Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 17.XII

ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА МРЕЖАТА "ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЛИНИЯТА НА ВИКАЩИЯ", "ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА СВЪРЗАНАТА ЛИНИЯ" И "ТОНАЛНО НОМЕРОНАБИРАНЕ"

 

ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА МРЕЖАТА "ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЛИНИЯТА НА ВИКАЩИЯ", "ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА СВЪРЗАНАТА ЛИНИЯ" И "ТОНАЛНО НОМЕРОНАБИРАНЕ"

Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.108 от 17 Декември 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тези правила се определят условията и редът за предоставяне и ползване на функциите на мрежата идентификация на линията на викащия (CLI), идентификация на свързаната линия (COL) и тонално номеронабиране (DTMF dialing) в обществените електронни съобщителни мрежи, чрез които се предоставят обществени услуги за гласови съобщения, включително и предаване на CLI и COL през точките за взаимно свързване.

Чл. 2. Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи, чрез които се предоставят обществени услуги за гласови съобщения, наричани по-нататък "предприятия", осигуряват функциите на мрежата CLI, COL и DTMF dialing.

Чл. 3. Предоставянето и ползването на функциите на мрежата CLI и COL се извършват в съответствие с разпоредбите за защита на данните на лицата, предвидени в Закона за електронните съобщения и Закона за защита на личните данни.

Чл. 4. Предоставянето и ползването на функциите на мрежата CLI, COL и DTMF dialing се извършват при спазване на техническите изисквания, определени в приложимите стандарти и спецификации.

Глава втора.
ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА МРЕЖАТА CLI, COL И DTMF DIALING В ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ

Чл. 5. Предприятията използват в мрежите си CLI за обработка, маршрутизиране и таксуване на повикването.

Чл. 6. (1) Идентификацията на линията на викащия (CLI) се генерира от електронната съобщителна мрежа, от която произлиза повикването, и следва да съдържа номера на викащия и индикатор за представяне на номера.

(2) Независимо от използваната технология за предоставяне на гласови услуги CLI следва да показва без промяна номера на викащия, който му е предоставен за ползване от предприятието.

(3) Допуска се в CLI да бъдат използвани и номера на услуги с безплатен достъп от обхват "800".

Чл. 7. (1) При взаимно свързване на мрежите предприятията са длъжни да предават CLI, без да го променят и по начин, който осигурява правилно таксуване.

(2) Предприятията включват в договорите за взаимно свързване условия за осигуряване и предаване на CLI и COL между мрежите.

Чл. 8. Предприятието, от чиято мрежа произлиза повикването, е длъжно да генерира и достави CLI в точката на взаимно свързване с мрежата на друго предприятие, като не променя въведените от викащия настройки.

Чл. 9. При предоставяне на услуги чрез обществени телефони предприятията осигуряват СLI за всеки обществен телефон.

Чл. 10. (1) Предприятието, в чиято мрежа е крайната точка на повикването, е длъжно да предостави на викания CLI, като не променя въведените от викащия настройки или съответно информацията, подадена от мрежата, източник на повикването.

(2) В случай че липсват настройки, въведени от викащия, предприятието, в чиято мрежа е крайната точка на повикването, е длъжно да предостави на викания CLI, съответстващ на информацията, подадена от мрежата, източник на повикването.

Чл. 11. Предприятията, предоставящи услугата "избор на оператор", предават CLI и въведените от крайните ползватели настройки, без да ги променят.

Чл. 12. (1) Предприятията показват номера на викащия по начин, който да позволява обратно повикване:

1. за селищни и междуселищни повиквания - национален префикс, следван от национално значим номер;

2. за международни повиквания, повиквания от/в мобилни мрежи и роуминг - международен префикс или "+", международен код на страната, национално значим номер.

(2) При осъществяване на повикване чрез използване на код за избор на оператор същият не се показва при викания.

(3) За изходящи повиквания от УТЦ предприятието, към чиято мрежа е свързана УТЦ, осигурява предаване на CLI в съответствие с ал. 1 и 2, както следва:

1. за УТЦ с автоматично избиране на вътрешните номера се показва пълният номер, състоящ се от съкратен номер за автоматичен вход към УТЦ и вътрешен номер;

2. за УТЦ без възможност за автоматично избиране на вътрешните номера се показва абонатен номер, идентифициращ УТЦ.

Чл. 13. (1) Идентификацията на свързаната линия (СOL) се генерира от електронната съобщителна мрежа, от която произлиза повикването, и следва да съдържа номера на викания и индикатор за представяне на номера.

(2) Предприятията осигуряват СOL по време на повикването и го запазват непроменен по време на разговора.

(3) При пренасочване на повикването електронносъобщителната мрежа, към която е свързан крайният ползвател, получаващ повикването, генерира идентификацията на свързаната линия (СOL), съдържаща неговия номер и индикатор за представяне на номера.

Чл. 14. (1) При пренасочване на повикването предприятията гарантират, че в точката на получаване на повикването се показва непроменен номерът на викащия, а не номерът, през който е осъществено пренасочването.

(2) При пренасочване на повикването е допустимо на дисплея на устройството в точката на получаване на повикването показване и на номера, през който е осъществено пренасочването, като допълнителна информация, в случай че е налице техническа възможност за това.

(3) Предприятията, при техническа възможност и заявено желание на крайния ползвател, пренасочил повикването, след получаване на отговор от викания, осигуряват показване на номера, идентифициращ точката на получаване на повикването на дисплея на крайното устройство на викащия.

Чл. 15. Предприятията осигуряват използването на DTMF dialing при номеронабиране, при предоставяне на услуги чрез интерактивни системи и при управление на допълнителни услуги, предоставени от тях.

Глава трета.
УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА

Чл. 16. Предприятията предоставят на крайните ползватели най-малко следните услуги:

1. представяне на идентификация на линията на викащия (CLIP);

2. блокиране на идентификация на линията на викащия (CLIR);

3. пренасочване на повикването (Call forward).

Чл. 17. (1) Предприятията задължително и безплатно поддържат за всички крайни ползватели активна услугата CLIP.

(2) Предприятията осигуряват CLIP по време на позвъняването и го запазват непроменен по време на разговора.

Чл. 18. (1) Предприятията осигуряват на крайните ползватели възможност да активират по достъпен начин и безвъзмездно услугата CLIR за всички повиквания чрез избиране на код или заявка за активиране.

(2) Предприятията осигуряват на крайните ползватели възможност да активират по достъпен начин и безплатно услугата CLIR за всяко отделно повикване чрез избиране на код.

(3) Предприятията обявяват кодове за активиране и деактивиране на CLIR, които се набират непосредствено преди абонатния номер или префикса пред националния значим номер или кода за избор на оператор за всяко повикване.

(4) Редът за активиране и деактивиране на CLIR по ал. 3 се прилага и при ползване на услугата "избор на оператор на абонаментна основа".

Чл. 19. (1) Предприятията осигуряват на крайните ползватели възможност да активират по достъпен начин и безвъзмездно услугата Call forward чрез избиране на код.

(2) Предприятията обявяват кодове за активиране и деактивиране на пренасочване на повикването.

Чл. 20. (1) Предприятията осигуряват безвъзмездно на крайните ползватели услугата "прекратяване на получаването на пренасочените към неговото устройство повиквания" при наличие на техническа възможност.

(2) Предприятията осигуряват на крайните ползватели възможност да активират услугата по ал. 1 чрез избиране на код или заявка за активиране.

Чл. 21. Предприятията при наличие на техническа възможност осигуряват на крайните ползватели възможност да откажат приемането на входящи повиквания.

Чл. 22. (1) Предприятията при наличие на техническа възможност осигуряват показването на следните съобщения на дисплея на крайното устройство на викания:

1. "Withheld" при активирана CLIR услуга от викащия;

2. "Unavailable" при невъзможност за предоставяне на CLIP по технически причини.

(2) При липса на техническа възможност за реализиране на изискванията по ал. 1 предприятията осигуряват показването на друго подходящо съобщение на дисплея на викания.

Чл. 23. В случаите на промяна на номера на крайния ползвател (по желание на крайния ползвател или от предприятието) или осъществена преносимост на номера предприятията запазват заявените от крайния ползвател настройки, освен ако той не е заявил друго.

Глава четвърта.
ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ ПРЕДОСТАВЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА CLI

Чл. 24. (1) Предприятията имат пълен достъп до CLI информацията независимо от настройките, въведени от крайния ползвател.

(2) Предприятията са задължени да използват CLI информацията само във връзка с функционирането и управлението на мрежите си и да не допускат трети лица да имат достъп до нея освен в изрично предвидените в Закона за електронните съобщения и тези правила случаи.

(3) Не се допуска използването от предприятията на CLI информацията за търговски цели, като маркетинг, пряка реклама на стоки и услуги и други, освен при изричното писмено съгласие на крайните ползватели.

Чл. 25. (1) При повиквания към услуги за осъществяване на спешни повиквания, както и повиквания към службите за сигурност, отбрана и вътрешен ред, предприятията са длъжни да предоставят CLI независимо от настройките, направени от крайния ползвател.

(2) Предприятията, които осигуряват възможност за спешни повиквания към единен европейски номер 112 от мобилни устройства без SIM карта, са задължени да осигурят съобщение на дисплея на викания "unavailable".

Чл. 26. Предприятията предоставят CLI независимо от настройките, направени от крайния ползвател, в случаите на проследяване на злоумишлени повиквания при искане от компетентни държавни органи.

Чл. 27. (1) Освен в случаите по предходните членове предприятията временно могат да отменят направените от крайния ползвател настройки само в случай на нарушаване на функционирането и/или управлението на мрежата или на елементи от нея.

(2) След възстановяване на нормалното функциониране и/или управлението на мрежата предприятията са длъжни да възстановят направените от крайния ползвател настройки.

Чл. 28. В случай че обезпокоително или злоумишлено повикване произлиза от мрежа, различна от мрежата, в която е виканият, предприятията се задължават да си съдействат по отношение на проследяване на повикването и идентифициране на викащия, както и по отношение на предприемане на действия за блокиране на обезпокоителните и злоумишлените повиквания.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тези правила:

1. "Блокиране на идентификация на линията на викащия (CLIR)" е услуга, която позволява на викащия да забрани получаване на информация за номера му от викания.

2. "Викащ" е краен ползвател, който е инициатор на повикването.

3. "Викан" е краен ползвател, към когото е адресирана заявката за повикване от викащия.

4. "Връзка" е комплект от преносни канали или линии, комутационни и други съоръжения за осигуряване на обмен на информация (сигнали) между две или повече точки в електронните съобщителни мрежи.

5. "Злоумишлени повиквания" са повиквания (съобщения), съдържащи неверни или заблуждаващи данни за помощ, бедствие, авария, злополука или тревога.

6. "Идентификация на линията на викащия (CLI)" е функция на мрежата, която позволява на викания да получи информация за номера на викащия, преди да започне обменът на съобщения. Това позволява на викания да приеме или да откаже повикването.

7. "Идентификация на свързаната линия (COL)" е функция на мрежата, която позволява на викащия да получи информация за номера, който идентифицира точката на получаване на повикването. Допълнителната услуга "Представяне на идентификация на свързаната линия (COLP)" позволява на викащия да получи идентификация на свързаната линия. Допълнителната услуга "Блокиране на идентификация на свързаната линия (COLR)" блокира и не позволява получаване на идентификация на свързаната линия.

8. "Индикатор за представяне на номера" е бит в сигналното съобщение за адрес, който определя дали викащият разрешава представянето на номера му на викания.

9. "Интерактивна система" е система, която дава възможност за достъп до различни услуги чрез използването на DTMF dialing.

10. "Избор на оператор" е услуга, която позволява краен ползвател, свързан към дадено предприятие, да избере друго предприятие за някои от своите повиквания. Крайният ползвател може да направи това чрез:

1. избор на оператор за всяко повикване;

2. избор на оператор на абонаментна основа.

11. "Обезпокоителни повиквания" са повиквания (съобщения), съдържащи заплаха за физическата цялост и телесна неприкосновеност на индивида, накърняващи доброто име или призоваващи към насилие над личността, или към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

12. "Представяне на идентификацията на линията на викащия (CLIP)" е услуга, която позволява на викания да получи информация за номера на викащия.

13. "Пренасочване на повикването (Call forward)" е услуга, която дава възможност входящите повиквания към даден краен ползвател да бъдат препратени автоматично към друг краен ползвател.

14. "Разговор" е пренос на реч в реално време, осъществен чрез изграждане, задържане и разпадане на връзка в електронната съобщителна мрежа или между електронно-съобщителните мрежи.

15. "Тонално номеронабиране (DTMF dialing)" е метод на предаване, при който всеки разред или сигнал се представя чрез характерна двойка честоти.

16. "УТЦ" е учрежденска телефонна централа.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Правилата се приемат с Решение № 414 от 9.12.2021 г. на основание чл. 257, ал. 10 от Закона за електронните съобщения.

§ 3. Правилата за условията и реда за предоставяне и ползване на функциите на мрежата "идентификация на линията на викащия", "идентификация на свързаната линия" и "тонално номеронабиране" (ДВ, бр. 98 от 2008 г.) се отменят.

Промени настройката на бисквитките