Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 25.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 ОТ 21 ЯНУАРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 219 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2017 Г. (ДВ, БР. 81 ОТ 2017 Г

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 ОТ 21 ЯНУАРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 219 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2017 Г. (ДВ, БР. 81 ОТ 2017 Г.)

Обн. ДВ. бр.7 от 25 Януари 2022г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. Директорите на училища могат да планират допълнителни средства за подпомагане на храненето на учениците в рамките на средствата по делегираните бюджети."

§ 2. В чл. 16б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по реда на чл. 16а, ал. 3, т. 1 и ал. 4" се заменят с "по реда на чл. 16а, ал. 3".

2. Създава се нова ал. 6:

"(6) Когато през някоя от годините в периода по ал. 5 поради извънредни обстоятелства не са провеждани заниманията по интереси в училищата за повече от два месеца, не се преустановява финансирането по ал. 5."

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 3. Създава се чл. 41а:

"Чл. 41а. (1) По решение на директора, при условие че са осигурени другите разходи от делегирания бюджет на училището, детската градина или центъра за подкрепа на личностното развитие, могат да се извършват основни ремонти и да се придобиват дълготрайни активи за сметка на средства с източник:

1. остатъци от предходни години, с изключение на целевите средства, преминали в преходен остатък;

2. собствени приходи;

3. субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности, разпределяна чрез формула.

(2) Средствата от допълващия стандарт за подобряване на материално-техническата база на училищата могат да се използват за капиталови разходи по решение на директора.

(3) В случаите по ал. 1, с изключение на средствата за сметка на собствени приходи, както и в случаите по ал. 2 не могат да се финансират разходи за леки автомобили за ползване от органите за управление на училището, на детската градина или на центъра за подкрепа на личностното развитие."

§ 4. Параграф 1в от допълнителните разпоредби се изменя така:

"§ 1в. При провеждане на присъствен учебен процес в условията на въведени по реда на чл. 63, ал. 4 и 7 от Закона за здравето временни противоепидемични мерки се допуска институциите от системата на предучилищното и училищното образование да извършват разходи за превенция на разпространението на заразна болест, както и разходи за преодоляване на установени пропуски по учебни предмети при обучението на учениците от разстояние в електронна среда за сметка на средствата за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците и за сметка на неизразходвани средства за подпомагане на равния достъп и подкрепа за личностно развитие по чл. 12, ал. 1, чл. 16а, ал. 1 и чл. 52а, ал. 1."

Промени настройката на бисквитките