Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 6.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 396 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ИЗДАВАНИ ОТ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 396 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ИЗДАВАНИ ОТ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 2004 Г.)

В сила от 01.01.2023 г.

Обн. ДВ. бр.97 от 6 Декември 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се създават ал. 6 и 7:

"(6) Документите по ал. 1, издадени при съвместно обучение по чл. 42а от Закона за висшето образование (ЗВО), се изготвят в съответствие с тази наредба и се подписват от ректора на координиращото висше училище или от всички ректори на висшите училища-партньори при съвместното обучение, съгласно уговореното в споразумението по чл. 42а, ал. 1 от ЗВО. Издадените дипломи на студентите се регистрират от координиращото висше училище в регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от ЗВО.

(7) В документите по чл. 1, ал. 1, издадени при съвместно обучението по чл. 42а от ЗВО, освен за координиращото висше училище, съответните реквизити може да съдържат информация и за училищата-партньори, когато това е уговорено в споразумението по чл. 42а, ал. 1 от ЗВО."

§ 2. В чл. 3 ал. 2 се изменя така:

"(2) Дипломата за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование се издава на бланка с неутрален воден знак и друга защита от фалшифициране и съдържа електронен номер на диплома, генериран автоматично от регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от ЗВО. Останалите документи по чл. 1, ал. 1 се издават на бланки с уникален идентификационен номер, поставен машинно, неутрален воден знак и друга защита срещу фалшифициране."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) в т. 2, буква "б" думите "и подпис на притежателя" и запетаята пред тях се заличават;

б) в т. 3, буква "и" думите "уникален идентификационен" се заменят с "електронен".

2. В ал. 3, т. 2, буква "к" думите "серия ..., уникален идентификационен" се заменят с "електронен".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Висшите училища изпращат сканираните изображения на издадените дипломи към регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от ЗВО в срок до два месеца от издаването им."

4. Алинеи 6 - 8 се отменят.

§ 4. Член 4а се отменя.

§ 5. В чл. 4б се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "буква "г" се заменят с "буква "в".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Сканираното копие на новата диплома се подава от висшето училище към регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от ЗВО. Към изображението на унищожената диплома се добавя текст: "невалидна - издадена нова"."

§ 6. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 изречение второ се изменя така: "В дубликата се включва следният допълнителен текст: "Дипломата е дубликат на диплома електронен номер .../уникален идентификационен номер (за дипломите, издадени преди 1 януари 2023 г.), регистрационен номер ..., издадена от (изписва се името на висшето училище, издало оригиналната диплома)"."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Сканираното копие на дубликата се подава към регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от ЗВО. Към изображението на оригиналната диплома се добавя текст: "невалидна - издаден дубликат"."

§ 7. Член 5а се отменя.

§ 8. В чл. 8, ал. 2, т. 1 се правят следните изменения:

1. В буква "г" думите "подпис на притежателя на документа" и запетаята пред тях се заличават.

2. Буква "е" се изменя така:

"е) серия (ако има такава) и номер на дипломата за завършена образователна степен - средно образование или образователно-квалификационна степен на висше образование (електронен номер - за дипломите за висше образование, издадени след 1 януари 2023 г.), или номер на документ за признато средно или висше образование, придобито в чужбина, наименование на специалността и на образователната институция, от която е издадена;".

§ 9. В чл. 9, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 6 думите "и подпис" се заличават.

2. В т. 7 думите "серия и уникален идентификационен номер" се заменят с "електронен номер/уникален идентификационен номер - за дипломите, издадени преди 1 януари 2023 г.".

§ 10. В чл. 11, ал. 2, т. 4 думите "серия, уникален идентификационен номер" се заменят с "електронен номер/уникален идентификационен номер - за дипломите, издадени преди 1 януари 2023 г.".

§ 11. В чл. 12, ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. серия (ако има такава) и номер на дипломата за завършена образователна степен - средно образование или образователно-квалификационна степен на висше образование (електронен номер - за дипломите за висше образование, издадени след 1 януари 2023 г.), и наименование на специалността и образователната институция, от която е издадена;".

§ 12. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 буква "з" се изменя така:

"з) серия (ако има такава), уникален идентификационен и регистрационен номер и дата на издаване на дипломата за завършено средно/висше образование (електронен номер - за дипломите за висше образование, издадени след 1 януари 2023 г.), наименование и местонахождение на образователната институция, издала дипломата (за чуждестранните студенти се включва и реквизит: № на удостоверението за признато средно образование);"

б) в т. 2 буква "м" се изменя така:

"м) електронен номер/уникален идентификационен номер - за дипломите, издадени преди 1 януари 2023 г., и регистрационен номер, дата на издадената диплома."

2. В ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. електронен номер/уникален идентификационен номер - за дипломите, издадени преди 1 януари 2023 г., и регистрационен номер на документа и година на издаването му;".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 13. Дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование, издадени след 1 юни 2009 г. до влизането в сила на това постановление, се признават от държавата при наличието на холограмен стикер.

§ 14. Дубликати на дипломи за висше образование, издадени след 1 юни 2009 г. до влизането в сила на това постановление, се признават от държавата при наличието на холограмен стикер, ако оригиналът на дипломата е издаден след 1 юни 2009 г.

§ 15. За издадените след влизането в сила на постановлението дубликати на дипломи не се изисква поставяне на холограмен стикер дори ако за валидността на оригинала на дипломата се изисква такъв.

§ 16. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2023 г.

Промени настройката на бисквитките