Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 19.V

МЕТОДИКА ПО МЯРКА 11 "БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014 - 2020 Г.

 

МЕТОДИКА ПО МЯРКА 11 "БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014 - 2020 Г.

Приета със Заповед № РД-09-503 от 12 май 2023 г.
Издадена от министъра на земеделието

Обн. ДВ. бр.44 от 19 Май 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Настоящата методика обхваща приложими разпоредби по чл. 35, параграфи 2 и 3 от Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията от 11 март 2014 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегрираната система за администриране и контрол и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие (ОВ, L 181 от 20 юни 2014 г.), наричан по-нататък "Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014".

Чл. 2. (1) Методиката се прилага при установено от Държавен фонд "Земеделие" неспазване на базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита и изискванията по управление, определени в Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. (ДВ, бр. 16 от 2015 г.), наричана по-нататък "Наредба № 4 от 2015 г.", при извършване на проверки, предвидени в националната правна уредба или в правото на Европейския съюз в периода на изпълнение на ангажимента.

(2) Плащанията, представляващи годишна безвъзмездна финансова помощ по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г., могат да бъдат отказани изцяло или със съответното процентно намаление, когато Държавен фонд "Земеделие" констатира неспазвания по ал. 1.

(3) Основа за изчисление на сумата на отказите или съответното процентно намаление по ал. 2 е сумата по чл. 6, т. 2, буква "а" от Регламент за изпълнение (ЕС) № 809/2014 на Комисията от 17 юли 2014 г. за определяне на правила за прилагането на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегрираната система за администриране и контрол, мерките за развитие на селските райони и кръстосаното съответствие (ОВ, L 227 от 31 юли 2014 г.).

(4) При определяне на отказа или процентното намаление за съответните неспазвания са отчетени тежестта, степента, продължителността и системността на нарушението, като намаленията са отнесени съответно към парцел, животно, пчелно семейство, блок на земеделско стопанство, дейност или цялото направление.

Чл. 3. Изчислените процентни намаления не могат да надвишават стойността на заявената сума.

Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОТКАЗИТЕ И НАМАЛЕНИЯТА

Раздел I.
Намаления

Чл. 4. (1) Държавен фонд "Земеделие" определя плащанията по направленията по мярка 11 "Биологично земеделие" като произведение на общите годни за подпомагане площи, животни или пчелни семейства, умножени по предвидения годишен размер за финансово подпомагане по чл. 11 от Наредба № 4 от 2015 г., след като се съобразят разпоредбите по чл. 11а, 11б и 11в от Наредба № 4 от 2015 г.

(2) Държавен фонд "Земеделие" определя като общи годни за подпомагане площи, животни или пчелни семейства тези площи, животни или пчелни семейства, за които са спазени базовите изисквания съгласно приложение № 2 към чл. 13 и чл. 19, ал. 2 от Наредба № 4 от 2015 г. и изискванията по управление съгласно глава пета "Изисквания за управление" от Наредба № 4 от 2015 г.

(3) В съответствие с чл. 11, ал. 5 от Наредба № 4 от 2015 г. след изтичане на минималните периоди на преход към биологично производство съгласно чл. 10, параграф 4, буква "б", Приложение II, част I, т. 1.7, подточка 1.7.1 и част II, т. 1.2, подточка 1.2.2 от Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 г. относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета (ОВ, L 150 от 14 юни 2018 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) 2018/848", не се предоставя плащане за площите, животните и пчелните семейства, заявени за подпомагане по дейност за преминаване към биологично земеделие (периода на преход), като установеният размер на площите, животните или пчелните семейства се изключва от общите годни за подпомагане площи, животни или пчелни семейства.

Чл. 5. Когато е констатирано неспазване на изискванията по управление съгласно глава пета "Изисквания за управление на подпомаганите дейности" от Наредба № 4 от 2015 г., Държавен фонд "Земеделие" намалява плащанията съгласно приложението.

Раздел II.
Намаления по направление "Биологично растениевъдство"

Чл. 6. (1) Когато Държавен фонд "Земеделие" констатира неспазване на базово изискване съгласно т. 1 от приложение № 2 към чл. 13 и чл. 19, ал. 2 от Наредба № 4 от 2015 г. на конкретен парцел, заявен за подпомагане, установената площ на парцела се изключва от общата годна за подпомагане площ, без да се счита за наддекларирана.

(2) Когато вследствие на нанесена вреда от трети лица бъде унищожена културата върху заявена за подпомагане площ или част от нея или при разораване на пасища и бенефициентът е информирал Държавен фонд "Земеделие" в определения 15-дневен срок от настъпване на събитието, като е предоставил документ от съответния компетентен административен орган съгласно чл. 32 от Наредба № 4 от 2015 г., не се отпуска подпомагане за тази площ за съответната година, без да се счита за наддекларирана.

Чл. 7. (1) Когато бенефициентите отбележат в заявлението за подпомагане/плащане конкретен парцел с код: в преход, а контролиращото лице е посочило в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, че този парцел е в статус: биологичен, тогава Държавен фонд "Земеделие" изключва площта на този парцел от общата годна за подпомагане площ, без да се счита за наддекларирана.

(2) Когато бенефициентите отбележат в заявлението за подпомагане/плащане конкретен парцел с код: биологичен, а контролиращото лице е посочило в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, че този парцел е в статус "в преход към биологично производство", тогава Държавен фонд "Земеделие" изключва площта на този парцел от общата годна за подпомагане площ, без да се счита за наддекларирана.

(3) Когато Държавен фонд "Земеделие" констатира разлика между заявената култура и установената при извършени административни проверки в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз или проверки на място култура, тогава площта на парцела, зает с тази култура, се изключва от общата годна за подпомагане площ, без да се счита за наддекларирана.

Раздел III.
Намаления по направление "Биологично пчеларство"

Чл. 8. (1) Държавен фонд "Земеделие" определя плащания по направление "Биологично пчеларство" на база общия годен за подпомагане брой пчелни семейства, умножен по годишния размер на плащанията по чл. 11, ал. 1, т. 6 или ал. 2, т. 6 от Наредба № 4 от 2015 г.

(2) Държавен фонд "Земеделие" извършва проверка за допустимост за всяко едно заявено за подпомагане пчелно семейство в системата за идентификация и регистрация на животните съгласно чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Проверката по изречение първо се извършва в края на съответната календарна година.

(3) Държавен фонд "Земеделие" извършва проверка за спазване на базовите изисквания съгласно т. 2 от приложение № 2 към чл. 13 и чл. 19, ал. 2 и изискванията по управление съгласно глава пета "Изисквания за управление" от Наредба № 4 от 2015 г. за всяко едно заявено за подпомагане пчелно семейство в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и/или при извършване на проверка на място.

(4) При установено недопустимо за подпомагане пчелно семейство при извършване на проверките по ал. 2 и/или по ал. 3 същото се счита за неизбираемо и за него не се изплаща финансово подпомагане за годината на подаването на заявлението.

Чл. 9. Когато Държавен фонд "Земеделие" установи неспазване на базовите изисквания съгласно т. 2 от приложение № 2 към чл. 13 и чл. 19, ал. 2 от Наредба № 4 от 2015 г. за конкретен пчелин, плащанията се определят съобразно установения брой пчелни семейства в пчелина.

Раздел IV.
Намаления по направление "Биологично животновъдство"

Чл. 10. (1) Държавен фонд "Земеделие" при определяне на плащането по направление "Биологично животновъдство" използва по-малкия размер измежду общите годни за подпомагане ЖЕ, с които се извършва дейността, и общата годна за подпомагане площ, като се спазва съотношението 1ЖЕ=1ха.

(2) Държавен фонд "Земеделие" установява общия годен за подпомагане брой животни след извършване на проверка за всяко едно заявено за подпомагане животно в системата за идентификация и регистрация на животните съгласно чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители, в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и след проверка за спазване на съответните базови изисквания съгласно т. 3 от приложение № 2 към чл. 13 и чл. 19, ал. 2 и изискванията по управление съгласно глава пета "Изисквания за управление" от Наредба № 4 от 2015 г.

(3) Когато Държавен фонд "Земеделие" установи при административни проверки или проверки на място по направлението по ал. 1 разлика в декларираното предназначение (за мляко или за месо) на заявено за подпомагане животно от едър рогат добитък, то тези животни се изключват от общите годни за подпомагане ЖЕ, без да се считат за наддекларирани.

(4) Когато Държавен фонд "Земеделие" констатира разлика между заявената и установената при извършени административни проверки в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз или проверки на място култура, тогава площта на парцела, зает с тази култура, се изключва от общата годна за подпомагане площ, без да се счита за наддекларирана.

Раздел V.
Други намаления за всички дейности от съответното направление

Чл. 11. В случаите на чл. 14, ал. 1, т. 4 от Наредба № 4 от 2015 г. Държавен фонд "Земеделие" намалява размера на плащанията със сумата, изчислена за установената площ на съответния парцел, пчелно семейство и/или животно, изчислено в ЖЕ.

Чл. 12. (1) Когато Държавен фонд "Земеделие" установи неизпълнение на чл. 27 от Наредба № 4 от 2015 г., плащането се намалява с 10 на сто за всяка дейност от мярка 11 "Биологично земеделие".

(2) Когато Държавен фонд "Земеделие" установи неспазване на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и законоустановените изисквания за управление, одобрени съгласно чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители в стопанството, за всички дейности от мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР 2014 - 2020 г., се прилага изчисленият процент съгласно действащата Методика за прилагане на кръстосаното съответствие в България.

(3) Когато Държавен фонд "Земеделие" констатира неспазване на минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита в стопанството, се прилага процентно намаление в размер на 5 на сто на общата сума на плащанията за всяка дейност от направлението.

Чл. 13. В съответствие с чл. 35, параграф 3 от Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014 при констатирана системност на неспазването, а именно подобни случаи на неспазване са били констатирани при същия кандидат и същата мярка или същия вид операция, но през последните четири години или през целия програмен период 2014 - 2020 г., изчислената сума след определяне на намаленията по раздели II, III и IV се редуцира допълнително с 3 на сто за съответното направление, ако е първо повторение по тази мярка в периода 2014 - 2020 г. При следващо неспазване предходно наложеният допълнителен процент се удвоява, като не може да бъде повече от 30 на сто.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Настоящата методика се утвърждава на основание чл. 10в от Закона за подпомагане на земеделските производители.


Приложение към чл. 5



Ред №

Неспазвания на изисквания за управление за дейност/направление

Степен на неспазване (процент на намаление)

Направление "Биологично растениевъдство"

1.

Установени парцели, които не се контролират от контролиращото лице.

100 на сто

за парцел

2.

Неспазване на изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848 на целия блок на земеделското стопанство.

100 на сто

за направлението

Направление "Биологично пчеларство"

3.

При неспазване на изиск­ванията на Регламент (ЕС) 2018/848.

100 на сто

за направлението

4.

В периода на изпълнение на дейността бенефициентът не отглежда всички пчелни семейства в стопанството по метода на биологично производство.

100 на сто

за направлението

5.

Използват антибиотици.

100 на сто

за направлението

Направление "Биологично животновъдство"

6.

При неспазване на изиск­ванията на Регламент (ЕС) 2018/848.

100 на сто за направлението

7.

В периода на изпълнение на дейността бенефициентът не отглежда в стопанството си всички животни от заявения за подпомагане вид по метода на биологично производство.

100 на сто

за направлението



Извадка от Неофициален раздел бр. 44 от 19.05.2023 г. на ДВ


Промени настройката на бисквитките