Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 21.IX

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ Изменения на Правило E-1 и Приложение I (Изпитания за въвеждане в експлоатация на системи за управление на баластни води и форма на Международ

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ

Изменения на Правило E-1 и Приложение I (Изпитания за въвеждане в експлоатация на системи за управление на баластни води и форма на Международното свидетелство за управление на баластни води)

(Приети с Резолюция MEPC.325(75) на Комитета по опазване на морската среда на Международната морска организация на 20 ноември 2020 г. В сила за Република България от 1 юни 2022 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.79 от 21 Септември 2021г.

Комитетът по опазване на морската среда,

Като припомня член 38, буква (а) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета по опазване на морската среда, възложени му съгласно международни конвенции за предотвратяване и контрол на морското замърсяване от кораби,

Припомняйки също член 19 от Международната конвенция за контрол и управление на корабните баластни води и седименти (BWM Конвенцията), който уточнява процедурата за изменение и възлага на Комитета за опазване на морската среда на Организацията функцията за разглеждане на изменения към нея за приемане от страните,

Като отчита, че на седемдесет и петата си сесия е предложил изменения към BWM Конвенцията относно пускането в експлоатация на системи за управление на баластни води и формата на Международното свидетелство за управление на баластните води,

1. Приема, в съответствие с член 19, параграф 2, буква (c) от BWM Конвенцията, изменения на Правило E-1 и Приложение I.

2. Определя, в съответствие с член 19, параграф 2, буква (e), подточка (ii) от BWM Конвенцията, че измененията се считат за приети на 1 декември 2021 г., освен ако преди тази дата повече от една трета от страните са уведомили генералния секретар, че възразяват срещу измененията.

3. Приканва страните да отбележат, че в съответствие с член 19, параграф 2, буква (f), подточка (ii) от BWM Конвенцията, посочените изменения влизат в сила на 1 юни 2022 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе.

4. Приканва също страните да обмислят прилагането на измененията на Правило E-1 по отношение на изпитване за въвеждане в експлоатация възможно най-скоро на кораби, които имат право да плават под тяхно знаме, като вземат предвид указанията за изпитания за въвеждане в експлоатация на системи за управление на баластните води (BWM.2/Circ.70/Rev.1), със съответните изменения.

5. Реши, че анализът, извършен в контекста на изпитанията за въвеждане в експлоатация, трябва да бъде показателен.

6. Изисква генералният секретар, за целите на член 19, параграф 2, буква (d) от BWM Конвенцията, да предаде заверени копия на настоящата Резолюция и текста на измененията, съдържащи се в Приложението, на всички страни по BWM Конвенцията.

7. Изисква също генералният секретар да изпрати копия от настоящата Резолюция и нейното Приложение на членове на Организацията, които не са страни по BWM Конвенцията.

8. Изисква още генералният секретар да изготви консолидиран заверен текст на BWM Конвенцията.

ПРИЛОЖЕНИЕ


ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА БАЛАСТНИТЕ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ

Правило E-1

Прегледи

1 Параграф 1.1 се заменя със следното:

".1 Преди пускането на кораба в експлоатация или преди издаването на свидетелството, изисквано съгласно Правило E-2 или E-3, се извършва първоначален преглед. Този преглед проверява дали планът за управление на баластните води, изискван от Правило B-1 и всяка свързана конструкция, оборудване, системи, устройства, приспособления и материали или процеси отговарят напълно на изискванията на настоящата Конвенция. Този преглед потвърждава, че е проведено изпитание за валидиране на инсталацията на всяка система за управление на баластни води, като се докаже, че нейните механични, физични, химични и биологични процеси работят правилно, като се вземат предвид насоките, разработени от Организацията.*"

2 Параграф 1.5 се заменя със следното:

".5 Допълнителен преглед, било то общ или частичен, според обстоятелствата, се извършва след промяна, подмяна или значителен ремонт на конструкцията, оборудването, системите, устройствата, приспособленията и материалите, необходими за постигане на пълно съответствие с настоящата Конвенция. Инспекцията трябва да гарантира, че всяка такава промяна, подмяна или значителен ремонт е извършена ефективно, така че корабът да отговаря на изискванията на настоящата Конвенция. Тази инспекция потвърждава, че е проведено изпитание за въвеждане в експлоатация за утвърждаване на инсталацията на системата, като се демонстрира, че нейните механични, физични, химични и биологични процеси работят правилно, като се вземат предвид насоките, разработени от Организацията."

_____________________

* Виж Ръководството за 2020 г. за изпитания за въвеждане в експлоатация на системи за управление на баластни води (BWM.2/Circ.70/Rev.1) и съответните изменения.

Приложение I

Форма на Международно свидетелство за управление на баластните води

3 Бележката под линия на "ИМО Номер" в секция "Данни за кораба" се заменя със следното:

"Схема на ИМО корабен идентификационен номер, приета от Организацията с Резолюция A.1117 (30), с възможност за изменение."

4 Текстът под секцията "Данни за използва-н(и) метод(и) за управление на баластните води" се заменя със следното:

"Използван метод за управление на баластни води

Дата на инсталиране (ако е приложимо) (дд/мм/гггг)

Наименование на производителя (ако е приложимо)

Основният(те) метод(и) на този кораб за управление на баластните води е/са:

0 в съответствие с Правило D-1

0 в съответствие с Правило D-2

(опишете) ..........................................

0 корабът е обект на Правило D-4

0 друг подход в съответствие с Правило ...."

Промени настройката на бисквитките