Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 27.IV

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ "ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ" (ДВ, БР. 44 ОТ 2019 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ "ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ" (ДВ, БР. 44 ОТ 2019 Г.)

В сила от 27.04.2021 г.
Издаден от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.35 от 27 Април 2021г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1, т. 3 думите "по акредитирани докторски програми" се заменят със "само по акредитирани професионални направления и специалности от регулираните професии и по акредитирани докторски програми".

§ 2. В чл. 6, ал. 2 се създава т. 6:

"6. правото на сключване на споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност при спазване изискванията на Закона за висшето образование и на Закона за предучилищното и училищното образование; споразумението, както и промените в него влизат в сила след одобряване от министъра на образованието и науката."

§ 3. В чл. 8 ал. 3 се отменя.

§ 4. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Дипломата за завършена степен на висшето образование, европейското дипломно приложение, свидетелството за професионална квалификация и документ, удостоверяващ положението на студента или на докторанта с цел продължаване на обучението в друго висше училище, се издават без заплащане на такса."

§ 5. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Академията е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната и част от въоръжените сили на Република България."

§ 6. В чл. 19, ал. 3 след думата "служби" се поставя запетая, а думите "и взводове/секции" се заменят с "взводове/секции и екипи".

§ 7. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Органи за управление на Академията са: Общото събрание, Академичният съвет и началникът на Академията.

(2) Общото събрание и Академичният съвет се избират с мандат от четири години, който не се прекъсва с провеждането на частични избори, както и при преобразуване на Академията. Мандатите на допълнително избраните членове се прекратяват с изтичането на мандата на органа."

§ 8. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. (1) Общото събрание на Академията се състои от 100 членове - представители на академичния състав - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор с Академията, на административния персонал и на слушателите, студентите и докторантите от всичките ѝ звена.

(2) Числеността на представителите на посочените в ал. 1 общности в състава на Общото събрание на Академията се определя в съответствие с предвидените в Закона за висшето образование минимални квоти за всяка една от тях.

(3) Членовете, представляващи академичния състав и административния персонал, се избират чрез явно гласуване на събрания на общностите, както следва:

1. за квотата на хабилитираните преподаватели - от събрания на всички хабилитирани преподаватели в Академията - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор;

2. за квотата на нехабилитираните преподаватели - от събрание на всички нехабилитирани преподаватели в Академията - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор;

3. за квотата на административния персонал - от събрание на административния персонал в Академията.

(4) Процедурата за избор на представителите на слушателите, студентите и докторантите се определя в Правилника за организацията и дейността на Съвета на слушателите, студентите и докторантите.

(5) Общото събрание на Академията се свиква най-малко веднъж годишно от неговия председател по решение на Академичния съвет, по искане на началника на Академията или на една четвърт от списъчния му състав.

(6) За свикването на Общото събрание членовете му се уведомяват от неговия председател не по-късно от 7 дни преди датата на заседанието чрез писмена покана, в която се посочват мястото, датата и часът на провеждане, дневният ред, местонахождението за запознаване с материалите по него, предвидени за обсъждане.

(7) Общото събрание е редовно, ако до 30 минути след обявеното начало са регистрирани не по-малко от две трети от списъчния му състав.

(8) При определяне на кворума на Общото събрание от списъчния състав се изключват лицата в отпуск при временна неработоспособност, поради бременност, раждане, осиновяване и за отглеждане на малко дете или в командировка извън страната. Общият брой на тези лица не може да бъде повече от една четвърт от списъчния състав на Общото събрание.

(9) При липса на кворум по ал. 7 заседанието се отлага с един час. Ако и тогава няма кворум, заседанието се отсрочва с една седмица.

(10) Заседанията на Общото събрание са открити за всички членове на академичната общност. Те се ръководят от председателя му, а в негово отсъствие - от заместник-председателя.

(11) Общото събрание взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите с изключение на приемането на проект на Правилник за устройството и дейността на Академията и промените в него, за което се изисква мнозинство по списъчния състав на Общото събрание.

(12) Когато в резултат на явно гласуване Общото събрание не може да вземе решение, гласуването се повтаря след провеждането на допълнително обсъждане в рамките на същия работен ден.

(13) Когато в резултат на тайно гласуване Общото събрание не може да вземе решение, гласуването се повтаря на следващия работен ден.

(14) За заседанието на Общото събрание се води протокол от назначен протоколист. Протоколът се подписва от председателя и от протоколиста. Всеки член на съответната академична общност има право да се запознае с протокола."

§ 9. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и т. 1 се изменя така:

"1. приема или изменя след обсъждане проект на Правилник за устройството и дейността на Академията и чрез началника на Академията го предлага на министъра на отбраната;".

2. Създава се ал. 2:

"(2) За провеждане на изборите по ал. 1, т. 2 и 3 Общото събрание избира комисия, в която не могат да участват началникът на Академията и неговите заместници, председателят и заместник-председателят на Общото събрание, председателят, заместник-председателят и членовете на контролния съвет."

§ 10. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. искане за включване на Академията в списъка на изследователските висши училища."

2. В ал. 3, т. 2 думите "сметка на собствените" се заменят със "сметка на реализираните собствени".

3. В ал. 7 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 2 думите "и одобрява длъжностните характеристики на академичния състав" се заличават;

б) точка 21 се отменя;

в) в т. 23 думите "сметка на собствени" се заменят със "сметка на реализираните собствени";

г) точка 27 се изменя така:

"27. утвърждава решенията на съветите на основните звена относно:

а) съставите на научни журита и избора на кандидати за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор", въз основа на които началникът на Академията издава заповед за състава на научното жури;

б) съставите на научни журита за защита на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен "доктор", въз основа на които началникът на Академията издава заповед за състава на научното жури;

в) съставите на научни журита за защита на дисертационен труд за придобиване на научна степен "доктор на науките", въз основа на които началникът на Академията издава заповед за състава на научното жури;

г) привличане за научно-преподавателска дейност без конкурс на учени и преподаватели от страната и чужбина като гост-преподаватели за определен срок; отношенията с гост-преподавателя се уреждат с договор за срок не повече от една година, който може да бъде подновяван;

д) привличането на висококвалифицирани хабилитирани и нехабилитирани лица за преподавателска и научноизследователска дейност като хонорувани преподаватели;"

д) в т. 31 се създава буква "д":

"д) учредяване на спортен клуб по чл. 43, ал. 1, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и приема правилник за организацията и дейността му;"

е) в т. 33 думите "до навършване на 60 години" се заменят с "при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България";

ж) в т. 35 се правят следните изменения и допълнения:

аа) в буква "а" в края на изречението се поставя запетая и се добавя "от реализираните собствени приходи";

бб) буква "б" се отменя;

з) създава се т. 44:

"44. взема решения за сключване на споразумения по чл. 6, ал. 2, т. 6 и определя реда за съгласуване на проектите на училищни учебни планове и на учебни програми по учебните предмети и/или модули от профилираната, професионалната и специализираната подготовка в случаите, определени в Закона за висшето образование."

§ 11. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "В Академичния съвет с право на глас участват и членовете на Съвета на настоятелите, като при определяне на кворума от списъчния състав се изключват тези от тях, които отсъстват от заседанието."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Числеността на представителите на общностите в състава на Академичния съвет се определя в съответствие с предвидените в Закона за висшето образование минимални квоти за всяка една от тях."

§ 12. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думата "представлява" се заменя с "упражнява правомощията на ректор по Закона за висшето образование и представлява";

б) в т. 6 и 7 след думите "на отбраната" се добавя "или оправомощено от него длъжностно лице";

в) в т. 25 думите "Академичния съвет или на Общото събрание" се заменят с "Общото събрание и на Академичния съвет";

г) създават се т. 33 и 34:

"33. взема решение за признаване на висше образование, придобито в чужбина, с цел продължаване на образованието в Академията въз основа на доклад на комисия;

34. предлага на Академичния съвет създаване, преобразуване или закриване на департаменти, катедри и обслужващи звена."

2. В ал. 3, изречение второ думите "сметка на собствените" се заменят със "сметка на реализираните собствени".

§ 13. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 2 думата "филиал" се заменя с "филиали".

2. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "звена и филиал и в едномесечен" се заменят със "звена и/или филиали в едномесечен", а след думата "им" се добавя "и";

б) в т. 3 думите "по изпълнението" се заменят с "изпълнението".

§ 14. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думата "седем" се заменя с "осем", след думата "работодатели" се добавя "на", а след думата "докторантите" се поставя запетая и се добавя "на общината, в която е седалището на Академията".

2. В ал. 4 думата "двама" се заменя с "трима", а след думата "науката" се поставя запетая и се добавя "от кмета на общината, в която е седалището на Академията".

§ 15. В чл. 30, ал. 5 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "заместник-кметове" се заличават.

2. В т. 2 думите "и синдикални организации" се заличават.

§ 16. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. (1) Факултетът е основно звено на Академията, което обединява не по-малко от три катедри за осигуряване на обучението на слушатели, студенти, докторанти и специализанти в едно или няколко професионални направления от областите на висшето образование, по които Академията е акредитирана да провежда обучение. Хабилитираните лица от академичния състав на факултета - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор, провеждат за всяка специалност не по-малко от 70 на сто от лекционните часове. При необходимост и след решение на Академичния съвет за отделни специалности хабилитираните лица могат да провеждат и не по-малко от 50 на сто от лекционните часове. След решение на съответния факултетен съвет до 10 на сто от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в образователно-квалификационната степен "бакалавър" и до 20 на сто от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в образователно-квалификационната степен "магистър" могат да бъдат провеждани от изявени специалисти от практиката.

(2) Факултет в Академията се открива, преобразува или закрива при условията и по реда на действащото законодателство."

§ 17. Създават се чл. 31а и 31б:

"Чл. 31а. Органи за управление на факултета са: Общото събрание, Факултетният съвет и деканът. Те се избират с мандат 4 години, който не се прекъсва при провеждане на частични избори.

Чл. 31б. (1) Общото събрание на факултета се състои от членове на академичния състав от военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор, от представители на административния персонал, на слушателите, студентите и докторантите във факултета. Структурният състав на Общото събрание и съотношението между отделните квоти се определят от факултетния съвет в съответствие със Закона за висшето образование.

(2) Членовете на Общото събрание от административния персонал и от обучаемите се избират в рамките на определените по реда на ал. 1 квоти чрез явно гласуване на събрания на тези общности във факултета.

(3) При промени в броя на членовете на Общото събрание на факултета, водещи до нарушаване на определените квоти, преди следващото заседание се провеждат частични избори.

(4) Общото събрание на факултета се свиква най-малко веднъж годишно от неговия председател по решение на Факултетния съвет, по искане на декана или на една четвърт от списъчния му състав.

(5) За свикването на Общото събрание членовете му се уведомяват от председателя на събранието не по-късно от 5 дни преди датата на заседанието чрез писмена покана, към която се прилага проектът на дневен ред.

(6) Общото събрание е редовно, ако до 30 минути след обявеното начало са регистрирани не по-малко от две трети от списъчния му състав. При определяне на кворума от списъчния състав се изключват лицата в отпуск при временна неработоспособност, поради бременност, раждане и осиновяване и за отглеждане на малко дете или в командировка извън страната. Общият брой на тези лица не може да бъде повече от една четвърт от броя на лицата в списъчния състав.

(7) При липса на кворум по ал. 6 заседанието се отлага с един час. Ако и тогава няма кворум, заседанието се отсрочва с 3 работни дни.

(8) Общото събрание взема решения с обикновено мнозинство освен в случаите, когато в закон е предвидено друго."

§ 18. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 накрая на изречението се добавя "на факултета";

б) в т. 3 думите "и представителството" се заличават.

2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) За провеждане на изборите по ал. 1, т. 1, 2 и 3 Общото събрание избира комисия, в която не могат да участват деканът и неговите заместници, председателят и заместник-председателят на Общото събрание.

(3) Когато в резултат на тайното гласуване никой от кандидатите не събере необходимия брой гласове, гласуването се повтаря на следващия работен ден. В гласуването участват регистрираните в деня на заседанието членове."

3. Алинея 4, 5 и 6 се отменят.

§ 19. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 24, буква "зв" думите "до навършване на 60 години" се заменят с "при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Факултетният съвет се състои не по-малко от 21 членове и включва представители на академичния състав на основен трудов договор, слушатели, студенти и докторанти. Не по-малко от три четвърти от членовете на Факултетния съвет са хабилитирани лица.

(3) Числеността, структурният състав и съотношението между отделните квоти на Факултетния съвет се определят от Общото събрание на факултета в съответствие със Закона за висшето образование."

3. В ал. 5 думите "публична обява" се заменят с "писмена покана".

§ 20. В чл. 34, ал. 2 изречение второ се изменя така: "Той се избира, освобождава и отзовава при условията и по реда на Закона за висшето образование и се назначава от началника на Академията."

§ 21. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "разполага с не по-малко от 14 души" се заменят с "има най-малко 14-членен".

2. Създават се ал. 4 - 7:

"(4) Органи за управление на департамента са Общото събрание, Съветът на департамента и директорът. Мандатът на органите за управление е 4 години. Той не се прекъсва с провеждането на частични избори. Мандатите на допълнително избраните членове се прекратяват с изтичане на мандата на органа.

(5) Общото събрание на департамента се състои от академичния състав на департамента - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор с Академията, от представители на административния персонал и на докторантите в департамента.

(6) Общото събрание на департамента се свиква от неговия председател най-малко веднъж годишно по решение на съвета на департамента, по искане на началника на Академията, на директора на департамента или на една четвърт от списъчния му състав.

(7) Членове на Общото събрание са всички военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор."

§ 22. В чл. 38, т. 1 след думите "заместник-председател" се добавя "на събранието" и се създава изречение второ: "директорът и заместник-директорът на департамента не могат да бъдат избирани за председател на Общото събрание на департамента;".

§ 23. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Съветът на департамента включва представители на академичния състав - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор в Академията, на административния персонал и на докторантите в департамента. Числеността, структурният състав и съотношението между отделните квоти на Съвета на департамента се определят от Общото събрание на департамента и се утвърждават от Академичния съвет."

2. В ал. 3 думите "публична обява" се заменят с "писмена покана".

3. В ал. 7, буква "жб" думите "до навършване на 60 години" се заменят с "при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

§ 24. В чл. 40 ал. 1 се изменя така:

"(1) Директорът на департамента е хабилитирано лице. Той се избира, освобождава или отзовава при условията и по реда на Закона за висшето образование. Когато е военнослужещ, той се назначава и освобождава от длъжност и при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Неговият мандат приключва заедно с мандата на Общото събрание на департамента, което го е избрало, като броят на последователните му мандати на тази длъжност не може да бъде повече от два."

§ 25. В чл. 51 ал. 1 се отменя.

§ 26. В чл. 53 се създават ал. 7 и 8:

"(7) Процедурите за заемане на вакантни академични длъжности от военнослужещи се откриват от министъра на отбраната по предложение на Академичния съвет, внесено от началника на Академията, при условията и по реда на действащото законодателство.

(8) Процедурите за заемане на вакантни академични длъжности от цивилни служители се откриват от началника на Академията при условията и по реда на Закона за развитието на академичния състав в Република България и правилника за неговото прилагане."

§ 27. Създава се чл. 53а:

"Чл. 53а. Академичните длъжности по спомагателно длъжностно разписание се заемат по реда на чл. 53, ал. 5."

§ 28. В чл. 58, ал. 1, т. 1 думите "чл. 53, ал. 5 и 6" се заменят с "чл. 25, ал. 7, т. 27, букви "г" и "д".

§ 29. В чл. 63, ал. 1, т. 9 след думите "за придобиване на" се добавя "образователна и".

§ 30. В чл. 67 ал. 1 се изменя така:

"(1) За провеждане на специализирано обучение, професионално практическо обучение, придобиване и повишаване на квалификация и преквалификация и професионална подготовка се назначават инструктори."

§ 31. В чл. 79 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 8 се отменя.

2. В ал. 2 думите "и докторантите" се заличават, а след думата "право" се добавя "да получават стипендии".

§ 32. В чл. 90 ал. 2 се изменя така:

"(2) Слушателите се отписват от Академията при:

1. завършване на обучението;

2. напускане по собствено желание;

3. прекратяване на договора за военна служба;

4. системно неизпълнение на задълженията си по учебния план или правилниците на Академията."

§ 33. Създава се чл. 90а:

"Чл. 90а. (1) Слушателите се отписват от Академията със заповед на министъра на отбраната, като в случаите по чл. 90, ал. 2, т. 1, 3 и 4 то се извършва по предложение на началника на Академията след решение на Академичния съвет.

(2) Отписването на слушателите по чл. 90, ал. 2, т. 2 се извършва след подаден рапорт по команден ред до министъра на отбраната."

§ 34. В чл. 91 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в т. 4 думите "до три месеца след определения срок" се заменят с "в срока по чл. 89, ал. 1, т. 1".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Отстраняването по ал. 1 се извършва със заповед на началника на Академията, а в случаите по чл. 27, ал. 1, т. 6 - със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице. В заповедта се посочва датата на възстановяване на правата на студента, докторанта или специализанта.

(3) След възстановяване на студентските права студентът продължава обучението си от семестъра, през който е бил отстранен, като заплаща съответната семестриална такса."

§ 35. Член 92 се отменя.

§ 36. Членове 93 - 95 се изменят така:

"Чл. 93. Слушателите се отстраняват от Академията по:

1. здравословни причини;

2. дисциплинарен ред.

Чл. 94. (1) Слушателите се отстраняват от обучение по здравословни причини със заповед на министъра на отбраната за срок не по-дълъг от една година.

(2) Отстраняването по ал. 1 се извършва по предложение на началника на Академията, след решение на Академичния съвет, въз основа на представени медицински документи, удостоверяващи ползването на непрекъснат отпуск за временна неработоспособност с продължителност, надвишаваща 30 на сто от учебното време за един семестър.

(3) Отстранените от обучение военнослужещи възстановяват права на слушатели със заповед на министъра на отбраната въз основа на подаден рапорт до началника на Академията след решение на Академичния съвет. Обучението на военнослужещите, възстановили права на слушатели, продължава по индивидуален план.

(4) В случай на настъпила промяна в здравословното състояние на слушателите по ал. 1, водещо до негодност за военна служба, установена от военномедицинските органи по съответния ред, същите се отписват от обучение в Академията със заповед на министъра на отбраната.

Чл. 95. (1) Слушателите се отстраняват от обучение по дисциплинарен ред при:

1. предоставяне на неверни данни, въз основа на които са приети в Академията, или подправяне на документи за статуса им на слушатели;

2. уличаване в опит за преписване по време на изпит или тест, или в плагиатство.

(2) Отстраняване по ал. 1 се извършва след решение на Академичния съвет по предложение на основното звено въз основа на представен констативен протокол от комисия, назначена със заповед на началника на Академията.

(3) Слушателите, отстранени по дисциплинарен ред, се отписват от обучение със заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на Академията въз основа на решението по ал. 2."

§ 37. В чл. 96, ал. 1, т. 3 се изменя така:

"3. получени слаби оценки по две и повече дисциплини на поправителна сесия за текущ семестър или натрупани повече от две слаби оценки за учебната година или слаба оценка на ликвидационна сесия."

§ 38. В чл. 99, ал. 1 думата "филиал" се заменя с "филиали".

§ 39. В чл. 131 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1 думите "субсидии от държавния бюджет чрез" се заличават;

б) в т. 2 след думите "структура на" се добавя "бюджета на";

в) точка 4 се отменя.

2. Алинея 3 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 40. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките