Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 13.I

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ОТНОСНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ, ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ (Ратифицирано със закон, приет от 48-ото Народно събрание на 16 декемв

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ОТНОСНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ, ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ
(Ратифицирано със закон, приет от 48-ото Народно събрание на 16 декември 2022 г. - ДВ, бр. 102 от 2022 г. В сила от датата на обнародването - 23 декември 2022 г.)

Издадено от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.4 от 13 Януари 2023г., доп. с РМС № 445 от 23.06.2023 г.

Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, наричани по-долу "Българската страна" и "Украинската страна",

като спазват стриктно задълженията, произтичащи от Устава на ООН, международното хуманитарно право и другите международни договорености, решения и резолюции на международните организации за укрепване на сигурността и стабилността в региона;

отчитайки, че задълбочаването на диалога и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната е една от основните цели на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Украйна, от друга страна, като засиленото сътрудничество в областта на общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и привеждането в съответствие с ОВППС между Съюза и Украйна беше един от резултатите от срещата на върха ЕС - Украйна през 2020 г., който беше допълнително затвърден на срещата на върха ЕС - Украйна през 2021 г.;

като вземат предвид, че на 25 февруари 2022 г. правителството на Украйна отправи спешно искане към Съюза за помощ за доставката на военно оборудване

при отчитане и спазване на Споразумение между Правителството на Република България и Кабинета на министрите на Украйна за взаимна защита и принципи за обмен на класифицирана информация, подписано на 21.05.2004 г.,

се споразумяха за следното:

Член 1

(1) Българската страна предоставя безвъзмездно на Украинската страна въоръжение, техника и боеприпаси по списък съгласно приложение № 1 (поверително), наричано по-долу "имущество".

(2) Украинската страна приема безвъзмездно предоставеното имущество при условия и в срокове, определени по взаимна договореност на страните или техни упълномощени представители.

(3) Изменението на списъка по параграф 1, вкл. замяна и/или добавяне на ново имущество, се извършва с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на Украинската страна и при възможност за българската страна. Това изменение не се счита за промяна на настоящото споразумение.

Член 2

(1) Предаването на имуществото се извършва с приемно-предавателен протокол, подписан от упълномощени представители на страните.

(2) Приемно-предавателният протокол обвързва страните относно факта на прехвърляне на собствеността, преминаване на риска, предаване и получаване на предоставеното имущество.

Член 3

(1) Украинската страна приема имуществото по чл. 1 в състоянието, в което е при предаването му, като Българската страна не носи отговорност за дефекти или нефункциониране на имуществото, включително и за последиците от използването му.

(2) Украинската страна се задължава да го използва при стриктно спазване на Устава на ООН, международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право само за целите, описани в Решение (ОВППС) 2021/509 за създаване на Европейския механизъм за подкрепа на мира и другите относими актове на ЕС.

(3) Украинската страна се задължава да не продава или чрез други способи да предоставя без съгласието на Българската страна безвъзмездно предоставеното имущество.

(4) При необходимост Българската страна може да предоставя информацията по това споразумение на страни - членки на НАТО и ЕС, във връзка с провеждане на мисии в помощ на Украйна.

Член 4

Всички спорове, свързани с тълкуването и изпълнението на това споразумение, се разрешават чрез двустранни преговори между страните без ангажиране на трета страна или международна юрисдикция.

Член 5

Това споразумение влиза в сила от датата на обнародване на закона за неговата ратификация от Народното събрание на Република България, за което насрещната страна се информира по дипломатически канали.

Подписано в гр. София на 5 декември 2022 г. в два еднообразни екземпляра на английски език - по един за всяка от двете страни.

Приложение № 1


(Доп. - РМС № 445 от 23.06.2023 г., необнародвано)


(Поверително)

Промени настройката на бисквитките