Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 4.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 234 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 24 НОЕМВРИ 1992 Г. ЗА ПРЕОФОРМЯНЕ КАТО ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА НЕСЪБИРАЕМИ КРЕДИТИ КЪМ БАНКИТЕ НА ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА С ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО И ДЪРЖАВНИ ФИРМИ И ЗА ИЗЧИСТВАНЕ КРЕДИТНИТЕ ПОРТФЕЙЛИ НА ТЪРГОВ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 234 ОТ 24 НОЕМВРИ 1992 Г. ЗА ПРЕОФОРМЯНЕ КАТО ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА НЕСЪБИРАЕМИ КРЕДИТИ КЪМ БАНКИТЕ НА ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА С ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО И ДЪРЖАВНИ ФИРМИ И ЗА ИЗЧИСТВАНЕ КРЕДИТНИТЕ ПОРТФЕЙЛИ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ С НАД 50 НА СТО ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ

Обн. ДВ. бр.98 от 4 Декември 1992г., изм. ДВ. бр.2 от 8 Януари 1993г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:

Чл. 1. (1) Създава комисия съгласно приложението, която да организира процедурите по отписване на несъбираемите задължения към банките на еднолични търговски дружества с държавно имущество, държавни фирми и организациите, прекратени съгласно § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи.

(2) Предлага на Българската народна банка да включи свой представител в комисията по ал. 1.


Чл. 2. Утвърждава програма за действията по преоформяне на несъбираемите кредити на организациите по чл. 1, ал. 1.


Чл. 3. (1) Търговските банки с над 50 на сто държавно участие откриват и осъществяват процедурите по отписването на несъбираемите задължения и лихвите по тях на организациите по чл. 1, ал. 1 при спазването на Закона за банките и кредитното дело, Закона за счетоводството и изискванията на това постановление.

(2) Банките извършват отписването на несъбираемите задължения, след като проучат предложенията на отрасловите министерства и в съвместни протоколи определят с тях размера на задълженията, включително лихвите до края на 1992 г., на организациите по чл. 1, ал. 1, чиито задължения се предлагат за отписване за сметка на банкови резерви и провизии или чрез преоформяне в държавен дълг. При преценките министерствата и търговските банки са длъжни да вземат предвид ликвидните активи на длъжниците, годни да послужат за удовлетворяване на кредиторите.

(3) Протоколите по ал. 2 се представят в комисията по чл. 1, ал. 1 за одобряване.

(4) Отписването на задълженията се извършва след сключване на договор между организациите по чл. 1, ал. 1 и търговските банки, когато се използват банкови резерви и провизии, и между посочените организации и Министерството на финансите, когато задълженията се преоформят като държавен дълг.

(5) В договорите по ал. 4 се включват програми за финансово оздравяване на търговските дружества и фирми, чиито задължения към банките се отписват или преоформят като държавен дълг.


Чл. 4. При приватизирането на еднолични търговски дружества с държавно имущество и държавни фирми техните несъбираеми задължения, поети като държавен дълг, се възстановяват на държавния бюджет, респ. на търговските банки, за отписаните несъбираеми вземания преди насочването на постъпленията от приватизацията за други цели.


Чл. 5. Кредитните задължения по фонд "Държавно кредитиране" се отписват за сметка на източниците по същия фонд.


Чл. 6. (1) Комисията по чл. 1, ал. 1 да внесе за утвърждаване в Министерския съвет до 30 декември 1992 г. предложение за разпределение на квотите на преоформените като държавен дълг несъбираеми задължения по министерства в рамките на средствата съгласно § 3, 4 и 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 1992 г.

(2) Въз основа на определените квоти и протоколите по чл. 3, ал. 2 министерствата изготвят списъци на едноличните търговски дружества с държавно имущество и на държавните фирми, чиито задължения се преоформят в държавен дълг, и тези списъци се утвърждават от комисията по чл. 1, ал. 1.

(3) В срок до 10 януари 1993 г. предприятията по ал. 2 сключват договори с Министерството на финансите за условията, които се задължават да изпълнят във връзка с преоформянето на задълженията им като държавен дълг.


Чл. 7. (1) Въз основа на уточнената сума за преоформяне на несъбираемите задължения, включително лихвите, в държавен дълг се издават облигации за срок на изплащане 20 години. Условията и емитирането на заема се възлагат на министъра на финансите, който подписва облигациите от името на държавата.

(2) В срок до 10 януари 1993 г. облигациите по ал. 1 се предоставят на търговските банки, кредиторки на предприятията по чл. 6, ал. 2, за преоформяне на задълженията им в държавен дълг.


Чл. 8. (1) Търговските банки, получили облигациите, могат да ги продават на други български или чуждестранни лица, както и да ги използват за залог и гаранции във всички предвидени от закона случаи.

(2) Изплащането на излезлите в тираж облигации и на лихвите по тях се извършва от Държавната спестовна каса за сметка на средства, осигурени от държавния бюджет. При договореност с Министерството на финансите в изплащането могат да участват и други банки и финансови институции.


Чл. 9. Разходите, свързани със сключването и изплащането на държавния облигационен заем, са за сметка на държавния бюджет.


Чл. 10. Вземанията за номиналната стойност на облигациите и за лихвите по тях се погасяват по давност с изтичане на 3 години от падежа им.


Чл. 11. Отписването на задълженията за сметка на поетия държавен дълг, както и отписването на несъбираемите задължения, определени от търговски банки за сметка на техните провизии и резерви, се счита като увеличаване на основния капитал на дружествата, фирмите и организациите по чл. 1, ал. 1.


Чл. 11а. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1993 г.) (1) Търговските банки с над 50 на сто държавно имущество, кредиторки на търговски дружества с над 50 на сто държавно имущество, могат да получават акции или дялове срещу дължими и просрочени кредити, когато съответното дружество е неплатежоспособно.

(2) Условията за замяна на дълг към банките срещу акции и дялове се договарят при провеждане на производство за споразумение между търговските дружества и кредиторите съгласно чл. 66 от Указ № 56 за стопанската дейност.

(3) Стойността на акциите и дяловете при замяната срещу дълг към търговските банки се определя на основа балансовата оценка, след като е извършена преоценка на активите по реда на Постановление № 179 на Министерския съвет от 1991 г. за оценка на имуществото на държавните и обществените предприятия при образуването на еднолични търговски дружества с държавно имущество (ДВ, бр. 78 от 1991 г.).


Чл. 11б. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1993 г.) Търговските банки взимат решение за замяна на неиздължени в срок кредити срещу акции и дялове при спазване на чл. 29, ал. 2 от Закона за банките и кредитното дело.


Чл. 12. Препоръчва на Българската народна банка и търговските банки да спрат начисляванията на лихви по несъбираемите кредити.


Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се издава на основание § 3, 4, 5 и 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 1992 г. и чл. 88 от Указ № 56 за стопанската дейност.


§ 2. Постановлението влиза в сила от деня на приемането му.


Промени настройката на бисквитките