Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 6.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2019 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДИАГНОСТИКА, ПРОФИЛАКТИКА И КОНТРОЛ НА ОТДЕЛНИ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА (ДВ, БР. 56 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2019 Г. ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДИАГНОСТИКА, ПРОФИЛАКТИКА И КОНТРОЛ НА ОТДЕЛНИ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА (ДВ, БР. 56 ОТ 2019 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.97 от 6 Декември 2022г.

§ 1. В наименованието на наредбата думите "на дихателната система" се заменят с "предавани по въздушно-капков път".

§ 2. В чл. 1 думите "на дихателната система" се заменят с "предавани по въздушно-капков път".

§ 3. Създават се чл. 7а и 7б:

"Чл. 7а. (1) Болните от заразна болест по чл. 1 подлежат на задължителна изолация за определен срок, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето.

(2) Задължителната изолация на лицата по ал. 1 се извършва с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.

(3) Задължителната изолация на лицата по ал. 1 се извършва в домашни условия или в лечебно заведение за болнична помощ по преценка на лекуващия лекар или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответното заболяване.

(4) При извършване на оценката по ал. 3 лекарят взема предвид социално-битовите условия, при които лицето живее (многочислено семейство; лица, настанени в места, в които се предоставят социални услуги по смисъла на Закона за социалните услуги; в места за лишаване от свобода и др.) и възможността за изолация в дома, както и тежестта на протичане на заболяването и обективното здравословно състояние на заболелия.

(5) Лицата, които писмено и изрично са заявили отказ от изолация в лечебно заведение за болнична помощ, независимо от наличието на условията по ал. 4, се изолират в домашни условия.

(6) През периода на задължителна изолация в дома заболелите не напускат мястото, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок.

(7) При влошаване на здравословното състояние поставени в домашна изолация уведомят лекаря, осъществяващ медицинското наблюдение, а в случай че не успеят да осъществят контакт с него - регионалния център за спешна медицинска помощ чрез тел. 112, като задължително информират за заболяването, поради което са поставени под задължителна изолация, за предприемане на необходимите противоепидемични мерки от екипа за спешна медицинска помощ.

(8) При необходимост от провеждане на медицински изследвания или прегледи, назначени от лекаря, осъществяващ медицинското наблюдение по време на домашна изолация, болните по ал. 1 уведомяват по телефон съответната регионална здравна инспекция за напускане на мястото на изолация, като посочват времевия период и лечебното заведение, в което ще се извърши прегледът или изследването.

Чл. 7б. (1) На задължителна карантина, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето, подлежат близките контактни лица на лица, болни от заразна болест по чл. 1.

(2) При определяне на близките контактни лица по ал. 1 се взема предвид датата на осъществяване на последния контакт с болното лице и неговата продължителност, видът на контакта (директен, без лични предпазни средства, на закрито), имунният статус на контактното лице по отношение на преболедуване и/или ваксинация срещу съответното заболяване, както и здравословното състояние на болния (напр. наличие на крусти върху обривните единици).

(3) В случаите по ал. 1 близките контактни лица се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощен от него заместник-директор за срок, определен със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор."

§ 4. Създава се чл. 8а:

"Чл. 8а. При потвърден случай на заразна болест по чл. 1 в група/клас на детска ясла, детска градина или училище медицинският специалист от здравния кабинет организира осъществяването на противоепидемичните и други мерки, включително карантината в рамките на детското заведение или училище на контактната (засегнатата) група/клас в съответствие с Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и Наредба № 3 от 2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училищата (ДВ, бр. 38 от 2000 г.)."

§ 5. В чл. 11 след думата "морбили" се поставя запетая, а думите "и рубеола" се заменят с "рубеола и варицела".

§ 6. В чл. 15 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от варицела, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 7. В чл. 16, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 8. В чл. 17 след думата "увреждания" се поставя запетая, а думите "или дом за стари хора" се заменят с "дом за стари хора и др.".

§ 9. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) При поява на варицела в детска ясла, детска градина или училище контактните деца/ученици от засегнатата група/клас се поставят под медицинско наблюдение за 21 дни и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок. Неболедувалите и неимунизираните срещу варицела контактни лица могат да се имунизират до 72 часа от контакта (постекспозиционна профилактика на варицела).

(2) През периода на карантината по ал. 1 в засегнатата група/клас на детската ясла, детската градина или училището не се приемат неболедували или неимунизирани срещу варицела деца/ученици, а децата/учениците от засегнатата група/клас, които са контактни на болния, не се преместват в други групи/класове. В засегнатата група/клас могат да се приемат деца/ученици, ако са преболедували или имунизирани срещу варицела преди повече от 30 дни от датата на посещение в засегнатата група/клас. За имунизация срещу варицела се приема най-малко един прием ваксина срещу заболяването."

§ 10. В чл. 20 се създава изречение второ: "Изключение се допуска по отношение на децата, които са имунизирани срещу варицела преди повече от 30 дни от датата на контакта."

§ 11. В чл. 21 се създава изречение трето: "Изключение се допуска по отношение на децата, които са имунизирани срещу варицела преди повече от 30 дни от датата на контакта."

§ 12. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "ELISA IgM/IgG" се заменят с "EIA IgM".

2. В ал. 2 навсякъде думата "обрива" се заменя с "клиничните симптоми", а думата "ELISA" се заличава.

§ 13. В чл. 24 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от епидемичния паротит, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 14. В чл. 25, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 15. В чл. 26 след думата "увреждания" се поставя запетая, а думите "или дом за стари хора" се заменят с "дом за стари хора и др.".

§ 16. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок".

2. В ал. 2 думата "нови" се заличава, а след думите "а деца/ученици от засегнатата група/клас" се поставя запетая и се добавя "които са контактни на болния,".

§ 17. В чл. 30 се създава изречение трето: "Изключение се допуска по отношение на децата, които са имунизирани срещу епидемичен паротит преди повече от 30 дни от датата на контакта."

§ 18. В чл. 35 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от коклюш, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 19. В чл. 36, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 20. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) През периода по ал. 1 в засегнатата група/клас на детската ясла, детската градина или училището не се приемат неболедували или неимунизирани срещу коклюш деца/ученици, а деца/ученици от засегнатата група/клас, които са контактни на болния, не се преместват в други групи/класове. В засегнатата група/клас могат да се приемат само деца, имунизирани с най-малко три приема ваксина срещу коклюш, или ученици с редовен за възрастта имунизационен статус срещу заболяването. Последната доза ваксина срещу коклюш трябва да е поставена преди повече от 30 дни от датата на приемането в детската ясла, детската градина или училището."

§ 21. В чл. 40 се създава изречение второ: "Имунизацията се извършва след изтичането на най-малко 14 дни от датата на последния контакт с болно от коклюш лице."

§ 22. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. (1) При поява на менингококова болест в детска ясла, детска градина или училище контактните деца/ученици от засегнатата група/клас се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок.

(2) През периода на карантината по ал. 1 в засегнатата група/клас на детската ясла, детската градина или училището не се приемат деца/ученици, които не са били в контакт с болното/болните от менингококова болест, а децата/учениците от засегнатата група/клас, които са контактни на болния, не се преместват в други групи/класове."

§ 23. В чл. 56, ал. 1 т. 4 се отменя.

§ 24. В чл. 57, ал. 1 думите "националната референтна лаборатория по морбили" се заменят с "Националната референтна лаборатория "Морбили, паротит и рубеола".

§ 25. В чл. 58 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от морбили, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 26. В чл. 59, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 27. В чл. 60 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок".

2. В ал. 2 думата "нови" се заличава, а след думите "а децата/учениците от засегнатата група/клас" се поставя запетая и се добавя "които са контактни на болния,".

§ 28. В чл. 62 думите "се имунизират в най-кратки срокове (по възможност до 72 часа от контакта)" се заменят с "могат да се имунизират до 72 часа от контакта".

§ 29. В чл. 67 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. доказване на специфичен антитяло отговор срещу вируса на рубеола, характерен за остра инфекция, в серум (EIA IgM);"

б) в т. 4 думата "значително" се заменя с "четирикратно".

2. В ал. 2 думата "ELISA" се заличава.

§ 30. В чл. 68, ал. 1 думите "националната референтна лаборатория по рубеола" се заменят с "Националната референтна лаборатория "Морбили, паротит и рубеола".

§ 31. В чл. 69 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от рубеола, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 32. В чл. 70, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 33. В чл. 71 след думата "увреждания" се поставя запетая, а думите "или дом за стари хора" се заменят с "дом за стари хора и др.".

§ 34. В чл. 75 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок".

2. В ал. 2 думата "нови" се заличава, а след думите "а децата/учениците от засегнатата група/клас" се поставя запетая и се добавя "които са контактни на болния,".

§ 35. В чл. 84 думата "изолация" се заменя със "самоизолация" и се създава изречение второ: "В случаите, когато със заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето е разпоредена задължителна изолация на болни от скарлатина, се прилагат сроковете и редът по чл. 7а."

§ 36. В чл. 85, ал. 2 думата "изолация" се заменя със "самоизолация".

§ 37. В чл. 88 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и засегнатата група/клас се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок".

2. В ал. 2 думата "нови" се заличава, а след думите "а децата/учениците от засегнатата група/клас" се поставя запетая и се добавя "които са контактни на болния,".

§ 38. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "Параграф единствен" се заменят с "§ 1.".

2. Създават се т. 3 - 6:

"3. "Медицинско наблюдение" е регулярно проследяване на здравословното състояние чрез физикален преглед, измерване на телесна температура и провеждане на лабораторни изследвания на контактно лице, в рамките на определен период от датата на последния контакт с болен от заразна болест, в който може да се проявят симптоми и признаци на съответната болест.

4. "Задължителна изолация" е по смисъла на § 1, т. 46 от допълнителните разпоредби на Закона за здравето.

5. "Задължителна карантина" е по смисъла на § 1, т. 47 от допълнителните разпоредби на Закона за здравето.

6. "Карантина в рамките на детското заведение или училище" е отделяне на контактната (засегнатата) група/клас от общи дейности с други групи/класове и недопускане смесване на децата/учениците от засегнатата група/клас с други деца/ученици, които не са били в контакт с болните деца/ученици и не са преболедували или не са ваксинирани срещу съответната заразна болест, когато това е приложимо съгласно тази наредба."

§ 39. Създава се заключителна разпоредба с § 2:

"Заключителна разпоредба

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 60, ал. 5, чл. 61, ал. 17 и 18 и чл. 61а, ал. 7 от Закона за здравето."

§ 40. В приложението към чл. 2, ал. 3 думите "на дихателната система" се заменят с "предавани по въздушно-капков път".

Промени настройката на бисквитките