Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 9.II

МЕХАНИЗЪМ, ГАРАНТИРАЩ ПРЕДВИДИМОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК, ПРИЛОЖИМ ЗА 2024 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ЗАПЛАЩАНИ НАПЪЛНО В УСЛОВИЯТА НА БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 

МЕХАНИЗЪМ, ГАРАНТИРАЩ ПРЕДВИДИМОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК, ПРИЛОЖИМ ЗА 2024 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ЗАПЛАЩАНИ НАПЪЛНО В УСЛОВИЯТА НА БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Приет с Решение № РД-НС-04-21 от 31.01.2024 г.
Издаден от Националната здравноосигурителна каса

Обн. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 2024г.

Механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, приложим за 2024 г. за медицинските изделия, заплащани напълно в условията на болничната медицинска помощ (Механизмът) е законоустановена мярка за ограничаване на разходите на НЗОК за заплащане на напълно платените медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ.

І. Правно основание

Настоящият механизъм се създава в изпълнение разпоредбата на чл. 45, ал. 35 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и се приема с цел гарантиране на предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за напълно платени медицински изделия (МИ), прилагани в условията на болничната медицинска помощ.

В изпълнение на цитираната разпоредба от ЗЗО за МИ, заплащани напълно от НЗОК за 2024 г., се прилага настоящия Механизъм съобразно:

- средствата за медицински изделия, заплащани от НЗОК в условията на болнична медицинска помощ и при надвишаване на прогнозния брой (обем) медицински изделия, който НЗОК заплаща, посочен в Спецификацията по чл. 25, ал. 1 от Наредба № 7 от 31 март 2021 г. за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат (Наредба № 7 от 31 март 2021 г.). Спецификацията е утвърдена с Решение № РД-НС-04-61 от 23.08.2023 г. на Надзорния съвет на НЗОК (Спецификацията).

Механизмът има действие за периода на действие на Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г. за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от Националната здравноосигурителна каса на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели и на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, договаряне на отстъпки и възстановяване на превишените средства при прилагане на механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК (Наредба 10 от 2009 г.), които са определени за заплащане при стойност 100 на сто на основание чл. 33, ал. 5 от Наредба № 7 от 31 март 2021 г.

ІІ. Легално определение

По смисъла на ЗЗО "Механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, приложим за 2024 г. за медицинските изделия, заплащани напълно в условията на болничната медицинска помощ" е законоустановена мярка, прилагана за обезпечение изпълнението на бюджета на НЗОК за напълно платени медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ и с цел осигуряване на достъпа на здравноосигурените лица до лечение с медицински изделия.

Напълно заплатени медицински изделия са медицинските изделия, включени в Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г.

ІІІ. Същност на Механизма

1. Механизмът като законова мярка по чл. 45, ал. 35 от Закона за здравното осигуряване се прилага при надвишаване на обемите МИ, определени в Спецификацията, съгласно данните за одобрените за заплащане МИ, предоставени от електронната система на НЗОК "HOSP_CPW".

2. Механизмът се прилага само за медицинските изделия, заплащани напълно от НЗОК, прилагани в условията на болничната медицинска помощ, законово определени в Спецификацията като медицински изделия по чл. 25, ал. 4, т. 4, буква "в" от Наредба № 7 от 31 март 2021 г. Съгласно цитираната разпоредба НЗОК заплаща тези медицински изделия в условията на болничната медицинска помощ на производители или търговци на едро с медицински изделия или на техни упълномощени представители, сключили договори за доставка и заплащане на медицински изделия по реда на Наредба № 7 от 31 март 2021 г. Договорите с производителите или търговците на едро с медицински изделия или на техни упълномощени представители са регламентирани в разпоредбите на чл. 45, ал. 16 от ЗЗО и в чл. 12, ал. 2 от Наредба № 10 от 2009 г.

3. Механизмът се прилага с цел обезпечаване изпълнението на бюджета на НЗОК за МИ, прилагани в болничната медицинска помощ.

4. Механизмът се реализира в етапа на заплащането на отчетените и одобрени за заплащане МИ от лечебните заведения за болнична помощ и се изразява в намаляване на стойността, която НЗОК ще заплаща за посочените медицински изделия.

5. Заплащането по намалена стойност на отчетените и одобрени за заплащане медицински изделия след изчерпване на обема на медицинските изделия за съответната група/подгрупа по Спецификацията се извършва при условия и ред съгласно Методика за прилагане на Механизма, която се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК и се публикува на интернет страницата на НЗОК. Независимо от прилагането на Механизма съответните медицински изделия остават напълно безплатни за пациента.

6. Договорните партньори на НЗОК - търговци на едро с МИ, заявили участие в процедурата по договаряне на МИ от Спецификацията за медицински изделия по чл. 25, ал. 4, т. 4, буква "в" от Наредба № 7 от 31 март 2021 г., своевременно се информират от НЗОК за условията след утвърждаване на Методиката по прилагане на Механизма, като условията по Механизма се ситуират в договорите между НЗОК и търговци на едро с МИ.

ІV. Материален, персонален и времеви обхват

Механизмът се прилага:

1. За всички МИ, включени в Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г., изготвен въз основа на Спецификацията, утвърдена с Решение № РД-НС-04-61 от 23.08.2023 г., който е в сила през 2024 г.

2. Спрямо всички търговци на едро с МИ, сключили договор с НЗОК по чл. 12, ал. 2 от Наредба № 10 от 2009 г., за които Механизмът е приложим.

3. За периода на действие на Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г., изготвен въз основа на Спецификацията.

V. Договорно начало

1. Механизмът и Методиката по прилагането му са неразделна част от договорите за 2024 г., които са сключени между НЗОК и търговците на едро, доставчици на медицински изделия. Тези договори са със срок на действие, който съвпада с действието на Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г.

2. Намалената стойност, която се заплаща на търговците на едро по реда на настоящия Механизъм, няма обвързващо действие за търговците при бъдещите договаряния с НЗОК и е с времеви обхват за периода на действие на Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г.


Заключителна разпоредба


Параграф единствен. Настоящият Механизъм е приет от Надзорния съвет на НЗОК с Решение № РД-НС-04-21 от 31.01.2024 г., издадено на основание чл. 45, ал. 35 от ЗЗО, и е със срок на действие, който съвпада с действието на Списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" от Наредба № 10 от 2009 г.


Извадка от Неофициален раздел бр. 12 от 09.02.2024 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките