Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 1.XI

НАРЕДБА № 20 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА ИЗДАДЕНИТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ПРЕБИВАВАНЕ (ВИЗА ВИД "D") НА ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ СТРАНИ, ПРИЕТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

НАРЕДБА № 20 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА ИЗДАДЕНИТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ПРЕБИВАВАНЕ (ВИЗА ВИД "D") НА ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ СТРАНИ, ПРИЕТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. С тази наредба се определят:

1. съдържанието, условията и редът за воденето на Регистъра на издадените удостоверения за целите на издаване на виза за дългосрочно пребиваване (виза вид "D") на граждани на трети страни, приети за обучение в български висши училища и научни организации ("регистъра");

2. издаването и достъпът чрез регистъра до удостоверенията за целите на издаване на виза за дългосрочно пребиваване (виза вид "D") на граждани на трети страни, приети за обучение в български висши училища и научни организации ("удостоверенията").

Чл. 2. (1) Регистърът се води и поддържа като електронна база данни от министъра на образованието и науката чрез Националния център за информация и документация (НАЦИД).

(2) Удостоверенията се издават чрез информационната система на регистъра в електронен формат.

(3) В регистъра се съхраняват издадените удостоверения, както и данните и обстоятелствата, съдържащи се в приложените документи, въз основа на които са издадени. Регистърът съхранява и записи на действията по заявяване и издаване на удостоверенията и за лицата, които са извършили тези действия.

Чл. 3. Достъп до регистъра при изпълнение на служебните си задължения имат оправомощени лица от:

1. Министерство на образованието и науката;

2. Национален център за информация и документация;

3. дирекция "М" на Държавна агенция "Национална сигурност";

4. дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи;

5. дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи;

6. висшите училища и научните организации - за целите на издаването на удостоверенията за одобрените от тях кандидати за обучение.

Раздел II.
Подлежащи на вписване в регистъра данни и обстоятелства

Чл. 4. За всяко лице, за което е поискано издаване на удостоверение, в регистъра се създава електронен профил, който съдържа:

1. име на лицето, изписано на кирилица и на латиница по начин, посочен в националния паспорт на лицето;

2. държава и място на раждане;

3. гражданство, с което лицето кандидатства;

4. данни за валиден национален паспорт на лицето и сканирано изображение от него;

5. снимка на лицето;

6. телефонен номер за връзка с лицето;

7. адрес на електронна поща на лицето;

8. данни за диплома за завършено образование, с която се кандидатства във висшето училище, и сканираното ѝ изображение;

9. данни за предходно издадено удостоверение за приемане на лицето за обучение в Република България (при наличие на такова);

10. данни за обучението, за което лицето кандидатства - висше училище или научна организация, степен на висше образование, специалност, съответно докторска програма, форма, срок и език на обучението, както и информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност;

11. данни за специализираната и езиковата подготовка, ако има необходимост от провеждането на такава;

12. степен на владеене на български език, а когато обучението е на чужд език - и степен на владеене на този чужд език, както и сканирано изображение на документ, доказващ наличието на съответната степен на владеене на езика;

13. размер на семестриалната такса за обучение;

14. размер на пълната такса за специализирана и езикова подготовка (ако има такава);

15. други документи и информация, предоставени във връзка с кандидатстването в изпълнение на чл. 12, ал. 1 и 2 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България (приета с Постановление № 79 на Министерския съвет от 2000 г., ДВ, бр. 40 от 2000 г.) и чл. 13б от Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България (приет с Постановление № 202 на Министерския съвет от 2010 г., ДВ, бр. 75 от 2010 г.);

16. данни за лицето, подало документите за кандидатстване за обучение в степен на висше образование в Република България на кандидата, в случай че са подадени чрез представител;

17. други данни и обстоятелства, имащи отношение към данните и обстоятелствата по т. 1 - 16.

Раздел III.
Ред за издаване на удостоверенията

Чл. 5. (1) За издаване на удостоверение висшите училища и научните организации подават чрез регистъра заявление по образец, утвърден от министъра на образованието и науката.

(2) Заявлението заедно с приложените към него документи се подава по електронен път чрез уеб базиран интерфейс, поддържан от НАЦИД.

(3) За всяко лице, за което се иска издаване на виза вид "D", се подава отделно заявление.

(4) Към заявлението за издаване на удостоверение на лице за обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" се прилагат документите, посочени в чл. 15а, ал. 1 и 3 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България.

(5) Към заявлението за издаване на удостоверение на лице за обучение в образователна и научна степен "доктор" се прилагат документите, посочени в чл. 13б, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България.

(6) Документите по ал. 4 и 5 се прилагат към заявлението като ясно четливи сканирани изображения в препоръчителен формат pdf или jpeg.

(7) Представителят на висшето училище или научната организация, подал заявлението, декларира, че носи отговорност за идентичността на приложените сканирани документи с представените му оригинали и/или заверени копия на документи на хартиен носител.

(8) Министерството на образованието и науката по своя преценка може по всяко време да поиска оригиналите на хартиен носител на приложените като сканирани изображения към заявлението документи, които се съхраняват във висшето училище, съответно научната организация, подали заявлението.

Чл. 6. (1) При нередовности в подаденото заявление и приложените към него документи висшето училище, съответно научната организация, се уведомяват по електронен път чрез регистъра, като се дават указания за отстраняването им в 14-дневен срок.

(2) Ако нередовностите не бъдат отстранени в срока по ал. 1, процедурата се прекратява. Висшето училище, съответно научната организация, се уведомяват по електронен път чрез регистъра за прекратяването.

Чл. 7. (1) Чрез информационната система на регистъра министърът на образованието и науката или оправомощено от него лице издава електронно удостоверение. Удостоверението се издава по образец, утвърден от министъра на образованието и науката.

(2) С издаването му удостоверението се вписва автоматично в регистъра.

Чл. 8. (1) Допуснати грешки в издадените удостоверения се отстраняват с анулиране на издаденото удостоверение служебно или по заявление на висшето училище или научната организация, подадено по електронен път чрез регистъра.

(2) Сгрешеното удостоверение се отбелязва в регистъра като "анулирано" и се издава ново удостоверение, за което се уведомяват органите по чл. 3, т. 4 и 5, както и висшето училище, съответно научната организация.

(3) Лицето, на което е издадено новото удостоверение, се уведомява от висшето училище, съответно от научната организация.

Раздел IV.
Достъп до издадените удостоверения

Чл. 9. Вписаните в регистъра удостоверения са достъпни чрез интернет страница на НАЦИД чрез съдържащия се в тях код за достъп.

Чл. 10. Информация за издаденото удостоверение заедно с кода за достъп до него се изпраща автоматично чрез регистъра до висшето училище, съответно научната организация, подали заявлението за издаване на удостоверение, и до органите, посочени в чл. 3, т. 4 и 5.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 10, ал. 5 във връзка с ал. 2, т. 3, буква "г" от Закона за висшето образование.

Промени настройката на бисквитките