Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 24.XII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, И АГЕНЦИЯТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ И ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ НА ПОРТУГАЛИЯ, РЕПУБЛИКА ПОРТУГАЛИЯ (Одобрен с Решение № 838 от 27 окто

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, И АГЕНЦИЯТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ И ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ НА ПОРТУГАЛИЯ, РЕПУБЛИКА ПОРТУГАЛИЯ

(Одобрен с Решение № 838 от 27 октомври 2022 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 4 ноември 2022 г.)

Издаден от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

Обн. ДВ. бр.103 от 24 Декември 2022г.

С цел да насърчава търговското и инвестиционното сътрудничество между предприятията, и в частност малките и средните предприятия (МСП) от България и Португалия, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към министъра на икономиката, Република България, и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия, Република Португалия (назовавани по-долу "договарящи се страни"), при спазване на принципите на равнопоставеност и взаимна полза сключиха настоящия Меморандум, като се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите се страни взаимно ще поддържат постоянен и тесен контакт, като си предоставят една на друга информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиции и икономическо сътрудничество, както и ще си обменят печатни издания.

Член 2

1. Договарящите се страни взаимно ще си препоръчват и предоставят една на друга възможности или партньори в посока насърчаване търговията и инвестиционното сътрудничество.

2. Договарящите се страни ще насърчават и подпомагат предприятията, особено МСП, от техните държави да установяват и поддържат различни форми на сътрудничество със съответните партньори от другата държава, така че да се насърчава развитието на сътрудничеството между договарящите се страни.

Член 3

Договарящите се страни:

1. Признават, че развитието на МСП е от голямо значение за повишаване на заетостта, насърчаване на икономическото развитие и за поддържане на социална стабилност.

2. Се съгласяват да насърчават взаимния обмен и сътрудничество между МСП от двете държави, особено в следните области:

А. Ще обменят информация по отношение на политики и мерки, предприети от всяко от двете правителства, за насърчаване на МСП.

Б. Ще обменят опит при организиране и управление на дейностите по предоставяне на услуги за МСП.

В. Ще обменят съответни публикации (публикувани сами) или предоставяне на информация за съответните уебсайтове на съответните органи или организации в техните страни с цел предлагане на информация за МСП от две страни.

Г. Ще си сътрудничат в подготовката и реализацията на семинари, търговски панаири, изложби и други промоционални дейности за укрепване на обмена и сътрудничеството между МСП от две страни.

Д. Ще обменят информация относно бизнес панаири, изложения и други важни събития от тяхната област на компетентност.

Е. Ще обменят информация в областта на висшето образование, включително и повишаване на квалификацията на предприемачи и фирми.

Член 4

1. Двете договарящи се страни се ангажират да предоставят необходимите удобства, когато канят предприемачи от другата страна да посетят техните страни, по време на икономически мисии по отношение на изпълнението на проекти.

2. Разходите по посещението на представители на всяка от договарящите се страни по този Меморандум за разбирателство ще бъдат покрити от участниците или от страната, изпращаща делегацията.

Член 5

С цел подпомагане постигането на този Меморандум за разбирателство договарящите се страни ще се свързват, както следва:

1. ИАНМСП (Дирекция "Интернационализация на МСП"), телефон: +359 2940 7943, e-mail: office@sme.government.bg.

2. АЙСЕП (Отдел "Външни връзки & чужди пазари"), телефон: + 351 217909500, e-mail: aicep@portugalglobal.pt.

Член 6

1. Този Меморандум за разбирателство ще влезе в сила от датата на неговото подписване и ще бъде със срок на действие на Меморандума 3 (три) години от датата на подписване.

2. Този Меморандум за разбирателство ще бъде автоматично удължен с нов период от 3 (три) години, освен ако някоя от страните не уведоми писмено другата за намерението си да прекрати този Меморандум за разбирателство най-малко 1 (един) месец преди изтичането на срока на действие на посочения Меморандум за разбирателство.

Член 7

Всички изменения в настоящия Меморандум са валидни само ако са направени в писмен вид и подписани от надлежно упълномощените представители и на двете договарящи се страни.

Член 8

Договарящите се страни си запазват правото да определят свой собствен бюджет за целите на изпълнението на програми по този Меморандум за разбирателство.

Този Меморандум за разбирателство е съставен на английски, подписан в два екземпляра на 4 ноември 2022 г.

Промени настройката на бисквитките