Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 31.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-344 ОТ 2014 Г. ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 64 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.10 от 31 Януари 2023г.

§ 1. В чл. 15, ал. 1 т. 6 се изменя така:

"6. извършват изучаване на факти и обстоятелства, свързани с кандидата, чрез проверки в информационните фондове на МВР и по местоживеене и предоставят информацията на ръководителя на експертната група за психологично изследване преди психодиагностичното интервю и на конкурсната комисия преди началото на етапа "Заключително интервю";".

§ 2. В чл. 18, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Досегашната т. 2а става т. 2.

2. Досегашната т. 2 става т. 3.

3. Досегашната т. 3 става т. 4.

§ 3. В чл. 22а ал. 5, 6 и 7 се изменят така:

"(5) Резултатът от етапа на кандидат, преминал елиминаторния праг от изследването по специализираната методика (приложение № 6), е валиден за период 12 месеца и по негово искане може да се ползва в други конкурси за назначаване на длъжности за разследващи полицаи във:

1. съответната главна дирекция - когато изпитът е проведен от експертна група по чл. 7, ал. 6, т. 3;

2. областните дирекции на МВР - когато изпитът е проведен от експертна група по чл. 7, ал. 6, т. 4.

(6) Резултатът по ал. 5 може да се ползва, ако валидността му не е изтекла към датата на обявяване на следващия конкурс. Срокът на валидност тече от датата на явяване на етапа.

(7) Резултат от етап, проведен от експертна група по чл. 7, ал. 6, т. 4, се ползва в конкурсни процедури за разследващи полицаи в различни областни дирекции на МВР, за които кандидатът участва едновременно, когато датата за провеждане на етапа е една и съща."

§ 4. В чл. 30 се създава ал. 5:

"(5) Когато конкурсът е проведен за едно структурно звено, не се провежда процедура по избор на конкретна длъжност в структурата."

§ 5. Приложение № 6 към чл. 22а, ал. 1 "Специализирана методика за изследване на професионалните знания и практически умения на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР на длъжности за разследващи полицаи" се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 22а, ал. 1


СПЕЦИАЛИЗИРАНА МЕТОДИКА

за изследване на професионалните знания и практически умения на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР на длъжности за разследващи полицаи

1. Етапът "Изпит за заемане на длъжности, определени за разследващи полицаи" се провежда в две части - решаване на писмен тест и писмено решаване на казус, в един ден, като същите са анонимни.

2. При конкурси за разследващи полицаи в областните дирекции на МВР датата и мястото за провеждане на етапа се определят от конкурсната комисия след предварително съгласуване с ръководителя на експертната група.

3. При явяването си на етапа кандидатите се легитимират с лична карта и се подписват в присъствен списък.

4. Кандидат, който се яви след обявеното начало на етапа, не се допуска до участие поради нарушаване на реда за провеждане на етапа.

5. Кандидатите могат да пишат по време на изпита само с химикал със син цвят.

6. При провеждане на изпита не се допускат преписване, подсказване, използване на електронни устройства за комуникация, снимане, изнасяне от помещението и нанасяне на отметки върху отчетните карти и листовете с писмената работа.

7. За нарушение по т. 5 и 6 кандидатът се отстранява от изпита и участието му в конкурса се прекратява.

8. За всяка част експертната група разработва по три варианта на тест и казус.

9. Преди началото на етапа експертната група обявява на кандидатите реда за провеждането му и системата за определяне на резултатите.

10. За първата част експертната група осигурява необходимия брой тестове, отчетни карти за решаването на теста, подпечатани с печата на структурата, в която се провежда изпитът, бланки, малки и големи непрозрачни пликове.

11. На предоставената бланка всеки кандидат вписва: трите си имена, ЕГН, длъжност/и и структура/и, за които кандидатства, номера на изтегления вариант на тест и датата. Кандидатът подписва бланката и собственоръчно я запечатва в малкия плик.

12. Експертната група предоставя изтеглянето на изпитния вариант на тест на един от кандидатите.

13. Тестът включва 30 затворени въпроса с три възможни отговора, от които само един е верен.

14. Продължителността на провеждането на теста е 60 минути, като началото и краят се обявяват от ръководителя или от член на експертната група.

15. При решаването на теста не се допуска ползването на нормативни актове.

16. На отчетната карта се вписва само вариантът на тест. Отчетната карта има полета, съответстващи на 30 въпроса с по три възможни отговора ("а", "б", "в").

17. Кандидатът маркира своя отговор със знак "Х".

18. Немаркиран отговор или маркирани повече от един отговор на въпрос в отчетната карта се счита за грешен отговор.

19. Кандидатът поставя отчетната карта и малкия плик в голям плик, запечатва собственоръчно големия плик и го предава на ръководителя или на член на експертната група. Предаването се отразява в присъствения списък чрез полагане на подпис от кандидата.

20. За втората част експертната група осигурява листове за решаване на казус, подпечатани с печата на структурата, в която се провежда изпитът, и необходимия брой бланки, малки и големи непрозрачни пликове.

21. На предоставената бланка всеки кандидат вписва: трите си имена, ЕГН, длъжност/и и структура/и, за които кандидатства, номера на изтегления вариант на казус и датата. Кандидатът подписва бланката и собственоръчно я запечатва в малкия плик.

22. Експертната група предоставя изтеглянето на изпитен вариант на казус на един от кандидатите.

23. Продължителността на решаването на казус е 120 минути, като началото и краят се обявяват от ръководителя или от член на експертната група.

24. При решаване на казуса се допуска ползването на нормативни актове.

25. Кандидатът поставя листовете с писмената работа, неизползваните листове и малкия плик в големия плик, който собственоръчно запечатва и го предава на ръководителя или на член на експертната група. Предаването се отразява в присъствения списък чрез полагане на подпис от кандидата.

26. За оценяване на теста ръководителят на експертната група в присъствието на членовете ѝ разпечатва големите пликове и поставя еднакви номера на малкия и големия плик и на отчетната карта. До приключване оценяването на теста малките пликове се съхраняват от ръководителя на експертната група неразпечатани.

27. За всеки верен отговор на писмения тест се дават по 0,5 точки.

28. Максималният брой точки, които може да получи кандидат при решаването на теста, е 15.

29. След оценяването на теста не се допускат корекции в отчетната карта освен за отстраняване на явни фактически грешки.

30. След приключване на оценяването на теста в присъствието на членовете на експертната група ръководителят разпечатва малките пликове и идентифицира отчетните карти, като резултатите на кандидатите се отразяват в протокол.

31. За оценяване на казуса ръководителят на експертната група в присъствието на членовете ѝ разпечатва големите пликове и поставя еднакви номера на малкия и големия плик и на листовете с писмената работа. До приключване оценяването на писмените работи малките пликове се съхраняват от ръководителя на експертната група неразпечатани.

32. Решението на казуса се оценява в цяло число съобразно следните критерии:

32.1. отговори на поставените в казуса въпроси - от 0 до 7 точки;

32.2. познаване на относимата нормативна база - от 0 до 5 точки;

32.3. последователност на изложението и логическа свързаност - от 0 до 3 точки.

33. Максималният брой точки, които може да получи кандидат при решаването на казуса, е 15.

34. Писмените работи се проверяват от двама от членовете на експертната група, които независимо един от друг оценяват решението на казуса. Оценката се определя като средноаритметична стойност от оценките на проверяващите.

35. След оценяването на писмените работи не се допускат корекции освен за отстраняване на явни фактически грешки.

36. След приключване на оценяването в присъствието на членовете на експертната група ръководителят разпечатва малките пликове и идентифицира писмените работи, като резултатите на кандидатите се отразяват в протокол.

37. Резултатът от етапа на кандидата се образува като математически сбор от оценките на писмения тест и решаването на казус.

38. Елиминаторният праг за преминаване на етапа е най-малко 20 точки.

39. Експертната група съставя протокол с резултатите от етапа на кандидатите.

40. Експертната група уведомява писмено съответната/ите конкурсна/и комисия/и за резултатите на кандидатите от етапа.

41. Комисията допуска до следващия етап кандидатите, преминали елиминаторния праг на етапа, и прекратява участието в конкурсната процедура на кандидатите, които не са преминали елиминаторния праг на етапа."

§ 6. В приложение № 7 към чл. 27, ал. 2 "Специализирана методика за провеждане на заключително интервю с кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР" т. 11 се изменя така:

"11. Резултат 6,00 или по-нисък от 6,00 или средна аритметична оценка, по-малка от 1,00, по една от областите, върху които се провежда интервюто, водят до елиминиране на кандидата от класирането за съответния конкурс."

Промени настройката на бисквитките