Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 17.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-00-0005 ОТ 8.06.2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ В КОПИЯ, РЕПЛИКИ И ПРЕДМЕТИ С ТЪРГОВСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ (ДВ, БР. 46 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-00-0005 ОТ 8.06.2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ В КОПИЯ, РЕПЛИКИ И ПРЕДМЕТИ С ТЪРГОВСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ (ДВ, БР. 46 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на културата

Обн. ДВ. бр.68 от 17 Август 2021г.

§ 1. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Закона за електронния документ и електронния подпис" се заменят със "Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Към заявлението се прилагат:

1. историческа справка за културната ценност;

2. писмено съгласие на собственика, съответно на директора на музея;

3. специализирано заснемане на недвижимата културна ценност, подробна фотодокументация и проект за изработване на нейно копие или реплика;

4. описание на технологичния процес на изработването и начина на изпълнението на копието или репликата на културната ценност."

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "едномесечен" се заменя с "14-дневен".

2. Алинеи 3 и 4 се изменят така:

"(3) Когато заявлението и приложените към него документи не отговарят на изискванията, заявителят се уведомява писмено да отстрани нередовностите или непълнотите в срок 10 работни дни от получаване на съобщението с указание, че при неотстраняването им производството ще бъде прекратено.

(4) В случай че в срока по ал. 3 заявителят не отстрани нередовностите или непълнотите, производството по подаденото заявление се прекратява."

3. В ал. 7 думата "двумесечен" се заменя с "едномесечен".

§ 3. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Министърът на културата отказва издаването на разрешение в случаите по чл. 177г от ЗКН."

§ 4. В чл. 9 след думата "отнема" се добавя "с мотивирана заповед".

§ 5. В чл. 21 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Създаването на изображения на археологически недвижими културни ценности с мозайки, стенописи или скални рисунки се извършва при спазване на условията, определени с предписанията за опазването им.

(4) Възпроизвеждането изцяло или отчасти в изображение или по друг начин на новооткрити и/или новопроучени археологически културни ценности се извършва при спазване на Закона за авторското право и сродните му права. Проучвателят не може да откаже съгласие при възпроизвеждане, в случай че то е необходимо за проектантска дейност по смисъла на глава пета, раздел V от ЗКН, при спазване на авторските му права."


Промени настройката на бисквитките