Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 10.XII

ИНСТРУКЦИЯ № РД-04-5 ОТ 30 НОЕМВРИ 2021 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО ПО ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С НЕФТ И ПРОДУКТИ ОТ НЕФТЕН ПРОИЗХОД МЕЖДУ ОРГАНИТЕ НА МИНИС

 

ИНСТРУКЦИЯ № РД-04-5 ОТ 30 НОЕМВРИ 2021 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО ПО ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С НЕФТ И ПРОДУКТИ ОТ НЕФТЕН ПРОИЗХОД МЕЖДУ ОРГАНИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ, АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ", ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ И ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ", ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР И БЪЛГАРСКИЯ ИНСТИТУТ ПО МЕТРОЛОГИЯ

В сила от 10.12.2021 г.
Издадена от министъра на икономиката, министъра на на вътрешните работи, Агенция "Митници", Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българския институт по метрология

Обн. ДВ. бр.103 от 10 Декември 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази инструкция се регламентират редът и начинът за осъществяване на взаимодействие между Министерството на икономиката, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българския институт по метрология, наричани по-нататък "ведомствата", за извършване на съвместни проверки и обмен на информация във връзка с прилагането на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП).

Чл. 2. Всички действия, предприети в изпълнение на тази инструкция, се осъществяват при спазване на разпоредбите на съответните закони, регламентиращи условията и реда за събиране, съхраняване, използване и разкриване на сведения, представляващи лични данни, данъчна и осигурителна информация или друга защитена от закон информация.

Чл. 3. (1) Кореспонденцията между ведомствата, свързана с изпълнение на настоящата инструкция, се осъществява чрез Средата за електронен обмен на съобщения (СЕОС), освен в случаите, когато със закон е определено друго.

(2) Изпращането на документи, свързани с административни производства по ЗАРИДСНПНП, се извършва на официалните пощенски и/или електронен адрес на съответното ведомство.

(3) В случай на необходимост ведомствата могат да изискват помежду си предоставянето на документи и/или информация на хартиен носител, включително заверени копия на оригинални документи.

(4) При искане по ал. 3 ведомството, към което е отправено искането, в срок до 7 работни дни от неговото получаване предоставя съответните документи и/или информация на адреса по ал. 2.

Глава втора.
ОБХВАТ И ФОРМИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Чл. 4. Взаимодействието между ведомствата по тази инструкция се организира на функционален и/или териториален принцип съобразно компетенциите и правомощията им.

Чл. 5. Взаимодействието обхваща:

1. обмен на информация и документи, необходими за изпълнение функциите на ведомствата по ЗАРИДСНПНП;

2. извършване на съвместни проверки за осъществяване на контрол по спазване изискванията на ЗАРИДСНПНП;

3. провеждане на съвместни обучения/семинари;

4. разработване, тестване и внедряване на програмни продукти, обезпечаващи съвместните действия/проверки;

5. обмен на становища във връзка с прилагането на нормативни разпоредби и оказване на експертна помощ съобразно компетентността на ведомствата;

6. обмен на анализи от взаимен интерес;

7. дейности по изземване, отнемане, съхранение, оценка и продажби на отнето или изоставено в полза на държавата имущество;

8. други дейности, когато са необходими за изпълнение на законови правомощия.

Чл. 6. Взаимодействието се осъществява чрез:

1. определени лица за контакт във всяко ведомство;

2. участие в съвместни екипи;

3. обмен на информация;

4. други законови средства.

Глава трета.
РЪКОВОДСТВО И ОРГАНИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО

Чл. 7. Общото ръководство на организацията по взаимодействието между ведомствата се осъществява от ръководителите на съответните ведомства или оправомощени от тях лица в съответствие с действащото законодателство.

Чл. 8. (1) Организацията и координацията на взаимодействието между ведомствата се осъществяват от ръководителя на ведомството, инициирало съвместната проверка (ВИСП), или от определени от него длъжностни лица.

(2) Когато в проверките участват само ведомства, представени в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари (МКЦПККДРСТ), дейностите по ал. 1 може да се извършат по ред и начин, регламентирани в Правилата за дейността и организацията на работа на МКЦПККДРСТ.

Чл. 9. За подпомагане на координацията и управлението на взаимодействието лицата по чл. 7 определят лица за контакт, за които се информират взаимно писмено.

Глава четвърта.
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ

Чл. 10. (1) За изпълнение на функциите по ЗАРИДСНПНП по искане на ВИСП ведомствата предоставят исканата информация, с която разполагат за съответното подлежащо на проверка по закона лице или група лица, с изключение на публичната информация и на защитената от закон, освен ако съответният орган няма право на достъп до конкретната информация.

(2) Съвместните проверки се извършват от длъжностни лица, определени със заповед от ръководителя на всяко едно от ведомствата.

(3) Съвместните проверки се организират от ВИСП чрез писмено искане до едно или няколко от останалите ведомства. В искането се предоставят необходимите данни за физическото/юридическото лице/група лица, местонахождението на обектите, предложение за дата/и за извършване на проверките, необходимостта от участие на други институции и други данни, необходими за организацията.

(4) В 3-дневен срок от получаване на писменото искане съответното ведомство писмено потвърждава или отказва участието си в съвместните проверки. При потвърждаване се определя и лице/лица, които да вземат участие в тях. Мястото и времето за извършване на проверките се уточняват в оперативен порядък.

(5) Извършените съвместни проверки се документират съобразно вътрешните правила, инструкции и/или процедури на всяко от ведомствата. Копия от съставените документи се предоставят след искане по реда на чл. 3, ал. 3 и 4.

(6) При извършване на съвместни проверки и успоредна компетентност на участващите в тях ведомства актовете за установяване на административни нарушения (АУАН) и заповедите по чл. 28 от ЗАРИДСНПНП се съставят/издават от длъжностните лица на ВИСП.

(7) Когато съвместната проверка по ал. 6 изисква проверка на доказателства, съхранявани/обработвани преимуществено в едно от ведомствата по чл. 1, АУАН/заповедите по чл. 28 от ЗАРИДСНПНП се съставят/издават от длъжностните лица на това ведомство.

(8) Разходите, свързани с осъществяване на съвместната проверка, са за сметка на всяко от участващите ведомства.

(9) Ведомствата, съставили АУАН/издали заповеди по чл. 28, ал. 2 от ЗАРИДСНПНП, предприемат всички необходими мерки за съхранение и опазване на вещите, подлежащи на отнемане в полза на държавата и/или иззети в хода на проверките.

(10) След влизане в сила на наказателното постановление, с което:

1. е постановено отнемане в полза на държавата, към постановлението се прилагат относимите документи (експертизи/лабораторни изследвания, документи за собственост, документи във връзка с обезпечаването и пазенето и др.) и се изпращат в Централното управление на Националната агенция за приходите за изпълнение;

2. е наложена имуществена санкция или глоба, данните за акта, публичното вземане и длъжника се предявяват от взискателя по електронен път на основание чл. 220 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за изпълнение от публичен изпълнител при Националната агенция за приходите.

Глава пета.
РЕД ЗА ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ МЕЖДУ ВЕДОМСТВАТА

Чл. 11. По искане на някое от ведомствата по чл. 1 за нуждите на общата и/или индивидуалната оценка на риска на лицата, задължени по ЗАРИДСНПНП, останалите ведомства му предоставят информация по реда на чл. 3, ал. 1 за съставените/издадените актове за установяване на административни нарушения, заповеди по чл. 28 от ЗАРИДСНПНП и наказателни постановления по ЗАРИДСНПНП.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция "успоредна компетентност" е компетентността на ведомствата по чл. 1 за налагане на принудителна административна мярка по чл. 28 от ЗАРИДСНПНП, както и когато установяване на едно и също нарушение по ЗАРИДСНПНП е от компетентността на повече от едно от ведомствата.

Заключителни разпоредби

§ 2. Настоящата инструкция се издава на основание чл. 26, ал. 4 от ЗАРИДСНПНП.

§ 3. (1) В 10-дневен срок от влизането в сила на инструкцията лицата по чл. 7 писмено си съобщават лицата за контакт по чл. 9.

(2) В срок до 3 работни дни от настъпила промяна в предоставена информация по ал. 1 съответната страна писмено уведомява останалите ведомства по чл. 1.

§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките