Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 21.III

НАРЕДБА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ И ТЪРГОВЕ ПО ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА

 

НАРЕДБА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ И ТЪРГОВЕ ПО ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА

Приета с ПМС № 42 от 17.03.2023 г.

Обн. ДВ. бр.26 от 21 Март 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се определят условията и редът за предоставяне на права за подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства (ЗПБ) чрез провеждане на:

1. конкурси и търгове за предоставяне на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства, наричани по-нататък "разрешения", и

2. търгове за предоставяне на концесии за добив на подземни богатства, наричани по-нататък "концесии за добив".

(2) Конкурсите и търговете се провеждат при спазване на принципите за прозрачност, публичност и конкуренция.

Чл. 2. (1) Производство за предоставяне на разрешения чрез търг или конкурс се открива:

1. с решението на Министерския съвет по чл. 44, ал. 3 от ЗПБ, наричано по-нататък "решението за откриване на производството за предоставяне на разрешение" - за предоставяне на разрешение за нефт и/или природен газ, както и на разрешение за подземни богатства в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море;

2. със заповедта на министъра на енергетиката по чл. 43, ал. 3 от ЗПБ, наричана по-нататък "заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение" - за останалите случаи.

(2) Производство за предоставяне на концесия чрез търг се открива с решението на Министерския съвет по чл. 45, ал. 3 от ЗПБ, наричано по-нататък "решението за откриване на производството за предоставяне на концесия чрез търг".

Чл. 3. (1) Документите за участие в конкурса и търга са заявление за участие в конкурс или търг, наричано по-нататък "заявление за участие", и оферта.

(2) Кандидат е физическо или юридическо лице или обединение от такива лица, което е подало заявление за участие. Заявление за участие може да подаде лице по изречение първо, за което не е налице основание за изключване по чл. 23, ал. 2 от ЗПБ и отговаря на минималните изисквания, определени в съответствие с чл. 23а, ал. 1 от ЗПБ. С подаването на заявлението за участие се счита, че кандидатът е дал съгласие с предварително обявените условия и с правилата за провеждане на конкурса, съответно на търга.

(3) От датата на подаване на оферта допуснатият до участие кандидат има правата на участник в конкурса, съответно в търга.

Чл. 4. Конкурсът, съответно търгът, се провежда от комисия, назначена със заповедта на министъра на енергетиката по чл. 46, ал. 1 от ЗПБ, наричана по-нататък "комисията".

Чл. 5. (1) Конкурсите и търговете по тази наредба са двуетапни процедури.

(2) В първия етап на конкурса или търга заинтересованите лица подават заявление за участие в срока, определен със заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение, съответно с решението за откриване на производството за предоставяне на разрешение, или с решението за откриване на производството за предоставяне на концесия чрез търг.

(3) Във втория етап на конкурса или търга допуснатите до участие в конкурса или в търга кандидати подават оферти в срока, определен със съответния акт по ал. 2. Срокът се определя в календарни дни и започва да тече от датата на приключване на първия етап.

(4) При конкурс класирането на участниците се извършва по критериите за оценка на предложените от участниците оферти, определени с методика за оценка на офертите, включена в конкурсните книжа. При търг класирането на участниците се извършва по направеното от тях ценово предложение.

(5) При конкурс за предоставяне на разрешение или на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от ЗПБ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море с офертата кандидатът следва да докаже технически и финансови възможности с оглед на:

1. изпълнението на изискванията на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, на Закона за опазване на околната среда, на Закона за биологичното разнообразие и на Наредбата за опазване на околната среда в морските води (ДВ, бр. 94 от 2010 г.) и създаването на последователни и представителни мрежи на морски защитени територии като част от Европейската екологична мрежа Натура 2000 за защитени зони;

2. рисковете, опасностите и всяка друга относима информация за площта за търсене и проучване или за проучване, съответно за концесионната площ, и конкретния етап на дейностите по търсене и проучване или проучване, или добив на подземни богатства, включително разходите, свързани с увреждането на морската среда;

3. обезпечаването на финансови ресурси за незабавното въвеждане и непрекъснатото поддържане на всички мерки, необходими за ефективното аварийно реагиране и последващото отстраняване на щетите, включително финансово обезпечение за покриване на отговорността, която може да възникне от дейностите по търсене и проучване или проучване, или добив;

4. наличната информация за кандидата по отношение на резултатите във връзка с безопасността и околната среда и констатирани нарушения на изискванията за опазване на околната среда, включително относно големи аварии, като предписанията на компетентните органи са изпълнени във връзка с дейностите, за които се кандидатства.

Чл. 6. (1) Търг се провежда за предоставяне на:

1. концесия за добив на подземни богатства;

2. разрешение за подземни богатства:

а) в площ с подземни богатства с установени находища по чл. 2, ал. 3 от ЗПБ - за същата група подземни богатства;

б) в площ, която включва и/или засяга находище с регистрирано търговско откритие, за което не е подадено заявление за предоставяне на концесия в срока по чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗПБ - за същата група подземни богатства.

(2) Конкурс се провежда за предоставяне на разрешение:

1. за подземни богатства по чл. 2, ал. 1 от ЗПБ извън случаите по ал. 1, т. 2;

2. за нефт и природен газ;

3. за подземни богатства в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море;

4. когато в едномесечния срок по чл. 39, ал. 1, т. 3 от ЗПБ за същата площ и за същата група подземно богатство съгласно съобщението по чл. 51а, ал. 2 от ЗПБ друг кандидат е заявил интерес и е предоставил информация относно начина и датата на плащане на таксата, дължима при подаване на заявление.

Глава втора.
ПОДГОТОВКА И ОТКРИВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВО ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ И НА ПРОИЗВОДСТВО ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ

Чл. 7. (1) Конкурс или търг за предоставяне на разрешение се открива и провежда по:

1. заявление на физически или юридически лица или техни обединения до министъра на енергетиката - в случаите по чл. 6, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 2 и 3, или

2. служебна инициатива.

(2) Търг за предоставяне на концесия за добив се открива и провежда по:

1. заявление на физически или юридически лица или техни обединения до министъра на енергетиката, или

2. служебна инициатива.

Чл. 8. (1) Заявлението за предоставяне на разрешение или на концесия за добив се подава по образец, одобрен от министъра на енергетиката и публикуван на интернет страницата на Министерството на енергетиката.

(2) Заявлението по ал. 1 може да се подава като електронен документ при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, подписано с квалифициран електронен подпис от лицето, което представлява заявителя.

(3) При подаване на заявлението по ал. 1 се заплаща такса, определена с акта на Министерския съвет по чл. 59, ал. 3 от ЗПБ, наричана по-нататък "такса за участие". Информация относно начина и датата на плащане на таксата за участие се включва в заявлението за предоставяне на разрешение или на концесия за добив и в заявлението за участие.

(4) Когато конкурсът или търгът за предоставяне на разрешение за търсене и проучване или за проучване или на концесия за добив на подземни богатства е открит по заявление на физическо лице, юридическо лице или обединение от такива лица, заявителят не заплаща такса за участие.

Чл. 9. (1) В срок до 3 месеца от подаване на заявление за предоставяне на разрешение министърът на енергетиката извършва проверката и съгласуването по чл. 26 от ЗПБ и:

1. в случаите по чл. 6, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 1 и 4 издава мотивирана заповед за откриване на производството за предоставяне на разрешение;

2. в случаите по чл. 6, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 2 и 3 внася в Министерския съвет мотивирано предложение за приемане на решение за откриване на производството за предоставяне на разрешение;

3. при наличие на основание съгласно ЗПБ издава мотивирана заповед, с която отказва да открие производството за предоставяне на разрешение.

(2) Заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение определя обстоятелствата по чл. 43, ал. 3 от ЗПБ, като:

1. сроковете за закупуване на конкурсните или тръжните книжа и за внасяне на депозита не може да изтичат по-рано от 3 дни преди изтичането на срока за приемане на заявленията за участие;

2. в случаите на търг със заповедта се одобрява минимална работна програма, която е задължителна за изпълнение от титуляря на разрешението и която съдържа най-малко минимален обем на дейностите по предоставеното разрешение.

(3) В случаите на търг със заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение се определят начална цена на правото да се търси и проучва или да се проучва и стъпка на наддаване, при настъпване на условие за провеждане на явно наддаване. Началната цена на правото да се търси и проучва или проучва се определя в зависимост от конкретните особености на площта и на разположеното в границите на нейната територия установено находище, очакваните приходи от бъдещ добив, както и от направените фактически разходи на държавата за извършени геоложки изследвания и за установяване на запасите или на запасите и ресурсите в находището. Стъпката на наддаване при настъпване на условие за провеждане на явно наддаване не може да бъде по-малка от 5 на сто и повече от 10 на сто от началната цена.

(4) Изискванията по ал. 2 се прилагат съответно и за решението на Министерския съвет за откриване на производството за предоставяне на разрешението.

Чл. 10. (1) В срок до 6 месеца от подаването на заявление за предоставяне на концесия за добив министърът на енергетиката извършва проверката и съгласуването по чл. 26 от ЗПБ и:

1. внася в Министерския съвет проекта на решение за откриване на производството за предоставяне на концесия за добив чрез търг, или

2. при наличие на основание съгласно ЗПБ издава мотивирана заповед, с която отказва да открие производството.

(2) Решението за откриване на производството за предоставяне на концесия чрез търг определя обстоятелствата по чл. 45, ал. 5 от ЗПБ, като сроковете за закупуване на тръжните книжа и за внасяне на депозита не може да изтичат по-рано от 3 дни преди изтичането на срока за приемане на заявленията за участие.

(3) С решението по ал. 2 се одобрява минимална работна програма, която е задължителна за изпълнение от концесионера и която съдържа най-малко:

1. минимална инвестиционна програма за въвеждане на обекта на концесия в експлоатация;

2. минимално концесионно плащане и стъпка на наддаване при настъпване на условие за провеждане на явно наддаване.

Чл. 11. (1) Министърът на енергетиката одобрява конкурсните, съответно тръжните, книжа до датата на обнародване на заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение или до 7 дни от датата на приемане на решението за откриване на производството за предоставяне на разрешение или на решението за предоставяне на концесия чрез търг.

(2) Министърът на енергетиката осигурява възможност за закупуване на конкурсните, съответно тръжните, книжа от първия работен ден, следващ датата на обнародването на актовете по ал. 1.

Чл. 12. (1) Конкурсните книжа съдържат най-малко:

1. копие на заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение, съответно на решението на Министерския съвет за откриване на производството за предоставяне на разрешение;

2. карта (схема) на площта в подходящ мащаб с обозначена номерация на характерните гранични точки и техните координати в Координатна система "БГС 2005" и библиографска справка за наличната фондова информация за района, в който попада площта;

3. изискванията относно представянето на заявленията за участие и на офертите;

4. минималните изисквания относно финансовите, техническите и професионалните възможности на кандидатите и документите по чл. 23а от ЗПБ, с които се доказва изпълнението на изискванията;

5. конкурсните условия, включително минималните изисквания, на които следва да отговарят разработките от техническите предложения на участниците по отделните критерии за оценка на офертите, и документите, с които се доказват, когато такива са необходими;

6. сроковете за подаване на искания за разяснения по конкурсните книжа;

7. сроковете за приемане на заявленията за участие и на офертите;

8. адрес, на който се приемат заявленията за участие и офертите;

9. език, на който се подават заявленията за участие и офертите;

10. условията и реда за възстановяване на депозита за участие;

11. методика за оценка на офертите;

12. проект на договор за търсене и проучване или за проучване;

13. образци на заявление за участие и на оферта;

14. образци на декларациите по чл. 23, ал. 3 от ЗПБ, както и на всички други декларации, които кандидатите трябва да представят в съответствие със заповедта или решението по т. 1;

15. образец на декларация за удостоверяване на банка, банков клон и банкова сметка, по която да бъде възстановен внесеният от кандидата депозит за участие;

16. други документи и образци на документи в съответствие с конкурсните условия.

(2) Тръжните книжа съдържат най-малко:

1. копие на заповедта за откриване на производството за предоставяне на разрешение, на решението за откриване на производството за предоставяне на разрешение или на решението за предоставяне на концесия чрез търг;

2. карта (схема) в подходящ мащаб с обозначена номерация и координати на характерните гранични точки на площта за търсене и проучване или за проучване, съответно на площта на находището в Координатна система "БГС 2005";

3. протокол на компетентния държавен орган по оценка и баланс на запасите, за наличните запаси или запаси и ресурси, извлечение от Националния баланс на запасите и ресурсите и извадка от специализираната карта за съответното находище;

4. изискванията относно представянето на заявленията за участие и на офертите;

5. минималните изисквания относно финансовите, техническите и професионалните възможности на кандидатите и документите по чл. 23а от ЗПБ, с които се доказва изпълнението на изискванията;

6. минимална работна програма;

7. минимален размер на сумите по ценовото предложение;

8. стъпка за наддаване, която се прилага при настъпване на условие за провеждане на търг с явно наддаване;

9. сроковете за подаване на искания за разяснения по тръжните книжа;

10. сроковете за приемане на заявленията за участие и на офертите;

11. адрес, на който се приемат заявленията за участие и офертите;

12. език, на който се подават заявленията за участие и офертите;

13. условията и реда за възстановяване на депозита за участие;

14. проект на договор за търсене и проучване или за проучване или за предоставяне на концесия за добив;

15. образци на заявление за участие и на оферта;

16. образци на декларациите по чл. 23, ал. 3 от ЗПБ, както и на всички други декларации, които кандидатите трябва да представят в съответствие със заповедта или с решението за откриване на производството за предоставяне на разрешението, или с решението за откриване на производството за предоставяне на концесия чрез търг;

17. образец на декларация за удостоверяване на банка, банков клон и банкова сметка, по която да бъде възстановен внесеният от кандидата депозит за участие;

18. други документи и образци на документи в съответствие с тръжните условия.

(3) Образците, съдържащи се в конкурсните и в тръжните книжа, са в електронен формат.

(4) В конкурсните и в тръжните книжа се посочват средствата за обмен на информация между комисията, от една страна, и кандидатите, съответно участниците - от друга страна. Като средство за обмен на информация може да се определи едно или повече от следните средства:

1. електронна поща; при изпращане чрез електронна поща решението/уведомлението се смята за връчено с постъпването му в посочената информационна система и се удостоверява с копие от електронния запис за това;

2. пощенска услуга;

3. връчване срещу подпис за удостоверяване на датата, часа и лицето, на което е извършено връчването.

Глава трета.
КОМИСИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ИЛИ ТЪРГ

Чл. 13. (1) Комисията се състои от нечетен брой членове, в т. ч. председател, и включва представители на администрацията на Министерския съвет, на Министерството на енергетиката и на други ведомства по преценка на министъра на енергетиката. Мнозинството от състава на комисията не може да бъде сформирано от представители на едно ведомство.

(2) В заповедта за назначаване на комисията се посочва резервен член за всеки от назначените титуляри. Титулярят от определено ведомство се замества само от определения със заповедта негов резервен член. Резервният член замества титуляря при невъзможност на последния да участва в заседание на комисията, както и в случаите по чл. 46, ал. 7, изречение второ от ЗПБ.

Чл. 14. (1) Комисията заседава при кворум минимум две трети от състава при спазване на условието по чл. 13, ал. 1, изречение второ. Комисията приема решенията си с обикновено мнозинство от присъстващите.

(2) Комисията:

1. приема правила за работата си;

2. изготвя и представя за одобряване от министъра на енергетиката проект на конкурсни или тръжни книжа;

3. дава разяснения по конкурсните или тръжните книжа и предоставя допълнителна информация или документи;

4. организира съхраняването на заявленията и на офертите;

5. допуска до или отстранява от участие кандидатите в конкурса или в търга;

6. разглежда и оценява офертите, въз основа на което класира участниците в конкурса или в търга;

7. извършва и други действия, определени със ЗПБ и с наредбата.

(3) За всяко проведено заседание комисията съставя протокол. Протоколът се подписва в два екземпляра от всички присъствали на заседанието членове на комисията/резервни членове. Подписването с особено мнение на член от комисията/резервен член се отбелязва в протокола, към който се прилагат писмените мотиви за особеното мнение.

(4) Решенията на комисията се мотивират и заедно с извършените от нея действия се отразяват в съответния протокол по ал. 3.

Чл. 15. (1) До приключването на конкурса или на търга документацията, събрана в хода на процедурата, се съхранява от председателя на комисията.

(2) В срок до 3 работни дни от приключване работата на комисията председателят ѝ предава на директора на функционално компетентната дирекция в Министерството на енергетиката документацията по ал. 1 за представяне на министъра на енергетиката.

Глава четвърта.
ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА И НА ТЪРГА

Раздел I.
Общи изисквания към заявлението за участие и към офертата

Чл. 16. (1) Заявлението за участие и офертата се подават в съответния срок, определен в акта по чл. 2, ал. 1 или 2, по образец, съдържащ се в конкурсните, съответно в тръжните, книжа, и се подписват от лице с представителна власт. Заявлението и офертата може да са на електронен или на хартиен носител. Когато се подават на електронен носител:

1. заявлението и офертата са във формата на електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис от лицето, което представлява кандидата, съответно участника;

2. електронният носител по т. 1 включва и електронен образ на документите, с които кандидатът удостоверява твърдените от него факти и обстоятелства, като:

а) електронният образ се снема със сканиращо устройство във вид и по начин, позволяващи разчитането им;

б) пълното и точно съответствие на снетия електронен образ със снемания документ се удостоверява с квалифициран електронен подпис от лицето, което представлява кандидата.

(2) Заявлението за участие (на електронен или на хартиен носител) се подава в запечатана непрозрачна опаковка чрез средството и на адреса, посочени в конкурсните, съответно в тръжните, книжа. Опаковката е обозначена с надпис "Заявление за участие в конкурс", съответно "Заявление за участие в търг". Върху опаковката се посочва наименованието на площта или на находището.

(3) Офертата (на електронен или на хартиен носител) се подава в запечатана непрозрачна опаковка чрез средството и на адреса, посочени в конкурсните, съответно в тръжните, книжа. Опаковката е обозначена с надпис "Оферта за конкурс", съответно "Оферта за търг". Върху опаковката се посочва наименованието на площта или на находището.

(4) Опаковката със заявлението за участие, съответно с офертата, се подава с придружително писмо, в което са посочени данните съответно по ал. 2 или 3, както и името, съответно наименованието, адрес и електронен адрес на кандидата, съответно на участника.

Чл. 17. (1) Заявлението за участие и офертата са на езика, посочен в конкурсните, съответно в тръжните, книжа.

(2) Когато е допуснато използването на чужд език, заявленията за участие и офертите се представят и в превод на български език.

(3) Документите, които се прилагат към заявлението за участие или към офертата, са на езика на тяхното издаване и в превод на български език.

(4) При несъответствие между текстовете в случаите по ал. 2 и 3 за верен се приема текстът в превод на български език, освен ако в книжата е посочено друго.

Раздел II.
Регистриране на заявленията за участие и на офертите

Чл. 18. (1) Получено заявление за участие и оферта се завеждат в деловодството на Министерството на енергетиката.

(2) Длъжностното лице от деловодството отбелязва върху придружителното писмо и върху опаковката със заявлението за участие, съответно с офертата: поредния номер, датата и часа на приемането, както и нарушената цялост на опаковката - когато е приложимо.

Чл. 19. (1) Заведено в деловодството на Министерството на енергетиката заявление за участие, съответно оферта, се предава на член на комисията срещу подпис.

(2) Предадените на член на комисията заявления и оферти се описват в регистър по поредността на получаването им съобразно входящия номер на деловодството.

Раздел III.
Провеждане на първия етап от конкурса и търга

Чл. 20. В срок до 5 работни дни от изтичането на срока за приемане на заявления за участие комисията провежда закрито заседание, на което разглежда подадените заявления, като по поредността на получаването:

1. отваря опаковката;

2. извършва преценка относно спазването на определените изисквания, включително като извършва служебна проверка на обстоятелства по чл. 23, ал. 2, т. 3 и 4 от ЗПБ.

Чл. 21. (1) Когато установи, че кандидатът и подаденото от него заявление за участие отговарят на определените изисквания, комисията приема мотивирано решение за допускане на кандидата до участие в конкурса, съответно в търга.

(2) Комисията уведомява кандидата за решението по ал. 1 чрез едно или повече от средствата, определени с конкурсните, съответно с тръжните, книжа.

Чл. 22. (1) Когато установи нередовности и/или непълноти, комисията изготвя и изпраща писмено уведомление до кандидата, в което посочва конкретните нередовности и/или непълноти, с указания и срок за отстраняването им. Уведомлението се изпраща чрез електронна поща, освен ако в конкурсните, съответно в тръжните, книжа, е определено друго.

(2) Кандидатът отстранява нередовностите и/или непълнотите в указания срок. Когато нередовността се състои в несъответствие с минималните изисквания за финансови, технически и професионални възможности, кандидатът може да замени представени документи или да представи нови, с които смята, че ще изпълни изискванията. С новите документи кандидатът може да посочи или да замени посочено едно или повече трети лица, ресурсите на които ще има на разположение при изпълнението на договора за търсене и проучване или за проучване или на договора за концесия за добив.

(3) След изтичане на указания срок комисията в закрито заседание разглежда допълнително предоставените документи от кандидата и приема:

1. решение за допускане на кандидата до участие в конкурса, съответно в търга, или

2. мотивирано решение за отказ за допускане на кандидата до участие в конкурса, съответно в търга.

(4) Комисията приема решение по ал. 3, т. 2, когато:

1. заявлението за участие на кандидата не отговаря на изискванията на чл. 47, ал. 6 от ЗПБ;

2. кандидатът не е закупил конкурсните, съответно тръжните, книжа, не е внесъл определения депозит за участие или не е заплатил таксата за участие;

3. кандидатът е декларирал невярно обстоятелство или е представил невярна информация и това е удостоверено със съответен документ, с който комисията разполага;

4. за кандидата, а когато е приложимо - за участник в обединението или за посочено от кандидата трето лице, е налице основание за изключване по чл. 23, ал. 2 от ЗПБ и не е декларирано обстоятелство по чл. 23, ал. 4 от ЗПБ, при което съответното основание за изключване не се прилага;

5. кандидатът не отговаря на минималните изисквания за финансови, технически и професионални възможности;

6. не е спазено изискването на чл. 47, ал. 2 или 3 от ЗПБ;

7. кандидатът не е отстранил установени нередовности и/или непълноти в указания срок.

(5) Комисията уведомява кандидата за съответното решение по ал. 3 чрез едно или повече от средствата, определени с конкурсните, съответно с тръжните, книжа. Когато решението е за отказ за допускане на кандидата до участие в конкурса, съответно в търга, в уведомлението се посочват мотивите на комисията, както и указания пред кой орган и в какъв срок може да се подаде жалба срещу решението.

(6) Депозитът на недопуснат кандидат се възстановява по посочената от него банкова сметка след влизането в сила на решението за отказ за допускане до участие в конкурса, съответно в търга.

Чл. 23. (1) Първият етап на конкурса и на търга приключват с влизане в сила на решенията на комисията за допускане и за отказ за допускане на кандидата до участие в конкурса, съответно в търга.

(2) Когато не е подадено нито едно заявление за участие, няма допуснат до участие в конкурса, съответно в търга, кандидат или нито едно заявление не отговаря на изискванията на ЗПБ, на акта за откриване на производството или на изискванията на конкурсните или тръжните книжа, комисията изготвя доклад, с който предлага на министъра на енергетиката:

1. с решение да прекрати конкурса, съответно търга - когато производството е открито от министъра, или

2. да внесе в Министерския съвет предложение за прекратяване на конкурса, съответно на търга - в останалите случаи.

Раздел IV.
Провеждане на втория етап от конкурса и търга

Чл. 24. Вторият етап на конкурса и на търга се провежда и когато до участие в процедурата е допуснат само един кандидат.

Чл. 25. (1) В срок до 14 дни от изтичане на срока за приемане на оферти комисията провежда едно или повече закрити заседания, на които извършва действията по чл. 49, ал. 2, 3 и 5 от ЗПБ. При конкурс за предоставяне на разрешение за търсене и проучване или проучване или на търг за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от ЗПБ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море освен за съответствие с конкурсните изисквания, комисията преценява офертите и относно изпълнение на изискванията по чл. 5, ал. 5.

(2) Комисията приключва работата си с изготвяне на протокол, съдържащ:

1. мотивирано решение за класиране на участниците в проведения конкурс или търг с предложение да бъде предоставено разрешение или концесия на спечелилия конкурса или търга участник, или

2. предложение за прекратяване на конкурса или търга, когато не е подадена нито една оферта или нито една оферта не отговаря на изискванията на ЗПБ, на акта за откриване на производството или на изискванията на конкурсните или тръжните книжа, или

3. предложение за прекратяване на търг с явно наддаване - в случаите по чл. 28.

(3) В срок до 3 работни дни от приключване на работата си комисията представя на министъра на енергетиката съответния протокол по ал. 2 заедно с останалите протоколи от заседанията на комисията.

Чл. 26. (1) Министърът на енергетиката утвърждава представения протокол и в срок до 3 месеца от утвърждаването:

1. в случаите по чл. 25, ал. 2, т. 1 извършва действията по чл. 50, ал. 1 от ЗПБ;

2. в случаите по чл. 25, ал. 2, т. 2:

1) издава решение за прекратяване на конкурса или търга, когато производството е открито от министъра, съответно

2) внася в Министерския съвет предложение за прекратяване на конкурса или търга, когато производството е открито с решение на Министерския съвет.

(2) Министърът на енергетиката извършва съответното действие по ал. 1 и в случаите по чл. 50а, т. 4 - 6 от ЗПБ.

Раздел V.
Провеждане на явно наддаване в търга

Чл. 27. (1) Когато при провеждане на търг двама или повече участници предложат еднаква най-висока цена, комисията приема решение за провеждане на явно наддаване между тези участници. Решението съдържа данни за участниците в явното наддаване, както и ден и час за неговото провеждане. С решението размерът на еднаквите ценови предложения се определя за минимална цена в явното наддаване.

(2) Комисията уведомява участниците с еднакви ценови предложения за решението по ал. 1 чрез едно или повече от средствата, определени с тръжните книжа.

(3) На датата и в часа, определени за провеждане на явното наддаване, комисията проверява явилите се законни или упълномощени представители на поканените участници. До участие в явното наддаване не се допуска участник, който:

1. не е изпратил представител, или

2. представителят не се е легитимирал пред комисията чрез представяне на документ за самоличност, а упълномощените представители - и чрез нотариално заверено пълномощно, или

3. представителят се е явил след определения с решението по ал. 1 час.

(4) След извършване на проверката на обстоятелствата по ал. 3 председателят на комисията обявява началото на наддаването и последователно, по реда на подаване на офертите, отправя покана до всеки от участниците да потвърдят устно минималната цена.

(5) Когато някой от участниците откаже да потвърди минималната цена, комисията не го допуска да продължи участието си в процедурата, а внесеният депозит за участие се задържа.

(6) Наддаването се извършва чрез гласно обявяване от участниците на последователни суми над минималната цена, разграничени с изрично отбелязване от председателя на комисията. Всяко увеличение на цената е равно на стъпката на наддаване.

(7) Наддаването приключва, когато след покана от председателя на комисията никой от участниците не обяви ново увеличение на цената.

Чл. 28. Когато на явното наддаване са допуснати двама и повече участници и те потвърдят минималната цена, без да обявяват следваща по-висока, комисията прекратява наддаването.

Чл. 29. (1) Когато на явното наддаване се е явил само един участник, в срок до два работни дни в първоначално определения час се провежда повторно явно наддаване. Неявилите се участници се уведомяват незабавно за повторното явно наддаване чрез електронна поща.

(2) За повторното явно наддаване се прилагат съответно чл. 25, ал. 2, т. 3 и ал. 3, чл. 27, ал. 4 - 7 и чл. 28.

(3) Когато на повторното явно наддаване се е явил или е допуснат само един участник и той потвърди минималната цена, като откаже да наддава, наддаването приключва.

Чл. 30. (1) Приключването, съответно прекратяването, на наддаването се извършва с решение на комисията, което се обявява на присъстващите участници.

(2) Решението за приключване на наддаването съдържа крайната предложена цена и участника, който е предложил цената.

(3) За проведеното наддаване комисията съставя протокол, който съдържа:

1. присъствалите членове на комисията;

2. списък на присъствалите участници и данни за лицата, които ги представляват - три имена и вид на представителството;

3. минималната цена;

4. стъпката на наддаване;

5. крайните суми, предложени от участниците;

6. решението на комисията за приключване, съответно за прекратяване, на наддаването.

(4) Протоколът се съставя в деня на явното наддаване и се подписва от всички присъствали членове на комисията/резервни членове и от участниците в наддаването.

(5) След подписване на протокола по ал. 4 комисията приключва работата си по търга в съответствие с чл. 25, ал. 2.

Чл. 31. (1) Ако в книжата по чл. 12, ал. 1 или 2 не е посочено друго, депозитите се възстановяват в 15-дневен срок от влизане в сила на разрешението за търсене и проучване или за проучване или на решението за предоставяне на концесия с изключение на депозита на участника, спечелил конкурса или търга, който се приспада от първото плащане по съответния договор, а когато е приложимо - и от следващи плащания.

(2) Депозит не се възстановява:

1. когато допуснат участник в конкурса или в търга не представи или оттегли офертата си преди срока, определен за разглеждането ѝ;

2. когато участник, определен за титуляр или за концесионер, откаже да сключи договор или да сключи договор на предложената от него цена, или не предостави доказателствата по чл. 23, ал. 5 от ЗПБ;

3. в случаите по чл. 28.

(3) Депозитите на всички кандидати и участници в конкурса или търга се възстановяват при влизане в сила на акт за прекратяване на съответната процедура по независещи от кандидатите или участниците причини.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Конкурс" е процедура, при която въз основа на предварително определени критерии кандидатите се допускат до участие и допуснатите участници се класират чрез оценка на подадените от тях оферти.

2. "Търг" е процедура, при която въз основа на предварително определени критерии кандидатите се допускат до участие и допуснатите участници се класират според предложената цена.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 42, ал. 3 от Закона за подземните богатства.

Промени настройката на бисквитките