Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 3.V

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 79 ОТ 2015 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 79 ОТ 2015 Г.)

Обн. ДВ. бр.34 от 3 Май 2022г.

Проект: 47-102-01-13/31.12.2021 г.

§ 1. В чл. 11 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 накрая се добавя "и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В системата на предучилищното и училищното образование идеологии, доктрини и системи от възгледи и идеи се изучават за постигане на целите по чл. 5, за формиране на национално самочувствие, патриотичен дух и родолюбие у децата и учениците и при спазване на държавните образователни стандарти и на учебните програми."

§ 2. В чл. 28 се създава ал. 5:

"(5) Принципът на автономията не може да се нарушава чрез осъществяване на политическа и партийна дейност в детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие."

§ 3. В чл. 217, ал. 5 след думите "Кодекса на труда" се добавя "и на наредба, издадена от министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на младежта и спорта и с министъра на културата".

§ 4. В чл. 219 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 5:

"5. при изпълнение на своите функции съгласно действащото законодателство да са политически и партийно неутрални, да не налагат идеологически и политически убеждения, да не оказват политическо или партийно въздействие върху участниците в образователния процес и да не използват служебни ресурси за политически или партийни цели."

2. Създава се ал. 7:

"(7) Разпоредбата на ал. 2, т. 5 се прилага и за лицата, заемащи всички останали длъжности в институциите от системата на предучилищното и училищното образование."

§ 5. В чл. 254 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думата "своите" се добавя "функции и".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Началникът на регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции съгласно действащото законодателство не може да осъществява политическа и партийна дейност и е длъжен да е политически неутрален. Началникът на регионално управление на образованието не може да използва служебното си положение за оказване на политическо или партийно въздействие върху институциите и участниците в образователния процес и да използва служебни ресурси за политически или партийни цели."

§ 6. В чл. 255 се създава ал. 5:

"(5) Служител в регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции съгласно действащото законодателство не може да осъществява политическа и партийна дейност и е длъжен да е политически неутрален. Служителят не може да използва служебното си положение за оказване на политическо или партийно въздействие върху институциите и участниците в образователния процес и да използва служебни ресурси за политически или партийни цели."

§ 7. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови т. 21 и 22:

"21. "Партийна дейност" е всяка дейност, извършвана от името и/или за сметка на политическа партия, регистрирана при условията и по реда на Закона за политическите партии, или на коалиция или инициативен комитет, регистрирани за участие в избори при условията и по реда на Изборния кодекс, или на лица, които си поставят политически цели и извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

22. "Политическа дейност" е целенасочена дейност за придобиване на държавна власт или оказване на влияние за нейното преразпределение, включително и чрез пропагандна и агитационна дейност с политически цели в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции, както и на кандидати за изборни длъжности."

2. Досегашните т. 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 и 35 стават съответно т. 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 и 37.

-------------------------

Законът е приет от 47-ото Народно събрание на 21 април 2022 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките