Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 5.X

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ (КОДЕКС FSS) (Приети с Резолюция MSC.403(96) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 19 май 2016 г. В сила за Република България от 1 януари 20

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ (КОДЕКС FSS)
(Приети с Резолюция MSC.403(96) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 19 май 2016 г. В сила за Република България от 1 януари 2020 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.83 от 5 Октомври 2021г.

КОМИТЕТЪТ ПО МОРСКА БЕЗОПАСНОСТ,

КАТО ПРИПОМНЯ Член 28, буква (b) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета,

КАТО ОТБЕЛЯЗВА Резолюция MSC.98(73), с която приема Международния кодекс за системи за пожарна безопасност ("Кодекс FSS"), който е станал задължителен, съгласно Глава II-2 от Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. ("Конвенцията"),

КАТО ОТБЕЛЯЗВА ОЩЕ член VIII, буква (b) и Правило II-2/3.22 от Конвенцията относно процедурата за изменение на Кодекса FSS,

КАТО ВЗЕ ПРЕДВИД, на деветдесет и деветата си сесия, измененията в Кодекса FSS, предложени и разпространени в съответствие с член VIII, буква (b), точка (i) от Конвенцията,

1 ПРИЕМА в съответствие с член VIII, буква (b), точка (iv) от Конвенцията, измененията на Кодекса FSS, чиито текст е изложен в приложението към настоящата Резолюция;

2 ОПРЕДЕЛЯ, в съответствие с член VIII, буква (b), точка (vi), подточка (2)(bb) от Конвенцията, че посочените изменения се считат за приети на 1 юли 2019 г., освен ако преди тази дата повече от една трета от договарящите правителства по Конвенцията или договарящите правителства, чиито обединен търговски флот съставлява не помалко от 50% от бруто тонажа на световния търговски флот, са уведомили Генералния секретар за възраженията си срещу измененията;

3 ПРИКАНВА договарящите правителства по Конвенцията да отбележат, че в съответствие с член VIII, буква (b), точка (vii), подточка (2) от Конвенцията измененията влизат в сила на 1 януари 2020 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе;

4 ИЗИСКВА Генералният секретар, за целите на член VIII, буква (b), точка (v) от Конвенцията, да предаде заверени копия от настоящата Резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложението, до всички договарящи правителства към Конвенцията;

5 ИЗИСКВА СЪЩО Генералният секретар да предаде копия от настоящата Резолюция и нейното приложение на членовете на Организацията, които не са договарящи правителства по Конвенцията.

ПРИЛОЖЕНИЕ


ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ (КОДЕКС FSS)


ГЛАВА 8

АВТОМАТИЧНИ СПРИНКЛЕРНИ, ПОЖАРООТКРИВАЩИ И ПОЖАРОИЗВЕСТИТЕЛНИ СИСТЕМИ


1 Съществуващият параграф 2.4.1 се заменя със следното:

"2.4.1 Общи положения

2.4.1.1 Всички части на системата, които могат да бъдат подложени на ниски температури при експлоатация, трябва да бъдат подходящо защитени от замръзване.

2.4.1.2 Специално внимание се обръща на препоръките за качество на водата, предоставени от производителя на системата за да се предотвратява вътрешна корозия на пръскачките и запушването им, поради накип."

2 Нова Глава 17 се добавя след съществуваща Глава 16, както следва:


"ГЛАВА 17

ПРОТИВОПОЖАРНОТО ОБОРУДВАНЕ С ПЯНА ЗА ХЕЛИКОПТЕРНИ СЪОРЪЖЕНИЯ


1 Приложение

Тази глава подробно описва спецификациите за противопожарното оборудване с пяна за защита на вертолетните палуби и зони за кацане на хеликоптери, както се изисква от Глава II-2 на Конвенцията.


2 Определения

2.1 D-стойност означава най-голямото измерение на хеликоптера, използвано за оценка на вертолетната палуба, когато роторите му се въртят. Тя показва необходимата зона за насищане с пяна.

2.2 Палубните вградени дюзи за пяна са дюзи за пяна, монтирани във вертолетната палуба или по ръба ѝ.

2.3 Разклонителите за пенообразуване са дюзи с въздушна аспирация във формата на тръба за производство и разпръскване на пяна, обикновено само в прав поток.

2.4 Зоната за кацане на хеликоптер е определена в Правило II-2/3.57 на SOLAS.

2.5 Вертолетната палуба е определена в SOLAS II-2/3.26.

2.6 Станцията за пяна с макара за маркуч е макара за маркуч, снабдена с разклонител за пенообразуване и неразгъващ се маркуч, заедно с неподвижен дозатор на пяна и фиксиран танк за концентрат на пяна, монтирани върху обща рамка.

2.7 Станцията за мониторинг на пяна е индикатор за пяната, или самоиндуциращ се, или съвместен с отделен неподвижен дозатор на пяна и фиксиран танк за концентрат на пяна, монтирани върху обща рамка.

2.8 Секторът без препятствия е секторът за излитане и заход, който изцяло обхваща зоната за безопасно кацане и е с големина най-малко 210°, в рамките на който са разрешени само определени препятствия.

2.9 Секторът с ограничени препятствия е с големина 150 °, извън сектора за излитане и заход, обхващайки пространството извън вертолетна палуба, където са разрешени обекти с ограничена височина.


3. Инженерни спецификации за вертолетна палуба и зони за кацане на хеликоптери

3.1 Системата, освен автоматично пускане трябва да има възможност и за ръчно пускане.

3.2 За вертолетните палуби системата за пяна трябва да съдържа най-малко два фиксирани монитора за пяна или палубни вградени дюзи за пяна. Освен това трябва да бъдат предвидени най-малко две макари за маркучи, снабдени с тръба за пенообразуване и неразгъващ се маркуч, достатъчен за достигане до всяка част на вертолетната палуба. Минималната скорост на системата за пръскане на пяна се определя чрез умножаване на D-стойността по 6 l/min/m2. Минималната скорост на системата за пръскане на пяна за палубните системи с вградени дюзи се определя чрез умножаване на общата площ на вертолетната палуба с 6 l/min/m2. Всеки монитор трябва да може да подава поне 50% от минималната скорост на системата за изпускане на пяна, но не по-малко от 500 l/min. Минималната скорост на изпускане за макара с маркуч трябва да бъде 400 l/min. Количеството концентрат на пяна трябва да е достатъчно, за да позволи работа на всички свързани пръскащи устройства за поне 5 минути.

3.3 Когато са инсталирани монитори за пяна, разстоянието от монитора до найотдалечения крайник на защитената зона трябва да бъде не повече от 75% от обсега на монитора в условия на неподвижен въздух.

3.4 За зони за кацане на хеликоптер се предвиждат най-малко два преносими апликатора за пяна или две станции за пяна с макари с маркуч, всяка от които може да изхвърля с минимална скорост разтвор на пяна, в съответствие със следната таблица.


Категория

Обща дължина на хеликоптер (D-стойност)

Минимална скорост на изпускане на разтвор на пяна (l/мин)

H1

по-малко от 15 m

250

H2

от 15 m вкл. до 24 m

500

H3

от 24 m вкл. до 35 m

800


Количеството концентрат на пяна трябва да е достатъчно, за да позволи работа на всички свързани разтоварващи устройства за най-малко 10 минути. За танкери, оборудвани с палубна система за пяна, Администрацията може да обмисли алтернативна подредба, като вземе предвид типа концентрат на пяна, който ще се използва.

3.5 Станциите с ръчно пускане, които могат да стартират необходимите помпи и да отварят необходимите клапани, включително системата за противопожарно захранване, ако се използват за водоснабдяване, трябва да бъдат разположени до всеки монитор и макара с маркуч. Освен това на защитено място се осигурява централна станция за ръчно пускане. Системата за пяна трябва да бъде проектирана да изпуска пяна с номинален дебит и при проектно налягане от всички свързани разходващи устройства в рамките на 30 сек. от активирането.

3.6 Активирането на всяка станция за ръчно пускане трябва да осигурява потока от разтвор на пяна към всички свързани макари с маркучи, монитори и вградени дюзи за пяна на палубата.

3.7 Системата и нейните компоненти трябва да бъдат проектирани, така че да издържат на промените в околната температура, вибрации, влажност, удар и корозия, които обикновено се срещат на открита палуба, и трябва да бъдат произведени и тествани за покриване изискванията на Aдминистрацията.

3.8 Минимален обсег на дюзата от 15 m трябва да бъде осигурен за всички макари за маркучи и монитори за изхвърляне на пяна едновременно. Налягането, дебитът и моделът на изпускане на палубните вградени дюзи за пяна трябва да покриват изискванията на Aдминистрацията въз основа на изпитвания, които показват способността на дюзата да гаси пожари, включващи хеликоптерите с най-голям размер, за които е проектирана вертолетната палуба.

3.9 Мониторите, разклонителните тръби за пенообразуване, палубните вградени дюзи за пяна и съединителите трябва да бъдат изработени от месинг, бронз или неръждаема стомана. Тръбопроводите, фитингите и свързаните с тях компоненти, с изключение на уплътненията, трябва да бъдат проектирани да издържат на излагане на температури до 925° C.

3.10 Концентратът от пяна трябва да бъде доказано ефективен за гасене на пожари от разливи на авиационно гориво и да отговаря на стандартите за експлоатация, зададени от съответната Организация. Когато танкът за съхранение на пяна е на открита палуба, в работната зона трябва да се използват, ако е целесъобразно, защитени от замръзване концентрати на пяна.

3.11 Оборудване за система за пяна, монтирано в сектора за излитане и подход без препятствия, не трябва да е по-високо от 0,25 m. Оборудване за система от пяна, монтирано в сектора с ограничени препятствия, не трябва да надвишава разрешената височина за обекти в тази зона.

3.12 Всички станции с ръчно пускане, станции за следене на пяна, станции за пяна с макари за маркучи, макари за маркучи и монитори трябва да бъдат снабдени със средства за достъп, които не изискват преминаване през вертолетната палуба или зоната за кацане на хеликоптер.

3.13 Ако се използват осцилиращи монитори, те трябва да бъдат предварително настроени за изхвърляне на пяната под формата на пръскане и да имат средство за изключване на трептящия механизъм, за да позволят бързо преминаване към ръчно управление.

3.14 Ако е инсталиран монитор за пяна с дебит до 1000 l/min, той трябва да бъде оборудван с дюза за аспириране на въздух. Ако е инсталирана палубна система с вградени дюзи, допълнително монтираната макара за маркуч трябва да бъде оборудвана с дръжка-дюза с въздушна аспирация (разклонителни тръби за пяна). Използването на дюзи за аспирация без въздух (на двата монитора и допълнителната макара за маркуч) е разрешено само там, където са инсталирани монитори за пяна с дебит над 1000 l/min. Ако са предвидени само преносими апликатори за пяна или станции-макари за маркучи, те трябва да бъдат оборудвани с дръжка-дюза за въздушна аспирация (разклонителни тръби за пяна).

Промени настройката на бисквитките