Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 2.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 154 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 12 АВГУСТ 1992 Г. ЗА ПРОМЕНИ В СТРУКТУРАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕДИННАТА СИСТЕМА ЗА ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО (ЕСГРАОН)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 154 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 12 АВГУСТ 1992 Г. ЗА ПРОМЕНИ В СТРУКТУРАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕДИННАТА СИСТЕМА ЗА ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО (ЕСГРАОН)

Обн. ДВ. бр.68 от 21 Август 1992г., изм. ДВ. бр.60 от 2 Юли 1999г., отм. ДВ. бр.105 от 2 Декември 1999г.

Отменено с § 1, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 220 на Министерския съвет от 30 ноември 1999 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - ДВ, бр. 105 от 2 декември 1999 г., в сила от 02.12.1999 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Закрива от 1 юли 1992 г. звеното "ЕСГРАОН" към Националния център по териториално развитие и жилищна политика с численост на персонала 3 бройки и районните бюра по ЕСГРАОН към общините, центрове на бившите окръзи, с численост на персонала 124 бройки.


Чл. 2. В структурата на Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство се образува от 1 юли 1992 г. управление"Гражданска регистрация и административно обслужване" с численост на персонала 20 бройки.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 1 януари 1999 г.) Образува от 1 юли 1992 г. към Министерството на териториално развитие, жилищна политика и строителство районни управления за гражданска регистрация и административно обслужване с обща численост на персонала 143 бройки


Чл. 4. Общините, на чиято територия работят районните управления за гражданска регистрация и административно обслужване, да осигурят за персонала им досега заеманите от районните бюра по ЕСГРАОН помещения.


Чл. 5.(1) Финансовите средства за поддържане и експлоатация на ЕСГРАОН, фонд "Работна заплата" на звената, обслужващи ЕСГРАОН, имуществото им и правата и задълженията по сключените договори преминават към Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство.

(2) Министерството на финансите по предложение на Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство да извърши съответните промени в бюджетите на общините, центрове на бившите окръзи, и в бюджетната сметка на министерството за 1992 г., произтичащи от разпоредбите на предходната алинея.


Чл. 6. Министърът на териториалното развитие, жилищната политика и строителството да утвърди структурата и основните функции на районните управления за гражданска регистрация и административно обслужване.


Заключителни разпоредби

§ 1. В постановление № 236 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне основните функции на Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство (ДВ, бр. 107 от 1991 г.) се правят следните изменения:

1.. В ал. 1 на чл. 2 цифрата "172" се заменя със "192".

2. В чл. 1 от приложението след думите "картографията и кадастъра" се добавя "гражданска регистрация и административно обслужване".

3. В чл. 3 от приложението се създава нова т.8:

"8 Методическото ръководство, координацията и контрола по развитието, усъвършенстването, функционирането и ползването на ЕСГРАОН."

4. В чл. 4 от приложението се създава нова ал. 8:

"(8) В изпълнение на функциите си по чл. 3, т. 8 министерството осигурява условия за:

1. развитието и усъвършенстването на ЕСГРАОН на национално ниво;

2. развитието и усъвършенстването на ЕСГРАОН на териториално ниво;

3. осъществяването на контрола по осигуряване на първична информация за актуализация на системата, по функционирането , по водене на регистри за гражданското състояние, по ползване на информацията от ЕСГРАОН;

4. интеграция на ЕСГРАОН с другите системи за населението на национално и териториално ниво;

5. информационно и административно обслужване на населението и органите на управление."

5. В чл. 6 от приложението се създава нова т. 9:

"9. координира и контролира дейностите по осигуряване на необходимата изчислителна техника, по осигуряване на единството при функционирането на ЕСГРАОН и по предаването на данни от и към Националния изчислителен комплекс."


§ 2. В постановление № 15 на Министерския съвет от 1977 г. за внедряване на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) и за изменение и допълнение на Наредбата по гражданското състояние (ДВ, бр. 28 от 1977 г.) се правят следните изменения:

1. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) Възлага на Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство ръководството, координацията и контрола по функционирането и развитието на ЕСГРАОН.

(2) Районните управления за гражданска регистрация и административно обслужване, кметовете и общинската администрация организират и отговарят за функционирането на ЕСГРАОН съгласно утвърдените показатели и технология."

2. Член 3 се отменя.

3. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) За всеки гражданин се поддържа личен регистрационен картон (ЛРК) по образец, утвърден от Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство, който се съгласува с Министерството на правосъдието.

(2) В населените места, в които се водят регистрите по гражданското състояние, се поддържат и регистри за населението по ред, установен от Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство."

4. В ал. 2 на чл. 5 думите "обществени организации" се заменят с"други организации".

5. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство осигурява на държавните и други организации агрегирана информация за населението чрез ЕСГРАОН, а органите на изпълнителната власт на общините извършват административно обслужване на гражданите по установения ред съгласно чл. 5, ал. 2."

6. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство определя техническата база и изчислителните центрове за функциониране на ЕСГРАОН."

7. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство утвърждава програми и организира финансирането на разработките по развитието и функционирането на системата."

8. Член 9 се изменя, както следва:

а) алинея 1 се отменя;

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Към Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство да се създаде Координационен съвет по ЕСГРАОН с участието на представители на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалните грижи, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Националния статистически институт и на Комитета по пощи и далекосъобщения, който да определя стратегията на развитие и интеграцията на ЕСГРАОН с другите системи за населението."

9. Навсякъде в постановлението думите "Комитет по единна система за социална информация" се заменят с "Министерството за териториално развитие, жилищна политика и строителство", а думите "окръжни народни съвети" - с"районни управления за гражданска регистрация и административно обслужване".

10. Приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 от Постановление № 15 от 1977 г. на Министерския съвет се изменя така:

а) показателят "дата на раждане" от пор. № 4 с всички реквизити се заличава в личните регистрационни картони;

б) реквизитите "номер" и "дата" на показателя "акт за раждане" от пор. № 4 се добавят в информационните масиви;

в) реквизитите "РНС" и "секция" на показателя "местоживеене" от пор.№ 6 се заличават в личните регистрационни картони и информационните масиви;

г) реквизитът "разновидност" (тясна специалност) на показателя"образование - първо и второ" от пор. № 7 се заличава в личните регистрационни картони и информационните масиви;

д) показателите "трудови данни" и "трудови взаимоотношения" от пор. № 8 с всички реквизити отпадат от личните регистрационни картони и информационните масиви;

е) основният показател "семейно положение" от пор. № 9 се допълва с нови показатели: "акт за брак" с реквизити "номер, дата, място на съставяне и поредност" и "решение за развод" с реквизити "номер, дата и място на постановяване", които се добавят в личните регистрационни картони и информационните масиви; "родители-осиновители (баща и майка)" с реквизити"ЕГН, име и местожителство", които се добавят в личните регистрационни картони, а реквизитът "ЕГН" - и в информационните масиви. Реквизитите "ЕГН и местожителство" на показателя "еднокръвни и едноутробни братя и сестри" се добавят в личните регистрационни картони, а реквизитът "ЕГН" на същия показател се добавя и в информационните масиви;

ж) реквизитът "ЕГН" на показателя "деца" се добавя в информационните масиви;

з) показателите "социална група" от пор. № 10, "характерни белези" от пор. № 12 и "военен отчет" от пор. № 13 с всичките им реквизити се заличават в личните регистрационни картони и информационните масиви;

и) реквизитите "дата и място на издаване" на показателя "личен паспорт" от пор. № 11 се добавят в личните регистрационни картони и информационните масиви;

к) реквизитите "дата, номер и място на издаване на акта и място на смъртта" на показателя "починал" от пор. № 15 се добавят в информационните масиви.


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на териториалното развитие, жилищната политика и строителството.


§ 4. Постановлението влиза в сила от обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките