Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 13.V

НАРЕДБА № 2 ОТ 11 АПРИЛ 1996 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 11 АПРИЛ 1996 Г. ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Обн. ДВ. бр.38 от 13 Май 1997г., отм. ДВ. бр.69 от 17 Юни 1998г.

Отменена с § 8 от допълнителните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 5 юни 1998 г. за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала, зает в средното образование - ДВ, бр. 69 от 17 юни 1998 г., в сила от 01.01.1998 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат условията и редът за определяне на началните, основните и индивидуалните работни заплати, както и на допълнителните и други трудови възнаграждения.

(2) Прилага се при определяне на работните заплати в детските градини, училищата и обслужващите звена по смисъла на чл. 2 от Закона за народната просвета, наричани по-нататък за краткост "училища".

(3) Наредбата се прилага и от всички училища, детски градини и обслужващи звена към други министерства и ведомства.

(4) Към длъжността "учител" се приравняват длъжностите: помощник-директор - с преподавателска заетост, възпитател, ръководител на филиал на Междуучилищен център за трудово политехническо обучение (МУЦТПО), логопед, педагог, корепетитор, психолог, хореограф, ръководител на учебно-изчислителен кабинет, педагогически съветник.


Раздел II.
Работна заплата

Чл. 2. Началните основни месечни работни заплати на персонала, зает в системата на средното образование, се определят по длъжности с коефициент към минималната работна заплата за страната съгласно приложение № 1.


Чл. 3. (1) Основната работна заплата за длъжността "директор" е в зависимост от категорията на училището (приложение № 2) и времето, признато за стаж по специалността. Конкретните размери на основните работни заплати се определят като произведение на индивидуалните коефициенти (приложение № 3) и минималната работна заплата.

(2) Основната работна заплата за длъжността "учител" е в зависимост от нормата преподавателска работа, по-високата лична квалификация и времето, признато за стаж по специалността. Конкретните размери на основните работни заплати се определят като произведение на индивидуалния коефициент (приложение № 4) и минималната работна заплата.

(3) Основната работна заплата за длъжностите "помощник-директор по учебната дейност", "помощник-директор по учебно-производст-вената дейност" и "ръководител на филиал в МУЦТПО" е в зависимост от пълната норма преподавателска работа и времето, признато за стаж по специалността. Конкретните размери на основните работни заплати се определят като произведение от индивидуалните коефициенти от скалата за "учител с I клас квалификация" (приложение № 4) и минималната работна заплата.

(4) При недостигане на задължителната норма преподавателска работа за "учител" основната работна заплата на лицето се намалява, но за не повече от пет часа седмично или сто и осемдесет часа годишно.

(5) При изпълнение на учебни часове над задължителната норма преподавателска работа на педагогическия персонал се заплаща лекторско възнаграждение в процент към минималната работна заплата, както следва:

1. за учител с висше образование - 3,3 на сто;

2. за учител с полувисше образование - 2,8 на сто;

3. за учител със средно образование - 2,1 на сто.

(6) Когато лекторският час е по учебен предмет, за който придобитите от учителя (възпитателя) образование, професионална квалификация и правоспособност не отговарят на изискванията за заемане на длъжност "учител" по този предмет, възнаграждението на час е в размер 2,1 на сто от минималната работна заплата, определена за страната.

(7) За стаж по специалността се признава времето, прекарано на работа по трудово правоотношение:

1. в други отрасли и дейности по специалността от висшето и полувисшето образование, която ползва като учител;

2. на учителска длъжност в училищата и детските градини преди получаване на по-висок образователен ценз;

3. от лицата с учителска квалификация на щат като дружинни ръководители, ученически организатори в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;

4. като организационно-педагогически работници в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;

5. като училищни инспектори, методисти и други, които се занимават с учебно-възпитателна и организационно-методическа дейност в централните и местните органи;

6. на платена изборна работа в държавни органи и учителски синдикални организации.

(8) Основните работни заплати за длъжностите от категориите "Специалист с ръководни функции", "Специалист", "Помощно обслужващ персонал" , "Работници" и "Охрана", както и за "помощник-директор по административно-стопанската дейност" могат да бъдат определени и по-високи от тези в класификатора (приложение № 1) в рамките на определените средства за работна заплата.


Чл. 4. (1) При нормативно основание за допълнително материално стимулиране в края на календарната година право на допълнително материално стимулиране имат всички лица, били в трудови правоотношения през календарната година.

(2) Конкретният размер на допълнителното материално стимулиране се определя пропорцио-нално на отработеното време, трудовото възнаграждение и при спазване на всички ограничения, определени с акт на Министерския съвет и съгласно вътрешните правила за работна заплата.


Чл. 5. (1) При определяне на индивидуалната работна заплата в училищата не се допускат договорености, които са по-неблагоприятни от тези в наредбата.

(2) Когато по силата на акт на Министерския съвет от определена дата са увеличени работните заплати, но персоналът, зает в системата на образованието, е бил в платен годишен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена в процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудово правоотношение.

(3) При увеличение на работната заплата по силата на нормативен акт на Министерския съвет на работниците и служителите, прекратили трудовите си правоотношения след датата на влизане в сила и неполучили изменение на трудовото възнаграждение, се доплаща разликата между новата основна работна заплата за длъжността и получаваната основна заплата до момента на напускането.

(4) Обезщетенията, изплатени при прекратяване на договора, се преизчисляват на база полагащата се нова начална основна заплата за длъжността.


Чл. 6. В брутното трудово възнаграждение за определяне възнаграждението за платен годишен отпуск по чл. 177 или за обезщетенията по чл. 228 от Кодекса на труда се включват следните трудови възнаграждения:

1. основно трудово възнаграждение за отработеното време;

2. допълнителните трудови възнаграждения съгласно приложение № 5, които имат постоянен характер:

а) за продължителна работа - т. 1;

б) за по-висока лична квалификация на лице с научна степен - т. 5.1;

в) за по-висока лична квалификация (клас квалификация) - т. 5.2;

3. допълнителното трудово възнаграждение по вътрешно заместване по чл. 259 от Кодекса на труда;

4. възнаграждението, заплатено при престой или при производствена необходимост по чл. 267, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда;

5. месечната част от изплатените суми, свързани с инфлацията.


Раздел III.
Допълнителни и други трудови възнаграждения

Чл. 7. Видовете и размерите на допълнителните и други трудови възнаграждения, задължителни при работа по трудови правоотношения, както и специфичните за системата на средното образование се определят съгласно приложения № 5 и 6.


Чл. 8. (1) Право на допълнително трудово възнаграждение за ползване в работата на по-висока лична квалификация (т. 5.2 от приложение № 5) имат лицата, заемащи длъжности от категория "Педагогически специалисти с ръководни функции".

(2) При наличие на повече от едно основание за доплащане за по-висока лична квалификация лицето получава по-благоприятното допълнително месечно възнаграждение.


Чл. 9. (1) Право на допълнително трудово възнаграждение за работа при тежки или утежнени условия на труд (т. 6 от приложение № 5) има персоналът, работещ в специалните училища, специалните детски градини за деца с увредено зрение, с увреден слух и деца с умствена недостатъчност.

(2) Допълнителното възнаграждение се изплаща само за действително отработеното време, през което лицето е работило при тежки или утежнени условия на труд.


Чл. 10. На педагогическия персонал, извършващ допълнителна работа извън преките служебни задължения, се изплаща допълнително възнаграждение съгласно приложение № 6.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Всички елементи на брутното трудово възнаграждение, определени спрямо минималната работна заплата, периодично се актуализират с процента на нейното изменение.


§ 2. Клас квалификация се признава само на учители, притежаващи документ, издаден от институтите, определени с наредба на министъра на образованието, науката и технологиите.


§ 3. Директорите на училищата при корекции на работните заплати подписват своевременно допълнителни споразумения към основния трудов договор с работниците.


Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата не се прилага от обслужващите звена на подчинение на Министерството на образованието, науката и технологиите.


§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 8, ал. 3 от ПМС № 68 от 1996 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности през 1996 г. (ДВ, бр. 29 от 1996 г.).


§ 6. Наредбата влиза в сила от 1 април 1996 г. и отменя Указание № 1 от 1994 г. за прилагане на ПМС № 30 от 1994 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности и привеждането є в съответствие с инфлацията през 1994 г. (ДВ, бр. 16 от 1994 г.).


Приложение № 1 към чл. 2 и чл. 3, ал. 8


Класификатор на длъжностите и коефициентите за определяне на началните основни работни заплати



Група Длъжностни Коеф.
  наименования спрямо
    мин. раб.
    заплата
1 2 3
Педаго- директор I кат. 3,2
гически директор II кат. 3,1
специалисти директор III кат. 2,9
с ръководни директор IV кат. 2,8
функции помощник-директор  
  с висше образование 2,6
Педаго- учител (педагогически  
гически спец.) с висше образование  
специа- и I клас квалификация 2,6
листи учител (педагогически спец.)  
  с висше образование и II клас  
  квалификация 2,4
  учител (педагогически спец.)  
  с висше образование  
  без клас квалификация 2,3
  ръководител филиал  
  на МУЦТПО 2,6
Специа- специалист с ръководни  
листи функции с висше образование -  
  главен счетоводител и др. 2,2
  специалист с висше образование 2
Работници средно специално образование:  
  майстор-готвач, готвач,  
  майстор-сладкар, лаборант,  
  техник, механик 1,45
  средно образование, средно  
  професионално и средно с  
  квалификация: помощник-  
  готвач, дърводелец, машинист,  
  тракторист, шофьор, шивач,  
  монтьор, огняр, работник по  
  ремонт и поддържане на...,  
  снабдител, спасител 1,35
  основно образование:  
  прислужник, чистач, работник  
  в кухня, перач, общ работник 1,15
Помощно средно специално образование:  
обслужващ завеждащ административна  
персонал служба, касиер, касиер-домакин 1,45
  средно образование:  
  завеждащ административна  
  служба, касиер, касиер-домакин,  
  секретар, домакин,  
  технически изпълнител,  
  помощник-възпитател 1,35
  Охрана Пазач невъоръжена охрана 1,03


Забележки:

1. За лицата, притежаващи полувисше (средно педагогическо) образование и заемащи длъжности от групите "Педагогически специалисти с ръководни функции" и "Педагогически специалисти", началната основна работна заплата е 86 % от началната основна работна заплата за висше образование.

2. Началната основна работна заплата на лица, които не отговарят на изискванията за заемане на редовно учителско място, се определя в процент към началната основна работна заплата за учител с висше образование, както следва:

висше образование - 80 %;

полувисше образование - 70 %;

средно специално и средно общо - 65 %.

3. На учителите по практика със средно специално образование и учителска правоспособност и на учителите по управление на моторни превозни средства със средно образование началната основна работна заплата се определя като на учител със средно педагогическо образование.

4. За длъжности от групата "Специалисти с ръководни функции" началната основна работна заплата се определя в зависимост от определеното с длъжностната характеристика образование и коефициент към минималната работна заплата за:

полувисше образование - 86 % от началната основна работна заплата за висше образование;

средно специално образование - 80 % от началната основна работна заплата за висше образование.

5. За длъжности от групата "Специалисти" началната основна работна заплата се определя в зависимост от определеното с длъжностната характеристика образование и коефициент към минималната работна заплата за:

полувисше образование - 86 % от началната основна работна заплата за висше образование;

средно специално образование или средно с квалификация - 1,45;

средно образование - 1,35.

6. За длъжности "зав. административна служба", "касиер-домакин" и "касиер" определената с класификатора начална основна работна заплата за средно специално образование получават лицата, притежаващи средно специално икономическо образование.

7. За длъжности от групата "Работници" началната основна работна заплата за лица, които не притежават необходимото по класификатора образование за длъжността, е 95 % от началната заплата за същата длъжност.


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1 и чл. 7


Таблица за категоризация на детските градини, училищата и обслужващите звена



Вид Мярка   Катего рия  
    IV III II I
ЦДГ, ОДЗ,          
ПДГ, СДГ група до 3 от 4 над 10  
        до10  
Техникум, паралелка до 9 от 10 от 19 над 35
СПТУ, у-ща и полуинт.   до 18 до 35  
по изкуства, група        
гимназии          
Специални паралелка до 9 от 10 над 18  
у-ща и полуинт.   до 18    
  група        
Начално у-ще, паралелка до 11 от 12 над 22  
основно у-ще и полуинт.   до 22    
прогимназия, група        
ПТУ          
Средно об- паралелка до 11 от 12 от 25 над 35
щообразова- и полуинт.   до 24 до 35  
телно у-ще група        
МУЦТПО група до 200 от 201 над 350  
      до 350    
ДДЮ, група до 4 от 5 над 10  
дом-     до 10    
училище          
ДДПВ група до 3 от 4 над 10  
      до 10    
ОДК, ЦРД, група до 40 от 40 над 120  
УСШ, ЦУНТТ     до 120    
(СМА, СМТ),          
планетариум,          
обсерватории          
Общежитие група до 4 от 5 от 11 над 19
      до 10 до 19  


Забележка. При определяне категорията на учебните заведения се включват и:

1. групите от несамостоятелните ПДГ, ръководени от съответното училище;

2. групите от несамостоятелните ПДГ към ЦДГ, като 2 полудневни групи се зачитат за 1 група;

3. групите от несамостоятелните общежития към учебните заведения;

4. групите от яслите към обединените детски заведения.


Приложение № 3 към чл. 3, ал. 1


Таблица за коефициентите за определяне основната работна заплата за длъжността "директор"



Години Директор Директор Директор Директор
  IVкат. III кат. II кат. I кат.
до 1 2,8 2,9 3,1 3,2
до 2 2,80 2,90 3,10 3,20
до 3 2,80 2,90 3,10 3,20
до 4 2,80 2,90 3,10 3,20
до 5 2,81 2,91 3,12 3,22
до 6 2,85 2,95 3,15 3,25
до 7 2,86 2,96 3,17 3,27
до 8 2,88 2,98 3,18 3,29
до 9 2,89 2,99 3,20 3,30
до 10 2,91 3,01 3,22 3,32
до 11 2,94 3,05 3,26 3,36
до 12 2,95 3,06 3,27 3,38
до 13 2,97 3,08 3,29 3,39
до 14 2,98 3,09 3,30 3,41
до 15 3,00 3,11 3,32 3,43
до 16 3,01 3,12 3,34 3,44
до 17 3,05 3,16 3,38 3,49
до 18 3,07 3,18 3,39 3,50
до 19 3,08 3,19 3,41 3,52
до 20 3,10 3,21 3,43 3,54
до 21 3,11 3,22 3,45 3,56


Забележка. Промяната на коефициента за определяне на по-висока основна работна заплата се извършва след навършване на съответните години, признати за стаж по специалността.]


Приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 и 3


Таблица за коефициентите за определяне основната работна заплата за длъжността "учител"



Години Учител с I Учител с II Учител без
  клас ква- клас ква- клас ква-
  лификация лификация лификация
до 1 2,6 2,4 2,3
до 2 2,60 2,40 2,38
до 3 2,60 2,40 2,39
до 4 2,60 2,40 2,40
до 5 2,60 2,52 2,42
до 6 2,60 2,55 2,46
до 7 2,77 2,57 2,47
до 8 2,78 2,58 2,48
до 9 2,80 2,60 2,50
до 10 2,81 2,61 2,51
до 11 2,83 2,63 2,53
до 12 2,86 2,66 2,57
до 13 2,88 2,68 2,58
до 14 2,89 2,69 2,59
до 15 2,91 2,71 2,61
до 16 2,92 2,72 2,62
до 17 2,94 2,74 2,64
до 18 2,97 2,77 2,67
до 19 2,99 2,79 2,69
до 20 3,00 2,80 2,71
до 21 3,02 2,82 2,72


Забележка. Промяната на коефициента за определяне на по-висока основна работна заплата се извършва след навършване на съответните години, признати за стаж по специалността.


Приложение № 5 към чл. 6, ал. 1, т. 2, чл. 8, ал. 1, чл. 9, ал. 1


Таблица за допълнителните и другите трудови възнаграждения в системата на образованието



Възнаграждение Размер
1. За продължителна работа 0,6 на сто
    от основното
    трудово
    възнаграждение
2. За отработен нощен час не по-малко от
    20 на сто от
    минималната
    часова РЗ
3. За работа през дните на не по-малко от
  официалните празници, 100 на сто от
  които не са в графика на часовата РЗ,
  работното време определена по
    трудов договор
4. На учители, преподаващи 12 на сто
  учебна дисциплина на чужд от минималната
  език, но не съответния РЗ за страната
  чужд език  
5. За ползване в работата на по-  
  висока лична квалификация  
5.1. на лице с научна степен, не по-малко
  която е свързана с 15 на сто от
  изпълняваната минималната
  работа РЗ за страната
5.2. клас квалификация (без  
  длъжностите от класифика-  
  тора, за които се изисква  
  по-висока квалификация)  
  първа професионално- 40 на сто от
  квалиф. степен минималната РЗ
  втора професионалноквалиф. 30 на сто от
  степен минималната РЗ
  (I клас квалификация)  
  трета професионалноквалиф. 10 на сто от
  степен минималната РЗ
  (II клас квалификация)  
  четвърта професионално- 7 на сто от
  квалиф. степен минималната РЗ
  пета професионалноквалиф. 3 на сто от
  степен минималната РЗ
5.3. на директори, учители и въз- 10 на сто от
  питатели за работа в специал- минималната
  ни училища (дефектология) РЗ за страната
  и специалните детски градини  
  по чл. 9 от наредбата  
6. За работа при тежки или утеж-  
  нени специфични условия на  
  труд допълнителното възнаг-  
  раждение се изплаща на  
  персонала от:  
  възпитателни училища 16 на сто
  интернати от нач. осн. РЗ
  училища за ученици със зри- 12 на сто
  телни нарушения, училище от нач. осн. РЗ
  за ученици с увреден слух,  
  дом - помощно училище  
  социалнопедагогически 11 на сто
  интернати от нач. осн. РЗ
  ДДЮ, ДУДЮ, ДДПВ, 10 на сто
  логопедични интернати от нач. осн. РЗ
  оздравителни училища, 4 на сто
  помощно училище - интернат, от нач. осн. РЗ
  помощно училище  
  болнични и санаториални 4 на сто
  училища от нач. осн. РЗ


7. Безплатната храна е в размер 1 на сто от минималната месечна работна заплата за страната. Без-платна храна получават:

а) персоналът в столовете и кухните в детските градини и училищата;

б) прислужниците, помощник-възпитателите, завеждащите административна служба, домакините, касиер-домакините в целодневните, седмичните и сезонните детски градини, обединените детски заведения, домовете за деца и юноши и пансионите в специалните училища.

За дните, в които лицата получават безплатна храна, не се предоставя и поевтиняване на храната от средствата за социални разходи съгласно писмо № 91-00-20 от 1994 г. на МТСГ, МФ и МЗ.


Забележки:

1. Часът на класно (курсово) ръководство, когато е над нормата за преподавателска заетост, се заплаща като лекторско възнаграждение за учител с висше образование.

2. Клас квалификация се изплаща независимо от предмета, по който се преподава.

3. Предвидените с тази наредба допълнителни трудови възнаграждения за професионалноквалификационните степени се изплащат след утвърждаване на наредба за условията и реда за повишаване квалификацията на педагогическите кадри.


Приложение № 6 към чл. 7 и 10


Таблица за извършване на допълнителна работа от учители и лектори в учебните и учебно - възпитателните заведения



Вид на извършваната Часове,
работа приравнени към препо-
  давателската
  работа
Проверка на една писмена работа  
на ученик от конкурсен изпит,  
олимпиада и други подобни 0,5 часа
Изготвяне на проектно задание  
за една дипломна работа на  
ученик 0,5 часа
Провеждане от ръководител-  
консултант на една консултация на  
ученик, разработващ дипломно  
задание (до 4 консултации) 1 час
Изготвяне на една писмена кон-  
султация на дипломант задочник 1 час
Изготвяне на рецензия на една  
дипломна работа 1 час
Изпитване на един ученик във  
формите на задочно, кореспондентско  
и самостоятелно обучение  
председател на комисия 0,3 часа
член на комисията 0,2 часа
Провеждане на консултации със  
задочници - за 2 часа с не по-малко  
от 10 ученика 1 час
Провеждане на изпит по практика за  
една специалност на:  
председател на комисия 8 часа
член на комисията 5 часа


Промени настройката на бисквитките