Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 2.II

РЕШЕНИЕ № 36 ОТ 28 ЯНУАРИ 2021 Г. ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ТЪРГ С ТАЙНО НАДДАВАНЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

 

РЕШЕНИЕ № 36 ОТ 28 ЯНУАРИ 2021 Г. ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ТЪРГ С ТАЙНО НАДДАВАНЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2021г.

На основание чл. 93 от Закона за електронните съобщения във връзка с Решение № 433 от 21.12.2020 г. Комисията за регулиране на съобщенията реши:

1. Обявява търг с тайно наддаване за издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, позволяваща предоставянето на електронни съобщителни услуги (режим на работа TDD), с национално покритие.

2. Предмет на търга е издаване на три разрешения с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz със срок от 20 години.

3. Специфични изисквания към лицата, които могат да участват, отнасящи се до технически и финансови условия и до условия за спазване на конкуренцията, които да гарантират, че предприятията ще могат да изпълнят задълженията по разрешението за разгръщане на мрежата в определените срокове и с изискуемото покритие:

3.1. В търга могат да участват лица, които да отговарят на следните изисквания:

3.1.1. Да притежават издадени разрешения с предоставен радиочестотен спектър за наземни мрежи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги на територията на Република България.

3.1.2. Да имат реализирани инвестиции в мобилни мрежи (GSM, UMTS и LTE), декларирани в т. 1.2 от Раздел А3 от годишните въпросници, предоставени в Комисията за регулиране на съобщенията, спрямо сумата на паричния поток от инвестиционна дейност в позиция "Закупуване на имоти, машини, съоръжения и нематериални активи" от отчета за паричните потоци, част от годишния финансов отчет на предприятието, не по-малко от 25 % средно за последните 5 години.

3.1.3. Да е постигната норма на рентабилност, определена въз основа на печалбата преди лихви, данъци и амортизации спрямо приходите, не по-малко от 25 % средно за последните 5 години.

3.1.4. Да е постигната средна норма на възвръщаемост, определена въз основа на печалбата преди лихви, данъци и амортизации спрямо сумата на нетекущите активи, посочени в годишните финансови отчети, не по-малко от 10 % средно за последните 5 години.

3.1.5. В търга не могат да участват лица, които имат публични задължения към държавата, включително и към комисията и осигурителни фондове, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията.

3.1.6. В търга не могат да участват като отделни участници лица, които са свързани лица по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон с други участници в процедурата.

3.1.7. В търга не могат да участват лица с отнето разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс за същия вид електронни съобщения за срока, определен от Комисията за регулиране на съобщенията.

3.1.8. Съгласно чл. 3, т. 17 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, и на свързаните с тях лица се забранява пряко или косвено участие в процедурата, в случай че не се ползват от някои от изключенията по чл. 4 от същия закон.

4. Място, срок и ред за закупуване на тръжните книжа:

4.1. Тръжните книжа, приети с решение на Комисията за регулиране на съобщенията, могат да се закупят на адрес: Комисия за регулиране на съобщенията, София, ул. Гурко № 6, етаж 2, стая № 204. Тръжните книжа се закупуват всеки работен ден от 9 до 17,30 ч. от 5.02.2021 г. до 12.02.2021 г.

4.2. Таксата за закупуване на тръжните книжа е 4000 лв. в съответствие с чл. 9, ал. 1, т. 12.1 от Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения, приета с ПМС № 374 от 29.12.2011 г. (ДВ, бр. 107 от 2011 г.). Таксата се внася по банкова сметка на КРС:

Титуляр: Комисия за регулиране на съобщенията

IBAN сметка: BG78 BNBG 9661 30 001226 01

BIC код: BNBG BGSD

Банка: Българска народна банка, пл. Княз Александър Първи № 1.

4.3. При получаване на тръжните книжа законните или изрично упълномощените представители за получаване на тръжни документи за заинтересованите лица са длъжни да представят: документ за самоличност и документ, удостоверяващ тяхната представителна власт (за пълномощниците - нотариално заверено пълномощно, а за законните представители - удостоверение за актуално състояние или друго извлечение от съответния регистър, удостоверяващо правото им да представляват заинтересованите лица), и копие от платежния документ по т. 4.2 от настоящото решение, след което подписват декларация за опазване поверителността на информацията, която се съдържа в тръжните книжа, като последната се прилага към регистъра по т. 4.4.

4.4. Упълномощен служител от администрацията на КРС завежда данните на законните или изрично упълномощените представители на лицата по т. 3 от настоящото решение в нарочен "Регистър на лицата, закупили тръжни книжа", след което им предава тръжните книжа с приемно-предавателен протокол.

5. Срок и място за подаване на заявления за участие в търга:

5.1. Срокът за подаване на заявления е най-късно до 17,30 ч. на 25.02.2021 г.

5.2. Заявленията се приемат всеки работен ден от 9 до 17,30 ч. в сградата на КРС на адрес: София, ул. Гурко № 6, етаж 2, стая № 204. Всяко заявление се комплектова с всички изискуеми съгласно тръжните книжа приложения и други документи (документите се подават на български език в два екземпляра - оригинали и заверени от заявителя копия), които се поставят предварително в един или повече непрозрачни, запечатани и надписани пликове, всеки скрепен с печата на заявителя. При подаване на повече от един плик пликовете се номерират. Заявленията се подават от законните или изрично упълномощените представители за лицата по т. 3. Заявления могат да подават само лица, закупили тръжни книжа.

5.3. Заявленията заедно с приложените пликове с документи се приемат от оправомощен служител от администрацията на КРС срещу документ за внесен депозит за участие в търга и се завеждат по общия ред, както и в нарочен "Регистър на лицата, подали заявление за участие в търга".

6. Депозитът за участие в търга е в размер 200 000 лв. и се внася по банковата сметка на КРС:

Титуляр: Комисия за регулиране на съобщенията

IBAN сметка: BG16 BNBG 96613300122601

BIC код: BNBG BGSD

Банка: Българска народна банка, пл. Княз Александър Първи № 1.

7. Началната тръжна цена за 1 блок от 100 MHz е в размер 4 000 000 лв. Стъпката за наддаване в търга - 100 000 лв.

8. Дата, място и час на провеждане на търга: търгът ще започне в 10 ч. на 15.03.2021 г. в София, в сградата на Комисията за регулиране на съобщенията, София, ул. Гурко № 6, ет. 1, зала 1, и ще протече по начин, описан в тръжните книжа - "Правила за провеждане на търга".

9. Търгът ще се проведе на български език, като всеки участник има право да използва преводач по време на провеждане на търга.

10. На всеки спечелил участник в търга може да се издаде само едно разрешение.

11. Спечелилите кандидати изплащат достигнатата чрез наддаването сума в търга в 5-дневен срок от влизане в сила на решението по чл. 102, ал. 2, т. 1 от ЗЕС.

12. В случаите на чл. 105, ал. 3 от ЗЕС срокът за заплащане на класирания на второ място кандидат е 5-дневен от изтичане на срока по т. 11.

13. Настоящото решение да се обнародва в "Държавен вестник" и да се публикува на интернет страницата на КРС.

Промени настройката на бисквитките