Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 19.II

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАКРИЛА ПРИ БЕЗРАБОТИЦА И НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА (ЗЗБНЗ)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАКРИЛА ПРИ БЕЗРАБОТИЦА И НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА (ЗЗБНЗ)

В сила от 15.07.1998 г.
Приет с ПМС № 152 от 06.07.1998 г.

Обн. ДВ. бр.81 от 15 Юли 1998г., изм. ДВ. бр.26 от 20 Март 2001г., изм. ДВ. бр.19 от 19 Февруари 2002г., отм. ДВ. бр.28 от 19 Март 2002г.

Отменен с § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 57 на Министерския съвет от 11 март 2002 г. за приемане на Правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта - ДВ, бр. 28 от 19 март 2002 г., в сила от 19 март 2002 г.


Глава първа.
БЮДЖЕТ НА ФОНД "ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И БЕЗРАБОТИЦА"

Чл. 1. (1) Бюджетът на фонд "Професионална квалификация и безработица" се съставя за всяка календарна година по пълна бюджетна класификация. Остатъкът от средства в края на годината преминава в наличност за следващата година и се използва по предназначението на фонда.

(2) Изпълнението на бюджета на фонд "Професионална квалификация и безработица" започва на 1 януари и приключва на 31 декември.

(3) Финансовото осигуряване на дейността на Националната служба по заетостта се осъществява въз основа на план за дейността на Националната служба по заетостта и нейните структурни звена.


Чл. 2. (1) Бюджетът на фонд "Професионална квалификация и безработица" се утвърждава от надзорния съвет след съгласуване с министъра на финансите в срок до 1 месец от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България.

(2) Планът за дейността на Националната служба по заетостта се утвърждава от надзорния съвет в срок до 1 месец от утвърждаването на бюджета на фонд "Професионална квалификация и безработица".


Чл. 3. (1) Изпълнението на бюджета на фонд "Професионална квалификация и безработица" се организира от управителния съвет на Националната служба по заетостта.

(2) Първостепенен разпоредител със средствата по фонд "Професионална квалификация и безработица" е ръководителят на Националната служба по заетостта.

(3) Второстепенни разпоредители с предоставените средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" на териториалните поделения и специализираните звена на Националната служба по заетостта са техните ръководители.

(4) По реда на чл. 10, ал. 1, т. 12 ЗЗБНЗ от фонд "Професионална квалификация и безработица" се осигуряват и разходите за безработни, включени в програми за заетост: за квалификация, за парична помощ при обучение, за минимална работна заплата, допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда и социални осигуровки, както и за издръжка на създадените целеви структури за квалификация.


Чл. 4. (1) При обективна промяна на условията, при които е съставен бюджетът на фонд "Професионална квалификация и безработица" за текущата година, управителният съвет на Националната служба по заетостта съгласувано с министъра на финансите подготвя проект за неговото изменение.

(2) Коригираният бюджет по ал. 1 се утвърждава от надзорния съвет на Националната служба по заетостта.


Чл. 5. Тримесечните отчети и годишният отчет за изпълнението на бюджета на фонд "Професионална квалификация и безработица" след приемането им от надзорния съвет на Националната служба по заетостта се заверяват от Сметната палата по реда за заверяване на отчетите за изпълнение на бюджетите на държавните органи и се представят в Министерството на финансите.


Чл. 6. Средната месечна брутна работна заплата на Националната служба по заетостта се определя с нормативен акт на Министерския съвет.


Глава втора.
ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ

Чл. 7. (1) Дължимите осигурителни вноски за фонд "Професионална квалификация и безработица" се внасят по сметката на фонда в Българската народна банка едновременно с тегленето или с банковия превод на сумите за заплата или други възнаграждения, но не по-късно от края на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, а когато възнагражденията се изплащат от налични суми - до 10-о число на следващия месец.

(2) Размерът на вноските по ал. 1 се установява на базата на възнагражденията по трудови договори или по договори за управление и/или контрол, върху които се правят вноски за всички осигурителни случаи за Държавното обществено осигуряване.

(3) Обслужващите банки отпускат суми за изплащане на трудови възнаграждения и на възнаграждения по договори за управление и/или контрол при едновременно представяне и на платежно нареждане за прехвърляне на дължимите осигурителни вноски за фонд "Професионална квалификация и безработица".


Глава трета.
ПОДПОМАГАНЕ ПРИ БЕЗРАБОТИЦА

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Право на подпомагане по чл. 48 ЗЗБНЗ има всеки трудоспособен български гражданин, както и постоянно пребиваващ в Република България чужденец и приравнено на него лице, който е регистриран в бюрото по труда по постоянния му адрес.


Чл. 9. (1) Посредническите услуги по заетостта се организират и предоставят от Националната служба по заетостта чрез бюрата по труда.

(2) Посредническите услуги за безработните се изразяват във:

1. информиране и консултиране относно:

а) правата и задълженията им според действащото законодателство;

б) състоянието на пазара на труда - свободни работни места, изисквания за тяхното заемане, възможности за ползване на стимули за включване в заетост и др.;

в) възможностите за мотивационно и квалификационно обучение;

г) възможностите за промяна на професията или за работа в друго населено място;

д) възможностите за работа на български граждани в чужбина, както и на чуждестранни граждани в страната;

2. насочване към психологически консултации и мотивиране за формиране на уверено поведение на пазара на труда и активно търсене на работа; информацията относно лицата, ползвали тази услуга, е строго поверителна;

3. подбор и насочване към подходяща работа;

4. организиране ползването на финансови стимули по ЗЗБНЗ за осигуряване на заетост;

5. организиране на включването в мотивационно и квалификационно обучение по ЗЗБНЗ.


(3) Посреднически услуги по заетостта се предоставят и на учащи се, които желаят да работят през свободното си от учение време, както и на работещи, които желаят да сменят работата си.

(4) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Безработните лица, учащите се, които желаят да работят през свободното си от учение време, както и работещите, които желаят да сменят работата си, могат да ползват посредническите услуги по ал. 2, т. 1, 2 и 3 по настоящия си адрес.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Посредническите услуги за работодателите се изразяват във:

1. предоставяне на информация и осъществяване на консултации относно:

а) реда за обявяване на свободните работни места и реда и начините за насочване на подходящи кандидати;

б) състоянието на пазара на труда и потребностите от работна сила;

в) възможностите и реда за осъществяване на квалификационно обучение;

г) задълженията им при масово уволнение на работници и служители;

д) възможностите за ползване на стимули за запазване и откриване на нови работни места, както и за приемане на работа на безработни;

е) условията и реда за работа в други страни по междуправителствени спогодби;

ж) условията и реда за наемане на чуждестранни работници и специалисти в страната;

2. извършване на подбор и предлагане на подходящи кандидати за обявените свободни работни места;

3. удостоверяване липсата на подходящ кандидат - безработен, преди сключването на трудов договор с пенсионер;

4. съдействие за организиране на квалификационно и мотивационно обучение.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 26 от 2001 г.) Националната служба по заетостта предоставя платени посреднически услуги на чуждестранни работодатели за наемане на работа на български граждани за работа в чужбина.


Чл. 10. (1) По реда на чл. 53 ЗЗБНЗ всеки регистриран в бюрото по труда безработен има право да участва в общополезни дейности за задоволяване на комунално-битови и градоустройствено-ремонтни дейности, за опазване и поддържане на общинска и държавна собственост и на реда в населените места, за опазване и поддържане на исторически и културни паметници, на лесокултурни и екологични мероприятия, на социални и други подобни дейности на общините и държавата. С предимство при равни други условия се ползват безработни, регистрирани повече от 6 месеца. По определени целеви програми може да се предоставя предимство на други категории безработни.

(2) Участието на безработния в общополезните дейности по ал. 1 се осъществява въз основа на трудов договор със срок до 5 месеца в рамките на 12 календарни месеца.

(3) Ако включен в общополезна дейност безработен бъде уволнен дисциплинарно, той може да бъде включен отново в такава дейност не по-рано от 12 месеца след уволнението.

(4) Участието в общополезни дейности и неговото финансиране се осъществява въз основа на национална и специализирани програми за временна заетост в общополезни дейности.

(5) Националната програма за временна заетост в общополезни дейности се разработва от Министерството на труда и социалната политика и Националната служба по заетостта, а специализираните програми - от Министерството на труда и социалната политика и Националната служба по заетостта съвместно с общински администрации, с други министерства, ведомства и организации.

(6) Програмите по ал. 5 се утвърждават от министъра на труда и социалната политика и от ръководителя на Националната служба по заетостта.

(7) Ръководителят на Националната служба по заетостта определя годишна квота на общините по програмите за общополезни дейности съобразно потребностите на местния пазар на труда.


Чл. 11. (1) Програмите за заетост в общополезни дейности се реализират от общинските администрации, от държавни, общински и частни предприятия и организации с идеална цел. Изпълнителите на програмата се определят по предложение на общинската администрация и социалните партньори на местно равнище съгласувано с Националната служба по заетостта. Условията и редът за реализация се определят от ръководителя на Националната служба по заетостта.

(2) Програмите по ал. 1 се реализират въз основа на договори между:

1. общинската администрация и Националната служба по заетостта;

2. изпълнителя на програмата и бюрото по труда.

(3) Изпълнителят на програмата за общополезна дейност има право на целево финансиране за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" за всеки нает безработен в размер на:

1. минимална месечна работна заплата, установена за страната, в зависимост от действително отработеното през месеца време;

2. допълнителните трудови възнаграждения, дължими на работника или служителя, по минимални размери, установени в Кодекса на труда и нормативните актове за неговото прилагане, като тези, които се определят в процент, се изчисляват върху възнаграждението по т. 1;

3. дължимите за работника или служителя вноски за фонд "Обществено осигуряване" и за фонд "Професионална квалификация и безработица" върху сумата на възнагражденията по т. 1 и 2.

(4) Сумите по ал. 3 се превеждат ежемесечно въз основа на договор, сключен с бюрото по труда.


Чл. 12. (1) Безработен, който желае да започне самостоятелно или съвместно с други безработни стопанска дейност за своя сметка за производство на стоки и/или услуги, може да получи наведнъж цялото или остатъка от дължимото обезщетение за безработица въз основа на писмена молба с приложен проект за дейността, който трябва да е одобрен от бюрото по труда.

(2) Безработни, които не са съпрузи, могат да представят общ проект за осъществяване на съвместна стопанска дейност, в който се определя разпределението на източниците за финансиране на дейността от всяко лице. Когато с проекта се осигурява трудова заетост и на друг регистриран безработен член на семейството или семействата (съпруг, съпруга), право за получаване наведнъж на дължимото обезщетение за безработица има всеки безработен.

(3) Лицето или лицата, получили наведнъж обезщетението си, следва да регистрират стопанската дейност. Когато представилите общ проект са членове на семейство(а), регистрацията на стопанската дейност може да бъде извършена само от по един от членовете на семейството - участници в проекта.

(4) Стопанска дейност по ал. 1 и 2 е осъществяваната от търговци при условията и по реда на Търговския закон или като член-кооператори по Закона за кооперациите, както и от лица, които не се смятат за търговци по чл. 2 от Търговския закон, но извършват дейността си по регистрация.


Чл. 13. (1) Бюрото по труда се произнася в едномесечен срок по проекта за започване на стопанска дейност и за изплащане на обезщетението за безработица наведнъж.

(2) Отношенията между безработния и бюрото по труда във връзка с изпълнението на проекта и изплащането на обезщетението се уреждат с писмен договор.

(3) При невъзможност на безработния да изпълни задълженията си по договора по ал. 2 в резултат на заболяване, установено от Трудово-експертна лекарска комисия, те могат да бъдат разсрочени или да се уговорят допълнителни условия.


Чл. 14. (1) Средствата за пътни разходи на безработния и неговото семейство и за разходи за пренасяне на покъщнината при преместване на работа в друго населено място при условията на чл. 55, ал. 1 ЗЗБНЗ се определят за най-краткия път и по най-евтината тарифа за железопътен транспорт. В случаите, когато няма железопътен транспорт, средствата се определят по най-евтините тарифи на общинските фирми за автомобилен транспорт.

(2) Средствата по чл. 55, ал. 1 и 2 ЗЗБНЗ се изплащат въз основа на:

1. регистрация на безработния в бюрото по труда и насочване на работа при условията и по реда, установени в ЗЗБНЗ;

2. писмена молба, към която се прилагат:

а) сключен писмен трудов договор със срок не по-малък от 6 месеца;

б) писмени доказателства за направени транспортни разходи - билети за обществен транспорт, квитанции, фактури и др.;

3. сключен писмен договор между бюрото по труда и безработното лице.

(3) Средствата по чл. 55, ал. 3 ЗЗБНЗ се изплащат въз основа на:

1. регистрация на безработния в бюрото по труда и насочване на работа при условията и по реда, установени в ЗЗБНЗ;

2. писмена молба с приложени към нея писмени доказателства за направени транспортни разходи - билети за обществен транспорт, квитанции, фактури и др.

(4) При прекратяване на трудовото правоотношение по инициатива на лицето то възстановява получените по чл. 55, ал. 1 и 2 ЗЗБНЗ средства.


Чл. 15. (1) Сдружение за заетост на безработни лица по реда на чл. 56 ЗЗБНЗ има право на финансово подпомагане от фонд "Професионална квалификация и безработица", ако отговаря на следните условия:

1. да е образувано доброволно от държавни, общински или частни предприятия, общини, организации на работодателите, организации на работниците и служителите, финансови институции, както и от други юридически лица от съответната територия;

2. да е регистрирано съобразно действащото законодателство;

3. да осигурява заетост на безработни лица за срок от 6 до 24 месеца на пълно или непълно работно време по условията на Кодекса на труда;

4. разходите за издръжка на персонала, осъществяващ ръководната и административната дейност на сдружението, да са за сметка на приходите от неговата дейност;

5. да осъществява дейности, включени в каталог, утвърден от министъра на труда и социалната политика и от ръководителя на Националната служба по заетостта;

6. да осигурява достъп за контрол върху осъществяваната дейност на териториалните органи на Националната служба по заетостта, на представители на организациите на работодателите и организациите на работниците и служителите.

(2) Сдружението може да бъде подпомагано от фонд "Професионална квалификация и безработица" за определен срок и по определени квоти за откриване на работни места съгласно утвърдена от министъра на труда и социалната политика и от ръководителя на Националната служба по заетостта програма. Условията и редът за реализация на програмата се определят от ръководителя на Националната служба по заетостта.

(3) Програмите по ал. 2 се разработват от Министерството на труда и социалната политика и от Националната служба по заетостта съвместно с общинската администрация и заинтересуваните юридически лица по ал. 1, т. 1 и включват мероприятия за осигуряване на заетост на безработни лица в общополезни дейности от местно и национално значение, както и в дейности, свързани с подпомагане преструктурирането на районите и подготовката на обекти за приватизация, професионална квалификация, насърчаване и подпомагане на самостоятелна заетост при преструктуриране и ликвидиране на производства.

(4) През периода, за който сдружението получава финансова помощ от фонд "Професионална квалификация и безработица", то може да открива допълнителни работни места за безработни за сметка на печалбата от дейността си.


Чл. 16. (1) За работа по програмите по чл. 15, ал. 2 могат да бъдат приемани само регистрирани в бюро по труда безработни.

(2) Предимство при наемане на работа имат безработни, уволнени от работодатели:

1. които са учредители и/или съдружници в сдружението;

2. с които сдружението е сключило договор за съвместна дейност в изпълнение на програма по чл. 15, ал. 2.

(3) Финансовото подпомагане на сдружението за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" се извършва въз основа на сключени договори с Националната служба по заетостта.

(4) За всяко наето безработно лице сдружението за заетост получава за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица" средства в размер на:

1. минималната месечна работна заплата, установена за страната, в зависимост от действително отработеното през месеца време;

2. допълнителните трудови възнаграждения, дължими на работника или служителя, по минимални размери, установени в Кодекса на труда и в нормативните актове за неговото прилагане, като тези, които се определят в процент, се изчисляват върху възнаграждението по т. 1;

3. дължимите за работника или служителя вноски за фонд "Обществено осигуряване" и за фонд "Професионална квалификация и безработица" върху сумата на възнагражденията по т. 1 и 2.


Чл. 17. (1) Националната програма за професионална квалификация, професионално ориентиране и устройване на работа на безработни с висше образование на възраст до 28 години и със средно и по-ниско образование на възраст до 24 години по чл. 57 ЗЗБНЗ се утвърждава от министъра на труда и социалната политика и от ръководителя на Националната служба по заетостта. По този ред се утвърждава и Националната програма за професионална квалификация и устройване на работа на младежи с трайно намалена трудоспособност и на сираци на възраст до 28 години по чл. 58 ЗЗБНЗ.

(2) Програмите по ал. 1 се разработват от Министерството на труда и социалната политика съвместно с Националната служба по заетостта, със заинтересувани министерства, ведомства и организации.

(3) Ръководителят на Националната служба по заетостта определя годишни квоти по програмите по ал. 1.


Чл. 18. Средства по условията на чл. 59, ал. 1 ЗЗБНЗ се предоставят на работодател, сключил трудов договор с безработен, който не е работил след завършване на съответната степен на образование.


Чл. 19. (1) Средствата по чл. 59, 60, 61 и 62 ЗЗБНЗ се предоставят на работодателите при приемане на работа на насочени от бюрата по труда безработни, отговарящи на условията за включване.

(2) Средствата по чл. 63 ЗЗБНЗ се възстановяват в пълен размер за първите 12 месеца на еднолични търговци, които откриват нови работни места и наемат на работа първите 5 насочени от бюрата по труда безработни лица.

(3) Средствата се предоставят въз основа на:

1. предоставена от работодателя заявка за свободните работни места;

2. писмено искане за насочване на безработни на работа на обявените свободни работни места;

3. сключени писмени трудови договори с насочени от бюрото по труда безработни.

(4) Отношенията между работодателя и бюрото по труда във връзка с получаването и ползването на средства се уреждат с писмен договор.


Чл. 20. (1) Предоставяните на работодателя финансови средства по чл. 59, 60, 61 и 62 ЗЗБНЗ се определят въз основа на предвидения в тях размер и според действително отработено през месеца време от всяко наето по трудово правоотношение лице. В случаите, когато трудовото възнаграждение се определя според изработеното, се осигуряват средства според действително заработеното, но не повече от установения в ЗЗБНЗ размер.

(2) За времето, през което работникът или служителят ползва платен отпуск, който се заплаща от средствата за работна заплата, средствата за заплащане на възнагражденията за този отпуск са за сметка на работодателя.

(3) Работодател, който прекрати едностранно трудовото правоотношение преди изтичане на определения срок по причини, които не са свързани с поведението на работника или служителя, възстановява получените финансови средства по ал. 1 за съответния работник или служител.


Чл. 21. (1) При получаване на уведомление за масово уволнение териториалният орган за тристранно сътрудничество, работодателят, общинската администрация и бюрото по труда създават организация за:

1. набиране на информация за броя и качествените характеристики на освобождаваните работници и служители;

2. проучване на възможностите за включване в програми за икономическо развитие на района;

3. подготовка, обсъждане и съгласуване на програми за преодоляване на последиците от уволнението.

(2) За подпомагане на освободените работници и служители по инициатива на синдикалните организации в предприятието се създават комисии за действия при масово уволнение, които имат временен характер за периода на масовото уволнение.

(3) Комисия по ал. 2 се създава при всеки работодател, при който предстои масово уволнение. В нея се включват представители на работодателя, на синдикалните организации в предприятието и на работниците и служителите, които не членуват в синдикална организация.

(4) Комисията по масово уволнение:

1. проучва потребностите на работниците и служителите и съдейства на бюрото по труда при оказване на услуги по трудовата заетост;

2. съвместно с бюрото по труда определя видовете услуги и осигурява условия за тяхното предоставяне в предприятието;

3. определя графици и срокове за ползване на услугите от работниците и служителите;

4. оказва съдействие на работниците и служителите при избор на подходящи програми за обучение и при устройването им на друга работа.


Чл. 22. (1) Когато масовото уволнение се извършва в изпълнение на нормативен или индивидуален административен акт, това обстоятелство се посочва изрично в уведомлението по чл. 64, ал. 1 ЗЗБНЗ.

(2) Националната служба по заетостта уведомява работодателя, извършил масово уволнение, или органа, издал нормативен или индивидуален административен акт, в резултат на който е извършено такова уволнение, за дължимите суми по фонд "Професионална квалификация и безработица".

(3) Работодателят или органът, издал нормативен или индивидуален административен акт, в изпълнение на който е извършено масово уволнение, е длъжен да преведе дължимите по фонд "Професионална квалификация и безработица" суми в срок до 1 месец от получаване на уведомлението по ал. 2. При забава сумите се събират с лихвата, определена за държавните вземания.

(4) В случаите по чл. 66 ЗЗБНЗ, когато уволнението на повече от 50 на сто от работниците и служителите е в резултат на нормативен акт на Министерския съвет във връзка с ликвидация или финансово оздравяване на държавни предприятия или намаляване числеността на персонала на бюджетни организации, обезщетенията на освободените лица са изцяло за сметка на фонд "Професионална квалификация и безработица".


Чл. 23.-29. (Отм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г.)


Глава четвърта.
СПЕЦИАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА

Чл. 30. Условията, редът, финансирането и механизмът за реализацията на програми за увеличаване на заетостта по държавни приоритети се определят в самата програма и се разработват от отделни министерства, ведомства и областни администрации съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Националната служба по заетостта и се утвърждават от Министерския съвет.


Чл. 31. (1) При условията на чл. 79 ЗЗБНЗ се разработват и реализират програми за увеличаване на заетостта в райони и населени места с цел:

1. насърчаване на заетостта в производства и услуги с важно местно значение;

2. насърчаване на заетостта с цел развитие на местната инфраструктура и опазване на околната среда;

3. насърчаване осъществяването на самостоятелна стопанска дейност;

4. повишаване на възможностите за трудова заетост на безработните в неблагоприятно положение на пазара на труда;

5. решаване на други важни задачи с местно значение.

(2) В разработването, реализирането и управлението на програмите по ал. 1 участват Министерството на труда и социалната политика, Националната служба по заетостта, общинските администрации, местните структури на други държавни институции, представителни организации на работодателите и на работниците и служителите, както и браншови камари, търговски и други професионални организации, неправителствени организации и др.

(3) Финансирането на програмите се извършва със средства от:

1. фонд "Професионална квалификация и безработица";

2. организаторите на програмите;

3. специализирани фондове;

4. международни програми за регионално развитие;

5. целеви програми на Европейския съюз;

6. други вътрешни и международни източници в съответствие с целта на програмата.

(4) По програмите по ал. 1 могат да се осигуряват средства от фонд "Професионална квалификация и безработица" за разходите за квалификация, за парична помощ при обучение, за минимална работна заплата, за минималните размери на допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда и за социалните осигуровки.

(5) Програмите и техните изменения се утвърждават от министъра на труда и социалната политика и от ръководителя на Националната служба по заетостта. Условията и редът за реализацията им се определят от ръководителя на Националната служба по заетостта.


Чл. 32. (1) По чл. 31, ал. 1, т. 4 Националната служба по заетостта и Министерството на образованието и науката съвместно с общински администрации, представителни организации на работодателите и на работниците и служителите и организации с идеална цел разработват и реализират програми за ограмотяване, квалификация и заетост.

(2) Програмите по ал. 1 се осъществяват в три модула:

1. "Ограмотяване" - чрез курсове с продължителност до 5 месеца, като всеки участник в курса има право на парична помощ в размер 40 на сто от минималната месечна работна заплата, установена за страната за времето на участието.

2. "Професионална квалификация и преквалификация" - чрез обучение за придобиване на професионална квалификация или обучение за започване на самостоятелна стопанска дейност.

3. "Трудова заетост" - чрез включване в подпомагани форми на заетост по ЗЗБНЗ, насочване към самостоятелна стопанска дейност и др. При равни други условия предимство за участие в този модул имат безработни, завършили успешно модули 1 и 2.

(3) Контролът по изпълнението на програмите се осъществява от обществен консултативен съвет, определен от участниците по ал. 1.


Чл. 33. (1) По чл. 31, ал. 1, т. 4 се реализира и програма "От социални грижи към заетост", имаща за цел обслужване на социално слаби безработни лица в следните насоки:

1. преценка на способността за самоиздръжка;

2. мотивация за участие в трудовия процес;

3. професионална квалификация и преквалификация;

4. предлагане на подходяща работа;

5. съдействие за организиране на самостоятелна стопанска дейност.

(2) Право на участие в програмата по ал. 1 имат:

1. дълготрайно безработни лица, без право на обезщетение за безработица, които получават социални помощи;

2. безработни лица до 24 години включително, без право на обезщетение за безработица, за които съществуват признаци да преминат на социално подпомагане;

3. самотни родители, които получават социални помощи;

4. дълготрайно безработни лица, без право на обезщетение за безработица, за които съществуват признаци да преминат на социално подпомагане.

(3) Предоставянето на услуги по програмата се осъществява съвместно от бюрата по труда и центровете за социални грижи.

(4) Условията и редът за реализация на програмата по ал. 1 се определят от ръководителя на Националната служба по заетостта.


Глава пета.
ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ

Чл. 34. (1) По реда на правилника и в съответствие със ЗЗБНЗ се осъществява професионално ориентиране и професионална квалификация на безработни лица или на заети в трудоспособна възраст извън системата на образованието.

(2) Професионалното ориентиране и професионалната квалификация се осъществяват въз основа на принципите на:

1. свобода на избора на професия, на вида и формата на обучение;

2. свободен достъп до обучение;

3. съобразяване на обучението с икономическите условия, състоянието на пазара на труда и индивидуалните възможности на гражданите.


Чл. 35. (1) Предложения от министрите и ръководителите на други ведомства относно държавните изисквания за професионална квалификация се правят до Националния съвет за професионална квалификация.

(2) Държавни изисквания се приемат от специализираните отраслови съвети на Националния съвет за професионална квалификация.

(3) Държавните изисквания се утвърждават с наредба на министъра на труда и социалната политика и се обнародват в "Държавен вестник".

(4) Министерството на труда и социалната политика осъществява методическо ръководство и координация по разработването, приемането и утвърждаването на държавните изисквания.


Чл. 36. (1) Националният съвет за професионална квалификация осъществява цялостната дейност по организиране утвърждаването на държавните изисквания за професионална квалификация, документи, програми, образци, лицензи и др. в областта на професионалната квалификация на работната сила.

(2) Националният съвет за професионална квалификация включва в структурата си специализирани отраслови съвети.

(3) Министърът на труда и социалната политика утвърждава Правилник за устройството и дейността на Националния съвет за професионална квалификация.

(4) Организационно-техническото и финансовото обслужване на дейността на Националния съвет за професионална квалификация се осигурява от Министерството на труда и социалната политика.


Чл. 37. Финансовите средства за подготовка на държавните изисквания за професионална квалификация и свързаните с тях изследвания и други дейности се осигуряват целево от държавния бюджет или от специализирани фондове.


Чл. 38. (1) Лиценз за осъществяване на професионалната квалификация, за провеждане на изпити и за издаване на документи за придобита квалификация се издава от министъра на труда и социалната политика по предложение на Националния съвет за професионална квалификация за всяка учебно-квалификационна институция поотделно.

(2) Лицензирането се извършва въз основа на разработени държавни изисквания за всяка професия.

(3) До приемането на държавни изисквания за професионална квалификация лицензирането се извършва въз основа на определени от министъра на труда и социалната политика по предложение на специализираните отраслови съвети критерии относно материалната база, профила на обучение и организацията на учебния процес за всяка от основните професии във всеки отрасъл.


Чл. 39. До изпит за признаване на професионална квалификация се допуска лице, участвало редовно в учебно-квалификационния процес и изпълнило предвидените в учебната програма изисквания въз основа на издаден от обучаващата институция документ.


Чл. 40. (1) Изпит за признаване на професионална квалификация се провежда от комисия в състав не по-малко от трима души, от които поне по един представител на обучаващата институция и на министерството или ведомството, за чиято система или отрасъл се осъществява обучението.

(2) Комисията се назначава от ръководителя на обучаващата институция.


Чл. 41. (1) Изпитът за признаване на професионална квалификация е теоретичен и практически. До практически изпит се допускат положилите успешно теоретичния изпит.

(2) Повторно явяване след неуспешно полагане на изпит се допуска в установен в договора за професионална квалификация или определен от изпитната комисия срок.


Чл. 42. (1) Признаването на професионална квалификация въз основа на успешно положен теоретичен и практически изпит се удостоверява със:

1. свидетелство за професионална квалификация;

2. свидетелство за професионална правоспособност.

(2) Свидетелство за професионална квалификация се издава при успешно завършено обучение за придобиване на професионална квалификация или за преквалификация по определена професия и/или специалност.

(3) Свидетелство за професионална правоспособност се издава при успешно завършване на обучение за придобиване на професия и/или специалност по утвърден от Националния съвет за професионална квалификация списък за професиите и специалностите, за чието упражняване е необходима специална правоспособност.

(4) Документите за признаване на професионална квалификация се издават по определен с държавните изисквания образец и са валидни в Република България.


Чл. 43. (1) Работодателят организира и провежда, самостоятелно или чрез определена от него институция, обучение за професионална квалификация, за преквалификация или за придобиване на знания и умения за конкретно работно място за нуждите на своето предприятие.

(2) Видовете обучение, формите на осъществяването му,продължителността и съдържанието на обучението се определят според потребностите на трудовия процес, изискванията на работата и индивидуалните интереси и възможности на заетите и/или безработните лица.

(3) При успешно завършено обучение за заемане на конкретно работно място, за изпълнение на конкретна работа или за допълнителна квалификация се издава удостоверение за професионално обучение, което е валидно за работодателя, възложил или провел обучението.


Чл. 44. (1) Обучението за професионална квалификация, за преквалификация или за придобиване на знания и умения за конкретно работно място, финансирано от фонд "Професионална квалификация и безработица", по реда на чл. 92 ЗЗБНЗ се провежда при условия и по ред, определени от ръководителя на Националната служба по заетостта.

(2) Отношенията във връзка с придобиването на професионална квалификация, преквалификация или за придобиване на знания и умения за конкретно работно място се уреждат с писмени договори между бюрата по труда, обучаващите институции, работодателите и обучаваните лица.


Чл. 45. (1) Безработният има право на обучение за придобиване на начална професионална квалификация не по-рано от 3 месеца след последната регистрация в бюрото по труда.

(2) Обучението на безработни лица за професионална квалификация се осъществява по професии, необходими за заемане на работни места, определени с договор между бюрото по труда и работодателя, или по професии, определени от специализираните отраслови съвети по предложения на регионалната служба по заетостта съгласувано със социалните партньори.


Чл. 46. (1) Професионалното ориентиране има за цел да информира и насочва лицата към избор на подходяща професионална квалификация и форми за нейното придобиване според техните индивидуални интереси и възможности и потребностите на пазара на труда.

(2) Професионално ориентиране се извършва задължително за всеки безработен преди включването му в организирани от Националната служба по заетостта форми за придобиване на начална професионална квалификация.

(3) Националната служба по заетостта полага специални грижи за професионалното ориентиране на:

1. младежите на възраст до 24 години без професионална квалификация;

2. лицата с трайно намалена трудоспособност;

3. лицата, освободени от местата за лишаване от свобода;

4. младежите до 24-годишна възраст с регистрирани противообществени прояви.

(4) Професионалното ориентиране се осъществява от бюрата по труда. В случаите по ал. 3, т. 2 се изискват и заключенията на Трудово-експертната лекарска комисия, а по ал. 3, т. 3 и 4 - мнението на органите по изпълнение на наказанията или на органите за борба с противообществените прояви.

(5) Професионалното ориентиране е безплатно.


Чл. 47. Парична помощ за участие във форми за професионална квалификация се изплаща въз основа на издаден от обучаващата институция документ, удостоверяващ дните на присъствие на безработния на занятия.


Чл. 48. Бюрата по труда организират мотивационно обучение на безработни за активно поведение на пазара на труда.


Глава шеста.
КОНТРОЛ И АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ

Чл. 49. (1) Националната служба по заетостта чрез Инспекторат осъществява специализиран контрол по спазване на ЗЗБНЗ и други нормативни актове в областта на заетостта и безработицата, в които това изрично е предвидено.

(2) Контролът по ал. 1 се осъществява във всички обекти независимо от формата на собственост, където се извършва работа или се упражнява професия, с изключение на специфичните дейности в системата на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.


Чл. 50. (1) Принудителните административни мерки по чл. 107 ЗЗБНЗ се прилагат от длъжностни лица, определени в Правилника за устройството и дейността на Инспектората при Националната служба по заетостта.

(2) На работодател или длъжностно лице, неизпълнили наложената мярка - спиране изпълнението на издадено в нарушение на ЗЗБНЗ решение или нареждане, се налага глоба или имуществена санкция в размер, определен в чл. 108, ал. 1 ЗЗБНЗ.

(3) Събраните суми чрез съдебните органи по чл. 109, ал. 3 ЗЗБНЗ се превеждат по сметката на фонд "Професионална квалификация и безработица".


Чл. 51. (1) Надвнесените суми по фонд "Професионална квалификация и безработица" се възстановяват без лихва по писмено искане от заинтересуваните фирми и организации.

(2) Националната служба по заетостта извършва чрез Инспектората документална проверка на фирмата (организацията) за внасянето на осигурителните вноски за безработица, като резултатите се установяват с констативен протокол и справки по утвърдени от ръководителя на Националната служба по заетостта образци.

(3) Проверката по ал. 2 обхваща поначало периода, следващ последната данъчна проверка, а при необходимост и 5-годишния период преди датата на започване на проверката за вноските във фонд "Професионална квалификация и безработица".

(4) При констатация за надвнесени суми към протокола и справките по ал. 2 се прилагат и представените от фирмата (организацията) заверени от обслужващия банков клон копия на платежни нареждания (вносни бележки) и дневни банкови извлечения (кредитно авизо) за съответния период, както и копия от последния констативен или облагателен акт на данъчните служби.

(5) При констатация за дължими от фирмата (организацията) суми и лихви за вноските във фонд "Професионална квалификация и безработица" и отказ за внасянето им през време на проверката се съставя ревизионен акт за начет.

(6) При превод на суми във фонд "Професионална квалификация и безработица" чрез Държавната спестовна каса се представят нейни извлечения с отразените суми по бележките, заверителните писма и платежните нареждания за насочването на сумите по сметката на фонда.

(7) Когато сумите от вносните бележки са обобщени, заинтересуваната фирма (организация) представя уверително писмо от Държавната спестовна каса за включването в извлеченията и платежните нареждания на сумите, посочени от вносителя във вносните бележки.

(8) При превод на вноските с вносни бележки в банкови клонове към вносните бележки се прилага кредитно авизо, издадено от банката.

(9) При превод на вноските със закъснение заинтересуваната фирма (организация) представя писмо, заверено от обслужващия банков клон, с посочени дати, на които са теглени пари за изплащане на трудови възнаграждения или на части от тях.

(10) Не се допуска прихващане на надвнесени суми с бъдещи парични задължения към фонд "Професионална квалификация и безработица".


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на закона:

1. "Уважителни причини за неявяване в бюрото по труда" са: задържане от органите на властта, явяване в съд или друг държавен орган, участие във военноучебен сбор или преподготовка, заболяване и други, удостоверени с официален документ, за които ръководителят на бюрото по труда е уведомен своевременно.

2. "Основателни причини за неполучаване на парични обезщетения и помощи" са: задържане от органите на властта, участие във военноучебен сбор или преподготовка, заболяване и други, удостоверени с официален документ.

3. "Пречка за изпълнението на служебните задължения на Инспектората" е всяко възпрепятстване ползването на правата, посочени в чл. 105, ал. 1 и 2 ЗЗБНЗ.

4. "Уважителни причини за отказ за приемане на работа на насочен от бюрото по труда безработен с трайно намалена трудоспособност" е, когато насочването е над определения по чл. 315 от Кодекса на труда норматив.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Лицата с право на обезщетение за безработица по реда на Закона за закрила при безработица и насърчаване на заетостта и по силата на друг нормативен акт могат да ползват само един от режимите на обезщетяване, избран от тях.


§ 3. Задължителните осигурителни вноски за сметка на работодателите и на работниците и служителите в предприятията със смесено финансиране на дейности по специални извън-бюджетни сметки се правят в установените със ЗЗБНЗ размери от датата на преминаване към смесено финансиране до 1 януари 1999 г. върху частта от начислените средства за трудово възнаграждение, установена чрез съотношение между реализираните собствени приходи по извънбюджетната сметка и общите приходи по отчета за съответния период.


§ 4. Право на парично обезщетение за безработица при условията и по реда на ЗЗБНЗ имат и работниците и служителите, чиито трудови правоотношения с работодатели на бюджетна издръжка са прекратени до 1 октомври 1999 г.


§ 5. Право на ползване на финансови стимули по глава четвърта, раздел I от ЗЗБНЗ имат и работодателите, които до обнародването на правилника са спазили процедурата за обявяване на свободни работни места и са назначили на тях безработни лица, отговарящи на изискванията на ЗЗБНЗ. Те могат да ползват за такива лица облекчения за бъдещ период от момента на сключването на договори с бюрата по труда.


§ 6. От правото на ползване на финансови стимули по глава четвърта, раздел I от ЗЗБНЗ се ползват и безработните лица, преминали през курс на обучение, организиран от бюрата по

труда и финансиран от фонд "Професионална квалификация и безработица", които са потвърдили декларацията си.


§ 7. На безработните, които до обнародването на правилника са подали молби за ползване и отговарят на изискванията на чл. 55 ЗЗБНЗ към момента на подаване на молбата, може да им бъдат изплатени средства след представяне на посочените в чл. 14 документи.


§ 8. Правилникът се приема на основание § 13 от Закона за закрила при безработица и насърчаване на заетостта.


Промени настройката на бисквитките