Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 10.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 26.03.1999 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ НА ВРЕДНИ ВЕЩЕСТВА, ИЗПУСКАНИ В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ ОТ ОБЕКТИ С НЕПОДВИЖНИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 31 ОТ 1999 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 26.03.1999 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ НА ВРЕДНИ ВЕЩЕСТВА, ИЗПУСКАНИ В АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ ОТ ОБЕКТИ С НЕПОДВИЖНИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 31 ОТ 1999 Г.)

В сила от 10.02.2023 г.
Издадена от министъра на околната среда и водите

Обн. ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2023г.

§ 1. В чл. 49 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Автоматичните системи за измерване, използвани от операторите на големи горивни инсталации при извършване на СНИ, следва да осигуряват непрекъснато подаване в реално време в ИАОС на измерените валидирани средночасови стойности (след корекция за съдържанието на водна пара в отпадъчните газове и при нормативно изискваното кислородно съдържание) на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, съгласно условията в издадените комплексни разрешителни. Изпълнителната агенция по околна среда осигурява на РИОСВ достъп в реално време до подаваните данни.

(3) Записите от данните по ал. 2 могат да се ползват като доказателствено средство за установяване и доказване на нарушения на законодателството по опазване на околната среда."

§ 2. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 2:

"2. "Голяма горивна инсталация" е горивна инсталация, чиято обща номинална входяща топлинна мощност е равна или по-голяма от 50 MW, независимо от използвания/те вид/ове гориво/а."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Изпълнителната агенция по околна среда осигурява изпълнението на изискванията на чл. 49, ал. 2 в срок до три месеца от влизането в сила на тази наредба.

§ 4. Операторите на големи горивни инсталации привеждат автоматичните системи за измерване в съответствие с изискванията на чл. 49, ал. 2 в срок до шест месеца от влизането в сила на тази наредба.

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките