Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 1 от 2.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 357 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 357 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" за образователно-квалификационна степен "магистър", приета с Постановление № 245 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 94 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 95 от 2005 г., бр. 82 от 2006 г. и бр. 87 от 2008 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. (в сила от учебната 2025/2026 г.) В чл. 2:

а) в ал. 1 се създава изречение второ: "Учебното съдържание за конкурсните изпити се определя в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.";

б) създава се нова ал. 2:

"(2) Конкурсните изпити по ал. 1 се провеждат по график, съгласуван между висшите училища, който не допуска провеждането на конкурсни изпити в един и същ ден в различни висши училища.";

в) досегашната ал. 2 става ал. 3;

г) досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Състезателният бал се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап."

2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Обучението по специалността "Медицина" се провежда в редовна форма с продължителност не по-малко от 6 години и придобиване на не по-малко от 300 кредита по Системата за натрупване и трансфер на кредити и включва единен образователен минимум за теоретическа и практическа подготовка, определени в чл. 7, ал. 2 и чл. 8. Обучението съответства на ниво 7 от Националната квалификационна рамка."

3. В чл. 8, ал. 2 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на студенти".

4. В чл. 11, ал. 2 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на студенти".

5. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. Обучението по специалността "Дентална медицина" се провежда в редовна форма с продължителност не по-малко от 5 години и придобиване на не по-малко от 300 кредита по Системата за натрупване и трансфер на кредити и включва единен образователен минимум за теоретическа и практическа подготовка, определени в чл. 10, ал. 3 и чл. 11. Обучението съответства на ниво 7 от Националната квалификационна рамка."

§ 2. В Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Фармация" за образователно-квалификационна степен "магистър", приета с Постановление № 61 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 32 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 94 от 2005 г., бр. 82 от 2006 г., бр. 87 от 2008 г. и бр. 26 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. (в сила от учебната 2025/2026 г.) В чл. 2:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Приемането на студенти се извършва чрез писмени конкурсни изпити по биология и химия, провеждани по ред, определен от висшето училище. Учебното съдържание за конкурсните изпити се определя в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.";

б) създава се нова ал. 2:

"(2) Конкурсните изпити по ал. 1 се провеждат по график, съгласуван между висшите училища, който не допуска провеждането на конкурсни изпити в един и същ ден в различни висши училища.";

в) досегашната ал. 2 става ал. 3;

г) досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Състезателният бал се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап."

2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Обучението по специалността "Фармация" за образователно-квалификационна степен "магистър" се провежда в редовна форма с продължителност не по-малко от 5 учебни години и придобиване на не по-малко от 300 кредита по Системата за натрупване и трансфер на кредити и с минимален хорариум по задължителните учебни дисциплини, определен в чл. 7, ал. 2. Обучението съответства на ниво 7 от Националната квалификационна рамка."

3. В чл. 9, в ал. 2:

а) точка 2 се изменя така:

"2. фармакогнозия;"

б) създава се нова т. 3:

"3. фармакология и токсикология;"

в) досегашните т. 3 и 4 стават съответно т. 4 и 5.

§ 3. В Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Лекарски асистент" за образователно-квалификационна степен "бакалавър", приета с Постановление № 248 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 95 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 82 от 2006 г., бр. 88 от 2010 г. и бр. 32 от 2016 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 6 се създава изречение второ: "Обучението съответства на ниво 6Б от Националната квалификационна рамка."

2. В чл. 7а, ал. 2 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването".

3. В чл. 13а, ал. 1, т. 4 думите "акредитирани лечебни заведения" се заменят с "лечебни заведения по чл. 14, ал. 2".

4. В чл. 14, ал. 2 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването".

5. В чл. 17д, ал. 2 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването".

§ 4. В Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите от професионално направление "Здравни грижи" за образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ...", приета с Постановление № 238 на Министерския съвет от 2008 г. (ДВ, бр. 87 от 2008 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 3:

а) накрая се добавя "и придобиване на не по-малко от 180 кредита по Системата за натрупване и трансфер на кредити";

б) създава се изречение второ: "Обучението съответства на ниво 6А от Националната квалификационна рамка."

2. В чл. 4, ал. 4 думите "положителна акредитационна оценка" се заменят с "одобрение от министъра на здравеопазването".

3. В чл. 6 се създава нова ал. 3:

"(3) Практическото обучение (учебна практика и преддипломен стаж) и упражненията в обучението за придобиване на образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ..." по специалност "Масажист (с увредено зрение)" могат да се провеждат и от преподаватели със специалност "Рехабилитатор" с образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по специалността "Управление на здравните грижи" от професионално направление "Обществено здраве" с професионална квалификация "ръководител на здравните грижи и преподавател по практика".

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 5. В Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Управление на здравните грижи" за образователно-квалификационните степени "магистър" и "бакалавър" от професионално направление "Обществено здраве", приета с Постановление № 215 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 70 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 87 от 2008 г.), се правят следните изменения:

1. В чл. 3, ал. 2 думите "Медицинска сестра" или "Акушерка" се заменят с "Медицинска сестра", "Акушерка" или "Лекарски асистент".

2. В чл. 6, ал. 1, т. 1 думите "Медицинска сестра" или "Акушерка" се заменят с "Медицинска сестра", "Акушерка" или "Лекарски асистент".

Заключителни разпоредби

§ 6. Разпоредбите на § 1, т. 1 и § 2, т. 1 влизат в сила от учебната 2025/2026 година.

Промени настройката на бисквитките