Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 10.VI

НАРЕДБА № I-61 ОТ 12 МАРТ 1999 Г. ЗА СЕРТИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕТО ИМ С НОРМАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

 

НАРЕДБА № I-61 ОТ 12 МАРТ 1999 Г. ЗА СЕРТИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕТО ИМ С НОРМАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.33 от 9 Април 1999г., отм. ДВ. бр.53 от 10 Юни 2003г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № I-117 от 15 май 2003 г. за осъществяване на държавен противопожарен контрол, пожарогасителна и аварийноспасителна дейност - ДВ, бр. 53 от 10 юни 2003 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за сертификация на обектите за съответствието им с нормативните изисквания за пожарна безопасност, както и правата и задълженията на участниците в тази дейност.


Чл. 2. (1) Сертификацията на обектите за съответствието им с нормативните изисквания за пожарна безопасност, наричана по-нататък "сертификация", обхваща дейностите за извършване на проверка и издаване на сертификат (приложение № 1).

(2) Сертификатът се издава за срок три години.

(3) Сертификацията се извършва с цел удостоверяване съответствието на обектите с изискванията за пожарна безопасност по действащите към момента на проверката нормативни актове.


Чл. 3. (1) Участници в сертификацията в съответствие с чл. 1 са органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност"(НСПАБ) на Министерството на вътрешните работи и заинтересуваните лица, отправили искане за сертификация.

(2) Методическото ръководство, координацията и контролът на дейността по сертификацията на обектите се осъществяват от Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" на Министерството на вътрешните работи.


Раздел II.
Условия и ред за извършване на сертификацията

Чл. 4. (1) За издаване на сертификат за съответствие с нормативните изисквания за пожарна безопасност заинтересуваното лице отправя писмено искане до органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" на Министерството на вътрешните работи.

(2) При поискване заинтересуваното лице е длъжно да представи протоколите, издадени от упълномощените от Комитета по стандартизация и метрология изпитвателни центрове и лаборатории, за съответствието на различните видове инсталации и съоръжения с нормативните актове за пожарна безопасност, както и информация за ползваните в обекта суровини и материали.


Чл. 5. (1) Органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" на Министерството на вътрешните работи, упражняващи ДПК, извършват проверка в обекта за удостоверяване на съответствието му с изискванията за пожарна безопасност и съставят протокол (приложение № 2) не по късно от един месец от датата на писменото искане.

(2) Въз основа на протокола с резултатите от проверката се оценява степента на съответствие на обекта с противопожарните изисквания, както следва:

1. обектът съответства на противопожарните изисквания-налице е пълно съответствие на фактическото му състояние с изискванията на нормативно-техническите и други актове, регламентиращи пожарната безопасност, и са създадени условия за тяхното спазване;

2. обектът не съответства на противопожарните изисквания-налице са несъответствия с нормативните изисквания за пожарна безопасност или не са създадени условия за тяхното спазване;


Чл. 6. (1) Сертификат за съответствието с нормативните изисквания за пожарна безопасност се издава от Дирекцията на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" и упълномощените от нея регионални звена за пожарна и аварийна безопасност.

(2) Директорът на НСПАБ издава атестати (приложение № 3) за упълномощаване на регионалните звена за пожарна и аварийна безопасност, имащи право да издават сертификати.


Чл. 7. Протоколът с резултатите от проверката и сертификатът се изготвят и предоставят на заинтересуваното лице в двуседмичен срок след приключване на проверката след заплащане на съответната държавна такса.


Чл. 8. (1) При изменение на условията в обекта (строително- технически, технологични, организационни, структурни и др.), които могат да доведат до промяна на състоянието на пожарната му безопасност, заинтересуваното лице задължително уведомява органа, издал сертификата.

(2) При условията на ал. 1 органът, издал сертификата, го анулира и при поискване пристъпва към издаване на нов сертификат по реда на тази наредба.

(3) Издадени сертификати се анулират с писмена заповед (приложение № 4) от органа, който го е издал, или от по-горестоящ орган.


Чл. 9. Органът, издал сертификата, има право да извършва контролни проверки по спазване на условията, при които е издаден, и при констатиране на несъответствия да го анулира.


Чл. 10. (1) Сертификационните изпитания и проверки се извършват срещу заплащане.

(2) Сертификационните проверки и издаването на сертификати се заплащат по тарифа, одобрена от Министерския съвет.

(3) Таксите се събират по реда, определен в Закона за държавните такси.


Раздел III.
Права и задължения на участниците в сертификацията

Чл. 11. (1) Органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" на Министерството на вътрешните работи, упражняващи държавен противопожарен контрол:

1. извършват сертификационни проверки и съставят протоколи;

2. издават сертификати за съответствие с нормативните изисквания за пожарна безопасност;

3. анулират издадени сертификати;

4. представят страната в международни сертификационни системи по съответствие с изискванията за пожарна безопасност.

(2) Органите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" на Министерството на вътрешните работи са длъжни да опазват фирмените и други тайни на проверявания обект, които са им станали известни по време на проверката.


Чл. 12. (1) Заинтересуваните лица, отправили искане за сертификация:

1. отправят жалби по реда на ЗАП при несъгласие със заключението в протокола;

2. осигуряват необходимата за сертификацията строително-техническа, технологична и друга документация;

3. при необходимост осигуряват присъствието на свои специалисти при извършване на сертификационните проверки.

(2) получилите сертификат за съответствие с нормативните изисквания за пожарна безопасност могат да го използват за рекламни и други цели.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Обекти" са всички недвижими имоти, които подлежат на контрол в съответствие с действащите правила и изисквания за пожарна безопасност по Закона за Министерството на вътрешните работи и нормативните актове по прилагането му.

2. "Заинтересувани лица" са юридическите и физическите лица отправили искане за издаване на сертификат за съответствие с нормативните изисквания за пожарна безопасност.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 23, ал. 1, т. 11 във връзка с чл. 112, т. 5 и чл. 117, т. 10 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на директорите на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" и РДВР (СДВР), а контролът по изпълнението - на главния секретар на МВР.


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1



СЕРТИФИКАТ
за съответствие с нормативните изисквания
за пожарна безопасност
 
на.....................................................................................................................................................................................................................
(наименование и адрес на обекта)
1. В действие от ................ 19... г. до .................. 20... г.
2. .................................................................................................................................................................................................................
(териториално поделение на ПАБ)
№ ................................................................................................................................................................................................................................
(№ и дата на протокола)
3. Заключение. Въз основа на резултатите от извърше-
ната проверка за съответствието на ......................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................
(наименование на обекта)
нормативните изисквания за пожарна безопасност
...................................................................................................................................................................................................................
(наименование на органа за пожарна и аварийна
безопасност)
....................................удостоверява, че
той (тя) е пожарообезопасен(сна).
 
 
Директор НСПАБ:................................................................................................
19... г.
Н-к СПАБ при РДВР:..............................................................................................


Приложение № 2 към чл. 5, ал. 1



ПРОТОКОЛ № ....................................................................................................................................................................................................................................
за резултатите от проверката на...........................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................
(наименование и адрес на обекта)
1. ....................................................................................................
 
2.........................................................................................................
(териториално   (номер и дата на искането
.......................................................................................................
 
..........................................................................................................
поделение за ПАБ)   за издаване на сертификат)
.......................................................................................................
 
..........................................................................................................
(град)    



3. За периода от ........ г. до ........ 20... г. комисия в
състав:
 

Ръководител: ........................................................................................................................................................................................................................

(звание, име, фамилия, длъжност)

Членове:

1. .............................................................................................................................................................................................................................................
2. .............................................................................................................................................................................................................................................
3. .............................................................................................................................................................................................................................................
извърши проверка за установяване съответствието на
..................................................................................................................................................................................................................................
(наименование и адрес на обекта)
с нормативните изисквания за пожарна безопасност.
4. Резултати от проверката:
А) по организация на противопожарната охрана в обекта:
 
Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
(прави се извод за съответствие на фактическото
................................................................................................................................................................................................................................
състояние с изискванията на нормативните актове и се
................................................................................................................................................................................................................................
оценява качеството на разработените документи)
................................................................................................................................................................................................................................
Б) създадени условия за успешна евакуация при пожар:
 



Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
(прави се извод за съответствие на фактическото
................................................................................................................................................................................................................................
състояние с изискванията на нормативните актове и се
................................................................................................................................................................................................................................
оценява техническото състояние на елементите, характе-
ризиращи условията за успешна евакуация)
В) създадени условия за успешно пожарогасене:



Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
Г) противопожарни инсталации за известяване и гасене на
пожари:
Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
Д) състояние на технологичния процес и оборудването:
 



Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
Е) състояние на строителните конструкции и елементи:
 
Наименование Граница на Група по Заклю-
по и характерис- пожаро- горимост чение
ред тика на строи- устойчивост   за съот-
  телната кон- норма- факти- норма- факти- ветс-
  струкция или тивно ческо тивно ческо твие
  елемент          
1 2 3 4 5 6 7
1.            
2.            
Извод: ..............................................................................................................................................................................................................................
(прави се извод за фактическата степен на пожа-
.................................................................................................................................................................................................................................
роустойчивост на сградата и за съответствието є с нор-
.................................................................................................................................................................................................................................
мативно изискващата се)
.................................................................................................................................................................................................................................
 
Ж) вътрешна планировка:
 



Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
З) генерален план и състояние на територията на обекта:
 
Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
И) състояние на електрическите инсталации:
 



Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        
Извод: ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................
 
Й) състояние на отоплителните и вентилационните инсталации:
 
Елементи, Изискване Фактическо Заключе-
по характери- на норма- състояние ние за съот-
ред зиращи тивните   ветствие
  организа- актове    
  цията на ПО      
  в обекта      
1 2 3 4 5
1.        
2.        



5. Обобщено заключение:
.........................................................................................................................................................................................................................
(дава се оценка за съответствието на обекта с изисквания-
.........................................................................................................................................................................................................................
та на нормативните документи за пожарна безопасност)
.........................................................................................................................................................................................................................

Извършили проверката:

Ръководител: ....................................................................................................................................................................................................................

Членове: 1. .................................................................................................................................................................................................................

2. ............................................................................................................................................................................................................................................
3. ............................................................................................................................................................................................................................................

Директор НСПАБ:

(Н-к СПАБ при РДВР..........)

..................................................................................................................................................................................................................................
(фамилия, подпис, печат)


Приложение № 3 към чл. 6, ал. 2



НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЖАРНА
И АВАРИЙНА БЕЗОПАСНОСТ"
 
АТЕСТАТ
 
за упълномощаване на регионално звено за ПАБ да
издава сертификат за съответствие с норматините изис-
квания за пожарна безопасност
 
№ ...............................................................................................................
................... г.
  (дата)
   

Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" упълномощава........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................................................................
(наименование на регионалното звено за ПАБ)
да издава сертификати за съответстивие с нормативните
изисквания за пожарна безопасност.
Атестатът е издаден на основание чл. 6, ал. 2 от
Наредбата за сертификация на обектите за съответствието
им с нормативните изисквания за пожарна безопасност.

Директор:

.................................................................................................................................................................................................................................

(звание, фамилия, подпис, печат)


Приложение № 4 към чл. 8, ал. 3



ЗАПОВЕД
 
№ ..............................................................................................................
....................г.
  (дата)
 

На основание чл. 8, ал. 3 от Наредбата за серти-

фикация на обектите за съответствието им с нормативните
изисквания за пожарна безопасност и поради това,
че....................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................
(посочва се промяната в условията, при които е бил из-
даден сертификатът и които водят до промяна на него-
вата пожарна безопасност)

Анулирам издадения и в действие до ...... сертифи-

кат на.............................................................................................................................................................................................................
(наименование и адрес на обекта)

и задължавам ръководителя (собственика) му да

отстрани в срок до ............ допуснатите нарушения
на нормативните актове и отправи искане за издаването
на нов сертификат по реда на Наредбата за сертификация
на обектите за съответствието им с нормативните
изисквания за пожарна безопасност.
 

Подпис:

.................................................................................................................................................................................................................................

(звание, фамилия, подпис, печат)


Промени настройката на бисквитките