Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 20.VIII

ИЗПЪЛНИТЕЛНА ПРОГРАМА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, ТУРИЗМА И ЗАНАЯТИТЕ НА ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА ЗА ПЕРИОДА 2021 - 2024 Г.(Одобрена с Решение

 

ИЗПЪЛНИТЕЛНА ПРОГРАМА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, ТУРИЗМА И ЗАНАЯТИТЕ НА ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА ЗА ПЕРИОДА 2021 - 2024 Г.

(Одобрена с Решение № 513 от 15 юли 2021 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 19 юли 2021 г.)

Издадена от министерството на туризма

Обн. ДВ. бр.69 от 20 Август 2021г.

Министерството на туризма на Република България и Министерството на културното наследство, туризма и занаятите на Ислямска република Иран, оттук нататък наричани "Страните",

Въз основа на приятелските отношения и взаимното желание за разширяване на двустранните връзки в областта на туристическото сътрудничество и с цел прилагане на Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, подписан между двете страни на 24-ти ордибехещ 1387, съответстващ на 13 май 2008 г., се договориха следното:

Член 1

Страните изразяват готовността си да обменят опит относно инвестициите и развитието на туризма.

Член 2

Страните ще положат усилия за подобряване на двустранния туристически обмен, като ще насърчават контактите между представители на техните частни сектори, включително туристически агенции, места за настаняване и туроператори.

Член 3

Страните ще изпращат ежегодно група професионални туристически журналисти за заснемане на филми и репортажи за туристическия потенциал на двете страни, за да ги публикуват в съответните туристическа преса и медии.

Изпращащата държава ще покрие международните транспортни разходи на групата, а настаняването, храната и вътрешният транспорт ще се поемат от заинтересованите страни в приемащата държава.

Член 4

Страните ще обменят информация за своите международни туристически събития, изложения и конференции и ще насърчават свързаните с тях публичен и частен сектор да участват.

Член 5

Страните ще развиват сътрудничество в рамките на международни специализирани организации, като Световната организация по туризъм към ООН.

Страните ще разширяват своето двустранно сътрудничество в рамките на Програма "По Пътя на коприната" на Световната организация по туризъм към ООН.

Член 6

Страните ще обменят информация и опит в областта на професионалната квалификация на туристически кадри и ще си сътрудничат.

Член 7

Страните ще насърчават сътрудничеството между техните туристически агенции, както и между други специализирани институции за привличане на туристи от трети страни.

Член 8

За изпълнение на тази програма и за обмен на идеи и предложения ще се провежда среща на съвместния комитет за техническо сътрудничество в областта на туризма, съставен от равен брой представители на Министерството на туризма на Република България и Министерството на културното наследство, туризма и занаятите на Ислямска република Иран като представители на националните туристически власти и на двете страни. Страните могат да поканят представители на публичния и частния сектор да участват в тези срещи. Заседанието на комитета ще се провежда периодично в столиците на двете страни в срок, договорен от двете страни.

Член 9

Тази Изпълнителна програма ще действа за период от 3 години (2021 - 2024 г.) и ще влезе в сила от датата на подписването.


Подписана в София и Техеран на 19 юли 2021 г. в два екземпляра на български, персийски и английски език, състояща се от 9 члена, всеки от тях със силата на оригинал. В случай на различия при тълкуването меродавен ще бъде текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките