Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 17.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 21.05.2020 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ (ДВ, БР. 51 ОТ 2020 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 21.05.2020 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ (ДВ, БР. 51 ОТ 2020 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.68 от 17 Август 2021г.

§ 1. В чл. 1 се създава ал. 4:

"(4) За управляващите дружества, които предоставят услуги по чл. 86, ал. 2, т. 2 - 4 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране, и за лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, които предоставят услуги по чл. 198, ал. 5 от същия закон, се прилагат съответно чл. 40 - 46, 49 - 52 и 73 - 97."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "В комисията по изречение първо не участват лица, на които са възложени изпълнителни функции."

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) Оценката по чл. 64, ал. 7 от ЗПФИ на колективната пригодност на членовете на управителния орган включва и прокуриста на дружеството."

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 3. В чл. 31, ал. 5 думите "кандидати, ако е създаден такъв" се заменят с "кандидати или от комисията по чл. 2, ал. 2, когато в инвестиционния посредник не е създаден комитет за подбор на кандидати".

§ 4. В чл. 52, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 2:

"2. описание на структурата на звеното за проверка на съответствието, включително броя на служителите, техните квалификации и линиите за докладване;".

2. Досегашната т. 2 става т. 3.

3. Досегашната т. 3 става т. 4 и в нея накрая се поставя запетая и се добавя "както и обобщение на препоръките за дейности за наблюдение за последващ преглед, ако има такива;".

4. Създават се нови т. 5 и 6:

"5. обобщение на установените нарушения и пропуски по организацията и процесите във връзка със спазване на изискванията от инвестиционния посредник;

6. начините, по които звеното за проверка на съответствието наблюдава разработването и прегледа на задълженията на инвестиционните посредници във връзка с предоставяне на инвестиционни услуги и дейности и начините, по които възможните рискове от неспазването на тези задължения се установяват на достатъчно ранен етап;".

5. Досегашните т. 4 и 5 стават съответно т. 7 и 8.

6. Създават се точки 9 - 14:

"9. броя на жалбите и наличието на специфични проблеми във връзка със спазването на изискванията;

10. информация относно несъобразяването на висшия ръководен състав със съществени препоръки или оценки, дадени от звеното за проверка на съответствието;

11. информация относно установените опити от други звена в инвестиционния посредник да дават инструкции или да оказват влияние върху служителите в звеното по проверка на съответствието и неговите дейности;

12. ролята на звеното за проверка на съответствието при участие в разработването, наблюдението и прегледа на политиките и процедурите за управление на продукти;

13. информация за изпълнение на изискванията по чл. 22, параграф 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565 по отношение на наблюдението на управлението на продукта от страна на звеното за проверка на съответствието;

14. информация за финансовите инструменти, създадени или разпространявани от инвестиционния посредник, стратегията за разпространение, продуктите, които предлага или препоръчва, и предоставяните услуги, която включва най-малко:

а) броя и естеството на създадените или разпространяваните продукти;

б) съответните целеви пазари на разпространяваните продукти;

в) друга информация от съответния процес на одобрение на продукта, необходим за оценка на риска за съответствието, с посочване на новите видове продукти;

г) съответните лица, които разпространяват финансови инструменти, продукти и услуги, с посочване на новите дистрибутори;

д) наличие и степен на разпространение на продуктите извън техния целеви пазар;".

7. Досегашните т. 6 и 7 стават съответно т. 15 и 16.

§ 5. В чл. 114 след думите "изключение на" се добавя "чл. 58" и се поставя запетая.

§ 6. Член 121 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 7. Лицата по чл. 1, ал. 4 изготвят и приемат правилата по чл. 40, правилата, политиките и процедурите по чл. 49, както и привеждат звената си за проверка на съответствието с приложимите изисквания на тази наредба в тримесечен срок от влизането ѝ в сила.

§ 8. Наредбата е приета с Решение № 228-Н от 5.08.2021 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките