Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 30.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 11 ОТ 25 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРАВИЛА ЗА ВЕРИФИЦИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ДОПУСТИМИТЕ РАЗХОДИ И ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯ ПО ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ОБЩИНСКИ ПРОЕКТИ, ОДОБРЕНА СЪС ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 11 ОТ 25 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРАВИЛА ЗА ВЕРИФИЦИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ДОПУСТИМИТЕ РАЗХОДИ И ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯ ПО ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ОБЩИНСКИ ПРОЕКТИ, ОДОБРЕНА СЪС ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2024 Г.

В сила от 30.01.2024 г.

Обн. ДВ. бр.9 от 30 Януари 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) За изплащането на разходите по общинските проекти от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се предоставят трансфери към общините въз основа на споразумения за предоставяне на финансова подкрепа, сключени между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кметовете на общините, включително за сметка на осигурени за целта средства по сметката за чужди средства на МРРБ.

(2) Министерството на регионалното развитие и благоустройството изплаща финансовата подкрепа при спазване на условията, уредени в Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г. и в споразуменията по ал. 1.

(3) Допустими за финансиране са проектните предложения на общини на територията на Република България, включени в приложение № 3 към чл. 107 от ЗДБРБ за 2024 г., както и тези по чл. 107, ал. 14 от ЗДБРБ за 2024 г., с изключение на проектите, по отношение на които не са налице условията по чл. 107, ал. 1 и 3 от ЗДБРБ за 2024 г. и/или при които са установени недопустими разходи по чл. 107, ал. 5 от ЗДБРБ за 2024 г.

(4) За проектни предложения, при които се установи, че включват допустими и недопустими за финансиране дейности, се предоставя финансова подкрепа пропорционално за допустимата част.

(5) Общата максимална стойност на разходите за 2024 г. по всички сключени споразумения със съответната община се определя в зависимост от категорията на общината съгласно заповедта на министъра на регионалното развитие и благоустройството по чл. 36, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

(6) Максималната финансова подкрепа, която може да получи всяка община за всеки отделен проект, е общата прогнозна стойност на проекта по приложение № 3 към чл. 107 от ЗДБРБ за 2024 г.

(7) Срокът за изпълнение на споразуменията и въвеждане на обектите в експлоатация е от датата на тяхното сключване до 31 декември 2026 г.

(8) Финансирането на проектите се извършва след сключване на споразумения въз основа на подадено заявление от съответната община до МРРБ, придружено с декларация/декларации и документите по чл. 107, ал. 3 от ЗДБРБ за 2024 г.

Чл. 2. (1) Допустими за финансиране са разходите, извършени в периода на действие на споразумението по чл. 1, ал. 1 и включват:

1. разходи за инвестиционно проектиране;

2. разходи за строително-монтажни работи (СМР), включително непредвидени разходи в размер до 10 на сто от стойността на одобрените разходи за СМР;

3. разходи за строителен надзор в размер до 2 на сто от стойността на одобрените разходи за СМР;

4. разходи за авторски надзор в размер до 1 на сто от стойността на одобрените разходи за СМР.

(2) Недопустими за финансиране са разходите, посочени в чл. 107, ал. 5 от ЗДБРБ за 2024 г.

Чл. 3. За изпълнение на споразуменията по чл. 1, ал. 1 МРРБ извършва авансови, междинни и окончателни плащания към общините.

Чл. 4. (1) При споразумения с предмет инвестиционно проектиране:

1. се предоставя авансово плащане в размер до 50 на сто от предвидените разходи за проектиране по споразумението; авансовото плащане се извършва в срок до 10 работни дни от датата на получаване в МРРБ на искане за авансово плащане, придружено със сключен договор на общината с изпълнител и предоставено обезпечение от изпълнителя към общината съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки;

2. се извършва окончателно плащане в размер 50 на сто от предвидените разходи за проектиране по споразумението в срок до 10 работни дни от датата на получаване в МРРБ на искане за окончателно плащане, придружено с влязло в сила разрешение за строеж за съответния обект.

(2) При споразумения с предмет строителство, основен ремонт или реконструкция:

1. се предоставя аванс в размер до 20 на сто от предвидените разходи за СМР; авансовото плащане се извършва в срок до 10 работни дни от датата на получаване в МРРБ на искане за авансово плащане, придружено със сключен договор на общината с изпълнител и предоставено обезпечение от изпълнителя към общината съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки;

2. се извършват междинните плащания, всяко в размер 35 на сто от предвидените разходи за СМР, текущо на базата на достигнат съответен етап от фактически извършени дейности; първото междинно плащане се заявява от общината при фактически извършени дейности, представляващи 25 на сто от целите СМР; следващо междинно плащане се заявява от общината при фактически извършени дейности, представляващи 50 на сто от целите СМР; към тези искания за плащане общините прилагат междинни отчети/актове, удостоверяващи съответния процент на изпълнение на СМР - по образец съгласно приложение № 1, подписани от всички участници в строителния процес; междинните плащания се извършват в срок до 20 работни дни от получаване на искането в МРРБ, като се прилагат и всички други документи, необходими за извършване на междинни плащания, предвидени в споразумението за осигуряване на финансова подкрепа по чл. 1, ал. 1;

3. в случаите, когато авансовото плащане е по-малко от 20 на сто от предвидените разходи за СМР, разликата до 20 на сто от предвидените разходи за СМР се разпределя пропорционално на двете междинни плащания;

4. окончателно плащане в размер на 10 на сто от предвидените разходи за СМР се извършва в срок до 10 работни дни от датата на получаване в МРРБ на искане за окончателно плащане, придружено с акт за въвеждане в експлоатация на обекта, издаден преди 31 декември 2026 г., съгласно Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти (ДВ, бр. 72 от 2003 г.) и Закона за устройство на територията.

(3) Авторският и строителният надзор се заплащат еднократно след подписване на споразумението по чл. 1, ал. 1 в срок до 10 работни дни от датата на получаване в МРРБ на искане за плащане, придружено със сключен договор на общината с изпълнител.

(4) Министерството на регионалното развитие и благоустройството верифицира и плаща разходите, като разглежда всички искания за плащане в сроковете по ал. 1 - 3. В случай че документите са надлежно представени и отговарят на всички условия в споразуменията по чл. 1, ал. 1, МРРБ извършва плащане. Ако искането за плащане не може да бъде одобрено и са необходими разяснения, корекции, допълнителна информация и/или документи, МРРБ уведомява общината в сроковете по ал. 1 - 3 и определя допълнителен срок за отстраняване на констатирани нередовности.

(5) Представители на МРРБ могат да извършват проверки по документи и на място за изпълнението на обекта.

(6) При случаи на установени нередности или данни за такива МРРБ има право да спре плащанията до изясняване на обстоятелствата, свързани с нередността, за което писмено уведомява общината и съответните компетентни органи при необходимост.

Чл. 5. Кметовете на общини предоставят на министъра на регионалното развитие и благоустройството текущи отчети за изпълнение на сключените споразумения в срок до последното число на месеците февруари, май, август и октомври на съответната година, съдържащи информация за фактическото и финансовото изпълнение на проекта, както и прогноза за финансовите потоци, които ще са им необходими по години до края на срока за изпълнение на целия проект - по образец съгласно приложение № 2.

Чл. 6. Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя на Министерството на финансите отчет за изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, одобрена със ЗДБРБ за 2024 г., по образец и в срокове, определени от министъра на финансите. Отчетът се публикува и на интернет страницата на МРРБ.

Чл. 7. През 2024 г. във връзка с чл. 107, ал. 8 от ЗДБРБ за 2024 г. органите, отговорни за финансовото управление на средствата от Европейския съюз, включително Държавен фонд "Земеделие", предоставят до 10-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, на МРРБ, Министерството на финансите и на областните информационни центрове по чл. 20, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските фондове при споделено управление информация по общини за сключените договори, предмет и размер на финансиране през отчетното тримесечие и информация за предстоящите за финансиране общински проекти за текущото тримесечие, в обхвата на дейностите по чл. 107, ал. 1 от ЗДБРБ за 2024 г., във формат, определен с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Чл. 8. (1) Документацията (в т.ч. договори/споразумения, първични счетоводни документи, междинни отчети, други документи, удостоверяващи извършените плащания, и др.) по споразуменията по чл. 1, ал. 1 се въвежда ежемесечно от общините в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България (ИСУН), като следва да бъдат прикачени сключеното споразумение и документи, доказващи извършените плащания.

(2) Кметовете на общини създават необходимата организация и контрол за изпълнение на дейностите по ал. 1.

Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 107, ал. 12 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

§ 3. Постановлението се прилага и за споразумения, сключвани по заявления, подадени до министъра на регионалното развитие и благоустройство преди влизането му в сила.

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2, т. 2



Приложение № 2 към чл. 5




Промени настройката на бисквитките