Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

ГАРАНЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЪГЛАСНО ЧЛЕН 10 ОТ РЕШЕНИЕ (ЕС) 2022/1628 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА (Ратифицирано със закон, приет от 49-ото Народно събрание на 13 декември 2023 г. - ДВ, бр. 106

 

ГАРАНЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЪГЛАСНО ЧЛЕН 10 ОТ РЕШЕНИЕ (ЕС) 2022/1628 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА

(Ратифицирано със закон, приет от 49-ото Народно събрание на 13 декември 2023 г. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.
В сила от деня на обнародването - 22 декември 2023 г.)

Издадено от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2024г.


НАСТОЯЩОТО ГАРАНЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ е между

(1) Република България ("Гаранта"); и

(2) Европейската комисия ("Комисията"),

съответно страна по настоящото споразумение.

КАТО ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ

А. С Решение (ЕС) 2022/1201 на Европейския парламент и на Съвета от 12 юли 2022 г. за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ на Украйна ("Решение (ЕС) 2022/1201") се разрешава на Съюза, при съдържащите се в него обстоятелства, да предостави на Украйна извънредна макрофинансова помощ в максимален размер от 1 000 000 000 EUR под формата на заем.

Б. Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета от 20 септември 2022 г. за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ на Украйна, за укрепване на общия фонд за провизиране чрез гаранции от държавите членки и чрез специално провизиране на някои финансови задължения, свързани с Украйна, гарантирани съгласно Решение № 466/2014/ЕС, и за изменение на Решение (ЕС) 2022/1201 ("Решение (ЕС) 2022/1628") допълва Решение (ЕС) 2022/1201, като позволява на Съюза, при съдържащите се в него обстоятелства, да предостави на Украйна допълнителна извънредна макрофинансова помощ в максимален размер от 5 000 000 000 EUR под формата на заеми.

В. Подробните финансови условия на извънредната макрофинансова помощ, предоставена съгласно Решение (ЕС) 2022/1201 и Решение (ЕС) 2022/1628, са определени в съответните споразумения за заем, сключени между Комисията и Украйна (всяко от които е "споразумение за заем").

Г. С Решение (ЕС) 2022/1201 и Решение (ЕС) 2022/1628 Комисията е оправомощена от името на Съюза да взема заеми на капиталовите пазари или от финансови институции с цел финансиране на извънредната макрофинансова помощ за Украйна ("заеми").

Д. В случай на частично или пълно неплащане по дадено споразумение за заем Съюзът рискува да не разполага с достатъчно ресурси в рамките на текущото бюджетно планиране, за да изпълни задълженията за плащане, произтичащи от заемите.

Е. В Решение (ЕС) 2022/1628 се предвижда, че държавите - членки на Европейския съюз (наричани заедно "гарантите"), могат да допълнят провизиите по отношение на макрофинансовата помощ, съхранявана в Общия фонд "Провизии", като предоставят гаранции до общия размер от 3 660 000 000 евро по отношение на извънредната макрофинансова помощ на Съюза за Украйна съгласно член 1 от Решение (ЕС) 2022/1628 и съгласно Решение (ЕС) 2022/1201. Тези гаранции са неотменими, безусловни и при поискване. В член 9, параграф 2 от Решение (ЕС) 2022/1628 се предвижда, че Комисията сключва споразумение с допринасящата държава членка относно неотменяемата, безусловна и при поискване гаранция ("споразумение за гаранция"). В член 10 се предвиждат съществените елементи на тези гаранционни споразумения.

Ж. В Решение (ЕС) 2022/1628 се предвижда, че вноските на държавите членки под формата на гаранции са необходими като допълнително ниво на защита за бюджета на Съюза в допълнение към вече предвидените в бюджета 9 % провизии. Анализът на вероятността от неизпълнение и загубата при неизпълнение определи допълнително покритие в размер 61 % от стойността на заемите като разумен и консервативен допълнителен слой на защита за тези заеми. Делът на всяка държава членка в тази допълнителна гаранция съответства на относителния дял на тази държава членка в общия брутен национален доход на Съюза, както произтича от бюджета за 2022 г., а номиналните размери на гаранцията на всяка държава членка са посочени в Приложение 1 към настоящото споразумение.

З. Възможността да се изискат ресурси от държавите членки за тези суми е необходима, за да се предвиди ситуация, при която Съюзът няма да получи плащане от Украйна на макрофинансовата помощ, предоставена съгласно Решение (ЕС) 2022/1201 и Решение (ЕС) 2022/1628, навреме, за да изпълни финансовите задължения на Съюза, произтичащи от облигациите, емитирани за финансиране на заемите, или в случай че графикът за плащане на заемите, предоставени съгласно настоящото решение и Решение (ЕС) 2022/1201, бъде изменен. Комисията би поискала гаранция само ако бъдещите загуби от новата макрофинансова помощ за Украйна надхвърлят наличните провизии, заделени по отношение на макрофинансовата помощ съгласно Решение (ЕС) 2022/1201 и съгласно Решение (ЕС) 2022/1628, след като общите суми на първоначалните провизии, заделени в Общия фонд "Провизии" по отношение на финансовите задължения, произтичащи от обхванатите МФП, са били или ще бъдат усвоени.

И. В Решение (ЕС) 2022/1201 и в Решение (ЕС) 2022/1628 се предвижда, че Украйна може да поиска лихвена субсидия и покриване на административните разходи от Съюза по отношение на извънредната макрофинансова помощ съгласно посоченото решение, като за МФР 2021-27 се предоставя финансов пакет. Следователно неплащането на лихви през този период няма да доведе до искания за възстановяване на гаранциите, тъй като те вече са покрити от бюджета, при условие че на Украйна бъде предоставена лихвена субсидия и покриване на административните разходи от Съюза.

Й. Извънредната макрофинансова помощ по споразуменията за заем и гарантирана по настоящото гаранционно споразумение следва да бъде изплатена на вноски, всяка от които може да бъде изплатена на един или повече траншове и финансирана с емитирани облигации с различни дългосрочни падежи. Задълженията за информация, мониторинг и докладване съгласно Финансовия регламент ще се прилагат по отношение на макрофинансовата помощ по споразуменията за заем и свързаните с нея провизии, държани в Общия фонд за провизии.

К. Всяка държава - членка на Европейския съюз, продължава да носи пълна и индивидуална отговорност за ангажиментите, които е поела по силата на гаранционно споразумение.


1. ГАРАНЦИИ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

1.1. Гаранции

С настоящото Гарантът неотменимо и безусловно гарантира на Съюза надлежното и редовно плащане при поискване на до 100 % от финансовото си участие (наричано по-нататък "гарантирано финансово участие") и съответно се ангажира да плати на Съюза в срок от двадесет (20) работни дни от получаването на писмено искане от Комисията в съответствие с настоящото гаранционно споразумение (наричано по-нататък "искане") до 100 % от своето гарантирано финансово участие.

1.2. Настоящото споразумение за гаранция е свързано единствено със заеми и свързаните с тях споразумения за заем, които са разрешени с Решение (ЕС) 2022/1201 и Решение (ЕС) 2022/1628. Всички други заеми на Съюза на капиталовите пазари и при финансови институции, както и други споразумения за заем не пораждат никакви претенции или отговорности по настоящото гаранционно споразумение.

1.3. Гарантираният принос на Гаранта е равен на стойността, посочена в колона "Сума в евро" до името на Гаранта в списъка, приложен към настоящото гаранционно споразумение. Ключът на гаранционната вноска на Гаранта е равен на дела, посочен в колоната "БНД ключ", посочена до името на Гаранта в Приложението към настоящото гаранционно споразумение.

1.4. Общата кумулативна стойност на всяка или на всички искани от Гаранта суми (както е определено съответно в клаузи 1.6) не може никога да надвишава гарантираното финансово участие на Гаранта. Гарантът не е задължен да плати сума, надвишаваща неговото гарантирано финансово участие.

1.5. Задълженията на Гаранта по настоящото гаранционно споразумение и на другите гаранти по техните съответни гаранционни споразумения са само няколко.

1.6. Искане по настоящата гаранция може да бъде направено от Комисията по всяко време преди или след планирано плащане на лихви или планирано плащане на главница или падеж на друга сума (наричани по-нататък заедно "дължима сума") по заемните средства, ако:

(i) Съюзът (независимо от причината) не е получил изцяло плащане, както и когато е дължимо, по споразумение за заем, или е уведомен от Украйна, или му е станало известно, че Украйна няма да извърши или няма да може да извърши изцяло плащане по такова споразумение за заем, както и когато такова плащане е дължимо, или че графикът за плащане, установен в споразумението за заем, е бил или ще бъде променен по каквато и да е причина; и

(ii) Комисията е уведомила или информира Гаранта, че общите суми на първоначалните или впоследствие допълнените провизии, заделени в Общия фонд "Провизии", разрешен съгласно Решение (ЕС) 2022/1628, по отношение на макрофинансовата помощ за Украйна, разрешена съгласно Решение (ЕС) 2022/1201 и Решение (ЕС) 2022/1628, са били или ще бъдат изцяло усвоени.

В такъв случай Комисията по свое усмотрение определя сума, която да бъде поискана от гарантите ("сума на искането"), до общия размер на максималните гарантирани вноски, за да се гарантира, че Съюзът разполага с достатъчно ресурси за изпълнение на задълженията за плащане, произтичащи от заемите, в съответствие с принципа на добро финансово управление. По-специално, при определянето на размера на поканата Комисията се стреми да разполага с достатъчно ресурси за изплащане на дължимата сума и за попълване на Общия фонд "Провизии", за да достигне нивото на изплатените средства за гарантиране на средства, предвидено в член 11, параграф 1, второ изречение от Решение (ЕС) 2022/1628.

Комисията отправя искания към всички гаранти. Исканията са пропорционални на относителния дял на всеки Гарант в ключа на гаранционната вноска.

Във всяко искане се посочват дължимата сума, степента, в която са били или ще бъдат усвоени сумите, заделени в Общия фонд "Провизии", и сумата на искането, и се отправя писмено искане към Гаранта да прехвърли сума, равна на неговия гаранционен ключ за вноската, от сумата на искането (тази сума е "поисканата сума"), в разчетени средства по сметката, посочена в точка 1.8. Поисканата сума трябва да отговаря на изискванията на клауза 1.4. Гарантът безусловно и неотменимо гарантира на Комисията надлежното и навременно плащане на исканата сума при поискване и Гарантът превежда исканата сума в съответствие с условията на това поискване. Преводът се извършва в рамките на 20 (двадесет) работни дни от получаването на искането от Комисията. Гарантът, който не е изпълнил искането, остава задължен да го изпълни.

1.7. Комисията възстановява на Гаранта сумата(ите), възстановена(и) от Комисията във връзка с договора(ите) за заем, пропорционално на исканите суми, платени от Гаранта в сумата(ите) на поканата(ите). Сумата на сумите, възстановени на Гаранта, не може да надвишава сумата на исканите суми, платени от Гаранта.

За целите на възстановяването Комисията изисква с известие платежни данни от Гаранта и след получаването им възстановява на Гаранта в срок от 10 (десет) работни дни всяка сума, предоставена по съответното искане.

1.8. Плащанията по настоящото гаранционно споразумение се извършват по сметката, посочена във всяко искане.

1.9. Гарантът няма право да прихваща или приспада суми, дължими му от Съюза, от плащанията, дължими от Гаранта по настоящото гаранционно споразумение.


2. ЗАПАЗВАНЕ НА ПРАВАТА

2.1. Продължаващи задължения

Съдържащите се тук задължения на Гаранта представляват продължаващи задължения, независимо от каквото и да било уреждане на сметка или на друг предмет или въпрос, като не се считат за изпълнени от междинно плащане или удовлетворяване на всички или на някое от задълженията на Съюза по или във връзка със заемните средства и продължават с пълна сила и действие до момента, в който не бъдат изплатени всички суми, дължими от Съюза по отношение на заемните средства, и не бъдат изпълнени изцяло всички други действителни или условни задължения на Съюза по или във връзка с тях, при условие че всеки Гарант носи отговорност само за своето гарантирано финансово участие.

2.2. Задължения, които не са изпълнени

Тук съдържащите се задължения на Гаранта не се изпълняват, накърняват или засягат по друг начин от:

2.2.1. отсрочка, освобождаване или съгласие: времева или друга отсрочка или освобождаване или съгласие, които са предоставени или е договорено да бъдат предоставени на Съюза или на Комисията по отношение на някое от техните задължения по или във връзка със заемни средства и/или споразумение за заем; или

2.2.2. изменение: изменение, новация, допълнение, удължаване на срока (независимо дали на падежа или друго) или преформулиране (във всички случаи, независимо дали е фундаментално и независимо от какво естество е) или замяна, освобождаване или изпълнение на задължение на Съюза по или във връзка със заемни средства или обезпечение, или друга гаранция, или обезщетение във връзка с тях, включително, без ограничение, всяко удължаване на срока или увеличаване на задълженията на Съюза по отношение на заемни средства или добавяне на нови задължения за Съюза, при условие че никое от горните не води до увеличаване на задължението на Гаранта по настоящото гаранционно споразумение.

2.3. Pari passu

Гарантът поема ангажимента задълженията му по настоящото споразумение във всеки един момент да се класират pari passu с всички останали настоящи и бъдещи, преки, безусловни, неподчинени и необезпечени негови задължения.

2.4. Суброгиране на правата на Гаранта

Като приема, че настоящото гаранционно споразумение не гарантира погасяването на споразумение за заем, Гарантът приема, че няма право на никакви права на суброгация.


3. АНГАЖИМЕНТ ЗА ИНФОРМИРАНЕ

3.1. Комисията информира Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз за подписването на гаранционното споразумение.

3.2. Комисията докладва на гарантите при узнаването за всяко събитие, което може основателно да се очаква да доведе до искане по гаранционното споразумение.

3.3. Комисията информира гарантите за непогасените вземания по споразуменията за заем и задълженията по заемите (включително планираните плащания на лихви и главници) във връзка с макрофинансовата помощ по Решение (ЕС) 2022/1201 и по Решение (ЕС) 2022/1628 на тримесечна база.


4. ПОЛЗВАНЕ НА ГАРАНЦИОННОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

4.1. Ползване

Гарантът изпълнява настоящото гаранционно споразумение при поискване.

4.2. Преотстъпване

Гарантът няма право да преотстъпва или да прехвърля някое от или всички свои права, ползи и задължения по настоящото споразумение.


5. НАМАЛЯВАНЕ НА ГАРАНЦИЯТА И ИЗТИЧАНЕ НА НЕЙНИЯ СРОК

5.1. При спазване на клауза 5.2 настоящото споразумение за гаранция изтича на датата ("Дата на изтичане"), която е по-ранната от следните дати: (i) датата, на която всички заеми са безвъзвратно изплатени изцяло, не могат да се отпускат допълнителни заеми съгласно Решение (ЕС) 2022/1628 и всички задължения на Гаранта са изцяло и безвъзвратно изплатени, и (ii) 31 декември 2058 г.

5.2. В случай на искане за плащане по настоящото гаранционно споразумение задължението на Комисията да възстанови средства на Гаранта от сумите, събрани в съответствие с клауза 1.7, продължава да действа, докато сумата не бъде възстановена напълно, независимо от настъпването на датата на изтичане на срока.


6. СЪОТВЕТСТВАЩО ТЪЛКУВАНЕ И ЧАСТИЧНА НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

В случай на съмнение всички разпоредби на настоящото споразумение трябва да се тълкуват така, че да са в съответствие с приложимото право. Ако в даден момент някоя разпоредба на настоящото споразумение е или стане незаконосъобразна, недействителна или неприложима съгласно приложимото право, законосъобразността, действителността или приложимостта на останалите разпоредби от него не се засягат и не се накърняват от това по никакъв начин.


7. УВЕДОМЛЕНИЯ

7.1. Адрес за изпращане на уведомления

Всички уведомления, искания за плащане и други съобщения до Гаранта по настоящото споразумение се отправят в писмена форма (с писмо, по факс или по електронна поща) и се изпращат на Гаранта на адрес:

ул. "Г. С. Раковски" 102, София 1040

Факс: +359 02 980 68 63/

+359 2 9859 2018

Електронна поща: secretary.evp@minfin.bg

На вниманието на: Дирекция "Европейски въпроси и икономически анализи"

С копие до: Европейска комисия

Факс: BUDG-Fax-E2@ec.europa.eu

Електронна поща: budg-e-back-office@ec.europa.eu

На вниманието на: BUDG E Back Office

или, по отношение на Гаранта, на такъв друг адрес или номер на факс или на вниманието на такова друго лице или отдел, за които Гарантът е уведомил Комисията по начина, предвиден за изпращане на уведомления.

7.2. Влизане в сила

Всяко уведомление, искане за плащане или друго съобщение, изпратено в съответствие с клауза 7.1 (Адрес за изпращане на уведомления), влиза в сила при фактическото му получаване от Гаранта, при условие че всяко такова уведомление, искане за плащане или друго съобщение, което иначе би влязло в сила след 16:00 ч. на съответния ден или в ден, който не е работен ден, не влиза в сила до 10:00 ч. на непосредствено следващия го работен ден.


8. ТЪЛКУВАНЕ

8.1. Определения

В настоящото гаранционно споразумение:

"Работен ден" означава ден, в който платежната система TARGET2 е отворена за работа.

8.2. Други споразумения

Всички позовавания в настоящото гаранционно споразумение на споразумение, акт или друг документ се считат за позоваване на това споразумение, акт или друг документ, заедно с неговите изменения, допълнения, преформулирания, удължавания, замени или новации в даден момент.


9. ПРАВО И КОМПЕТЕНТНОСТ

9.1. Приложимо право

Настоящото гаранционно споразумение и всички извъндоговорни задължения, произтичащи от него или във връзка с него, се уреждат и се тълкуват в съответствие с правото на Европейския съюз, допълнено при необходимост от правото на Люксембург.

9.2. Изключителна компетентност

В съответствие с член 272 от Договора за функционирането на Европейския съюз Съдът на Европейския съюз има изключителна компетентност да разрешава всеки спор ("Спор"), произтичащ от или във връзка с настоящото гаранционно споразумение (включително спор, свързан със съществуването, действителността или прекратяването на настоящото гаранционно споразумение или на извъндоговорно задължение, произтичащо от или във връзка с настоящото гаранционно споразумение) или последиците от неговата недействителност.

Всички клаузи и условия, предвидени в настоящото споразумение, са надлежно отбелязани и одобрени от Република България и Комисията. Настоящото гаранционно споразумение ще влезе в сила при полагането на подпис от двете страни и когато България извести Комисията, че са спазени всички изисквания според нейната Конституция и другите ѝ закони във връзка с действителното поемане на всички задължения според гаранционното споразумение.

Съставено в два оригинала, един за Гаранта и един за Комисията.


Приложение № 1


Гарантирано финансово участие

Държава членка

БНД ключ

Сума (в евро)

Кралство Белгия

0,034000174878957

124 440 640

Република България

0,004550449681350

16 654 646

Чешка република

0,015687822964194

57 417 432

Кралство Дания

0,023558303784917

86 223 392

Федерална република Германия

0,253247029326755

926 884 129

Република Естония

0,002022510226741

7 402 387

Ирландия

0,021021584078222

76 938 998

Република Гърция

0,012368780107407

45 269 735

Кралство Испания

0,087654863376925

320 816 800

Френска република

0,174521278940931

638 747 881

Република Хърватия

0,003837286143212

14 044 467

Италианска република

0,124701335288098

456 406 887

Република Кипър

0,001503305549774

5 502 098

Република Латвия

0,002211957947675

8 095 766

Република Литва

0,003544290610155

12 972 104

Велико херцогство Люксембург

0,003118952609779

11 415 367

Унгария

0,010378150397812

37 984 030

Република Малта

0,000908164465981

3 323 882

Кралство Нидерландия

0,058849700115398

215 389 902

Република Австрия

0,027837527042134

101 885 349

Република Полша

0,037802158492532

138 355 900

Португалска република

0,015023098718768

54 984 541

Румъния

0,016517449218175

60 453 864

Република Словения

0,003417205537271

12 506 972

Словашка република

0,006853712838507

25 084 589

Република Финландия

0,017546264835718

64 219 329

Кралство Швеция

0,037316642822613

136 578 913

ЕС-27

 

3 660 000 000

Промени настройката на бисквитките