Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 27.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ДЕХИДРАТИРАНИ МЛЕКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ДЕХИДРАТИРАНИ МЛЕКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА

В сила от 12.05.2021 г.
Приета с ПМС № 170 от 23.04.2021 г.

Обн. ДВ. бр.35 от 27 Април 2021г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към наименованията, състава, характеристиките, етикетирането, методите за вземане на проби и методите за анализ на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека.

Раздел II.
Изисквания към наименованията, състава и характеристиките на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека

Чл. 2. Наименованието "кондензирано високомаслено мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост, не по-ниска от 15 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 26,5 % w/w.

Чл. 3. Наименованието "кондензирано мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост, не по-ниска от 7,5 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 25 % w/w.

Чл. 4. Наименованието "кондензирано частично обезмаслено мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост, не по-ниска от 1 % w/w и по-ниска от 7,5 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 20 % w/w.

Чл. 5. Наименованието "кондензирано обезмаслено мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост не по-висока от 1 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 20 % w/w.

Чл. 6. Наименованието "подсладено кондензирано мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост, не по-ниска от 8 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 28 % w/w.

Чл. 7. Наименованието "подсладено кондензирано частично обезмаслено мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост, не по-ниска от 1 % w/w и по-ниска от 8 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 24 % w/w.

Чл. 8. Наименованието "подсладено кондензирано обезмаслено мляко" се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост, не по-висока от 1 % w/w, и с млечно сухо вещество, не по-малко от 24 % w/w.

Чл. 9. Наименованието "сухо високомаслено мляко" или "високомаслено мляко на прах" се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост, не по-ниска от 42 % w/w.

Чл. 10. Наименованието "сухо пълномаслено мляко" или "пълномаслено мляко на прах" се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост, не по-ниска от 26 % w/w и по-ниска от 42 % w/w.

Чл. 11. Наименованието "сухо частично обезмаслено мляко" или "частично обезмаслено мляко на прах" се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост, не по-ниска от 1,5 % w/w и по-ниска от 26 % w/w.

Чл. 12. Наименованието "сухо обезмаслено мляко" или "обезмаслено мляко на прах" се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост, не по-висока от 1,5 % w/w.

Чл. 13. (1) Наименованията на млеката по чл. 2 - 12 се използват за търговско обозначаване единствено на продукти, които отговарят на изискванията на наредбата.

(2) Използването на алтернативни наименования на специфичните наименования на напълно и частично дехидратирани млека по чл. 2 - 12 се допуска на езиците и при условията съгласно приложение № 1.

Чл. 14. В продуктите по чл. 2 - 12 се допуска добавянето на витамини и минерали при спазване изискванията на Регламент (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 г. относно влагането на витамини и минерали и на някои други вещества в храните (ОВ, специално българско издание: глава 13, том 59), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 1925/2006", и на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията (OB, L 304 от 22 ноември 2011 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 1169/2011".

Чл. 15. При производство на подсладени кондензирани млека по чл. 6 - 8 се допуска добавянето на лактоза в количество, не по-голямо от 0,03 % от общата маса на крайния продукт.

Чл. 16. При спазване изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно определяне на специфичните хигиенни правила за храните от животински произход (ОВ, специално българско издание: глава 3, том 56), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 853/2004", консервирането на продуктите по чл. 2 - 12 се постига чрез:

1. топлинна обработка (стерилизация, UHT и други) - за млеката по чл. 2 - 5;

2. прибавяне на захароза - за млеката по чл. 6 - 8;

3. дехидратация - за млеката по чл. 9 - 12.

Чл. 17. (1) Съдържанието на протеини в млякото може да бъде коригирано до минимално съдържание от 34 % w/w, изразено в обезмаслено сухо вещество, чрез добавяне и/или отнемане на млечни съставки, така че да не се измени съотношението на протеина на суроватката и казеина в коригираното мляко.

(2) Разрешените суровини с цел коригиране на протеините по ал. 1 са:

1. млечен концентрат;

2. млечен пермеат;

3. лактоза.

Раздел III.
Изисквания към етикетирането на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека

Чл. 18. При етикетиране на млеката по чл. 2 - 12 се спазват изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 и на наредбата по чл. 19 от Закона за храните, както и условията по чл. 13.

Чл. 19. (1) При етикетиране на млеката по чл. 2 - 4, 6 и 7, както и по чл. 9 - 11 се посочват данни за маслеността в процент от общата маса на крайния продукт.

(2) При етикетиране на млеката по чл. 2 - 8 се посочват и данни за процента сух безмаслен остатък.

(3) Данните по ал. 1 и 2 се поставят в близост до търговското наименование на продукта.

Чл. 20. (1) За млеката по чл. 9 - 12 етикетът трябва да съдържа указание за начина на разреждане или възстановяване, включително данни за съдържанието на мазнини на разредения или възстановения при спазване на указанията продукт.

(2) При етикетиране на млеката по чл. 9 - 12 се поставя надпис "не са предназначени за храна на кърмачета на възраст под 12 месеца".

Чл. 21. Когато продукти по чл. 2 - 12 с единична маса, по-малка от 20 g, имат групова опаковка, данните по чл. 18 - 20 се нанасят само на груповата опаковка с изключение на наименованията по чл. 13, които се нанасят на индивидуалните опаковки на продуктите.

Раздел IV.
Изисквания към методите за вземане на проби за химичен анализ и методите за анализ на състава на някои частично или напълно дехидратирани млека

Чл. 22. Методите за вземане на проби за целите на химичния анализ на млеката по чл. 2 - 12 са посочени в приложение № 2.

Чл. 23. (1) Методите за анализ на състава на млеката по чл. 2 - 12, предназначени за консумация от човека, са посочени в приложение № 3.

(2) Когато са специфицирани алтернативни методи за еднократно изпитване, пробата може да бъде анализирана по който и да е от методите за анализ.

(3) В протокола от изпитване съгласно приложение № 3 се посочва използваният метод за анализ.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Лактоза" е естествена съставка на млякото, която обикновено се получава от суроватка със съдържание на безводна лактоза не по-малко от 99 % w/w на базата на сухо вещество. Тя може да бъде безводна, да съдържа една молекула кристализационна вода или да бъде смес от двете форми.

2. "Млечен концентрат" е продукт, получен чрез концентриране на млечен протеин чрез ултрафилтрация на мляко, частично обезмаслено мляко или обезмаслено мляко.

3. "Млечен пермеат" е продукт, получен чрез отнемане на млечни протеини и мазнини от мляко, частично обезмаслено мляко или обезмаслено мляко, чрез ултрафилтрация.

4. "Напълно дехидратирано мляко" е изсушен продукт, в който водното съдържание е не повече от 5 % w/w на крайния продукт, получен чрез отстраняване на водата от пълномаслено мляко, от напълно или частично обезмаслено мляко, от сметана или от смес от тези продукти.

5. "Частично дехидратирано мляко" е подсладен или неподсладен течен продукт, получен чрез частично отнемане на вода от пълномаслено мляко, от напълно или частично обезмаслено мляко или от смес на тези продукти, към което може да бъде добавена сметана, напълно дехидратирано мляко или и двете, като в крайния продукт добавеното напълно дехидратирано мляко не трябва да надвишава 25 % w/w от общото сухо млечно вещество.

6. "% w/w" е тегловен процент.

§ 2. С наредбата се въвеждат разпоредбите на Директива 2001/114/ЕО на Съвета от 20 декември 2001 г. относно определени частично или напълно дехидратирани консервирани млека, предназначени за консумация от човека (ОВ, специално българско издание: глава 3, том 40), Първа директива на Комисията от 6 октомври 1987 г. относно определяне на методите на Общността за вземане на проби за химически анализ за контрола на консервирани млечни продукти (87/524/ЕИО) (ОВ, специално българско издание: глава 13, том 8) и Първа директива на Комисията от 13 ноември 1979 г. относно определяне на методи на Общността за анализ за проверка на някои частично или напълно дехидратирани консервирани млека, предназначени за консумация от човека (79/1067/ЕИО) (ОВ, специално българско издание: глава 3, том 3).

§ 3. С наредбата се осигурява прилагането и изпълнението на изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011, Регламент (ЕО) № 1925/2006 и на Регламент (ЕО) № 853/2004.

Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 5 от Закона за храните.

Приложение № 1 към чл. 13, ал. 2





Приложение № 2 към чл. 22



Приложение № 3 към чл. 23, ал. 1








Промени настройката на бисквитките