Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 19.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 83 ОТ 2000 Г.)

В сила от 01.01.2002 г.

Обн. ДВ. бр.19 от 19 Февруари 2002г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 3 се изменя така:

"(3) Видът на осигуряването се определя със заявление, което се подава от осигурения в териториалното поделение на НОИ в 7-дневен срок от започването или от възобновяването на трудовата дейност. Видът на осигуряването може да се променя със заявление, подадено до края на месеца, предхождащ месеца на промяната."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, изречение второ думите "във фонд "Пенсии" се заменят с "в размерите, определени за фонд "Пенсии" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване", а думите "10-кратния размер на минималната работна заплата за страната, за съответния месец" се заменят с "максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".

2. В ал. 4 след думите "Закона за подпомагане на земеделските производители" се добавя "и тютюнопроизводителите, регистрирани по Закона за тютюна и тютюневите изделия".


§ 3. В чл. 3 се създава ал. 4:

"(4) Лицата, осигурени само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, дължат осигурителни вноски за периодите на временна неработоспособност или бременност и раждане."


§ 4. В чл. 4, изречение второ думите "10 минимални работни заплати, установени за страната" се заменят с "максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение второ думите "10 минимални работни заплати, установени за страната" се заменят с "максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".

2. В ал. 2, изречение второ думите "10 минимални заплати, установени за страната" се заменят с "максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".

3. Алинея 4 се отменя.


§ 6. В чл. 8 думите "т. 2 - 4" се заменят с "т. 1 и 4", а след думите "банкова сметка" се добавя "и наети на работа лица".


§ 7. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) За лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 КЗОО при изплащане на възнаграждение за работа без трудово правоотношение осигурителни вноски не се внасят от възложителя на работата и не се удържат от възнаграждението.

(2) Лицата по ал. 1 внасят осигурителни вноски върху доходите от работа без трудово правоотношение по реда на чл. 6, ал. 8 КЗОО.

(3) За лицата, работещи без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание по чл. 4, ал. 1, 2 и 3 КЗОО, се дължат осигурителни вноски върху полученото възнаграждение независимо от неговия размер."


§ 8. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 6, ал. 3, т. 1" се заменят с "чл. 6, ал. 3".

2. В ал. 3 думите "двукратния размер на минималната работна заплата" се заменят с "минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".

3. Създава се ал. 4:

"(4) Лицата по ал. 3 могат да се осигуряват по свое желание и за своя сметка върху избран осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година. Осигуряването се извършва чрез работодателя."


§ 9. В чл. 14 думите "десеткратния месечен размер на минималната работна заплата, установена за страната" се заменят с "максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година".


§ 10. В чл. 16, изречение първо думите "от 2 до 10 минимални работни заплати за страната" се заменят с "между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година."


§ 11. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 10, ал. 6" се заменят с "чл. 4, ал. 7".


Заключителни разпоредби

§ 12. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2002 г.


Промени настройката на бисквитките