Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 1 от 2.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 353 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 353 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 01.02.2024 г.

Обн. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2024г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите, приета с Постановление № 163 на Министерския съвет от 2015 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 2015 г.; изм. и доп., бр. 53 от 2017 г., бр. 83 от 2020 г., бр. 18 и 85 от 2022 г. и бр. 9, 25 и 36 от 2023 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 3, т. 2 след думата "областните" се поставя запетая и се добавя "междуобластната".

2. В чл. 3, ал. 1, изречение първо думата "целеви" се заличава и след думата "трансфери" се добавя "за други целеви разходи".

3. В чл. 4:

а) в ал. 1, изречение първо, след думата "разпределя" се добавя "в съответствие с методиката - приложение № 13" и се поставя запетая, а след думите "чл. 19, т. 7 и 8" се поставя точка и текстът докрая се заличава;

б) алинея 3 се отменя.

4. В чл. 7 се правят следните изменения:

а) в ал. 1, изречение първо, след думата "разпределя" се добавя "в съответствие с методиката - приложение № 13" и се поставя запетая, а след думите "в страната" се поставя точка и текстът докрая се заличава;

б) алинея 3 се отменя.

5. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) На общините, на които за предходната година актуализираните годишни лимити в съответствие с чл. 14, ал. 1, т. 1 са били под 50 на сто от първоначално определените им годишни лимити в съответствие с чл. 4, ал. 1, не се превеждат средства за тази цел за второто тримесечие на текущата година."

6. В чл. 11, ал. 2 цифрата "7" се заменя с "14".

7. В чл. 12 се създава ал. 3:

"(3) Справката по ал. 1 се изпраща по реда на ал. 1 и от кмета на Столичната община до министъра на транспорта и съобщенията, който въз основа на нея и при необходимост предлага на министъра на финансите промени в полагащите се на общината средства."

8. В чл. 14:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Въз основа на обобщената информация от справките по:

1. член 11, ал. 1 и чл. 12, ал. 1 министърът на транспорта и съобщенията в съответствие с методиката - приложение № 13, прави промени в годишното разпределение на средствата за компенсиране и субсидиране на превозвачите по общини;

2. член 13, ал. 1 министърът на образованието и науката при необходимост от това прави промени в годишното разпределение на средствата за компенсиране на превозвачите по общини.";

б) създават се ал. 4 и 5:

"(4) Справките по чл. 11 и 12 се изготвят, след като общината е приключила разплащанията с превозвачите за деветмесечието.

(5) След изпращане на справките по чл. 11 и 12 общината не извършва плащания за субсидии и компенсации по наредбата със средства от централния бюджет до получаване на средствата за четвъртото тримесечие."

9. В чл. 17:

а) досегашният текст става ал. 1 и в нея думата "целеви" се заличава, а след думата "трансфери" се добавя "за други целеви разходи";

б) създава се ал. 2:

"(2) Неусвоените към 25 януари средства по ал. 1 се възстановяват по сметка на централния бюджет в срок до 31 януари."

10. В чл. 19:

а) точка 3 се изменя така:

"3. децата до 14 навършени години, които пътуват безплатно по вътрешноградския транспорт с превозен документ - карта за безплатно пътуване, и децата до навършване на 7 години, които пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт с билет с нулева стойност, в съответствие с чл. 1, ал. 2 от Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани (обн., ДВ, бр. 33 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2000 г., бр. 13 от 2004 г., бр. 16 от 2008 г., бр. 104 от 2011 г., бр. 51 от 2015 г., бр. 36 от 2022 г. и бр. 9 и 25 от 2023 г.) (Постановление № 66 на МС от 1991 г.);"

б) в т. 4 думите "7 до 10" се заменят със "7 до 14";

в) в т. 5 думите "по основни градски линии - 30 на сто, а по междуселищни автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми - 20 на сто" се заменят с "по основни градски линии и по междуселищни автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми - 50 на сто";

г) в т. 6 числото "20" се заменя с "50";

д) създава се т. 10:

"10. хората с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто, които пътуват с минимално намаление на цената на абонаментна карта по основни градски линии и по междуселищни автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми - с 25 на сто, спрямо определената редовна цена по действащата тарифа на съответния превозвач, в съответствие с чл. 1, ал. 1, т. 1, буква "в" и т. 2, буква "в" от Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г."

11. В чл. 22 се правят следните изменения:

а) в ал. 2, изречение първо след думата "адрес" се добавя "или настоящия адрес, ако последният е в една и съща област с постоянния" и се поставя запетая;

б) алинея 3 се изменя така:

"(3) Общината или лицето, на което е възложено издаването на абонаментните карти, води регистър - хартиен или в електронен вид, съдържащ имената и датата на раждане на лицето, постоянния и настоящия адрес, ако е различен от постоянния, номера на удостоверението от Държавна агенция "Архиви", датата и номера на издадената абонаментна карта."

12. В чл. 24 ал. 3 се изменя така:

"(3) Общината или лицето, на което е възложено издаването на абонаментните карти, води регистър - хартиен или в електронен вид, съдържащ имената и датата на раждане на лицето, постоянния адрес и настоящия адрес, ако е различен от постоянния, номера на книжката за военноинвалид или за военнопострадал, датата и номера на издадената абонаментна карта."

13. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) Картите за безплатен пътнически превоз на децата до навършване на 7 години и на децата от 7 до 14 навършени години във вътрешноградския транспорт в страната се издават по образци, утвърдени със заповед на министъра на транспорта и съобщенията. Картите се издават от общината по постоянния или настоящия адрес на родителите или от лице, на което кметът на общината е възложил издаването на картите в съответствие с чл. 36, ал. 4 от Закона за автомобилните превози.

(2) Картата на деца до навършване на 7 години е персонална без снимка. Тя се издава срещу представено копие от акт за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, и документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия адрес на родителя/настойника.

(3) Картата на деца от 7 до 14 навършени години е персонална със снимка. Тя се издава срещу представено копие от акт за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, и документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия адрес на родителя/настойника.

(4) Картите по ал. 2 и 3 се издават със срок на валидност една година от датата на издаването, а когато детето навършва съответната възраст през този период - до датата на навършване на годините. Загубена или унищожена карта може да се замени еднократно в течение на годината с дубликат.

(5) Кметът на общината или лицето, на което е възложено издаването на абонаментните карти, води регистър - хартиен или в електронен вид, съдържащ имената и датата на раждане на детето, постоянен или настоящ адрес на родителя/настойника, общината по посочения адрес, датата и номера на издадената карта."

14. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. Билетите за пътнически превоз на децата до навършване на 7 години и на децата от 7 до 14 навършени години по междуселищния автомобилен транспорт в страната се издават по реда на Закона за автомобилните превози срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето."

15. В чл. 29:

а) в ал. 1 след думата "кодекс" се добавя "и хората с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто";

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) В случай че не е възможно да се удостовери правото за пътуване с нормативно определеното намаление за съответната група по служебен път, картите по ал. 1 се издават срещу представен документ, който удостоверява това право, и лична карта, ако лицето попада във възрастта за издаването на такава.";

в) алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицето, което издава абонаментните карти, води регистър за издадените карти - хартиен или в електронен вид, съдържащ имената на правоимащия, наименование на учебното заведение и общината, в която се намира то, и номер и дата на издадената абонаментна карта, а за лицата, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, и за хората с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто - постоянен или настоящ адрес и общината по посочения адрес, номер и дата на издадената абонаментна карта."

16. В чл. 32, ал. 1 думите "общината по местоживеене на лицата" се заменят с "общината, издала абонаментните карти на лицата" и след тях се поставя запетая.

17. В чл. 35:

а) в ал. 1 думите "общините по адрес на местоживеене" се заменят с "общините, издали билета", а думите "посочен в книжката за военнопострадал" и запетаята след тях се заличават;

б) в ал. 3 думата "целеви" се заличава, а след думата "трансфери" се добавя "за други целеви разходи".

18. В чл. 37, ал. 1 и 2 думите "7 навършени години" се заменят с "14 навършени години".

19. В чл. 39 думите "7 до 10" се заменят със "7 до 14".

20. В чл. 40:

а) в ал. 1 след думата "кодекс" се добавя "и хората с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто", а таблицата се изменя така:

"


 

Вътрешноградски транспорт (всички линии)

Междуселищни линии

Община (категория)

0

1

2

3

4

до 10 км включително

над 10 км

1. Учащи

25,00

22,50

20,00

17,50

15,00

25,00

45,00

2. Възрастни граждани

25,00

22,50

20,00

17,50

15,00

25,00

45,00

3. Хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто

12,50

11,25

10,00

8,75

7,50

12,50

22,50


"

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Абонаментните карти, издадени за всички линии на вътрешноградския транспорт, се компенсират в пълния размер на сумата по ал. 1, а абонаментните карти, издадени за една или за ограничен брой линии на вътрешноградския транспорт, се компенсират в размер 25 на сто от сумата по ал. 1.";

в) алинея 3 се изменя така:

"(3) Превозвачите предоставят опис-сметката и справката най-късно до 7-о число на месеца, следващ отчетния месец, за учащите се, възрастните граждани и хората с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто в общините, издали абонаментните карти."

21. Член 47 се изменя така:

"Чл. 47. (1) Когато всички превозвачи, извършващи превози, и кметът на общината, на чиято територия се извършват превозите, са постигнали писмено споразумение, одобрено от общинския съвет, за начина на разпределението на средствата за компенсиране стойността на издадените по реда на тази наредба абонаментни карти, средствата се предоставят според постигнатото споразумение и при спазване на изискванията на наредбата. Споразумението и всички последващи анекси към него се публикуват на интернет страницата на общината и се изпращат в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

(2) Заедно с останалите опис-сметки и справки по реда на тази наредба кметовете на общините изпращат и справка за реално изминатия пробег от превозвачите за месеца/тримесечието, коригирания (приведен) пробег за месеца/тримесечието и калкулация за преобразуване на реално изминатия пробег съгласно начина на разпределението от споразумението."

22. В чл. 48, ал. 1 се създава т. 3:

"3. за сключените договори и начина на възлагане на линиите по т. 1 и 2 - съгласно справка по образец - приложение № 14."

23. В чл. 49 т. 2 се изменя така:

"2. населеното място да е в територията на община, включена в списъка на общините в гранични и планински райони по приложение № 8."

24. В чл. 51, ал. 1 думата "две" се заменя с "три" и числото "730" се заменя с "1095".

25. Член 65 се изменя така:

"Чл. 65. Кметовете на общините носят отговорност за управлението на предоставените им по реда на тази наредба средства, за упражняването на контрол по сключените договори за обществен превоз на пътници и за спазването на бюджетната дисциплина в съответствие със Закона за публичните финанси."

26. В преходните и заключителните разпоредби, в § 5, ал. 1 думите "31 декември 2023 г." се заменят с "31 януари 2024 г.".

27. В приложение № 1 към чл. 10, ал. 2:

а) текстът в колона 2 на ред 2 се изменя така:

"Деца до 14 навършени години, както следва:

- за вътрешноградски превози на деца до 14 навършени години;

- за междуселищни превози на деца до навършване на 7 години, и

- деца от 7 до 14 навършени години";

б) в колона 2 се създава ред 5:

"Хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто".

28. В приложение № 2 към чл. 11, ал. 1:

а) навсякъде думите "к. 4" се заменят с "к. 5" и думите "к. 5" се заменят с "к. 6";

б) текстът в колона 2 на ред 2 се изменя така:

"Деца до 14 навършени години, както следва:

- за вътрешноградски превози на деца до 14 навършени години;

- за междуселищни превози на деца до навършване на 7 години, и

- деца от 7 до 14 навършени години";

в) в колона 2 се създава ред 5:

"Хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто".

29. Приложение № 8 към чл. 49, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 49, т. 2



СПИСЪК НА ОБЩИНИТЕ В ГРАНИЧНИ РАЙОНИ

 

№ по ред

Области

Общини

1.

Благоевград

Благоевград, Кресна, Петрич, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово

2.

Бургас

Бургас, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол, Средец, Царево

3.

Варна

Аврен, Аксаково, Варна, Бяла, Долни чифлик

4.

Велико Търново

Свищов

5.

Видин

Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Чупрене

6.

Враца

Козлодуй, Мизия, Оряхово

7.

Добрич

Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Шабла

8.

Кърджали

Кирково, Крумовград

9.

Кюстендил

Кюстендил, Невестино, Трекляно

10.

Монтана

Вълчедръм, Георги Дамяново, Лом, Чипровци

11.

Перник

Трън

12.

Плевен

Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Никопол

13.

Русе

Борово, Иваново, Русе, Сливо поле, Ценово

14.

Силистра

Главиница, Кайнарджа, Силистра, Ситово, Тутракан

15.

Смолян

Борино, Девин, Доспат, Златоград, Рудозем, Смолян

16.

Софийска

Годеч, Драгоман

17.

Хасково

Ивайловград, Любимец, Свиленград, Тополовград

18.

Ямбол

Болярово, Елхово



СПИСЪК НА ОБЩИНИТЕ В ПЛАНИНСКИ РАЙОНИ

 

№ по ред

Области

Общини

1.

Благоевград

Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда

2.

Бургас

Айтос, Карнобат, Малко Търново, Руен, Средец, Сунгурларе, Царево

3.

Варна

Долни чифлик

4.

Велико Търново

Велико Търново, Елена, Златарица

5.

Видин

Белоградчик, Макреш, Чупрене

6.

Враца

Враца, Мездра, Роман

7.

Габрово

Габрово, Дряново, Севлиево, Трявна

8.

Кърджали

Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград, Черноочене

9.

Кюстендил

Бобов дол, Бобошево, Дупница, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Рила, Сапарева баня, Трекляно

10.

Ловеч

Априлци, Ловеч, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

11.

Монтана

Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Чипровци

12.

Пазарджик

Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Стрелча, Сърница

13.

Перник

Брезник, Земен, Ковачевци, Перник, Радомир, Трън

14.

Пловдив

Асеновград, Брезово, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Перущица, "Родопи", Хисаря

15.

Сливен

Котел, Сливен, Твърдица

16.

Смолян

Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе

17.

София-град

Столична

18.

Софийска

Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч

19.

Стара

Загора

Братя Даскалови, Гурково, Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Стара Загора

20.

Търговище

Антоново, Омуртаг

21.

Хасково

Ивайловград, Любимец, Маджарово, Свиленград, Стамболово, Тополовград, Харманли, Хасково

22.

Шумен

Върбица, Смядово

23.

Ямбол

Болярово


"

30. В приложение № 9 към чл. 62 думите "деца и ученици до 16 години" се заменят с "деца и ученици по чл. 19, т. 8", а след думата "пенсионери" се поставя запетая и се добавя "хора с увреждания".

31. Създава се приложение № 13 към чл. 4, ал. 1:

"Приложение № 13 към чл. 4, ал. 1

МЕТОДИКА

за начина на определяне и отчитане на компенсациите и субсидиите от държавния бюджет за превоз на пътници

I. КОМПЕНСАЦИИ

1. РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ОБЩО СРЕДСТВА ЗА КОМПЕНСАЦИИ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ПО ГРУПИ ПРАВОИМАЩИ:

1.1. Лицата по чл. 19, т. 1 - 6 се групират по следния начин:

а) лица по чл. 19, т. 1 и 2;

б) лица по чл. 19, т. 3 и 4;

в) лица по чл. 19, т. 5;

г) лица по чл. 19, т. 6.

1.2. Установява се процентното съотношение на актуализираните годишни лимити от предходната година на база реално издадените и отчетени от общините безплатни и по намалени цени превозни документи на всяка една от четирите групи, посочени в т. 1.1, към общата актуализирана сума на компенсациите за предходната година.

1.3. Определените в държавния бюджет общо средства за компенсации за съответната година се разпределят с установеното процентно съотношение по четирите групи правоимащи.

2. РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ СРЕДСТВА ПО Т. 1 ПО ОБЩИНИ:

2.1. Въз основа на получената от Националния осигурителен институт, Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Националния статистически институт информация се определя броят на правоимащите лица за всяка една от четирите групи по общини.

2.2. Изчислява се приведен брой правоимащи за всяка община, като броят правоимащи на общината се умножава с коефициента за съответната категория община:



Категория община

Коефициент

0

3,75

1

2,45

2

1,95

3

1,55

4

1,25

5

1,0



2.3. Определената обща сума за съответната група правоимащи се разпределя по общини на база приведен брой правоимащи по следната формула:

Лимит община = Приведен брой правоимащи на общината х К х 12, където К е:

К = Определената общо сума за съответната категория правоимащи за страната/Приведен общ брой правоимащи за страната/12.

3. РЕДУЦИРАНЕ НА ПОЛУЧЕНИТЕ ПО ОБЩОТО ПРАВИЛО ГОДИШНИ ЛИМИТИ ОТ СРЕДСТВА ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ОБЩИНИ С УСТАНОВЕНА НИСКА УСВОЯЕМОСТ НА ТЕЗИ СРЕДСТВА

3.1. Установява се усвояемостта на средства за компенсации на всяка община за предходната година по реда на чл. 10, ал. 1.

3.2. Коефициенти, с които се редуцират определените годишни лимити на общината за съответната година:



Усвояемост на средства на общината за всяка една от предходните 3 години:

Коефициент

над 80,01 на сто

1,0

от 65,01 до 80 на сто включително

0,8

до 65 на сто включително

0,6



4. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

4.1. Средствата за първо тримесечие се определят в размер на 25 на сто от утвърдените годишни лимити.

5. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ

5.1. Установява се усвояемостта на първоначално определяните лимити от средства за компенсации от предходната година по реда на чл. 10, ал. 1.

5.2. На общините с установена усвояемост под 50 на сто не се разпределят средства за второ тримесечие на текущата година.

5.3. На останалите общини се определят средствата в размер на разпределените им за първото тримесечие - 25 на сто от утвърдените им годишни лимити.

6. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

6.1. На общините със спрян трансфер от средства за компенсации за второ тримесечие на база на отчетените от тях данни в справката по приложение № 1 се определя размерът на средствата за трето тримесечие на годината по следните формули:

Необходими средства за съответната група правоимащи = Брой издадени превозни документи за съответната група правоимащи (средномесечно) х единична цена (средномесечно) х 9.

Размер на средствата за трето тримесечие общо = Сбора от необходимите средства за всяка група правоимащи, за които има издадени превозни документи за периода от 1 януари до 31 май - преведените до момента средства (тези за първо тримесечие).

6.2. Определените средства за компенсации за трето тримесечие на общините със спрян трансфер за второ тримесечие не могат да надвишават сумата в размер на 50 на сто от утвърдените им годишни лимити за компенсации.

6.3. Когато съгласно данните от справката не са необходими средства - нулева справка или при непредставяне на справката по приложение № 1 в нормативноустановения срок, не се разпределят средства за компенсации за трето тримесечие.

6.4. На останалите общини се определят средствата в размер на разпределените им за първото тримесечие - 25 на сто от утвърдените им годишни лимити.

7. АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ГОДИШНИТЕ ЛИМИТИ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЧЕТВЪРТО ТРИМЕСЕЧИЕ

7.1. Установява се разполагаемият финансов ресурс от средства за компенсации, който се формира от: средствата за четвърто тримесечие (25 на сто от първоначално определените годишни лимити), неразпределените средства по първоначалното годишно разпределение - получени от общините със спрян трансфер за второ тримесечие и недоказали пълна необходимост в рамките на предвидените им първоначално размери за второ и трето тримесечие и неусвоените средства към деветмесечието, които подлежат на приспадане съгласно отчетните справки.

7.2. На база на отчетените от всички общини справки за реално издадени безплатни и по намалени цени превозни документи по приложение № 2 към чл. 11, ал. 1 и в съответствие с разпоредбите на чл. 11, ал. 2 и 3 се изчисляват актуалните им годишни лимити по следната формула:

Актуализиран годишен лимит на общината за съответната група правоимащи = Брой издадени превозни документи за съответната група правоимащи (средномесечно) х единична цена (средномесечно) х 12.

Коефициенти по чл. 11, ал. 2, т. 2:



Категория община

Коефициент

0

2,26

1

1,2

2

1,05

3

0,95

4

0,85

5

0,80



При наличие на свободен финансов ресурс се използва формулата:

Актуализиран годишен лимит на общината за съответната група правоимащи = Брой издадени превозни документи за съответната група правоимащи (средномесечно) х единична цена (средномесечно) х 9 + (Брой издадени превозни документи за съответната група правоимащи (средномесечно) х единична цена (средномесечно) х 3) х Кув, където:

Кув е коефициентът на увеличение във връзка с издаването на по-голям брой превозни документи за последното тримесечие на годината. Еднакъв е за всички общини и се прилага в размер от 1,05 до 1,20.

7.3. На общините с доказана необходимост от средства за компенсации, която надвишава първоначално определените им годишни лимити, същите се увеличават с еднакъв процент до достигане (изчерпване) на разполагаемия свободен финансов ресурс от средства за компенсации. Полученият по този начин нов годишен лимит се разпределя процентно по групи правоимащи в съответствие с отчетените потребности за съответните групи.

7.4. В съответствие с новото годишно разпределение и предоставените до 15 октомври средства се извършва и разпределението на средствата за компенсации за четвъртото тримесечие по общини.

8. ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА КОМПЕНСАЦИИ

8.1. В подадените от общините справки по приложение № 1 и по приложение № 2, когато отчетената единична цена (средномесечно) на издадените абонаментни карти е по-висока от определената месечна максимално допустима цена за компенсиране на картите на съответната категория съгласно таблицата в чл. 40, ал. 1, като цена се приема максимално допустимата цена. Когато отчетената единична цена (средномесечно) е по-ниска от определената месечна максимално допустима цена за компенсиране на картите на съответната категория, като цена се приема отчетената цена на абонаментните карти.

8.2. При отчетени карти за безплатен пътнически превоз на деца до 14 навършени години от общини, в които няма вътрешноградски транспорт, се разпределят единствено средства за компенсиране на разходите за тяхното изработване.

8.3. При неподадена в срок или подадена невярна информация компенсации от държавния бюджет за четвърто тримесечие не се разпределят.

8.4. Неусвоените към 15 октомври средства за компенсации се приспадат от компенсацията за четвърто тримесечие.

8.5. При по-малко планирани средства в държавния бюджет от установената необходимост средствата за компенсации се редуцират съразмерно на недостига.

II. СУБСИДИИ

1. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРОБЕГА

1.1. Разглеждат се получените справки и приложените към тях маршрутни разписания съгласно чл. 48.

1.2. Извършват се проверка и анализ на предложените пробези за съответствие с разпоредбите на чл. 1, ал. 3 и 4 - пробезите да бъдат по маршрутните разписания на автобусни линии от утвърдени транспортни схеми, включващи основни линии от вътрешноградския автобусен, трамваен, тролейбусен транспорт, включително метрото; общинските, областните, междуобластната и републиканската транспортни схеми по междуселищния автомобилен транспорт в съответствие с Наредба № 2 и да не бъдат превози по чл. 1, ал. 4.

1.3. Извършват се проверка и анализ на маршрутните разписания, по които се предлага за субсидиране пробег за съответствие с чл. 3 - имат ли сключени договори за възлагане на превозите по тях в съответствие с Регламент № 1370/2007, или са в процедура за възлагане и предстои сключването на такива.

1.4. При вътрешноградските пътнически превози се приема пробегът, предложен от общините, като при установени несъответствия с чл. 54 вътрешноградският пробег се коригира до размер, отговарящ на горепосочените нормативни изисквания - признат пробег.

1.5. При междуселищни автобусни линии в планински и други райони се приема предложеният от общините пробег, като се проверява и изчислява дали той отговаря на изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 2, ал. 3 - 5, чл. 49, 50 и 51. При установени несъответствия междуселищният пробег в планински и други райони се коригира до размер, отговарящ на горепосочените нормативни изисквания - признат пробег.

1.6. Определят се общините и признатите пробези по градски основни линии (вътрешноградски пробег) и междуселищни автобусни линии в планински и други райони (междуселищен пробег), за които ще бъдат разпределени средства за субсидии от министъра на транспорта и съобщенията за съответната година. При междуселищния пробег се изготвя и списъкът по чл. 52.

2. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕЗЕРВ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ В КРАЯ НА ГОДИНАТА

От определените в държавния бюджет средства за субсидии за съответната година се отделя резерв в размер до 5 на сто от общата сума, който ще бъде разпределен в края на годината след получаването на отчетните справки от общините.

3. РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ОБЩО В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ СРЕДСТВА ЗА СУБСИДИИ ПО ВИДОВЕ ПРЕВОЗИ И ОБЩИНИ

3.1. Определят се средствата за субсидиране на превозите по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони (първоначални годишни лимити) за всяка община и вид превоз - вътрешноградски или междуселищен, по следната формула:

Първоначален годишен лимит = Признат нетен финансов ефект (НФЕ) от предходната година х съотношението на пробега, признат за субсидиране настоящата към предходната година.

3.2. На общините, които кандидатстват за първи път за субсидии и нямат отчетен НФЕ от предходната година, им се определя лимит на база на признатия им за субсидиране пробег за годината, умножен по средна за съответната област стойност в левове на получените субсидии на километър пробег за предходната година. По този начин се определят и лимитите на общини, които през предходната година не са се отчели и/или са имали нулев или отрицателен НФЕ.

3.3. Коефициенти, с които се редуцират изчислените годишни лимити на общината за съответната година, по предоставени данни от Министерството на финансите за усвояемостта на средства през предходните три години:

Усвояемост през предходните 3 години, за всяка една от тях:



Усвояемост през предходните 3 години, за всяка една от тях:

Коефициент

над 80,01 на сто

1,0

от 65,01 до 80 на сто включително

0,8

до 65 на сто включително

0,6


3.4. При недостиг от средства за разпределяне по общини в пълен размер на получените лимити се отделят средствата, необходими за субсидиране на превозите по междуселищни автобусни линии в планински и други райони, а лимитите от средства за субсидии по вътрешноградски превози се редуцират с еднакъв за всички общини коефициент до достигане на разполагаемата сума.

4. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СУБСИДИИ ЗА ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

Средствата за първо тримесечие се определят в размер на 25 на сто от утвърдените годишни лимити.

5. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СУБСИДИИ ЗА ВТОРО И ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

Средствата за второ и трето тримесечие се определят в размер на 25 на сто от утвърдените годишни лимити за всяко едно от тях.

6. АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ГОДИШНИТЕ ЛИМИТИ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СУБСИДИИ ЗА ЧЕТВЪРТО ТРИМЕСЕЧИЕ

6.1. Разглеждат се предоставените от кметовете на общини справки по образец - приложение № 3, за финансовите резултати на всички превозвачи за периода 1 януари - 30 септември на съответната година и на тяхна база се изчислява:

Реално необходим годишен лимит = (отчетен НФЕ за деветте месеца, коригиран, в случай на несъответствие на отчетения от общината пробег за деветте месеца на годината и признатия за субсидиране пробег за същия период, пропорционално на несъответствието /9) х 12

6.2. На база на изчислените реално необходими годишни лимити се отделят общините, които не следва да получат субсидии за четвърто тримесечие и техните актуализирани годишни лимити остават в рамките на преведените им до момента средства за деветте месеца на годината.

6.3. Установява се разполагаемият ресурс за четвърто тримесечие, който се формира от средствата за четвърто тримесечие (25 на сто от първоначално определените годишни лимити) и неусвоените средства към деветмесечието, които подлежат на приспадане.

6.4. На останалите общини, чиито реално необходими годишни лимити са по-високи от преведените за деветмесечието средства и които следва да получат субсидия за четвърто тримесечие, се актуализират годишните лимити в рамките на разполагаемия ресурс до достигане на реално необходимите им годишни лимити.

6.5. При недостиг от средства за покриване в пълен размер на получените актуализирани лимити се отделят средствата, необходими за субсидиране на превозите по междуселищни автобусни линии в планински и други райони, а лимитите от средства за субсидии по вътрешноградски превози се редуцират с еднакъв за всички общини коефициент до достигане на разполагаемата сума.

6.6. Разпределя се субсидията за четвърто тримесечие по общини и видове превози - актуализираните годишни лимити минус преведените до момента (за деветмесечието) средства.

7. ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СУБСИДИИ

При неподадена в срок или подадена невярна информация субсидии за четвърто тримесечие не се разпределят."

32. Създава се приложение № 14 към чл. 48, ал. 1, т. 3:

"Приложение № 14 към чл. 48, ал. 1, т. 3



Справка за възлагане на превозите по автобусни линии

(вътрешноградски транспорт/републиканска/междуобластна/областна/общинска транспортни схеми)

ОБЩИНА ВЪЗЛОЖИТЕЛ: ...............................

 

по ред

Наименование на автобусна линия

№ на маршрутно разписание (за автобусни линии от републиканската, междуобластната и областната транспортни схеми)

Дата на маршрутно разписание (за автобусни линии от републиканската, междуобластната и областната транспортни схеми)

ЕИК

на превозвача

Начин на възлагане

Договор № и дата

Срок на действие на договора

от дата

до дата

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Упътване:

1. За възложени маршрутни разписания в колона 6 се записва един от начините на възлагане, а именно:

1.1. По реда на Закона за обществените поръчки - "ЗОП".

1.2. По реда на Закона за концесиите - "ЗК".

1.3. По реда на чл. 5, параграф 2 от Регламент (ЕО) 1370/2007 - "чл. 5, § 2".

1.4. По реда на чл. 5, параграф 5 от Регламент (ЕО) 1370/2007 - "чл. 5, § 5".

2. За невъзложени маршрутни разписания в колона 6 се записва - "Не е възложено", а в колона 7 се посочва датата, от която е изтекъл последният договор.

3. При открита процедура по възлагане в колона 6 се отбелязва "В процедура", както и нейният вид, а в колона 7 се записва датата на стартиране на процедурата."

§ 2. В Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани (обн., ДВ, бр. 33 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2000 г., бр. 13 от 2004 г., бр. 16 от 2008 г., бр. 104 от 2011 г., бр. 57 от 2015 г., бр. 36 от 2022 г. и бр. 9 и 25 от 2023 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1:

а) в ал. 1:

аа) в т. 1:

ааа) в буква "а" думите "30 на сто" се заменят с "50 на сто";

ббб) в буква "б" думите "20 на сто" се заменят с "50 на сто";

ввв) създава се буква "в":

"в) хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто - с 25 на сто;"

бб) в т. 2:

ааа) в буква "а" думите "20 на сто" се заменят с "50 на сто";

ббб) в буква "б" думите "20 на сто" се заменят с "50 на сто";

ввв) създава се буква "в":

"в) хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто - с 25 на сто.";

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Децата до 14 навършени години пътуват безплатно по вътрешноградския транспорт с превозен документ - карта за безплатно пътуване. Децата до навършване на 7 години пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт с билет с нулева стойност, а децата от 7 до 14 навършени години - с 50 на сто намаление от цените на билетите за пътуване по междуселищния автомобилен транспорт.";

в) в ал. 3 думите "7 до 10" се заменят със "7 до 14".

2. В чл. 5, ал. 2 след думата "областните" се поставя запетая и се добавя "междуобластната".

3. В преходните и заключителните разпоредби, в § 1 навсякъде думите "31 декември 2023 г." се заменят с "31 януари 2024 г.".

§ 3. В Правилника за прилагане на Закона за ветераните от войните, приет с Постановление № 168 на Министерския съвет от 1999 г. (обн., ДВ, бр. 75 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 112 от 1999 г., бр. 29 от 2000 г., бр. 61 от 2001 г.; Решение № 6288 на ВАС от 2001 г. - бр. 73 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 38 от 2002 г., бр. 84 от 2007 г., бр. 37 от 2008 г., бр. 53 от 2012 г. и бр. 89 от 2015 г.), в чл. 13 думите "и подпис на лицето" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Кметовете на общини правят предложения за субсидиран пробег за 2024 г. по реда на чл. 48 в срок до 22 януари 2024 г.

§ 5. Издадените преди влизането в сила на това постановление абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец, се преиздават, като на правоимащите се възстановява разликата в цената на абонаментната карта за оставащите месеци след 1 февруари 2024 г.

§ 6. Постановлението влиза в сила от 1 февруари 2024 г.


Промени настройката на бисквитките