехвърля горивото и/или смазочният материал, са ежегодно освидетелствани, имат свидетелство и маркирана датата на последното им изпитване под налягане;

9. манифолдите са снабдени с изправни манометри, с отбелязан срок на годност, като манометрите са монтирани към съответната система с два последователно монтирани спирателни крана;

10. на видно място на кораба е поставена инструкция за действие на екипажа при разлив на гориво или смазочен материал, където задължително да са указани: способите за аварийно спиране на бункероването, списък на членовете на екипажа и отговорният офицер;

11. включени са всички устройства, обезпечаващи контрол на нивото на горивото и/или смазочния материал в танковете, ако има такива;

12. всички шпигати на палубата на снабдявания кораб са затапени (циментирани);

13. всички гърловини на танковете за гориво и/или масло са затворени;

14. отворите за измерване и вземане на проби остават отворени възможно най-кратко време - само когато се извършва измерване на количеството на горивото и/или маслото.

(2) Бункеровъчната линия трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да няма течове по цялото протежение;

2. фланците, свързващи гъвкавите шлангове, да са свързани със всички болтове;

3. неизползваемите връзки да са затворени и заглушени, като заглушките са задържани с всички болтове;

4. арматурата по тръбопроводите е в изправно техническо състояние;

5. под съединенията с гъвкавите шлангове на снабдявания кораб и бункероващия кораб или позиционираната на брега автоцистерна са поставени контейнери/тави с вместимост, съобразена да поеме остатъка на горивото и/или смазочния материал в шланга, като се осигурява наблюдение за незабавно спиране на операцията при течове.

(3) Преди началото на бункеровката капитанът на снабдявания кораб и капитанът на кораба бункеровчик или операторът на автоцистерната попълват и подписват проверовъчен чеклист - Bunkering checklist съгласно приложение № 8.

(4) Бункеровъчната операция може да започне само след като капитанът на кораба, подлежащ на снабдяване, получи от капитана на бункероващия кораб или оператора на автоцистерната разписка за доставеното гориво (Bunker Delivery Note) съгласно чл. 16б, ал. 6 и приложение № 10 от Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, придружена от декларация за съответствие на горивото с изискванията за качество съгласно чл. 16б, ал. 3 и приложение № 9 от същата наредба и представителна проба от горивото (MARPOL проба).

Чл. 66. По време на бункеровъчна операция са забранени следните дейности:

1. заставане на други плавателни съдове на борд на бункерования кораб;

2. работа с преносими електрически инструменти и използване на преносими кабели или осветителни тела без свидетелство, че са взривобезопасни;

3. извършване на ремонтни работи;

4. извеждане от строя на елементи от противопожарното оборудване;

5. снабдяване на бункерования кораб.

Чл. 67. Капитанът на снабдявания кораб е длъжен незабавно да преустанови бункеровъчната операция в следните случаи:

1. при гръмотевична буря, като всички палубни и вентилационни отвори се затварят;

2. при съмнение за възникване на каквато и да аварийна ситуация по време на бункероването (теч от съединенията, разкъсване на шлангове, пръски от отдушните тръби на танковете, пожар на борда и др.); при нарушение в процеса на бункероване на някое от изискванията на тази глава;

3. при получаване на разпореждане от дежурния оператор на системата за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването."

§ 30. Приложение № 1 към чл. 7, ал. 4 се отменя.

§ 31. Приложение № 2 към чл. 9, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 9, ал. 3




"

§ 32. Приложение № 6 към чл. 48 се отменя.

§ 33. Приложение № 7 към чл. 49, ал. 2 се отменя.

§ 34. Създава се приложение № 8 към чл. 65, ал. 3:

"Приложение № 8 към чл. 65, ал. 3






"

§ 35. В § 4 от заключителните разпоредби думите "по корабоплаване" се заличават.

Заключителни разпоредби

§ 36. Задължителните правила влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките