Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 12.X

ИЗМЕНЕНИЯ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ КОДЕКС ЗА NOx ОТ 2008 Г. (Електронни дневници и изисквания за сертифициране на SCR системи) (Приети с Резолюция MEPC.317(74) на Комитета по опазване на морската среда на Международната морска организация на 17 май 2019

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ КОДЕКС ЗА NOx ОТ 2008 Г.
(Електронни дневници и изисквания за сертифициране на SCR системи)

(Приети с Резолюция MEPC.317(74) на Комитета по опазване на морската среда на Международната морска организация на 17 май 2019 г. В сила за Република България от 1 октомври 2020 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.85 от 12 Октомври 2021г.

Комитетът по опазване на морската среда,

Като припомня член 38, буква а) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета по опазване на морската среда, възложени му от международните конвенции за предотвратяване и контрол на морското замърсяване от кораби,

Като припомня също член 16 от Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби, 1973 г., изменена с протоколи от 1978 г. и 1997 г. (MARPOL), който определя процедурата за изменение и възлага на съответния орган на Организацията функция за разглеждане и приемане на изменения,

Като припомня още Правило 13 на Анекс VI към MARPOL, което направи Техническия кодекс за контрол на емисиите на азотни оксиди от морски дизелови двигатели ("Техническият кодекс за NOх от 2008 г.") задължителен съгласно този анекс,

Като има предвид, подадените на своята седемдесет и четвърта сесия предложения за изменения на Техническия кодекс за NOх от 2008 г., свързани с електронните дневници и изискванията за сертифициране на SCR системи, които бяха разпространени в съответствие с член 16, параграф 2, буква а) от MARPOL,

1. Приема, в съответствие с член 16, параграф 2, буква d) от MARPOL, измененията на Техническия кодекс за NOх от 2008 г., както е посочено в приложението към настоящата резолюция.

2. Определя, в съответствие с член 16, параграф 2, буква f), iii) от MARPOL, че измененията се считат за приети на 1 април 2020 г., освен ако преди тази дата не по-малко от една трета от страните или страни, чиито комбинирани търговски флоти съставляват не по-малко от 50 % от брутния тонаж на световния търговски флот, са уведомили Организацията за възраженията си срещу измененията.

3. Приканва страните да отбележат, че в съответствие с член 16, параграф 2, буква g), ii) от MARPOL, посочените изменения влизат в сила на 1 октомври 2020 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе.

4. Отправя искане към генералния секретар, за целите на член 16, параграф 2, буква e) от MARPOL, да предаде заверени копия от настоящата резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложението, на всички страни по MARPOL.

5. Освен това отправя искане към генералния секретар да предаде копия от настоящата резолюция и приложението към нея на членовете на Организацията, които не са страни по MARPOL.


ПРИЛОЖЕНИЕ

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ ТЕХНИЧЕСКИЯ КОДЕКС ЗА NOх ОТ 2008 Г.


(Електронни дневници и изисквания за сертифициране на SCR системи)


Глава 1 - Общи положения

1.3 Определения

1 Добавя се нов параграф 1.3.20, както следва:


"1.3.20 Електронен дневник означава устройство или система, одобрена от Администрацията, използвана за електронно записване на записите, изисквани съгласно този кодекс, вместо хартиена книга."


Глава 2 - Прегледи и освидетелстване

2.2 Процедури за предварително освидетелстване на двигател

2 Параграф 2.2.5.1 се заменя със следното:

".1 Когато устройство за намаляване на NOх трябва да бъде включено в свидетелството EIAPP, то трябва да бъде признато като компонент на двигателя и неговото наличие да бъде записано в техническото досие на двигателя. Приложимата процедура за изпитване трябва да се извърши и комбинираният двигател/NOх-редуциращото устройство трябва да бъде одобрено и предварително освидетелствано от Администрацията, като се вземат предвид насоките, разработени от Организацията*. Въпреки това предварителното освидетелстване в съответствие с процедурата, която не включва тестването за комбинирания двигател/NOх-редуциращо устройство на изпитателен стенд, предвидено в Насоките, разработени от Организацията, е предмет на ограниченията, предвидени в параграф 2.2.4.2."


Глава 6 - Процедури за доказване на съответствие с ограниченията за емисии на NOх на борда

6.2.2 Документация за метод за проверка на параметрите на двигателя

3 В параграф 6.2.2.7.1, след думата "дневник" се вмъкват думите "или електронен дневник**".


Приложение I

Форма на свидетелството EIAPP


4 Във въвеждащия параграф думите "с резолюция MEPC.176(58) от 2008 г." се заличават.


____________

* Вижте Насоките от 2017 г., които разглеждат допълнителни аспекти на Техническия кодекс за NOх от 2008 г. по отношение на конкретни изисквания, свързани с морски дизелови двигатели, оборудвани със системи за селективно каталитично редуциране (SCR), приети с Резолюция MEPC.291(71), изменена с Резолюция MEPC.313(74).

** Вижте Насоките за използване на електронни дневници - MARPOL, приети с резолюция MEPC.312(74).


Промени настройката на бисквитките