Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 9.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2019 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ И КОНТРОЛНИЯ ОРГАН НА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ, КАКТО И ЗА ОЦЕНКА НА ТЯХНАТА ПРИГОДНОСТ И НА ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ КЛЮЧОВИ ПОЗИЦИИ (ДВ, БР. 40 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2019 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ И КОНТРОЛНИЯ ОРГАН НА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ, КАКТО И ЗА ОЦЕНКА НА ТЯХНАТА ПРИГОДНОСТ И НА ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ КЛЮЧОВИ ПОЗИЦИИ (ДВ, БР. 40 ОТ 2019 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 2024г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"2. критериите за установяване наличието на знания, умения, професионален опит, добра репутация и възможност за отделяне на достатъчно време, необходими за управление на дейността на банка;".

§ 2. В чл. 2, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "включително разбирането на рисковете в областта на изпирането на пари и финансирането на тероризма (ИП/ФТ), свързани с дейностите и бизнес модела на банката, и познаването на приложимата правна и регулаторна рамка, свързана с предотвратяването на ИП/ФТ, както и екологичните, социалните и управленските рискови фактори".

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Лице, за което се иска издаване на одобрение, за да бъде избрано в управителния съвет или в съвета на директорите на банка, и което ще бъде определено за лице, отговорно за спазването на относимите изисквания за ПИП/ПФТ, следва да отговаря и на изискванията на раздел IVа от глава трета на Наредба № 10 от 2019 г. за организацията, управлението и вътрешния контрол в банките (ДВ, бр. 40 от 2019 г.), във връзка с което към искането се прилагат съответно декларация и доказателства."

§ 4. В чл. 6, ал. 7 думите "т. 49 - 57" се заменят с "т. 47 - 55", а думите "EBA/GL/2017/12" се заменят с "EBA/GL/2021/06".

§ 5. В чл. 7 ал. 2 и 3 се отменят.

§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се т. 4а:

"4a. декларация от лицето, съдържаща:

а) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, букви "а", "б", "в" и "г", предложение второ от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции;

б) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, буква "г", предложение първо от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, с които лицето има взаимоотношения;

в) описание на взаимоотношенията (финансови и нефинансови) на заявителя с лицата по букви "а" и "б", включително информация за дялови участия и права на глас в юридически лица, където е приложимо;

г) информация относно това дали, доколкото му е известно, са налице данни за негови близки сътрудници по смисъла на т. 4в от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, които дават основания за съмнение относно неговата надеждност и пригодност; ако такива са налице, следва да бъде представена допълнителна информация, включително посочване на лицата и описание на връзките им с лицето;"

б) в т. 9 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 4".

2. В ал. 3 след думите "т. 2 - 9" се добавя "и заверени преписи от дипломи и/или сертификати за придобити образователно-квалификационни степени или преминати обучения".

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 изречение второ се заличава.

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 45, ал. 2 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници решението по ал. 1 може да бъде взето в едномесечен срок."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Създава се нова ал. 5:

"(5) При оценката на професионалния опит на лицата по чл. 3 - 5 и на лицата, заемащи ключови позиции, се взема предвид професионалният им опит през последните 10 години."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6.

6. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Издадените по реда на тази наредба одобрения на лица по чл. 3, 4 и 5 дават право за заемане на съответната длъжност в посочената банка в срок от шест месеца от съобщаването им."

§ 8. В чл. 11 ал. 1 се изменя така:

"(1) Българската народна банка отказва издаването на одобрение, когато лицето не отговаря на изискванията на Закона за кредитните институции, тази наредба и приложимите насоки на Европейските надзорни органи, не е представило необходимите данни и документи или представените документи съдържат непълна, противоречива или невярна информация, както и когато в резултат на оценката по чл. 22,

изречение второ се прецени, че лицето не притежава добра репутация. Заверен препис от отказа се изпраща на банката, в която се иска заемане на съответната длъжност."

§ 9. В чл. 14, ал. 1 числото "1000" се заменя с "2000", а числото "500" - с "1000".

§ 10. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) С цел поддържане на многообразието в състава на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет политиката по ал. 1 следва да осигурява недопускане на дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, религия или убеждения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, месторождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация."

2. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.

§ 11. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) точка 2 се отменя;

б) създават се т. 5 и 6:

"5. заемане на съответната длъжност от лице по чл. 11а от Закона за кредитните институции;

6. определяне на настоящ член на управителния съвет (съвета на директорите) за лице, отговорно за спазването на относимите изисквания за ПИП/ПФТ."

2. В ал. 3:

а) в основния текст думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 2, т. 5";

б) създава се т. 5а:

"5a. декларация от лицето, съдържаща:

а) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, букви "а", "б", "в" и "г", предложение второ от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции;

б) идентификационни данни за негови близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, буква "г", предложение първо от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, с които лицето има взаимоотношения;

в) описание на взаимоотношенията (финансови и нефинансови) на заявителя с лицата по букви "а" и "б", включително информация за дялови участия и права на глас в юридически лица, където е приложимо;

г) информация относно това дали, доколкото му е известно, са налице данни за негови близки сътрудници по смисъла на т. 4в от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, които дават основания за съмнение относно неговата надеждност и пригодност; ако такива са налице, следва да бъде представена допълнителна информация, включително посочване на лицата и описание на връзките им с лицето;".

3. В ал. 4 думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 2, т. 5".

4. Създава се ал. 5:

"(5) Към уведомлението по ал. 2, т. 6 банката прилага декларация и доказателства за спазването на изискванията на раздел IVа от глава трета на Наредба № 10 от 2019 г. за организацията, управлението и вътрешния контрол в банките."

§ 12. Създават се чл. 21 - 23:

"Проверка на предоставената информация

Чл. 21. При възникване на основателни съмнения за истинността на представените документи и/или изложените в тях обстоятелства и твърдения БНБ може да изиска допълнителна информация и да извършва проверка съобразно достъпните информационни ресурси.


Оценка на връзките с близки сътрудници

Чл. 22. В случаите, в които е налице информация относно близък сътрудник, които да дават основание за съмнение относно надеждността и пригодността на лицето, БНБ оценява естеството на връзките между тях и степента на влияние на този сътрудник върху лицето. Ако в резултат на оценката се прецени, че връзките и влиянието по изречение първо са със съществен характер, това е основание да се приеме, че лицето не притежава добра репутация.


Опазване на личните данни на трети лица

Чл. 23. Събраната по реда на тази наредба информация за трети лица се използва единствено за целите на съответното административно производство. При деклариране на близки сътрудници по реда на чл. 8 или 20 деклараторът уведомява съответните лица за тази стъпка."

§ 13. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) в т. 3:

аа) буква "а" се изменя така:

"а) регулираните пазари, централните депозитари на ценни книжа, инвестиционните посредници, националните инвестиционни дружества, управляващите дружества, лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове и дружествата със специална инвестиционна цел;"

бб) буква "е" се изменя така:

"е) дружества за електронни пари, платежни институции и доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи;"

б) в т. 5 след думите "финансовия сектор" се добавя "извън тези по т. 3";

в) в т. 8, буква "б" думите "т. 23" се заменят с "т. 21";

г) създават се т. 12 - 15:

"12. При деклариране на близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, буква "а" от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, когато кандидатът за одобрение заема длъжност с ръководни функции в юридическо лице, независимо от нейния характер, или е негов действителен собственик, той декларира управителите, прокуристите и членовете на съвета на директорите, съответно на управителния и надзорния съвет.

13. При деклариране на близки сътрудници по смисъла на § 1, ал. 1, т. 4в, буква "б" от допълнителните разпоредби на Закона за кредитните институции, когато кандидатът за одобрение заема длъжност с ръководни функции в юридическо лице, независимо от нейния характер, той декларира действителните собственици на лицето.

14. На деклариране по реда на наредбата като близки сътрудници не подлежат лица, заемащи длъжности с ръководни функции в юридически лица от финансовия сектор, които са обект на лицензионен режим и на надзор от страна на компетентен орган, включващ издаване на предварително или последващо одобрение за придобиване на квалифицирано дялово участие и за заемане на длъжност като управител, прокурист или член на съвета на директорите, съответно на управителния и надзорния съвет на лицето. На деклариране не подлежат и действителните собственици на лицата по изречение първо, както и лицата, притежаващи квалифицирано дялово участие в тях.

15. "Идентификационни данни за близки сътрудници" са всякакви данни, с които кандидатът за одобрение разполага и които позволяват еднозначна идентификация на съответния близък сътрудник от страна на БНБ."

2. В § 3 основният текст се изменя така:

"§ 3. Банките прилагат относимите насоки на европейските надзорни органи, приети за спазване от Управителния съвет на БНБ, включително относно:".

§ 14. В приложение № 1, раздел 10, таблица Б се създава т. 7:

"7. декларация по чл. 8, ал. 1, т. 4а, съответно по чл. 20, ал. 3, т. 5а."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Заварените при влизането в сила на тази наредба административни производства се довършват по досегашния ред.

§ 16. Тази наредба се издава на основание чл. 16, т. 5 от Закона за Българската народна банка, чл. 11, ал. 3 и чл. 11а, ал. 3 във връзка с § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кредитните институции и е приета с Решение № 23 от 22 януари 2024 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките