Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Закрива Дом за медико-социални грижи за деца - Благоевград, Дом за медико-социални грижи за деца - Бургас, Дом за медико-социални грижи за деца - Бузовград, Дом за медико-социални грижи за деца - Добрич, Дом за медико-социални грижи за деца - Дебелец, Дом за медико-социални грижи за деца "Свети Иван Рилски", гр. София, Дом за медико-социални грижи за деца - Сливен, и Дом за медико-социални грижи за деца - Хасково, считано от 15 февруари 2021 г.

Чл. 2. (1) Министърът на здравеопазването да определи състава на ликвидационна комисия и да сключи договор с членовете ѝ до 25 февруари 2021 г.

(2) Ликвидационната комисия по ал. 1 да извърши всички действия по ликвидация на лечебните заведения по чл. 1 до 31 август 2021 г.

Чл. 3. Трудовите правоотношения с работещите в лечебните заведения по чл. 1 да се уредят съгласно чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.

Чл. 4. Активите и пасивите, както и другите права и задължения на лечебните заведения по чл. 1 се поемат от Министерството на здравеопазването.

Чл. 5. Документите от архива на закритите лечебни заведения по чл. 1 с изключение на документите, предадени от ликвидационната комисия по чл. 2, ал. 1 на съответните регионален държавен архив и териториално поделение на Националния осигурителен институт, се предават за съхранение до изтичането на определените им за това срокове на съответната регионална здравна инспекция - Регионална здравна инспекция - Благоевград, Регионална здравна инспекция - Бургас, Регионална здравна инспекция - Стара Загора, Регионална здравна инспекция - Добрич, Регионална здравна инспекция - Велико Търново, Столична регионална здравна инспекция, Регионална здравна инспекция - Сливен, и Регионална здравна инспекция - Хасково.

Чл. 6. Разходите за ликвидацията на лечебните заведения по чл. 1, включително за обезщетенията по Кодекса на труда, се изплащат от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Чл. 7. Създава от 15 февруари 2021 г. Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Благоевград, Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Бузовград, Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Добрич, Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Дебелец, Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - София, Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Сливен, и Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Хасково, към Министерството на здравеопазването като юридически лица на бюджетна издръжка за специфичните им функции със седалища съответно: гр. Благоевград, с. Бузовград, гр. Добрич, гр. Дебелец, гр. София, гр. Сливен и гр. Хасково, и с предмет на дейност:

1. подкрепа на семействата на деца с увреждания и хронични заболявания за назначаване и провеждане на ранна диагностика, диагностика, лечение и медицинска и психосоциална рехабилитация;

2. продължително лечение и рехабилитация на деца с увреждания и тежки хронични заболявания и обучение на родителите им за поемане на грижата в семейна среда;

3. осигуряване на посещения от медицински специалисти за оказване на специфични грижи за деца с увреждания и тежки хронични заболявания, отглеждани в семейна среда и в социална услуга резидентен тип;

4. осигуряване на специализирани палиативни грижи за деца.

Чл. 8. (1) Определя обща численост на персонала на центровете по чл. 7 от 374 щатни бройки.

(2) Трудовото правоотношение с директорите на центровете по чл. 7 възниква въз основа на конкурс. Конкурсът се обявява от министъра на здравеопазването.

Чл. 9. (1) Центровете по чл. 7 се създават на основата на материално-техническата база, ползвана от съответните домове за медико-социални грижи за деца по чл. 1 съобразно седалищата им.

(2) Министърът на здравеопазването да издаде заповеди за предоставяне на недвижимите и движимите вещи - държавна собственост, ползвани от домовете за медико-социални грижи за деца по чл. 1, които преминават към съответните центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания по чл. 7 съобразно седалищата им.

(3) Документите относно недвижимите и движимите вещи по ал. 2 се предават на съответните центрове по чл. 7.


Заключителни разпоредби

§ 1. В приложението към чл. 2, ал. 3 от Постановление № 148 на Министерския съвет от 2017 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 60 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 1 и 100 от 2018 г., бр. 26, 54 и 97 от 2019 г. и бр. 6 и 12 от 2020 г.) се правят следните изменения:

1. В пореден № 14, в колона "Обща численост на персонала" числото "1263" се заменя с "889".

2. В пореден № 19, в колона "Обща численост на персонала" числото "128" се заменя с "502".

§ 2. (1) В срок до три месеца от влизането в сила на постановлението министърът на здравеопазването да обяви и да проведе конкурси по Кодекса на труда за заемане на длъжността "директор" на центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания по чл. 7.

(2) До провеждането на конкурси длъжността "директор" на центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания по чл. 7 се заема по трудово правоотношение, възникнало на основание чл. 68, ал. 1, т. 4 от Кодекса на труда.

§ 3. В срок до 12 февруари 2021 г. министърът на здравеопазването да утвърди структурата на центровете по чл. 7, броя на леглата и щатното разписание по длъжности.

§ 4. В срок до 15 февруари 2021 г. министърът на здравеопазването да издаде заповедта по чл. 9, ал. 2.

§ 5. Постановлението се приема на основание чл. 35, ал. 1 и чл. 52, ал. 1 от Закона за лечебните заведения и чл. 3, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за ликвидация на лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, приета с Постановление № 28 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 20 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 16 от 2001 г., бр. 96 от 2005 г., бр. 84 от 2007 г., бр. 44 от 2013 г. и бр. 26 от 2019 г.).

Промени настройката на бисквитките