Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 18.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 247 ОТ 29 МАЙ 1997 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА АГЕНЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ПРОГРАМИРАНЕ И РАЗВИТИЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ В АГЕНЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗИ И ПРОГНОЗИ ПРИ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 247 ОТ 29 МАЙ 1997 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА АГЕНЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ПРОГРАМИРАНЕ И РАЗВИТИЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ В АГЕНЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗИ И ПРОГНОЗИ ПРИ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.44 от 3 Юни 1997г., изм. ДВ. бр.24 от 16 Март 1999г., изм. ДВ. бр.104 от 1 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.79 от 16 Август 2002г., изм. ДВ. бр.34 от 4 Май 2010г., отм. ДВ. бр.46 от 18 Юни 2010г.

Отменено с § 1, т. 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 117 от 10 юни 2010 г. за закриване на Агенцията за икономически анализи и прогнози към министъра на финансите - ДВ, бр. 46 от 18 юни 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Преобразува Агенцията за икономическо програмиране и развитие към Министерския съвет в Агенция за икономически анализи и прогнози при Министерството на финансите като юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София.

(2) (Отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 104 от 1999 г., отм. - ДВ, бр. 79 от 2002 г., в сила от 01.08.2002 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1999 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 104 от 1999 г., отм. - ДВ, бр. 79 от 2002 г., в сила от 01.08.2002 г.)

(Ал. 5 - ДВ, бр. 104 от 1999 г.)


Чл. 2. Агенцията за икономически анализи и прогнози поема активите и пасивите на Агенцията за икономическо програмиране и развитие към Министерския съвет.


Чл. 3. (Отм. - ДВ, бр. 34 от 2010 г., в сила от 26.03.2010 г.)


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменят се чл. 1 и приложение № 1 към Постановление № 137 на Министерския съвет от 1997 г. за преминаване на Агенцията за икономическо програмиране и развитие и на Агенцията по чуждестранните инвестиции от закритото Министерство на икономическото развитие към Министерския съвет (ДВ, бр. 27 от 1997 г.).


§ 2. Постановлението се издава на основание чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България и влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 ОТ 23 АПРИЛ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 34 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 01.05.2010 Г.)


§ 5. Постановлението влиза в сила от 1 май 2010 г. с изключение на § 4, който влиза в сила от 26 март 2010 г.


Приложение към чл. 1, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 104 от 1999 г.)


Основни функции и задачи на Агенцията за икономически анализи и прогнози при Министерството на финансите


Чл. 1. (1) Агенцията за икономически анализи и прогнози, наричана по-нататък "агенцията", е самостоятелен орган при Министерството на финансите за осъществяване на оперативно наблюдение и анализ на процесите на икономическа и финансова стабилизация, за оценяване на съгласуваността в прилаганите инструменти и мерки на макроикономическата политика, за извършване на аналитична и прогнозна дейност за средносрочните и дългосрочните тенденции в икономическото развитие.

(2) Агенцията подпомага правителството при вземането на решения за прилагане на конкретни инструменти и мерки на макроикономическата политика, като оценява тяхната съгласуваност и влиянието им върху икономиката.

(3) Агенцията участва в разработването на стратегията за средносрочна и дългосрочна икономическа и финансова стабилизация на страната.

Чл. 2. Агенцията следи текущата икономическа конюнктура в страната въз основа на оперативна информация от Националния статистически институт, Българската народна банка, министерства и ведомства и от Националния осигурителен институт. При опасност от негативно развитие на ключови макроикономически параметри председателят на агенцията задължително внася в Министерския съвет доклад със съответните предложения.

Чл. 3. Във връзка с прилаганите инструменти и мерките на макроикономическата политика агенцията:

1. изготвя становища за степента на съгласуваност на прилаганите инструменти и мерки на макроикономическата политика;

2. разработва макроикономическа рамка, която се използва при изготвянето на проекта за държавен бюджет и в преговорите с международните финансови институции;

3. съвместно с другите министерства, ведомства и институции анализира изпълнението и изготвя становища за степента на съгласуваност на икономическите програми на страната, свързани с получаването на заеми от Международния валутен фонд и от Международната банка за възстановяване и развитие; при необходимост агенцията внася в Министерския съвет съответните предложения за изменение и актуализиране на тези програми.

Чл. 4. Веднъж годишно (в двумесечен срок след получаване на необходимата информация от съответните ведомства) агенцията изготвя доклад за състоянието и перспективите за развитие на националната икономика. Докладът се внася в Министерския съвет за разглеждане и приемане на съответно решение, след което се представя на Народното събрание и на Президента на Република България.

Чл. 5. Агенцията извършва анализи на средносрочните и дългосрочните тенденции в развитието на икономическите процеси, на тяхното проявление на макроравнище и на тази база разработва прогнози за развитие на икономиката. При осъществяване на тази си функция агенцията:

1. работи самостоятелно или в сътрудничество с български и чуждестранни институти и организации, както и с международни организации за двустранно и многостранно сътрудничество;

2. възлага разработването на конкретни проекти на външни изпълнители, както и участва в разработването на проекти, финансирани от външни източници.

Чл. 6. Агенцията организира курсове за поддържане и повишаване на квалификацията на държавните служители, семинари и конференции по общи или конкретни въпроси на макроикономическата политика и финансовата стабилизация.

Чл. 7. Агенцията публикува във връзка със своите функции и задачи периодични обзорни или тематични бюлетини, доклади, разработки и др.

Чл. 8. Агенцията предоставя при поискване безвъзмездно изготвените периодични обзорни и тематични бюлетини, доклади, разработки и други на председателя на Народното събрание, на председателите на комисиите по икономическа политика и по бюджет, финанси и финансов контрол на Народното събрание, на Президента на Република България и на секретаря по икономическите въпроси на Президента; на министър-председателя, на заместник министър-председателите, на министрите, на началника на отдел "Структурна реформа" на Министерския съвет и на председателя на Българската народна банка.

Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 1999 г.) Агенцията получава информация от Националния статистически институт.

(2) Българската народна банка, Националният осигурителен институт, министерствата и ведомствата предоставят на агенцията необходимата й информация във връзка с изпълнението на функциите и задачите й.


Промени настройката на бисквитките