Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 14.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 10.06.2022 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА МЛАДЕЖТА (ДВ, БР. 48 ОТ 2022 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 10.06.2022 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА МЛАДЕЖТА (ДВ, БР. 48 ОТ 2022 Г.)

В сила от 14.02.2023 г.
Издадена от министъра на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.15 от 14 Февруари 2023г.

§ 1. В чл. 2 думата "осъществява" се заличава, а думата "контрол" се заменя с "контролира".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Национални програми за младежта" се добавя "и за младежки дейности".

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите "ал. 2" се заличават.

§ 3. В чл. 4, ал. 2, т. 1 думите "изпълнение на" се заличават.

§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 6, изречение второ думата "отделна" заменя със "същата".

3. В ал. 7 след думата "организацията" се поставя тире, в края след думата "ѝ" се поставя запетая и се добавя "като подаде нова декларация".

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "други програми, администрирани от Министерството на младежта и спорта" се заменят с "националните програми за младежта и за младежки дейности".

2. В т. 3 думите "три години" се заменят с "една година".

3. Точка 4 се отменя.

§ 6. В чл. 9, ал. 1 думите "за кандидатстване" се заменят с "по чл. 8, ал. 2".

§ 7. В заглавието на глава трета след думата "изпълнение" се поставя запетая, добавя се "мониторинг и контрол" и се поставя запетая.

§ 8. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Редът за оценка на проектните предложения включва следните етапи - административно съответствие, качествена оценка, финансово съответствие и класиране.

(2) Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице назначава със заповед експертна комисия за разглеждане, оценка и класиране на проектни предложения. Със заповедта се определят членовете и резервните членове на комисията.

(3) Комисията по ал. 2 се състои от нечетен брой членове. Работата на комисията се подпомага от секретар, който е без право на глас.

(4) Членовете и резервните членове на комисията по ал. 2 могат да бъдат щатни служители на администрацията на министерството, както и външни за администрацията лица, а като наблюдатели могат да бъдат канени и представители на гражданския сектор.

(5) Външните експерти-оценители по ал. 4 се избират с конкурс съгласно утвърдена методология от министъра на младежта и спорта или след подписване на споразумение с други държавни администрации, които са ги избрали на подобен принцип.

(6) Министърът на младежта и спорта или оправомощеното от него длъжностно лице утвърждава със заповед списък с физически лица - външни експерти-оценители, които могат да бъдат членове на комисията за разглеждане, оценка и класиране на проектни предложения.

(7) Членовете на експертната комисия, в т. ч. и външните експерти-оценители, както и резервните членове, които участват в работата на комисията, попълват декларация за наличие или липса на конфликт на интереси и конфиденциалност по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество преди разглеждане на проектните предложения. В случай на наличие на конфликт на интереси на член същият не участва в процеса на оценка на съответното проектно предложение, като същото се преразпределя по реда на Вътрешните правила за администриране на национални програми за младежта.

(8) Експертната комисия оценява проектните предложения в съответствие с Вътрешните правила за администриране на национални програми за младежта по утвърдена от министъра на младежта и спорта методика за оценка, съгласно която:

1. се извършва преценка за административното съответствие и изпълнение на формалните критерии на проектните предложения;

2. при установяване на липсващи документи по чл. 9 комисията изисква кандидатът да ги представи в 7-дневен срок от уведомяването;

3. извършва качествена оценка и проверка на финансовото съответствие на проектното предложение;

4. класира по низходящ ред проектните предложения, преминали етапите на административно съответствие, качествена оценка и финансово съответствие;

5. предлага за финансиране положително оценените проектни предложения до изчерпване на определените финансови средства по съответната програма.

(9) Всяко проектно предложение се разглежда от двама независими оценители по реда на Вътрешните правила за администриране на национални програми за младежта.

(10) Експертната комисия заседава в пълен състав и отразява решенията си в протокол, който включва следните параметри:

1. състав на комисията;

2. констатациите на комисията по всяко от проектните предложения, направени в етапите за административно съответствие, качествена оценка и финансово съответствие;

3. предложенията за одобрение и/или отхвърляне на проектни предложения;

4. класирането на проектните предложения;

5. предложение за размер на финансиране на предложените за одобрение проекти.

(11) Протоколът се подписва от всички членове на комисията, като решенията се вземат с обикновено мнозинство. Към протокола се прилагат в писмена форма особените мнения на членовете на комисията, в случай че има такива, писмените становища на външните експерти-оценители, както и протоколите от етапите за административно съответствие, качествена оценка и финансово съответствие.

(12) Комисията изготвя и представя протокола на министъра на младежта и спорта или оправомощеното от него длъжностно лице ведно с приложенията по ал. 11 в 7-дневен срок от приключването на работата си."

§ 9. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Министърът на младежта и спорта или оправомощеното от него длъжностно лице утвърждава протокола по чл. 11, ал. 11."

2. В ал. 3 след думите "министърът на младежта и спорта" се добавя "или оправомощеното от него длъжностно лице".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Министърът на младежта и спорта или оправомощеното от него длъжностно лице издава заповед, с която обявява класирането и размера на финансиране на одобрените проектни предложения."

§ 10. В чл. 13, ал. 2 след думата "заповедта" се добавя "по чл. 12, ал. 4".

§ 11. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Кандидатите, чиито проектни предложения са одобрени за финансиране, са длъжни в 7-дневен срок от получаване на уведомлението по чл. 13, ал. 2 да представят в Министерството на младежта и спорта по електронен път:

1. изброените в чл. 9, ал. 1 документи а при необходимост - и други документи съгласно указанията към съответната програма и процедура;

2. документ за открита банкова сметка или финансова идентификация по образец, заверени от обслужващата банка.

(2) В срока по ал. 1 кандидатите - неформални младежки групи, чиито проектни предложения са одобрени за финансиране, следва да представят в Министерството на младежта и спорта документ за новооткрита банкова сметка, обслужваща само дейността по проекта, заверена от обслужващата банка."

§ 12. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. При неизпълнение на задълженията по чл. 14 Министерството на младежта и спорта не сключва договор за финансиране на одобреното проектно предложение с конкретния кандидат."

§ 13. В чл. 16, ал. 4 думите "договора за финансиране на проекта" се заменят със "сключения договор с конкретния кандидат".

§ 14. В чл. 17, ал. 6, изречение второ думите "по предложение на комисията по чл. 21" се заменят с "или оправомощено от него длъжностно лице".

§ 15. В чл. 18, ал. 1 след думите "по всяко време" се добавя "съгласно функциите и правомощията на отделните звена в Министерството на младежта и спорта".

§ 16. В чл. 19 в края на изречението се поставя запетая и се добавя "ведно със законоустановената лихва, считано от датата на превеждането им по банков път".

§ 17. В чл. 20, ал. 3, изречение второ след думите "министъра на младежта и спорта" се добавя "или оправомощено от него длъжностно лице".

§ 18. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Отчетите по чл. 20 се разглеждат от експертна комисия, назначена от министъра на младежта и спорта или оправомощеното от него длъжностно лице. В комисията задължително се включват и външни експерти-оценители, избрани по реда на чл. 11, ал. 5 и утвърдени по реда на чл. 11, ал. 6."

2. В ал. 3 думите "Членовете на комисията и външните експерти декларират липсата" се заменят с "Членовете на комисията по ал. 1, в т. ч. и външните експерти-оценители, декларират наличие или липса".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Комисията разглежда междинните или окончателните отчети за изпълнението на проектите, като ги приема или отхвърля. Решенията се отразяват в протокол."

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При установени несъществени пропуски и/или технически грешки експертната комисия уведомява кандидатите за констатациите, като им определя подходящ срок за отстраняването на пропуските и/или грешките."

5. В ал. 7 след думите "който съдържа" се добавя "следните параметри".

6. В ал. 8 думата "експерти" се заменя с "експерти-оценители", а тирето и думите "в случаите, в които са участвали в комисията" се заличават.

§ 19. В чл. 22 след думите "Министърът на младежта и спорта" се добавя "или оправомощено от него длъжностно лице".

§ 20. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Министърът на младежта и спорта" се добавя "или оправомощено от него длъжностно лице".

2. В ал. 2 след думите "министърът на младежта и спорта" се добавя "или оправомощеното от него длъжностно лице".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице уведомява изпълнителите за заповедта по чл. 22."

§ 21. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 3 се изменя така:

"3. "Външен експерт-оценител" е лице, избрано с конкурс, проведен от Министерството на младежта и спорта, или след подписване на споразумение с други държавни администрации и избрано на подобен принцип, което не заема длъжност в администрацията на министерството, не участва в управлението на организация и/или неформална младежка група - кандидат или изпълнител."

§ 22. Навсякъде в текста на наредбата думите "финансово подпомагане" и "финансовото подпомагане" се заменят с "финансиране".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 23. Неприключилите до влизане в сила на тази наредба процедури се довършват по досегашния ред.

§ 24. Наредбата е съгласувана с министъра на финансите.

§ 25. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 26. В едномесечен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник" се актуализират Вътрешните правила за администриране на национални програми за младежта съгласно Наредба № 1 от 10.06.2022 г. за условията и реда за финансиране на проекти по национални програми за младежта.

Промени настройката на бисквитките