Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 2.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 ОТ 31 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 ОТ 31 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

Обн. ДВ. бр.14 от 14 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.24 от 21 Март 2006г., изм. ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г., изм. ДВ. бр.65 от 11 Август 2006г., изм. ДВ. бр.78 от 26 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.96 от 28 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.100 от 12 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г.

Изтекъл срок на действие


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Утвърждава бюджетите и натуралните показатели за дейността на държавните органи, министерствата и ведомствата по видове приходи, разходи, трансфери, субсидии/вноски, излишък/дефицит и финансиране по чл. 5, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. съгласно приложение № 1.

(2) Организациите по ал. 1 в срок един месец от обнародването на постановлението да представят в Министерството на финансите месечно разпределение на утвърдените им годишни размери на приходите, разходите, трансферите, субсидиите/вноските, излишъка/ дефицита и финансирането по функции и по пълна бюджетна класификация и разшифровка на "Други неданъчни приходи" и "Други разходи, некласифицирани в другите параграфи и подпараграфи".

(3) Разходите по ал. 2 се разпределят в размера, определен в колона 2 на приложение № 2, като останалите 7 на сто, посочени в колона 3, се разходват при спазване на ограничението по чл. 5, ал. 4 и 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. след одобрение от Министерския съвет.

(4) Разходите на Комисията за финансов надзор се разпределят в размера, определен в колона 2 на приложение № 3, като останалите 7 на сто, посочени в колона 3, се разходват при спазване на ограничението по чл. 4, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. след одобрение от Министерския съвет.

(5) Утвърждава бюджета на Министерството на околната среда и водите по програми в рамките на утвърдените разходи по политики по чл. 5, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. съгласно приложение № 4.

(6) Министерството на околната среда и водите едновременно с месечното разпределение по ал. 2 представя в Министерството на финансите и разпределение на разходите по утвърдените му програми по ал. 5 в рамките на определения размер по ал. 3.

(7) Разпределението на бюджетните разходи по месеци може да бъде съобразено със специфичните особености на бюджета на съответното министерство и ведомство при спазване на ограничението по ал. 3 и 4.


Чл. 2. (1) Държавният трансфер на преотстъпените данъци по Закона за облагане доходите на физическите лица и общата допълваща субсидия се предоставят на общините по тримесечия съгласно разпределението по чл. 12 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. в размерите, утвърдени с чл. 10, ал. 2 от същия закон.

(2) Общата изравнителна субсидия по чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се предоставя на общините до 31 януари в размер 70 на сто и до 31 юли - останалите 30 на сто.

(3) Трансферът за компенсиране на приходите от отменения пътен данък по чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се предоставя на общините до 31 март в размер 40 на сто, до 30 юни в размер 30 на сто и до 30 септември - останалите 30 на сто.


Чл. 3. (1) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и министъра на културата по реда на чл. 34, ал. 3 от Закона за устройството на държавния бюджет извършва компенсирани промени на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2006 г. в резултат на настъпили промени от преструктуриране на делегираните от държавата дейности в сферата на общинското образование и здравеопазване, на заведенията за социални услуги и на културата през 2006 г. в рамките на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства.

(2) До 30 септември 2006 г. министърът на образованието и науката предлага на министъра на финансите по реда на чл. 34, ал. 3 от Закона за устройството на държавния бюджет да извърши компенсирана промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2006 г. във връзка с настъпили промени за учебната 2006 - 2007 г. в числеността на персонала, броя на учениците и на децата в делегираните от държавата дейности по образование в рамките на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства.


Чл. 4. (1) Министърът на икономиката и енергетиката и министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението представят за утвърждаване от Министерския съвет по реда на чл. 47, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет план-сметките на Фонда за покриване на разходите за приватизация към Агенцията за приватизация и на Държавен фонд "Земеделие".

(2) Средствата на Националния фонд се разходват в съответствие с клаузите на съответните договори и споразумения, без да се утвърждават от Министерския съвет.


Чл. 5. С приемането на бюджетите за 2006 г. общинските съвети утвърждават всички извънбюджетни сметки и фондове по приложение № 10 към § 41 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. и ги представят заедно с бюджетите си в Министерството на финансите и в съответните сектори към териториалните поделения на Сметната палата.


Чл. 6. (1) Министърът на образованието и науката в срок един месец от обнародването на постановлението представя на министъра на финансите приетите от академичните съвети бюджети на държавните висши училища и самостоятелния бюджет на Българската академия на науките, приет от общото събрание, по пълна бюджетна класификация и по месеци.

(2) Министърът на отбраната в срока по ал. 1 представя на министъра на финансите приетите от академичните съвети бюджети на Военната академия "Г. С. Раковски", Националния военен университет "Васил Левски" и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" по пълна бюджетна класификация и по месеци.

(3) Самостоятелният бюджет на Българската академия на науките и бюджетите на държавните висши училища се разпределят в съответствие с утвърдения размер на трансферите по колона 2 на приложение № 5, като останалите 7 на сто, посочени в колона 3, се разходват след одобрение от Министерския съвет.


Чл. 7. (1) Генералните директори на Българското национално радио и на Българската национална телевизия в срок един месец от обнародването на постановлението представят на министъра на финансите месечно разпределение на приетите от управителните съвети бюджети по пълна бюджетна класификация и разшифровка на "Други неданъчни приходи" и "Други, некласифицирани в другите параграфи и подпараграфи разходи".

(2) Бюджетите на Българското национално радио и на Българската национална телевизия се разпределят в съответствие с утвърдения размер на субсидиите от централния бюджет по колона 2 на приложение № 6, като останалите 7 на сто, посочени в колона 3, се разходват при спазване на ограничението по чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. след одобрение от Министерския съвет.


Чл. 8. (1) Министерството на финансите чрез Националната агенция за приходите въз основа на информацията за фактическите постъпления от данъците по Закона за облагане доходите на физическите лица изготвя оценка за очакваните приходи за всяка община към 30 септември и 30 ноември съгласно § 31, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(2) Съответната община и териториалната дирекция на Националната агенция за приходите съгласуват обмяната на информация, свързана със събирането на приходите по ал. 1.

(3) Съответните териториални дирекции на Националната агенция за приходите и общините съгласуват обмяната на информация, свързана със събирането на приходите от местни данъци и такси.


Чл. 9. Министърът на финансите извършва компенсирана промяна между бюджета на Министерството на финансите и бюджетите на общините, за които има подписани споразумения между главния данъчен директор и кметовете на общините за възлагане на функции и правомощия на данъчни органи по чл. 237, ал. 4 от отменения Данъчен процесуален кодекс във връзка с § 75 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2005 г. и влезли в сила след 1 октомври 2005 г.


Чл. 10. (1) Подлежащите на възстановяване неусвоени средства, предоставени чрез бюджетите на първостепенните разпоредители въз основа на корекция на бюджетните взаимоотношения с централния бюджет, се превеждат по сметките на съответните разпоредители.

(2) Алинея 1 се прилага и за подлежащите на възстановяване такива неусвоени средства от минали години, включително когато са отпускани от сметки на централния бюджет.


Чл. 11. Постъпленията от глоби и санкции по чл. 1, ал. 1, т. 2.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г., събирани във валута, текущо се отнасят по бюджетни сметки в щатски долари и/или в евро на централния бюджет в "Булбанк" - АД. Тези постъпления се отнасят тримесечно по сметка на централния бюджет в Българската народна банка или се ползват текущо за плащания по външния дълг на страната.


Чл. 12. (1) Средствата по чл. 18, ал. 1 от Закона за Националната агенция за приходите и чл. 19а, т. 3 от Закона за тютюна и тютюневите изделия се отчисляват от Националната агенция за приходите и от Агенция "Митници" чрез отделно открити за целта сметки на централния бюджет в Българската народна банка.

(2) Операциите по ал. 1 се отчитат като трансфери на отчислени приходи в приходната част на съответния бюджет.


Чл. 13. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 21.03.2006 г.)


Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 30.05.2006 г.) Едноличните търговски дружества с държавно имущество, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ и "Международен панаир" - ЕАД, Пловдив, правят отчисления за държавата от печалбата по годишния финансов отчет след данъчно облагане за финансовата 2005 г., както следва:

1. дружествата с ограничена отговорност - 50 на сто от печалбата;

2. акционерните дружества след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" в размер 10 на сто в съответствие с чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон - дивидент за държавата в размер 50 на сто от печалбата.

(2) Платените през годината погашения по главници на държавно гарантирани валутни кредити се приспадат от печалбата след данъчно облагане преди определянето на отчисленията или дивидента за държавата.


Чл. 15. Представителите на държавата в общите събрания на търговските дружества с държавно участие в капитала, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ и "Насърчителна банка" - АД, при разпределянето на печалбата за 2005 г. да предложат отчисляване на част от печалбата за съдружниците, съответно дивидент за акционерите, както следва:

1. дружествата с ограничена отговорност - 50 на сто от печалбата;

2. акционерните дружества след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" в размер 10 на сто в съответствие с чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон - дивидент за акционерите в размер 50 на сто от печалбата.


Чл. 16. (1) Търговските дружества по чл. 14 и 15 правят вноските по отчислената печалба, съответно по разпределените дивиденти за държавата, до 31 май 2006 г., а тези, които съставят счетоводен отчет съгласно чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството - до 15 юли 2006 г., при спазване разпоредбите на чл. 133 и 247а от Търговския закон.

(2) Вноските по ал. 1 постъпват по сметката за приходите на републиканския бюджет - БИН 7301 48 000 0, на съответните териториални дирекции на Националната агенция за приходите или на териториалната дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители".


Чл. 17. (1) Министерството на финансите за целите на касовото управление определя и залага в единната сметка ежемесечни лимити за плащания по реда на § 23, ал. 9 и 10 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(2) Нелихвените разходи по чл. 5, ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г., утвърдени в размер 93 на сто, подлежащи на плащане чрез левовите бюджетни сметки по § 23, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на същия закон, се включват в месечния лимит за плащания в размер 1/12 от 93 на сто от годишния размер на нелихвените разходи (включително за предоставяните трансфери за други бюджетни организации и за капиталовите разходи) при спазване на условията по чл. 1, ал. 7.

(3) Освен сумите по ал. 2 въз основа на искане от първостепенния разпоредител в месечния лимит за плащания чрез левовите бюджетни сметки по § 23, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006г. се включват и подлежащите на плащане суми за съответния месец:

1. за помощи и обезщетения за домакинствата;

2. по държавни инвестиционни заеми, включително в частта на съфинансирането по бюджетите на държавните органи;

3. за сметка на постъпили средства от дарения, международни програми и споразумения и други безвъзмездно получени средства;

4. по обслужване на държавния дълг;

5. за възстановяване на надвнесени приходи;

6. по операции със средства на разпореждане, чужди средства и други операции по финансирането.

(4) До 20-о число на месеца държавните органи, министерствата и ведомствата представят в Министерството на финансите заявка за лимита за плащания за следващия месец, придружена с актуализирана прогноза за постъпленията и плащанията за следващите два месеца.

(5) Месечните суми по ал. 2 могат да бъдат променяни от Министерството на финансите въз основа на мотивирано предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити само в непредвидени случаи и при извънредни събития.

(6) Ръководителите на държавните органи, министерствата и ведомствата контролират и управляват изпълнението на утвърдените им бюджети и разпределението на бюджетните разходи по месеци в рамките на определените лимити по реда на ал. 2 - 5.


Чл. 18. (1) При залагането и актуализирането на лимитите в СЕБРА за целите на уреждане на възникнали по реда на § 23, ал. 13 и 15 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. задължения на съответните бюджетни предприятия към централния бюджет Министерството на финансите може да предприеме мерки за намаляване на заложения лимит или за отлагане залагането на лимит за съответното бюджетно предприятие до цялостното уреждане на задължението или неговото намаляване до взаимно съгласуван размер.

(2) Алинея 1 не се прилага, когато възникналите задължения са в рамките на предварително уточнен и съгласуван между Министерството на финансите и съответното бюджетно предприятие очакван размер или са възникнали инцидентно, или са в несъществен размер.


Чл. 19. (1) За банковото обслужване от търговските банки на държавните органи, министерствата и ведомствата и на техните подведомствени разпоредители и структурни единици, включени в системата на единната сметка и в системата за електронни бюджетни разплащания, не може да се сключват договори за комплексно банково обслужване на съответните разпоредители с бюджетни кредити.

(2) Министърът на финансите може да не одобри смени на обслужващите търговски банки на министерствата и ведомствата, чиито плащания се извършват чрез системата за електронни бюджетни разплащания, когато смените не се налагат от обективни причини, възпрепятстващи нормалното банково обслужване.


Чл. 20. (1) В срока по чл. 15, ал. 1 от Закона за общинските бюджети общините представят в Министерството на финансите поименно разписание на длъжностите за делегираните от държавата дейности "Общинска администрация" и "Контролни държавни и общински органи" по образец, одобрен от министъра на финансите.

(2) Поименните разписания на длъжностите по ал. 1 се разработват в рамките на определените с приложение № 7 към чл. 11, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. стойностни и натурални показатели.


Чл. 21. (1) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет извършва промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2006 г., свързана с изплащането на допълнително трудово възнаграждение по реда на § 35 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 36 от 1998 г.), в рамките на предвидените средства в централния бюджет за утвърдената от Министерството на образованието и науката численост на персонала за делегираните от държавата дейности във функция "Образование".

(2) За допълнителната численост на персонала над утвърдената от Министерството на образованието и науката средствата за изплащане на допълнителното трудово възнаграждение по § 35 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 36 от 1998 г.) се осигуряват от общинските бюджети за сметка на имуществените данъци и таксите, неданъчните и другите общински приходи.


Чл. 22. (1) Средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала в държавните органи, министерствата и ведомствата, в общините и другите бюджетни предприятия заедно с приспадащите се суми за данъци и осигурителни вноски се предвиждат по съответните бюджети и извънбюджетни сметки и фондове по разходен § 10-00 от Единната бюджетна класификация.

(2) Средствата за социално-битово и културно обслужване на персонала в държавните органи, министерствата и ведомствата, в общините и другите бюджетни предприятия се определят в размер до 3 на сто от плановите средства за работна заплата на лицата, назначени по трудови правоотношения, и на лицата, чиито правоотношения произтичат от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и от Закона за Министерството на вътрешните работи, а се разходват през годината на базата на начислените средства за работна заплата.

(3) Определянето, разходването и отчитането на средствата по ал. 2 се извършват чрез съответните бюджети в рамките на бюджетната година. Сумата по ал. 2 включва дължимите осигурителни вноски и данъци за сметка на бюджетната организация.

(4) Алинеи 1 и 2 се прилагат и за дейностите, финансирани чрез извънбюджетните сметки и фондове по приложение № 10 към § 41 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(5) Начинът на използване на средствата по ал. 2 се определя с решение на общото събрание на работниците и служителите.

(6) Използването на средствата по ал. 2 за министерствата и другите бюджетни организации, в състава на които има военизирани формирования, се определя със заповед на съответния министър (ръководител).

(7) Разходването на средствата по ал. 2, както и припадащите се данъци и осигурителни вноски се отчитат по съответните разходни параграфи от Единната бюджетна класификация в зависимост от естеството и характера на разходите, като при необходимост се извършват съответните корекции по бюджетите и по извънбюджетните сметки и фондове.

(8) За придобиваните със средства по ал. 2 дълготрайни активи не се утвърждават поименни списъци.


Чл. 23. (1) Средствата за парични обезщетения за сметка на работодателя за дните за временна неработоспособност се осигуряват за сметка на средствата за работна заплата и се отчитат по § 02 "Други възнаграждения и плащания за персонал" от Единната бюджетна класификация.

(2) Средствата за парични обезщетения за сметка на работодателя за дните за временна неработоспособност на педагогическия персонал са за сметка на предвидените средства по § 02 "Други възнаграждения и плащания за персонал", когато дните се отработват от заместници. Изплатените парични възнаграждения на заместниците са за сметка на средствата за работна заплата.


Чл. 24. (1) Предоставените средства на бюджетни предприятия по смисъла на § 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството от бюджета на Министерството на труда и социалната политика по програмите и мерките за заетост се отчитат като трансфери. Разходването на тези средства от бюджетните предприятия - получатели на сумите, се отчита по съответните разходни параграфи според естеството и вида на разхода по отделно обособена за това дейност в Единната бюджетна класификация.

(2) Когато средствата по ал. 1 се предоставят на общини или на техни подведомствени разпоредители, промяната в общинския бюджет се извършва по реда на § 10, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(3) Редът по ал. 1 и 2 се прилага и за случаите, когато бюджетните предприятия извършват обучение на безработни лица по договор, сключен с Агенцията по заетостта.

(4) Редът по ал. 1, 2 и 3 се прилага и когато страна по договора с Агенцията по заетостта е държавното предприятие по чл. 60 от Закона за опазване на околната среда.


Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 21.03.2006 г.) Трансферите от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към министерствата и ведомствата по чл. 1, ал. 2, т. 2.4.1, 2.4.2, 2.4.3 и 2.4.4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се извършват след решение на Управителния съвет на ПУДООС за финансиране на конкретни екологични проекти и дейности.


Чл. 25. (1) От 1 януари 2006 г. до 20 на сто от ежемесечно превежданите от републиканския бюджет средства за социални помощи могат да се изразходват за предоставяне на социални помощи в натура.

(2) Министърът на труда и социалната политика определя конкретния размер, вида и начина на предоставяне на социалните помощи в натура.


Чл. 26. (1) Държавните органи и другите бюджетни организации могат да извършват разходи в полза на работниците и служителите за пътуване, както следва:

1. в границите на населеното място, когато това произтича от характера на трудовата им дейност;

2. от местоживеенето до местоработата и обратно, когато те се намират в различни населени места - за лица със специалност и квалификация, изискващи се за съответната длъжност, за която няма кандидати от населеното място, обекта или района, в който се намира седалището на предприятието или неговата териториална структура.

(2) Въз основа на трудовите задължения и изискванията за длъжността, определени с длъжностните характеристики, работодателят, а за дейностите, финансирани от общинските бюджети - общинският съвет, утвърждава списък на длъжностите и на лицата, които имат право на транспортни разноски по ал. 1.

(3) Разходите по ал. 1 се извършват в рамките на средствата по бюджетите и извънбюджетните сметки, не се считат за социални и се отчитат като разходи за съответната дейност въз основа на документи, удостоверяващи извършването им (фактури, билети и абонаментни карти).


Чл. 27. (1) По решение на общинските съвети могат да се подпомагат разходите за погребения с източник на финансиране имуществените данъци, таксите, неданъчните и другите общински приходи.

(2) В помощта по ал. 1 се включват разходите за издаване на смъртен акт, некролог, ковчег, превоз на покойника, надгробен знак, изкопаване и заравяне на гроба или кремиране по цени, утвърдени от общинските съвети.

(3) Помощта по ал. 1 се предоставя за самотни, без близки и роднини, бездомни, безпризорни, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане лица.


Чл. 28. Утвърждава предназначението на субсидиите по чл. 8 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. за национално представените организации на хора с увреждания и за организации за хора с увреждания съгласно приложение № 7.


Чл. 29. Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика може да утвърждава вътрешни компенсирани промени на предназначението на държавните субсидии по чл. 28.


Чл. 30. Утвърждава предназначението на субсидиите по чл. 8 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. на организациите, както следва:

1. на Българския Червен кръст - Националния съвет - за издръжка на планинските и водноспасителните служби, за медико-санитарно имущество, за международно подпомагане, за Учебно-методическия център - Созопол, за Учебно-методическия център - с. Лозен, и за други дейности, определени със Закона за Българския Червен кръст;

2. на Рилската Света Обител - Рилския манастир - за подпомагане дейността на музея, за текущо поддържане и извършване на разходи с инвестиционно предназначение;

3. на Съюза на народните читалища - за подпомагане на читалищата и повишаване на тяхната подготовка, за разработване на насоки за развитието на читалищното дело, за курсове и семинари за квалификация на читалищните дейци, за честване на първите читалища и читалищното дело, за съвместни национални срещи с органите на централната власт и други инициативи, свързани с дейността на Съюза на народните читалища;

4. на представителните сдружения на потребителите в България съобразно обема и общественото значение на извършената работа за защита на потребителите.


Чл. 31. (1) Лицата по чл. 8, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г., кандидатстващи за финансиране на общественозначими проекти, до 15 март 2006 г. подават в Министерството на правосъдието проектите и следните документи:

1. удостоверение за актуално правно състояние;

2. списък на лицата от състава на управителните органи;

3. удостоверение за данъчна регистрация;

4. удостоверения от компетентните органи за наличието или липсата на публични задължения по смисъла на чл. 162 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;

5. декларация за спазване изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари и че не са налагани имуществени санкции или глоби по този закон на лицето, съответно на членовете на неговия управителен орган;

6. декларация за броя на членовете на лицето по ал. 1.

(2) Проектите по чл. 8, ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се оценяват от 10-членна комисия, определена със заповед на министър-председателя, в която се определят и правилата за работа на комисията. Председател на комисията е заместник-министър на правосъдието, а членове - по един представител на администрацията на Министерския съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Държавната агенция за младежта и спорта, предложени от съответните ръководители.

(3) Административно-техническото обслужване на комисията по ал. 2 се осъществява от Министерството на правосъдието.

(4) Членовете на комисията по ал. 2 не получават възнаграждение за участието си в нейната работа.

(5) Комисията по ал. 2 оценява проектите по критериите на чл. 8, ал. 3 - 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. и до 15 април 2006 г. представя на министър-председателя протокол с предложение за разпределение на средствата по т. 22 от приложение № 4 към чл. 8, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(6) Въз основа на протокола по ал. 5 министър-председателят внася в Министерския съвет проект на постановление за разпределение на средствата по т. 22 от приложение № 4 към чл. 8, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(7) Комисията по ал. 2 извършва служебна проверка за наличието на обстоятелствата по глава трета, раздел II от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.


Чл. 32. (1) Утвърждава разпределението на субсидиите по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 1.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. съгласно приложение № 8.

(2) Средствата по ал. 1 в частта "Други субсидии и плащания" се предоставят за:

1. финансиране на дейността по изпълнението на публичните задачи от държавните предприятия "Строителство и възстановяване", "Транспортно строителство и възстановяване" и "Съобщително строителство и възстановяване", възложени им съгласно чл. 3, ал. 2, чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 2 от Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия;

2. финансиране на основание чл. 15а, ал. 3 и чл. 23, ал. 2 и 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на дейностите по подготовка и работа в условия на кризи от военен и невоенен характер на: "Терем" - ЕАД, София, "Информационно обслужване" - АД, София, Централния кооперативен съюз, Военно-ремонтен завод "Вола" - ЕООД, Враца, Военно-ремонтен завод "Цар Калоян" - ЕООД, Разград, Завод "Хан Аспарух" - ООД, Добрич, и Авторемонтен завод "Люлин - 2002" - ООД, София.

(3) Неусвоените към 31 декември 2006 г. средства по ал. 2 се възстановяват по сметката, от която са получени.


Чл. 33. (1) Предвиденият по чл. 1, ал. 2, т. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. резерв за непредвидени и неотложни разходи в частта му за предотвратяване и ликвидиране на последиците от бедствия и аварии се усвоява след решение на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

(2) Средствата по ал. 1 се разходват от бюджетите на министерствата, ведомствата и общините чрез корекция на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет и съответния първостепенен разпоредител, включително за случаите, когато получатели на средствата не са бюджетни предприятия.

(3) Подлежащите на възстановяване неусвоени средства, отпуснати от резерва за предотвратяване и ликвидиране на последиците от бедствия и аварии, включително от предходни години, се превеждат по бюджета на съответния разпоредител по ал. 2. Неусвоените от общините средства се превеждат като трансфер по бюджета на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

(4) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г.) Възстановените от общините средства по ал. 3 могат да се преразпределят от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи въз основа на информация от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии за постъпилите суми.

(5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г.) Сумите по ал. 4 се предоставят от централния бюджет въз основа на съответните решения на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи чрез корекция на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.

(6) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г.) Наличните към 31 декември 2006 г. по сметки на общините средства, отпуснати им по реда на ал. 2, се разходват през 2007 г. за същата цел.

(7) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г.) Неусвоените към 30 ноември 2006 г. от министерствата и ведомствата средства по ал. 2 могат да се преразпределят от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи въз основа на предоставена от тях информация на комисията и след извършване на корекции по техните бюджети в намаление на разходите и бюджетните им взаимоотношения с централния бюджет и съответната корекция в централния бюджет за възстановяване на тези неусвоени суми по резерва за предотвратяване и ликвидиране на последиците от бедствия и аварии.

(8) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г.) Сумите по ал. 7 се предоставят от централния бюджет въз основа на съответните решения на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи чрез корекция на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.


Чл. 34. Начисляването и превеждането на лихвите по реда на § 51 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се извършват тримесечно в рамките на бюджетната година.


Чл. 35. Средствата по чл. 182, т. 1 и чл. 183, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят въз основа на действително извършените разходи като обща допълваща субсидия по заявки на общините, изпратени в Министерството на финансите не по-късно от 15 декември 2006 г.


Чл. 36. (1) Предвидените средства за покриване на разходите за концесионна дейност по бюджета на Министерството на финансите се предоставят и разходват чрез съответните бюджети на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити по реда на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(2) Предоставените по реда на ал. 1 суми от бюджета на Министерството на финансите се отчитат като трансфери. Разходването на средствата от бюджетните организации - получатели на сумите, се отчита по съответните разходни параграфи в зависимост от естеството и характера на разходите.


Чл. 37. Разходите за представителни цели на държавните органи, министерствата, ведомствата и другите бюджетни организации се определят, както следва:

1. на държавните органи, министерствата, ведомствата и на държавните висши училища и колежи - от съответния министър, ръководител или от колективния орган на управление;

2. на областните администрации - от министъра на държавната администрация и административната реформа;

3. на общините - от съответния общински съвет.


Чл. 38. Министерството на здравеопазването предоставя субсидии на общински болници в отдалечени и рискови райони и на болници, преобразувани в търговски дружества с държавно участие за високотехнологични дейности с национално значение, по критерии и ред, определени от министъра на здравеопазването в рамките на средствата, предвидени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. за тази дейност.


Чл. 39. Предвидените по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 2.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. капиталови трансфери се предоставят от републиканския бюджет за:


  Хил. лв.
1. Българската телеграфна агенция 400
2. Национална компания "Железопътна инфраструктура" 60 000
3. Българския Червен кръст 700
4. "Летище София" - ЕАД 14 175
5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2006 г., в сила от 12.12.2006 г.) Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" 20 000
6. "Студентски столове и общежития" - ЕАД 600
   


Чл. 40. Утвърждава норматив на час програма на Българската национална телевизия за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 2845 лв.


Чл. 41. Утвърждава норматив на час програма на Българското национално радио за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми в размер 450 лв.


Чл. 42. Определя базов норматив за издръжка на обучението на един студент в държавните висши училища в размер 696 лв.


Чл. 43. (1) Определя държавни субсидии, както следва:

1. за един храноден в студентските столове - до 2,85 лв.;

2. за един леглоден в студентските общежития - до 0,95 лв.

(2) Средствата по ал. 1 се осигуряват с одобрените субсидии на "Студентски столове и общежития" - ЕАД, София, на "Академика - 2000" - ЕООД, София, и на съответните държавни висши училища.

(3) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката извършва корекции на субсидиите по ал. 1 между държавните висши училища и/или "Студентски столове и общежития" - ЕАД, София, и "Академика - 2000" - ЕООД, София, при писмено изразено съгласие от тяхна страна.

(4) Месечната парична помощ при ползване на свободно наета квартира по чл. 19а, ал. 1 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове, приета с Постановление № 327 на Министерския съвет от 1997 г. (обн., ДВ, бр. 70 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 3 от 1999 г., бр. 83 от 2002 г., бр. 100 от 2003 г. и бр. 13 от 2004 г.), се определя в размер 29 лв.


Чл. 44. Министрите определят нормативите за поевтиняване на храната и режийните разноски за ученическото столово хранене на учениците от подведомствените им училища съобразно възможностите на съответните бюджети.


Чл. 45. (1) В срок 20 дни от обнародването на постановлението министърът на образованието и науката съгласувано с министъра на финансите, министъра на земеделието и горите, министъра на културата и председателя на Държавната агенция за младежта и спорта определя стандарти за численост на персонала и за издръжка на едно дете и един ученик в държавните училища и обслужващи звена в системата на народната просвета.

(2) За една и съща дейност и за един и същ вид училище или обслужващо звено стандартите по ал. 1, с изключение на стандартите за численост на професионалните училища, се определят в размери, равни на стандартите за численост на персонала и за издръжка на делегираните от държавата на общините дейности по образованието, използвани при определяне на размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2006 г.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи държавни училища и обслужващи звена, представят месечното разпределение на разходите по чл. 1, ал. 2, съобразено по функции и по пълна бюджетна класификация с утвърдените стандарти за численост на персонала и за издръжка на едно дете или един ученик в държавните училища и обслужващи звена в системата на народната просвета.

(4) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи звена в системата на народната просвета, разпределят средствата за издръжка по отделни държавни училища и обслужващи звена по реда на чл. 7 от Наредбата за държавното образователно изискване за едногодишната издръжка на деца и ученици в държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена, приета с Постановление № 217 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 76 от 2004 г.), и в съответствие с определените по ал. 1 стандарти за издръжка.


Чл. 46. (1) Определя в рамките на стандартите за издръжка на съответната държавна дейност, финансирана чрез общинския бюджет, размера на средствата за поевтиняване на храната в ученическите столове, както следва:

1. за учениците в спортните училища:

а) за закуска - до 0,30 лв.;

б) за обяд - до 1,15 лв.;

в) за вечеря - до 0,65 лв.;

2. за учениците в общообразователните, професионалните и специалните училища:

а) за закуска - до 0,15 лв.;

б) за обяд - до 0,40 лв.;

в) за вечеря - до 0,20 лв.

(2) На учениците от I до IV клас, които получават безплатна закуска и топла напитка по Националната програма за по-пълно обхващане на учениците в училищна възраст, не се осигуряват средства за поевтиняване на закуските в ученическите столове по ал. 1, т. 2, буква "а".

(3) Размерът на режийните разноски за закуска, обяд и вечеря за ученическото столово хранене се определя с решение на общинския съвет за сметка на имуществените данъци и таксите, неданъчните и другите общински приходи.


Чл. 47. (1) Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити може да прави вътрешни компенсирани промени по субсидиите и между субсидиите за социално-битови разходи на студентите и докторантите в рамките на одобрените за целта средства за държавните висши училища, като приоритетно покрива недостига по субсидията за здравноосигурителни вноски на студентите и докторантите.

(2) Неусвоените средства за социално-битови разходи на студентите и докторантите, предложени и разпределени от министъра на образованието и науката, се използват целево за ремонт на студентските общежития и столове или за закупуване на компютърна техника за обучение на студентите, при условие че не е налице недостиг по субсидията за здравноосигурителни вноски на студентите и докторантите на отделни държавни висши училища.


Чл. 48. (1) В изпълнение на § 52 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. министърът на образованието и науката съгласувано с министъра на финансите издава правилник за организацията и функционирането на системата за наблюдение и оценка на резултатите от научноизследователската дейност, осъществявана от фонд "Научни изследвания", Българската академия на науките и държавните висши училища.

(2) Предоставяните от фонда средства на бюджетни предприятия се отчитат като трансфери.


Чл. 49. (1) Средствата за присъща на държавните висши училища научна или художествено-творческа дейност се предоставят в зависимост от постигнатите резултати и при условията и по реда на Наредба № 9 от 2003 г. за условията и реда за изразходване на средствата, отпуснати целево от държавния бюджет за присъщата на висшите училища научна или художествено-творческа дейност (ДВ, бр. 73 от 2003 г.).

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката след 30 юни 2006 г. може да извършва промени на средствата по ал. 1 между държавните висши училища на базата на извършена оценка на резултатите от научната дейност.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката може да разреши корекции между субсидията за присъщата на висшето училище научна или художествено-творческа дейност и субсидията за издаване на учебници и научни трудове.


Чл. 50. Предвидените по централния бюджет средства за 2006 г. в размер 6000 хил. лв. за увеличаване на субсидията за капитални вложения на държавните висши училища се предоставят от министъра на финансите по предложение на министъра на образованието и науката.


Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.) (1) Министърът на финансите да предостави допълнителни средства чрез бюджета на Министерството на образованието и науката по самостоятелния бюджет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в размер 1700 хил. лв. за издръжка на обучението.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят за сметка на целевите разходи по централния бюджет за 2006 г.


Чл. 51. (1) Министърът на финансите да предостави по бюджета на Министерството на образованието и науката предвидените в централния бюджет за основни ремонти на общински средни училища средства в размер 9000 хил. лв.

(2) Средствата по ал. 1 се разходват съгласувано с Националното сдружение на общините в Република България за подобряване на енергийна ефективност на общинските средни училища, включително за ремонти на покриви и на отоплителни инсталации.


Чл. 51а. (Нов - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.) (1) Министърът на финансите да предостави по бюджета на Министерството на образованието и науката предвидените в централния бюджет средства в размер 4400 хил. лв. за основни ремонти на държавните средни училища.

(2) Средствата по ал. 1 се разходват за подобряване на енергийната ефективност на училищата, включително за ремонти на покриви и на отоплителни инсталации.


Чл. 52. (1) Министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката извършва корекции на субсидиите за държавните висши училища по и между елементите, определени в чл. 91, ал. 1 от Закона за висшето образование.

(2) Корекциите на субсидията за издръжка на обучението се извършват при запазване еднаквост на базовия норматив за всички държавни висши училища и за всички професионални направления.

(3) Допълнителните субсидии на държавните висши училища, които се предоставят по ред и на основание, различни от чл. 91 на Закона за висшето образование, и не представляват елемент на субсидията по чл. 91, ал. 1 от същия закон, се отразяват по отделен елемент - "Допълнителни субсидии".


Чл. 53. (1) При внос на стоки и услуги в изпълнение на междуправителствени кредитни и клирингови спогодби и протоколи, от които произтичат разплащания с бюджета, министърът на финансите одобрява на фирмите вносителки коефициент за преизчисляване на преводните и клиринговите рубли в левове в размер не по-малък от 0,45 лв. за една преводна или клирингова рубла.

(2) За митнически оценки на природния газ, доставен в погашение на задълженията на Русия и Украйна по Споразумението за сътрудничество в усвояването на Ямбургското газово находище и строителството на газопровода Ямбург - Западна граница на СССР, през 2006 г. се прилага коефициент 0,45 лв. за една преводна рубла - условна разчетна единица по споразумението и протоколите към него.


Чл. 54. (1) Средствата с произход от остатъчните салда от клирингови и бартерни междуправителствени споразумения могат да се ползват за капиталови разходи по реда на чл. 35, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(2) Остатъчните салда от конвертируемите валутни наличности към 31 декември 2005 г. в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина могат да се ползват за сметка на утвърдената субсидия по бюджета на Министерството на външните работи за 2006 г.

(3) Реализираните приходи във валута от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити - дипломатически и консулски представителства в чужбина, могат да се използват за издръжка и трансфери в системата на Министерството на външните работи в рамките на утвърдения му бюджет за 2006 г.

(4) Набраните средства в затворени (неконвертируеми) валути в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина могат да се ползват за капиталови разходи над утвърдения лимит след разрешение на министъра на финансите и независимо от изпълнението на собствените приходи при спазване изискванията на чл. 34 и 35 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 55. (1) Министерствата и другите бюджетни организации - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите обобщена справка за усвояванията през изминалия месец и копия на банковите документи за усвоените средства до 5-о число следващия месец.

(2) Министерствата и другите бюджетни организации - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите копия на уведомленията за предстоящи плащания от банките кредитори в срок 3 работни дни след получаването им.

(3) Министерствата и другите бюджетни организации - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите писмо за потвърждаване на сумата и датата на плащане съгласно споразуменията с външните кредитори в срок 10 работни дни преди датата на съответното плащане.

(4) В случаите на неточности в изчисленията по ал. 3, в т.ч. дължащи се и на външните кредитори, получателите на външни държавни заеми предприемат необходимите действия за уточняване на дължимите суми към външните кредитори и представят коригираните данни в Министерството на финансите за потвърждаване.

(5) Министерството на финансите писмено потвърждава вальора, размера и валутата на плащането в срок 3 работни дни след получаване на писмото по ал. 3 и 4.

(6) Министерствата и другите бюджетни организации нареждат плащането към кредитора в съответната валута и с вальор - датата на плащането, спазвайки изискванията на Българската народна банка за извършване на валутни преводи, и представят копие на нареждането за плащане в Министерството на финансите най-късно в деня преди вальора.

(7) Забранява се плащането да се извършва с дата, различна от датата, посочена в потвърждението на кредитора. В случаите на неработни дни се спазват клаузите на кредитното споразумение, а при липса на такива клаузи се изискват допълнителни инструкции от кредитора.

(8) Министерствата и другите бюджетни организации в срок 5 работни дни след датата на извършеното плащане писмено уведомяват Министерството на финансите за операциите по превода и представят копия на съответните банкови документи.

(9) Звената за управление на проектите, съответно отговорните за изпълнението на проектите, финансирани с външни държавни заеми, до 5-о число на всеки месец подават информация за очакваните усвоявания по месеци за текущата 2006 г. и информация за очакваните усвоявания по тримесечия за следващите години до приключването на проекта.

(10) При договаряне на нови кредити сметките за усвояване на средствата се откриват в Българската народна банка.

(11) С представяне на ежемесечния отчет и тримесечните отчети за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове първостепенните разпоредители с бюджетни кредити представят в Министерството на финансите отчет за всеки държавен инвестиционен заем, придружен с обяснителна записка и оценка за изпълнението на бюджета на проекта на държавния инвестиционен заем до края на 2006 г.


Чл. 56. По реда на чл. 21, ал. 2 от Закона за държавния дълг отрасловите министерства, в чийто ресор са предприятията, финансирани чрез държавно гарантирани заеми, до 15-о число на месеца, следващ всяко тримесечие, подават в Министерството на финансите тримесечен отчет за степента на реализация на проектите.


Чл. 57. (1) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите обобщена справка за усвояванията през изминалия месец и копия на банковите документи за усвоените средства до 5-о число следващия месец.

(2) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите копия на уведомленията за предстоящи плащания от банките кредитори в срок 3 работни дни след получаването им.

(3) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, представят в Министерството на финансите писмо за потвърждаване на сумата и датата на плащане съгласно споразуменията с външните кредитори в срок 10 работни дни преди датата на съответното плащане.

(4) В случаите на неточности в изчисленията по ал. 3, в т.ч. дължащи се и на външните кредитори, крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, предприемат необходимите действия за уточняване на дължимите суми към външните кредитори и представят коригираните данни в Министерството на финансите за потвърждаване.

(5) Министерството на финансите писмено потвърждава вальора, размера и валутата на плащането в срок 3 работни дни след получаване на писмото по ал. 3 и 4.

(6) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, нареждат плащането към кредитора в съответната валута и с вальор - датата на плащането, спазвайки изискванията на обслужващата банка за извършване на валутни преводи, и представят копие на нареждането за плащане в Министерството на финансите най-късно в деня преди вальора.

(7) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, се задължават да извършат плащането с дата, посочена в потвърждението на кредитора. В случаите на неработни дни се спазват клаузите на кредитното споразумение, а при липса на такива клаузи се изискват допълнителни инструкции от кредитора.

(8) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, в срок 5 работни дни след датата на извършеното плащане писмено уведомяват Министерството на финансите за операциите по превода и представят копия на съответните банкови документи.

(9) Крайните бенефициенти - получатели на външни държавни заеми, до 5-о число на всеки месец подават информация за очакваните усвоявания по месеци за текущата 2006 г. и информация за очакваните усвоявания по тримесечия за следващите години до приключването на проекта.


Чл. 58. Предвидените в централния бюджет по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства за капиталови разходи за отстраняване на минали екологични щети в размер 21 000 хил. лв. се разходват за оздравителни програми, съответстващи на условията по Заема за подкрепа на околната среда и приватизацията (EPSAL) с Международната банка за възстановяване и развитие, и за програми по изпълнителни споразумения извън обхвата на заема.


Чл. 59. (1) По решение на общинския съвет със средства от целевата субсидия по чл. 10, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се финансират капиталови разходи за делегирани от държавата дейности и местни дейности.

(2) На Столичната община е разчетен капиталов разход с източник кредити с държавна гаранция в размер 39 264 хил. лв.


Чл. 60. (1) Министърът на финансите по предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити по чл. 5, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Летище София" - ЕАД, утвърждава капиталовите разходи за 2006 г. по обекти за строителство и основен ремонт, както и за дълготрайни активи с единична стойност над 100 хил. лв.

(2) Документацията по ал. 1 се изготвя съгласно издадени от министъра на финансите указания и се представя с обяснителна записка в Министерството на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението.

(3) Не подлежат на утвърждаване капиталовите разходи от дарения и по международни програми и споразумения, включително със средства на Националния фонд и национално съфинансиране.

(4) Не подлежат на утвърждаване разходите за нематериални дълготрайни активи с изключение на разходите, свързани с придобиване на програмни продукти и изграждане на информационни системи над стойностния праг по ал. 1.

(5) Не се утвърждават поименни списъци за капиталовите разходи с източник на финансиране преходен остатък от минали години и собствени бюджетни средства на Българското национално радио, Българската национална телевизия, Българската академия на науките, държавните висши училища към Министерството на образованието и науката и към Министерството на отбраната.


Чл. 61. (1) С тримесечното касово изпълнение на бюджета първостепенните разпоредители с бюджетни кредити представят в Министерството на финансите информация за капиталовите разходи чрез програмен продукт МФ "Инвеститор".

(2) С тримесечните междинни счетоводни отчети Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Летище София" - ЕАД, представят в Министерството на финансите и информация за капиталовите разходи на технически носител.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити представят в Министерството на финансите тримесечни отчети за усвояването на средствата и изграждането на обектите с обявено национално значение по форма, утвърдена от министъра на финансите.


Чл. 62. (1) Министърът на финансите назначава междуведомствена комисия, която до 31 март 2006 г. разпределя по общини и по обекти одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. целеви средства за изграждане, реконструкция и основен ремонт на местните общински пътища в размер 10 000 хил. лв.

(2) Министърът на финансите предоставя на общините целевите трансфери, разпределени по реда на ал. 1, чрез корекция на бюджетните им взаимоотношения с централния бюджет.

(3) Междуведомствената комисия по ал. 1 може до края на годината да преразпределя по обекти предоставените средства на съответна община въз основа на предложение, прието от общинския съвет и съгласувано със съответния областен управител.


Чл. 63. (1) Министърът на финансите съвместно с Националното сдружение на общините в Република България до 28 февруари 2006 г. определя реда за разпределяне на средствата за съфинансиране на конкретни проекти на общините по § 53 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(2) Общините отчитат като трансфер предоставените средства за съфинансиране на проекти по сключени споразумения за финансиране на микропроекти със Социалноинвестиционния фонд и средства по проекти, управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и изискващи съфинансиране от общините. Разходването на тези средства от министерствата - получатели на сумите, се отчита по съответните разходни параграфи и дейности от Единната бюджетна класификация.


Чл. 64. (1) Предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства за покриване на разлики в стойността на жилищата, дадени в обезщетение на собственици на недвижими имоти, отчуждени по реда на отменения Закон за териториално и селищно устройство или на Закона за собствеността, по цени съгласно отменената Наредба за цените на недвижимите имоти, както и за жилищата на лицата, работили в строителството по реда на отмененото Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване условията за подготовка и реализация на младежта въз основа на договор, сключен до 4 март 1991 г., се отпускат ежемесечно от Министерството на финансите по правоимащи инвеститори (общини, Министерството на вътрешните работи, жилищностроителни кооперации, изпълнявани изцяло или частично чрез възлагане, и др.) и по обекти за частта, припадаща се от тези обекти за посочените групи граждани.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят въз основа на искания от съответните инвеститори по ред, определен от министъра на финансите.


Чл. 65. (1) Средствата по чл. 92 от Семейния кодекс и по чл. 7 от Наредбата за изплащане от държавата на присъдена издръжка, приета с Постановление № 288 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 117 от 2002 г.), които са предвидени в централния бюджет, се предоставят като обща допълваща субсидия въз основа на действително извършените разходи по заявки на общините, изпратени в Министерството на финансите не по-късно от 15 декември 2006 г.

(2) Средствата, събрани по реда на чл. 5, ал. 1 от наредбата по ал. 1, се отчитат в намаление на разходите на общината.


Чл. 66. (1) По предложение на община Белослав министърът на финансите да предостави средства в размер до 1070 хил. лв. за издръжка на фериботния комплекс съобразно утвърдените от Министерския съвет стандарти за специфичната транспортна дейност на базата на фактически извършените курсове.

(2) Средствата за доков ремонт в размер 135 хил. лв. се предоставят съобразно графика за извършване на ремонта на плавателния съд.


Чл. 67. (1) Министърът на транспорта съгласувано с министъра на финансите в срок един месец от обнародването на постановлението да разпредели по общини субсидиите за вътрешноградските пътнически превози и за междуселищните пътнически превози в слабонаселени, планински и гранични райони.

(2) Условията и редът за предоставяне на средствата по ал. 1 се определят с наредба, издадена от министъра на финансите съгласувано с министъра на транспорта и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(3) Субсидиите от централния бюджет за "Български държавни железници" - ЕАД, се предоставят при условия и по ред, определени с дългосрочен договор, сключен между министъра на транспорта и железопътния превозвач въз основа на решение на Министерския съвет за възлагане на задължителни обществени превозни услуги.


Чл. 68. За покриване на транспортните разходи на физически и юридически лица за извършени преки доставки на хляб, хлебни изделия и основни хранителни стоки в планинските и малките селища с население до 500 жители (без курортите) от републиканския бюджет се предоставят на Централния кооперативен съюз до 3500 хил. лв., от които:

1. до 1500 хил. лв. - за снабдяване с хляб и хлебни изделия;

2. до 2000 хил. лв. - за снабдяване с хранителни стоки от първа необходимост.


Чл. 69. (1) За компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната, определени с нормативни актове, от централния бюджет се предоставят до 67 000 хил. лв., от които:

1. за пътувания с железопътния транспорт - до 16 000 хил. лв.;

2. за пътувания с автомобилния транспорт - до 51 000 хил. лв., в т.ч. до 14 000 хил. лв. за финансиране превоза на учениците до 16-годишна възраст по чл. 26, ал. 3 от Закона за народната просвета.

(2) Условията и редът за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници, се определят с наредба, издадена от министъра на финансите съгласувано с министъра на транспорта.

(3) Финансирането на безплатните превози на учениците до 16-годишна възраст по ал. 1, т. 2 се извършва тримесечно при спазване на следните нормативи:

1. за специализиран превоз:

а) с автомобили до 22 места - до 0,84 лв./км общ пробег по маршрута;

б) с автомобили над 22 места - до 1,32 лв./км общ пробег по маршрута;

2. за превоз по утвърдена транспортна схема:

а) с месечна абонаментна карта - до 2,05 лв./км от дължината на маршрута (еднопосочно);

б) с билет за единично пътуване - до 0,07 лв./км;

3. за собствен превоз:

а) с автомобили до 22 места - до 0,60 лв./км общ пробег по маршрута;

б) с автомобили над 22 места - до 0,92 лв./км общ пробег по маршрута.


Чл. 70. Предвидените по централния бюджет средства в размер до 5200 хил. лв. за компенсиране на част от разходите за пътуване на педагогическия персонал в делегираните от държавата дейности, финансирани от общинските бюджети, се предоставят като обща допълваща субсидия на общините по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 71. (1) Средствата за пътни разходи на правоимащи болни, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят като обща допълваща субсидия въз основа на действително извършените разходи по заявки на общините, изпратени в Министерството на финансите не по-късно от 15 декември 2006 г.

(2) Списъкът на заболяванията и състоянията, за които се предоставят средствата по ал. 1, се определя от министъра на здравеопазването съгласувано с министъра на финансите.


Чл. 72. (1) Предвидените средства по централния бюджет за 2006 г. за изплащане на обезщетения по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица се предоставят по бюджета на Министерството на държавната администрация и административната реформа на базата на обобщена информация на министъра на държавната администрация и административната реформа за начислените за предходния месец обезщетения.

(2) Министърът на финансите извършва налагащите се от ал. 1 промени по съответните бюджети за 2006 г.


Чл. 73. Предвидените в централния бюджет средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта се предоставят и разходват по бюджетите на съответните министерства и общините при условията и по реда на Постановление № 129 на Министерския съвет от 2000 г. за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт, които се осигуряват от държавния бюджет и от бюджетите на общините (ДВ, бр. 58 от 2000 г.).


Чл. 74. Средствата за лекарствени средства по чл. 4, т. 1 от Закона за ветераните от войните и по чл. 15 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, които са предвидени в централния бюджет, се предоставят като обща допълваща субсидия на общините въз основа на действително извършените разходи по заявки на общините, изпратени в Министерството на финансите не по-късно от 15 декември 2006 г.


Чл. 75. Министърът на финансите по предложение на министъра на културата предоставя като обща допълваща субсидия и/или целева субсидия за капиталови разходи на общините предвидените в централния бюджет средства за подпомагане дейността на народните читалища, в т.ч. за големите градски читалищни библиотеки, за набавяне на книги, периодика и компютърна техника.


Чл. 76. (1) Утвърждава разпределението на средствата, предвидени в централния бюджет за 2006 г. за изпълнение на програми за техническа ликвидация и консервация на обекти от миннодобивния отрасъл и за саниране на околната среда, както следва:

1. до 10 000 хил. лв. - за въгледобивни търговски дружества;

2. до 4500 хил. лв. - за уранодобивни търговски дружества;

3. до 7500 хил. лв. - за рудодобивни търговски дружества.

(2) Министърът на икономиката и енергетиката в срок два месеца от обнародването на постановлението разпределя средствата по ал. 1 по търговски дружества въз основа на приоритетни проекти и обекти, съгласувани с министъра на финансите.

(3) Промени в разпределението на средствата по ал. 2 се извършват съгласувано с министъра на финансите в рамките на утвърдените средства по ал. 1.


Чл. 77. Предвидените средства в централния бюджет за 2006 г. за социалните дейности - "Център за обществена подкрепа", звено "Майка и бебе" и "Дневен център за деца на улицата", се предоставят по предложение на министъра на труда и социалната политика на общините като обща допълваща субсидия по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 78. Предвидените в централния бюджет за 2006 г. средства по чл. 23, т. 4 от Наредбата за прилагане на чл. 5, ал. 2 от Закона за амнистия и връщане на отнети имущества, приета с Постановление № 139 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 61 от 1991 г.; изм., бр. 19 от 1992 г.; попр., бр. 51 от 1992 г.; изм., бр. 96 от 1992 г. и бр. 70 от 2000 г.), се предоставят на общините по заявка, одобрена от министъра на финансите по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 79. (1) Разпределението по министерства и ведомства на предвидените в централния бюджет за 2006 г. средства за членство на Република България в Европейския съюз в размер 85 000 хил. лв. се одобрява от Съвета по европейска интеграция по предложение на министъра по европейските въпроси съгласувано с министъра на финансите.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 14.12.2006 г.) Предоставянето на средствата по ал. 1 се извършва по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет на базата на фактически извършените разходи по отделните проекти или в съответствие със сключените договори по отделните проекти.

(3) Предвидените средства по бюджета на Министерския съвет за 2006 г. в размер 5000 хил. лв. за изпълнение на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на Република България в Европейския съюз се разходват по реда на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет по решение на Съвета по европейска интеграция в съответствие с Постановление № 83 на Министерския съвет от 2003 г. за създаване на Съвет по европейска комуникация (обн., ДВ, бр. 38 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 13 и 56 от 2004 г.).


Чл. 80. (1) Разпределението между държавните органи, министерствата и ведомствата на предвидените в централния бюджет средства за награди и/или обучение на служителите по реда на Постановление № 145 на Министерския съвет от 2005 г. за организация и координация по въпросите на Европейския съюз се извършва съгласно приложение № 9.

(2) Министърът на финансите по предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити може да извършва компенсирани промени на сумите за отделните министерства и ведомства, посочени в приложение № 9, когато това се налага от структурни промени, приети с нормативен акт.


Чл. 81. В изпълнение на Закона за защита срещу дискриминацията по бюджета на Министерския съвет за 2006 г. са предвидени средства в размер 1800 хил. лв. за издръжка на Комисията за защита от дискриминация.


Чл. 82. Предвидените в централния бюджет средства за участие на Българската армия в задгранични мисии в размер 74 000 хил. лв. се предоставят по предложение на министъра на отбраната по бюджета на Министерството на отбраната по реда на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 83. Предвидените в централния бюджет средства за придобиване на сгради, техническо оборудване и транспортни средства за дипломатическите представителства на Република България в Брюксел в размер 4500 хил. лв. се предоставят по предложение на министъра на външните работи по бюджета на Министерството на външните работи по реда на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 83а. (Нов - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.) (1) За осигуряване провеждането на втората световна среща на българските медии министърът на финансите да предостави средства в размер 50 000 лв. на Българската телеграфна агенция.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят чрез преструктуриране на целевите разходи по централния бюджет за 2006 г.


Чл. 84. Неусвоените средства от допълнително предоставени целеви субсидии за капиталови разходи по бюджетите на общините през четвъртото тримесечие на 2004 и 2005 г. се разходват за същата цел до 31 декември 2006 г. за сметка на преходните остатъци, като неизразходваните средства се възстановяват по сметката, от която са получени.


Чл. 85. Предвидените в централния бюджет средства за консервационни и реставрационни работи за паметниците на културата НИАРМ "Велики Преслав" и за НИАР "Плиска" в размер 3500 хил. лв. се разходват чрез бюджета на Министерството на държавната администрация и административната реформа.


Чл. 86. (1) Средствата по § 54 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се разпределят за зимно поддържане и снегопочистване - 7 970 500 лв., и за изграждане и ремонт на общински пътища - 32 522 000 лв., по общини съгласно приложение № 10.

(2) Определя резерв в размер 4 507 500 лв., както следва:

1. за обезопасяване на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия - 1 000 000 лв.;

2. за непредвидени и неотложни разходи - 3 507 500 лв.

(3) Средствата по ал. 2 се разпределят по общини от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(4) До 30 март 2006 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пътища" на основание чл. 50, ал. 1 от Закона за пътищата разпределя целево по общини и обекти средствата за изграждане и ремонт на общински пътища.

(5) Министърът на регионалното развитие и благоустройство въз основа на заявки на общините, съгласувани с изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пътища", уведомява министъра на финансите за подлежащите на превеждане трансфери от централния бюджет на средствата, разпределени по реда на ал. 2 - 4.

(6) За средствата по ал. 1 и 2 се извършват корекции по съответните бюджети, като сумите се отпускат периодично на общините.

(7) Министърът на финансите по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет до 15 декември 2006 г. може да извърши промяна на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2006 г., свързана с преразпределение на неусвоени средства по ал. 1 и 2.


Чл. 87. (1) "Булгаргаз" - ЕАД, внася в централния бюджет всяко тримесечие до 25-о число на месеца, следващ календарното тримесечие, дължимите държавни вземания по § 43 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г., а за четвъртото тримесечие - в срока за изготвяне на годишния финансов отчет.

(2) Признатите разходи по доставката и реализацията на природен газ, доставен срещу дяловото участие по Ямбургската спогодба, и по транзитирането на природен газ през територията на страната включват: дължимите мита и данъци; експлоатационните разходи и разходите за модернизация, реконструкция и рехабилитация - общо в размер 30 на сто от приходите от тези количества природен газ; транзитната такса през територията на Румъния, както и извършените погашения по инвестиционни кредити, ползвани за изграждане на транзитната газопреносна система.

(3) Министърът на икономиката и енергетиката до 15 март 2006 г. да увеличи капитала на "Булгаргаз" - ЕАД, със стойността на дълготрайните активи от газопреносната система, финансирани за сметка на намалените държавни вземания през 2005 г., представляващи приходи от продажби на природен газ, доставен срещу дялово участие по Ямбургската спогодба, и приходи от транзитирането на природен газ през територията на Република България за трети страни.


Чл. 88. Дължимите от държавното предприятие по чл. 60 от Закона за опазване на околната среда вноски за държавното обществено осигуряване, за здравно осигуряване и за допълнително задължително пенсионно осигуряване се внасят от предприятието по досегашния ред.


Чл. 89. (1) "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот, в срок не по-късно от 28 декември 2006 г. да възстанови по републиканския бюджет:

1. предоставените като временна финансова помощ от държавата с Решение № 88 на Министерския съвет от 2001 г. средства в размер 8200 хил. лв. и дължимите към 31 декември 2003 г. лихви по тях;

2. заплатените от държавата средства в размер 211 046 630 японски йени и начислените към 31 декември 2003 г. лихви като вноски по договора за заем, сключен между "Ничимен корпорейшън" и "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот.

(2) Министърът на икономиката и енергетиката да одобри бизнес програма за развитието на "Вазовски машиностроителни заводи" - ЕАД, Сопот, включваща и график за обслужване на задълженията към кредиторите, както и задълженията по ал. 1.


Чл. 90. Годишното разчитане между централния бюджет, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса по реда на § 26, ал. 7 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се извършва на базата на декларираните от бюджетните предприятия данни пред Националния осигурителен институт по реда на чл. 5, ал. 4 и 6 от Кодекса за социално осигуряване, както и на данните от отчетността на бюджетните предприятия.


Чл. 91. (1) Корекциите по реда на чл. 34 и 35 от Закона за устройството на държавния бюджет и § 23, ал. 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. се извършват на ниво параграфи, групи и функции от Единната бюджетна класификация.

(2) Корекциите по реда на чл. 34 и 35 от Закона за устройството на държавния бюджет по бюджета на Министерството на околната среда и водите се извършват и по реда на § 60 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.


Чл. 92. (1) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, в чиито бюджети са предвидени средства за изпълнение на мерки по енергийна ефективност, представят 6-месечни отчети за целево изразходваните средства на изпълнителния директор на Агенцията по енергийна ефективност към министъра на икономиката и енергетиката за изграждане на информационен масив.

(2) До 25-о число на последващия отчетен месец изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност представя обобщена справка за мероприятията по енергийна ефективност и за изразходваните средства по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити на министъра на икономиката и енергетиката, който я предоставя на министъра на финансите.


Чл. 93. (1) Когато от средствата по чл. 59б от Закона за физическото възпитание и спорта на изплащане подлежат възнаграждения и доходи, върху които се дължат осигурителни вноски от Държавната агенция за младежта и спорта, сумата на тези възнаграждения и доходи заедно с приспадащите се осигурителни вноски се прехвърля за изплащане и отчитане по бюджета на Държавната агенция за младежта и спорта.

(2) Постъпилите по реда на ал. 1 суми по бюджета на Държавната агенция за младежта и спорта се отчитат като други приходи и като разходи и трансфери за поети осигурителни вноски съгласно Единната бюджетна класификация.

(3) С размера на сумите по ал. 1 се извършват корекции по бюджета на Държавната агенция за младежта и спорта по реда на чл. 35, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 94. (1) Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на земеделието и горите, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата и Държавната агенция за младежта и спорта до края на месеца, следващ отчетното тримесечие, представят в Министерството на финансите тримесечни финансови отчети за степента на изпълнение на програмите, съставящи програмните формати на бюджетите им. Това отчитане има експериментален характер и не влияе върху изпълнението и отчитането на бюджета по икономическа и функционална класификация.

(2) След приключването на държавния бюджет Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на земеделието и горите, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата и Държавната агенция за младежта и спорта съставят и представят в Министерството на финансите отчети за изпълнението на програмните и ориентираните към резултатите бюджети, включващи годишни отчети по програми и отчети на показателите за изпълнение и техните целеви стойности, заложени в експерименталните им програмни бюджети за 2006 г.

(3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 се прилагат от Министерството на околната среда и водите за утвърдените им политики и програми.


Чл. 95. (1) Средствата от дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми, включително от минали години, от министерствата, ведомствата, органите на съдебната система, другите държавни органи, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската академия на науките и държавните висши училища се отчитат и разходват чрез съответните бюджети.

(2) Алинея 1 не се прилага за извънбюджетните сметки и фондове по приложение № 10 към § 41 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.


Чл. 96. Министърът на финансите всяко тримесечие, както и за месеците август и октомври внася в Министерския съвет информация за изпълнението на републиканския бюджет в срок до края на месеца, следващ съответния отчетен период.


Чл. 97. (1) Средствата за допълнително материално стимулиране в размер до 40 на сто, включително задължителните социалноосигурителни и здравноосигурителни вноски, от реализираните приходи от извършени платени медицински и немедицински услуги от лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и от Изпълнителната агенция по лекарствата се изплащат от бюджетите/бюджетните сметки на съответните разпоредители с бюджетни кредити и се отчитат по Единната бюджетна класификация.

(2) Необходимите средства по ал. 1 се осигуряват в рамките на одобрените бюджети на съответните министерства за 2006 г. чрез вътрешни компенсирани промени между разходните параграфи по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(3) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за болниците от системата на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 98. (Доп. - ДВ, бр. 78 от 2006 г.) Министерство на здравеопазването субсидира преобразуваните лечебни заведения за болнична помощ с държавно и с общинско участие, финансирани през 2005 г. за следните дейности: лечение на активна туберкулоза; продължаващо лечение и рехабилитация на туберкулоза и на неспецифични белодробни заболявания; амбулаторно проследяване и лечение на пациенти с ХИВ и болнично лечение на пациенти със СПИН; физикална терапия и рехабилитация на вътрешни болести с хронично протичане, осъществявани в национални лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на лечебните заведения по член единствен, т. 1 и 5 от Постановление № 267 на Министерския съвет от 2000 г. за определяне на национални лечебни заведения за болнична помощ (обн., ДВ, бр. 106 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 18 от 2001 г. и бр. 114 от 2003 г.); областни диспансери за онкологични, психиатрични и пневмофтизиатрични заболявания със стационар в София; хемодиализни центрове, открити в преобразуваните лечебни заведения за болнична помощ с държавно и с общинско участие, по критерии и ред, определени от министъра на здравеопазването в рамките на средствата, предвидени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. за тези дейности.


Чл. 99. (1) Предвидените в централния бюджет за 2006 г. средства за административна реформа и модернизация на държавната администрация в размер 15 000 хил. лв. се предоставят и разходват чрез бюджета на Министерството на държавната администрация и административната реформа по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет.

(2) Предвидените в централния бюджет за 2006 г. средства за обучение на служителите в държавната администрация в размер 1100 хил. лв. се предоставят по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет по бюджета на министерствата, ведомствата и общините по предложение на министъра на държавната администрация и административната реформа съгласувано с министъра на финансите.


Чл. 100. Министърът на финансите да извърши произтичащите от § 33 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. промени в бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за сметка на предвидените разходи в централния бюджет в размер 10 000 хил. лв.


Чл. 101. Предвидените в централния бюджет средства в изпълнение на чл. 3, ал. 5 от Постановление № 40 на Министерския съвет от 2005 г. за условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи по одобрени проекти по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони в Република България (САПАРД) и за възстановяването им (обн., ДВ, бр. 24 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 81 от 2005 г.) се предоставят въз основа на предложение от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" с приложена информация за окончателния размер на ДДС съобразно одобрения размер на безвъзмездната финансова помощ по САПАРД за всеки изпълнен проект или етап от проект.


Чл. 102. (1) Дължими от централния бюджет суми на физически лица по влезли в сила съдебни и арбитражни решения, включително възстановяване на отнета в полза на държавния бюджет валута, се изплащат от бюджетите на съответните първостепенни разпоредители, като при необходимост се извършват корекции на бюджетните им взаимоотношения с централния бюджет.

(2) Плащанията по ал. 1 могат да се извършат и чрез отнасянето на сумите по набирателни сметки на първостепенните разпоредители.


Чл. 103. (1) Министърът на финансите по предложение на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити може да извършва корекции по реда на чл. 34, ал. 1 и 2 от Закона за устройството на държавния бюджет, произтичащи от структурни промени, които не са отразени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г., преди представяне на месечното разпределение на бюджета на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.

(2) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, на които е извършена корекция по реда на ал. 1, представят в Министерството на финансите първоначално и актуализирано месечно разпределение в срока по чл. 1, ал. 2.


Чл. 104. Доколкото със закон не е предвидено друго, наличните по сметки на общините и подлежащи на възстановяване неусвоени средства от субсидии и трансфери от централния бюджет, включително средства по чл. 65, ал. 2, остават като преходен остатък и се прихващат с подлежащи на отпускане други трансфери и субсидии от централния бюджет за общините.


Чл. 105. До 16 февруари 2006 г. министърът на образованието и науката в изпълнение на § 93, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. да предложи на Министерския съвет Национална програма за реформа в средното образование.


Чл. 106. (Отм. - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.11.2006 г., нов - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 14.12.2006 г.) Средствата за изплащане на присъденото обезщетение по Кодекса на труда на служител от администрацията на закритата Комисия за разкриване на документи и установяване и принадлежност към бившата Държавна сигурност или бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб се осигуряват от централния бюджет и се изплащат чрез бюджета на Министерството на финансите.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) В 7-дневен срок от обнародването на постановлението съответните министри правят предложения до министър-председателя за членове на комисията по чл. 31, ал. 2. Предложението за представител на администрацията на Министерския съвет се прави от главния секретар на Министерския съвет.

(2) В 14-дневен срок от обнародването на постановлението министър-председателят определя със заповед поименния състав на комисията по чл. 31, ал. 2 и правилата за работата й.


§ 2. (1) Министрите до 28 февруари 2006 г. да разработят и внесат в Министерския съвет проекти на актове за промени в съответните устройствени правилници, произтичащи от утвърдената от Народното събрание оптимизация на числеността на персонала със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.

(2) Разпоредбите на ал. 1 се прилагат както за структурите на министерствата, така и за останалите първостепенни разпоредители с бюджетни кредити от ресора на съответния министър.


§ 3. В Постановление № 175 на Министерския съвет от 1998 г. за одобряване на Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от областните управители (обн., ДВ, бр. 94 от 1998 г.; попр., бр. 110 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 55 от 1999 г., бр. 99 от 2001 г., бр. 99 от 2002 г. и бр. 114 от 2003 г.) се създава чл. 4:

"Чл. 4. Приходите от такси по тарифата постъпват по бюджетите на съответните разпоредители с бюджетни кредити, които администрират събирането им."


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 ОТ 10 МАРТ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 24 ОТ 2006 Г.)


§ 7. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2006 г. с изключение на § 2, т. 4, която влиза в сила от 1 март 2006 г., и § 3, който влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 ОТ 22 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 45 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 02.06.2006 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 117 ОТ 22 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 45 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 02.06.2006 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 198 ОТ 1 АВГУСТ 2006 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 65 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 30.05.2006 Г.)


§ 2. Средствата, които ще останат на разположение на "Международен панаир" - ЕАД, Пловдив, в резултат от освобождаването му от задължението за внасяне на дивидент в полза на държавата за 2005 г., да се използват за провеждане на рекламна кампания на Република България.


§ 3. Постановлението влиза в сила от 30 май 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 308 ОТ 21 НОЕМВРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.11.2006 Г.)


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на финансите и на министъра на държавната политика при бедствия и аварии.


§ 4. Постановлението влиза в сила от 1 ноември 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 318 ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 100 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 12.12.2006 Г.)


§ 2. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 343 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2006 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 14 декември 2006 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1



БЮДЖЕТ
на държавните органи, министерствата и ведомствата, в т.ч. на Българската академия на науките и държавните висши училища, финансирани от републиканския бюджет за 2006 г.
 
Държавни органи, министерства и ведомства, в т.ч. Българската академия на науките и държавните висши училища
 
1. Народно събрание
2. Администрация на президента
3. Министерски съвет
4. Конституционен съд
5. Министерство на финансите
6. Министерство на външните работи
7. Министерство на отбраната
  в т.ч.:
  Военна академия "Г. С. Раковски"
  Национален военен университет
  "В. Левски"
  Висше военноморско училище
  "Н. Й. Вапцаров"
8. Министерство на вътрешните работи
9. Министерство на правосъдието
10. Министерство на труда и социалната
  политика
11. Министерство на здравеопазването
12. Министерство на образованието и науката
  в т.ч.:
  Българска академия на науките
  Технически университет - София
  Технически университет София -
  филиал Пловдив
  Технически университет - Варна
  Технически университет - Габрово
  Русенски университет "А. Кънчев"
  Университет по хранителни технологии -
  Пловдив
  Химико-технологичен и металургичен универ-
  ситет - София
  Университет "Проф. д-р Асен Златаров" -
  Бургас
  Лесотехнически университет - София
  Университет по архитектура, строителство и
  геодезия - София
  Минно-геоложки университет "Св. Иван Рил-
  ски" - София
  Университет за национално и световно стопан-
  ство - София
  Икономически университет - Варна
  Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
  Софийски университет "Св. Климент
  Охридски"
  Великотърновски университет "Св. св. Кирил
  и Методий"
  Пловдивски университет "Паисий Хилен-
  дарски"
  Югозападен университет "Неофит Рилски" -
  Благоевград
  Шуменски университет "Епископ Константин
  Преславски"
  Национална спортна академия "Васил
  Левски" - София
  Аграрен университет - Пловдив
  Академия за музикално, танцово и изобрази-
  телно изкуство - Пловдив
  Национална академия за театрално и филмо-
  во изкуство "Кръстьо Сарафов" - София
  Държавна музикална академия "Проф. Панчо
  Владигеров" - София
  Национална художествена академия - София
  Специализирано висше училище по библио-
  текознание и информационни технологии -
  София
  Колеж по телекомуникации и пощи - София
  Медицински университет - София
  Медицински университет "Проф. д-р Параскев
  Иванов Стоянов" - Варна
  Тракийски университет - Стара Загора - Меди-
  цински факултет
  Медицински университет - Пловдив
  Медицински университет - Плевен
  Тракийски университет - Стара Загора
  Висше транспортно училище "Тодор Каблеш-
  ков" - София
  Висше строително училище "Любен Караве-
  лов" - София
13. Министерство на културата
14. Министерство на околната среда и водите
15. Министерство на икономиката и енергетиката
16. Министерство на регионалното развитие и
  благоустройството
17. Министерство на земеделието и горите
18. Министерство на транспорта
19. Министерство на държавната администрация
  и административната реформа
20. Министерство на държавната политика при
  бедствия и аварии
21. Държавна агенция за младежта и спорта
22. Национална служба за охрана
23. Национална разузнавателна служба
24. Омбудсман
25. Национален статистически институт
26. Комисия за защита на конкуренцията
27. Комисия за регулиране на съобщенията
28. Съвет за електронни медии
29. Държавна комисия за енергийно и водно
  регулиране
30. Агенция за ядрено регулиране
31. Държавна комисия по сигурността на инфор-
  мацията
32. Комисия за установяване на имущество, при-
  добито от престъпна дейност
   
Бюджет на Народното събрание за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 4 500 000  
  Собствени приходи 4 500 000  
2. Неданъчни приходи 4 500 000  
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 4 500 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 4 500 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 31 413 000  
  Общо разходи 31 413 000  
1. Текущи разходи 27 413 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 12 049 866  
1.2. Други възнаграждения и пла-    
  щания за персонала 600 000  
1.3. Осигурителни вноски от ра-    
  ботодатели 3 176 531  
1.5. Издръжка 11 317 922  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 268 681  
2. Капиталови разходи 4 000 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 4 000 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 923  
  Средногодишни щатни    
  бройки 923  
  Средна годишна брутна    
  заплата 13 055  
  III. ТРАНСФЕРИ 26 913 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 26 913 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 26 913 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 26 913 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Администрацията на президента за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 5 594 000  
  Общо разходи 5 594 000  
1. Текущи разходи 4 694 000  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови и    
  служебни правоотношения 1 871 947  
1.2. Други възнаграждения и пла-    
  щания за персонала 215 190  
1.3. Осигурителни вноски от ра-    
  ботодатели 520 450  
1.5. Издръжка 2 086 413  
2. Капиталови разходи 900 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 900 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 168  
  Средногодишни щатни    
  бройки 168  
  Средна годишна брутна    
  заплата 11 143  
  III. ТРАНСФЕРИ 5 594 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 5 594 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 5 594 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 5 594 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерския съвет за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 1 800 000  
  Собствени приходи 1 800 000  
2. Неданъчни приходи 1 800 000  
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 1 800 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) -2 486 400  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 64 427 000  
  Общо разходи 64 427 000  
1. Текущи разходи 55 639 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 14 471 073  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 519 841  
1.3. Осигурителни вноски от ра-    
  ботодатели 4 266 610  
1.4. Други здравноосигурителни    
  вноски - за пенсионери, без-    
  работни, деца и други не-    
  наети лица 250 000  
1.5. Издръжка 16 802 476  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 16 050 000  
1.11. Субсидии 2 950 000  
  Субсидии на организации с    
  нестопанска цел 2 950 000  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 329 000  
2. Капиталови разходи 8 788 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 8 788 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 2 123  
  Средногодишни щатни    
  бройки 2 170  
  Средна годишна брутна    
  заплата 6 669  
  III. ТРАНСФЕРИ 66 913 400  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 56 927 000  
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ (нето) 56 927 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 56 927 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 9 986 400  
  Трансфери (субсидии, внос-    
  ки) между бюджетни сметки    
  (нето) 9 986 400  
  - получени трансфери (+) 9 986 400  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III) 4 286 400  
  V. ФИНАНСИРАНЕ -4 286 400  
  Депозити и средства по    
  сметки - нето (+/-) -4 286 400  
  Наличности в края на пе-    
  риода (-) (§ 95-07 - 95-13) -4 286 400  
       
Бюджет на Конституционния съд за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 2 030 000  
  Общо разходи 2 030 000  
1. Текущи разходи 1 880 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 853 352  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 458 000  
1.3. Осигурителни вноски от ра-    
  ботодатели 204 234  
1.5. Издръжка 348 414  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 16 000  
2. Капиталови разходи 150 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 150 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 45  
  Средногодишни щатни    
  бройки 45  
  Средна годишна брутна    
  заплата 18 963  
  III. ТРАНСФЕРИ 2 030 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 2 030 000  
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ (нето) 2 030 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 2 030 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на финансите
за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 100 617 000 48 000
  Собствени приходи 100 617 000 48 000
1. Данъчни приходи 45 896 342  
1.1. Данък върху доходите на    
  физически лица 1 710 163  
1.2. Корпоративен данък 8 044 000  
1.3. Данъци върху дивидентите,    
  ликвидационните дялове и    
  доходите на местни и чужде-    
  странни лица 618 000  
1.6. Имуществени данъци 124 800  
1.7. Данък върху добавената    
  стойност 35 130 879  
1.10. Други данъци по Закона за    
  корпоративното подоходно    
  облагане 257 500  
1.12. Други данъци 11 000  
2. Неданъчни приходи 54 297 840 48 000
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 12 594 000 48 000
2.2. Държавни такси 5 130 000  
2.4. Общински такси 382 700  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 26 842 000  
2.7. Други неданъчни приходи 5 404 140  
2.10. Приходи от концесии 3 945 000  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени суми 422 818  
  РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 136 137 710 35 568 710
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 294 107 000 60 769 690
  Общо разходи 294 107 000 60 769 690
1. Текущи разходи 211 057 126 9 778 836
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни правоот-    
  ношения 123 411 540  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 5 161 524  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 36 474 047  
1.5. Издръжка 43 341 649 7 796 996
1.6. Лихви 1 981 840 1 981 840
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 686 526  
2. Капиталови разходи 83 049 874 50 990 854
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен    
  ремонт 83 049 874 50 990 854
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 15 721  
  Средногодишни щатни    
  бройки 15 928  
  Средна годишна брутна    
  заплата 5 723  
  III. ТРАНСФЕРИ 157 969 290 25 200 980
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 155 984 290 25 200 980
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ    
  (нето) 155 984 290 25 200 980
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 155 984 290 25 200 980
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТ-    
  КИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТ-    
  НИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 1 985 000  
  Трансфери (субсидии, внос-    
  ки) между бюджетни сметки    
  (нето) 1 985 000  
  - получени трансфери (+) 1 985 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗ-    
  ЛИХВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮ-    
  ДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И    
  СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III) -35 520 710 -35 520 710
  V. ФИНАНСИРАНЕ 35 520 710 35 520 710
  Външно финансиране 35 520 710 35 520 710
  Заеми от чужбина -    
  нето (+/-) 35 520 710 35 520 710
  - получени заеми (+) 36 293 260 36 293 260
  - погашения по заеми (-) -772 550 -772 550
       
Бюджет на Министерството на външните работи за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 25 875 206  
  Собствени приходи 25 875 206  
2. Неданъчни приходи 25 875 206  
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 6 875 206  
2.2. Държавни такси 19 000 000  
  РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 25 875 206  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 128 616 535  
  Общо разходи 128 616 535  
1. Текущи разходи 115 148 975  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни правоот-    
  ношения 11 787 467  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 3 828 912  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 4 578 036  
1.5. Издръжка 87 560 681  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 7 393 879  
2. Капиталови разходи 13 467 560  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 13 467 560  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 1 817  
  Средногодишни щатни    
  бройки 1 901  
  Средна годишна брутна    
  заплата 6 201  
  III. ТРАНСФЕРИ 102 741 329  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 102 741 329  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 102 741 329  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 102 741 329  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на отбраната
за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 48 700 000  
  Собствени приходи 48 700 000  
2. Неданъчни приходи 48 700 000  
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 27 915 000  
2.7. Други неданъчни приходи 203 000  
2.9. Приходи от продажба на    
  държавно и общинско иму-    
  щество 20 582 000  
  РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 48 700 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 938 634 000  
  Общо разходи 938 634 000  
1. Текущи разходи 753 045 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 321 013 964  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 12 648 454  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 117 367 790  
1.4. Други здравноосигурителни    
  вноски - за пенсионери, без-    
  работни, деца и други не-    
  наети лица 1 025 000  
1.5. Издръжка 273 612 492  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 15 000 000  
1.11. Субсидии 1 300 000  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 1 300 000  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 11 077 300  
2. Капиталови разходи 185 589 000  
2.1. Придобиване на дълго-    
  трайни активи и основен    
  ремонт 185 589 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  III. ТРАНСФЕРИ 889 934 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 889 934 000  
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ (нето) 916 810 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 916 810 000  
  Предоставени субсидии от    
  републиканския бюджет за    
  БАН и държавните висши    
  училища (нето) -26 876 000  
  - предоставени трансфери    
  от РБ за държавните висши    
  училища - използва се само    
  от МОН и МО (-) -26 876 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната за Военна академия "Г. С. Раковски" за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 4 764 100
Предоставени субсидии от републи-  
канския бюджет за БАН и държав-  
ните висши училища (нето) 4 764 100
- получени трансфери (субсидии)  
от РБ за държавните висши учили-  
ща - използва се само от ДВУ (+) 4 764 100
   
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната за Националния военен университет "В. Левски" за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 16 274 730
Предоставени субсидии от  
републиканския бюджет за  
БАН и държавните висши  
училища (нето) 16 274 730
- получени трансфери (субси-  
дии) от РБ за държавните  
висши училища - използва се  
само от ДВУ (+) 16 274 730
   
Трансфер от бюджета на Министерството на отбраната за Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 5 837 170
Предоставени субсидии от  
републиканския бюджет за  
БАН и държавните висши  
училища (нето) 5 837 170
- получени трансфери(субси-  
дии) от РБ за държавните  
висши училища - използва се  
само от ДВУ (+) 5 837 170
   
Бюджет на Министерството на вътрешните работи за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 134 800 000  
  Собствени приходи 134 800 000  
2. Неданъчни приходи 134 400 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 69 200 000  
2.2. Държавни такси 65 000 000  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 1 800 000  
2.7. Други неданъчни приходи 11 000 000  
2.8. Внесени ДДС и други данъци    
  върху продажбите -13 000 000  
2.9. Приходи от продажба на дър-    
  жавно и общинско имущество 400 000  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени суми 400 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 134 800 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 840 590 000  
  Общо разходи 840 590 000  
1. Текущи разходи 820 590 000  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 469 349 281  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 12 224 000  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 178 445 738  
1.5. Издръжка 132 418 981  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 28 000 000  
1.12. Разходи за членски внос    
  и участие в нетърговски    
  организации и дейности 152 000  
2. Капиталови разходи 20 000 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 20 000 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  III. ТРАНСФЕРИ 705 790 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 705 790 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 705 790 000  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 705 790 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/    
  ИЗЛИШЪК (+) (I-II+III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на правосъдието за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 27 000 000  
  Собствени приходи 27 000 000  
2. Неданъчни приходи 27 000 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 514 233  
2.2. Държавни такси 26 483 099  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 2 668  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 27 000 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 116 347 000  
  Общо разходи 116 347 000  
1. Текущи разходи 108 667 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 56 473 786  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 6 108 854  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 21 439 101  
1.4. Други здравноосигурителни    
  вноски - за пенсионери, без-    
  работни, деца и други ненае-    
  ти лица 1 108 800  
1.5. Издръжка 23 412 204  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 124 255  
2. Капиталови разходи 7 680 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 7 680 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 7 025  
  Средногодишни щатни бройки 7 025  
  Средна годишна брутна заплата 7 951  
  III. ТРАНСФЕРИ 89 347 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 89 347 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 89 347 000  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 89 347 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на труда и социалната политика за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 13 556 860  
  Собствени приходи 13 556 860  
2. Неданъчни приходи 13 369 660  
2.1. Приходи и доходи от соб-    
  ственост 1 061 114  
2.2. Държавни такси 9 658 027  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 2 342 965  
2.7. Други неданъчни приходи 307 554  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени суми 187 200  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 41 307 840 31 750 980
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 955 208 455 44 906 816
  Общо разходи 955 208 455 44 906 816
1. Текущи разходи 923 063 944 16 552 305
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни правоот-    
  ношения 43 977 263  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 2 685 711  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 13 995 603  
1.4. Други здравноосигурителни    
  вноски - за пенсионери,    
  безработни, деца и други    
  ненаети лица 16 000 000  
1.5. Издръжка 35 027 038 14 224 865
1.6. Лихви 2 327 440 2 327 440
1.8. Стипендии 15 389  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 807 435 500  
1.11. Субсидии 1 500 000  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 1 500 000  
1.12. Разходи за членски внос    
  и участие в нетърговски    
  организации и дейности 100 000  
2. Капиталови разходи 32 144 511 28 354 511
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 32 144 511 28 354 511
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 9 169  
  Средногодишни щатни    
  бройки 9 406  
  Средна годишна брутна    
  заплата 4 675  
  III. ТРАНСФЕРИ 913 900 615 13 155 836
  III. А. ТРАНСФЕРИ    
  (СУБСИДИИ, ВНОСКИ)    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ    
  БЮДЖЕТ И ДРУГИ    
  БЮДЖЕТИ 907 400 615 13 155 836
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ (нето) 907 400 615 13 155 836
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 907 400 615 13 155 836
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 6 500 000  
  Трансфери (субсидии, внос-    
  ки) между бюджетни сметки    
  (нето) 6 500 000  
  - получени трансфери (+) 6 500 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗ-    
  ЛИХВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮ-    
  ДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТ-    
  КИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/    
  ИЗЛИШЪК (+) (I-II+III) -27 750 980 -31 750 980
  V. ФИНАНСИРАНЕ 27 750 980 31 750 980
  Външно финансиране 31 750 980 31 750 980
  Заеми от чужбина -    
  нето (+/-) 31 750 980 31 750 980
  - получени заеми (+) 32 627 370 32 627 370
  - погашения по заеми (-) -876 390 -876 390
  Депозити и средства по    
  сметки - нето (+/-) -4 000 000  
  Наличности в началото на    
  периода (+) (§ 95-01 - 95-06) 37 213 667  
  Наличности в края на    
  периода (-) (§ 95-07 - 95-13) -41 213 667  
       
Бюджет на Министерството на здравеопазването за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 25 314 987  
  Собствени приходи 25 314 987  
1. Данъчни приходи 1 000 000  
1.8. Акцизи 1 000 000  
2. Неданъчни приходи 24 314 987  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 16 792 830  
2.2. Държавни такси 5 654 570  
2.5. Глоби, санкции и наказа-    
  телни лихви 1 582 600  
2.7. Други неданъчни приходи 284 987  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 46 019 857 20 704 870
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 405 543 710 43 893 640
  Общо разходи 405 543 710 43 893 640
1. Текущи разходи 366 976 870 8 326 800
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 73 008 606  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 1 930 724 146 030
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 19 239 091  
1.5. Издръжка 173 025 470 3 660 490
1.6. Лихви 4 520 280 4 520 280
1.8 Стипендии 94 000  
1.11. Субсидии 95 000 000  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 95 000 000  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 158 699  
2. Капиталови разходи 38 566 840 35 566 840
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 38 566 840 35 566 840
  НАТУРАЛНИ ПОКА-    
  ЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 17 516  
  Средногодишни щатни    
  бройки 17 540  
  Средна годишна брутна    
  заплата 4 048  
  III. ТРАНСФЕРИ 359 523 853 23 188 770
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 359 523 853 23 188 770
  Получени трансфери (суб-    
  сидии/вноски) от ЦБ    
  (нето) 359 523 853 23 188 770
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 359 523 853 23 188 770
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗ-    
  ЛИХВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮ-    
  ДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ И    
  СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III) -20 704 870 -20 704 870
  V. ФИНАНСИРАНЕ 20 704 870 20 704 870
  Външно финансиране 20 704 870 20 704 870
  Заеми от чужбина -    
  нето (+/-) 20 704 870 20 704 870
  - получени заеми (+) 32 404 750 32 404 750
  - погашения по заеми (-) -11 699 880 -11 699 880
       
Бюджет на Министерството на образованието и науката за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 10 208 541  
  Собствени приходи 10 208 541  
2. Неданъчни приходи 10 208 541  
2.1. Приходи и доходи от собст-    
  веност 9 717 568  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 5 783  
2.7. Други неданъчни приходи 485 190  
  РАЗХОДИ + ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 9 573 871 -634 670
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 284 791 048 373 050
  Общо разходи 284 791 048 373 050
1. Текущи разходи 265 681 048 373 050
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудо-    
  ви и служебни правоотно-    
  шения 131 158 455  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 3 283 059  
1.3. Осигурителни вноски от ра-    
  ботодатели 36 271 682  
1.5. Издръжка 82 854 778  
1.6. Лихви 373 050 373 050
1.8. Стипендии 9 336 051  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 2 403 973  
2. Капиталови разходи 19 110 000  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 19 110 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКА-    
  ЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 33 232  
  Средногодишни щатни    
  бройки 33 273  
  Средна годишна брутна    
  заплата 3 701  
  III. ТРАНСФЕРИ 275 217 177 1 007 720
  III. А. ТРАНСФЕРИ    
  (СУБСИДИИ, ВНОСКИ)    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ    
  БЮДЖЕТ И ДРУГИ    
  БЮДЖЕТИ 275 027 177 1 007 720
  Получени трансфери    
  (субсидии/вноски) от ЦБ    
  (нето) 581 105 282 1 007 720
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 581 105 282 1 007 720
  Предоставени субсидии от    
  Републиканския бюджет за    
  БАН и държавните висши    
  училища (нето) -306 078 105  
  - предоставени трансфери    
  от РБ за държавните висши    
  училища - използва се само    
  от МОН и МО (-) -240 987 489  
  - предоставени трансфери    
  от РБ за БАН - използва се    
  само от МОН (-) -65 090 616  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ 190 000  
  Трансфери от/за предприя-    
  тието за управление на дей-    
  ностите по опазване на окол-    
  ната среда (ПУДООС) 190 000  
  - получени трансфери (+) 190 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I-II + III) 634 670 634 670
  V. ФИНАНСИРАНЕ -634 670 -634 670
  Външно финансиране -634 670 -634 670
  Заеми от чужбина - нето (+/-) -634 670 -634 670
  - погашения по заеми (-) -634 670 -634 670
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Българската академия на науките за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума
III. ТРАНСФЕРИ 65 090 616
Предоставени субсидии от републикан-  
ския бюджет за БАН и държавните  
висши училища (нето) 65 090 616
- получени трансфери(субсидии) от РБ  
за БАН - използва се само от БАН (+) 65 090 616
   
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Техническия университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 20 529 714
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 14 566 460
1. Средноприравнен брой учащи 9 278
2. Среднопретеглен норматив 1 570
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 485 860
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 121 466
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 4 555 928
1. Субсидия за стипендии 1 915 328
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 1 848 600
3. Субсидия за здравноосигурителни  
  вноски за студентите и докторантите 792 000
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 800 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Техническия университет София - филиал Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 4 134 715
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 2 857 785
1. Средноприравнен брой учащи 1 785
2. Среднопретеглен норматив 1 601
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТ-  
  ВЕНОТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 19 090
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ  
  НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ  
  ТРУДОВЕ 1 660
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУ-  
  ДЕНТИТЕ  
  И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2+3) 656 180
1. Субсидия за стипендии 309 860
2. Субсидия за студентски столове  
  и общежития 219 600
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 126 720
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 600 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Техническия университет - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 7 331 182
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 5 537 070
1. Средноприравнен брой учащи 3 465
2. Среднопретеглен норматив 1 598
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕ-  
  НОТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 49 144
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ  
  НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ  
  ТРУДОВЕ 1 520
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУ-  
  ДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 1 543 448
1. Субсидия за стипендии 674 176
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 450 000
3. Субсидия за здравноосигурителни внос-  
  ки за студентите и докторантите 419 272
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 200 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Техническия университет - Габрово (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 5 039 393
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 3 737 290
1. Средноприравнен брой учащи 2 515
2. Среднопретеглен норматив 1 486
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-  
  ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 79 451
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ  
  НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ  
  ТРУДОВЕ 3 310
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУ-  
  ДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 719 342
1. Субсидия за стипендии 418 922
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 35 100
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 265 320
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 500 000
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Русенския университет "А. Кънчев" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 8 652 293
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 6 600 590
1. Средноприравнен брой учащи 4 735
2. Среднопретеглен норматив 1 394
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-  
  ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 123 661
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ  
  НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ  
  ТРУДОВЕ 6 508
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУ-  
  ДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 1 421 534
1. Субсидия за стипендии 1 038 584
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 6 750
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 376 200
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 500 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университета по хранителни технологии - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 3 911 235
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 2 642 892
1. Средноприравнен брой учащи 1 724
2. Среднопретеглен норматив 1 533
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕ-  
  НОТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 97 830
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 3 026
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИ-  
  ТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 987 487
1. Субсидия за стипендии 333 899
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 457 068
3. Субсидия за здравноосигурителни  
  вноски за студентите и докторантите 196 520
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 180 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Химико-технологичния и металургичен университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 5 661 339
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 3 911 243
1. Средноприравнен брой учащи 2 443
2. Среднопретеглен норматив 1 601
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ  
  НАУЧНА ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНО-  
  ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ 64 340
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ  
  НА УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ  
  ТРУДОВЕ 10 474
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИ-  
  ТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕН-  
  ТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 1 175 282
1. Субсидия за стипендии 649 804
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 335 398
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 190 080
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 500 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университета "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 4 196 193
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 2 752 360
1. Средноприравнен брой учащи 2 054
2. Среднопретеглен норматив 1 340
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА  
  НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 34 686
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 14 865
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 244 282
1. Субсидия за стипендии 426 668
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 618 188
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 199 426
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 150 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Лесотехническия университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 4 686 760
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 3 693 672
1. Средноприравнен брой учащи 1 769
2. Среднопретеглен норматив 2 088
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 17 924
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 349
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 823 815
1. Субсидия за стипендии 343 035
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 350 100
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 130 680
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 150 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университета по архитектура, строителство и геодезия - София, (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 6 590 405
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 4 647 703
1. Средноприравнен брой учащи 2 903
2. Среднопретеглен норматив 1 601
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 54 893
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 690
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И  
  ДОКТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 586 119
1. Субсидия за стипендии 478 579
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 873 900
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 233 640
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 300 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 3 610 240
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 2 560 897
1. Средноприравнен брой учащи 1 649
2. Среднопретеглен норматив 1 553
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 31 380
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 307
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 816 656
1. Субсидия за стипендии 266 151
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 410 400
3. Субсидия за здравноосигурителни внос-  
  ки за студентите и докторантите 140 105
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 200 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Университета за национално и световно стопанство - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 13 741 449
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 8 027 184
1. Средноприравнен брой учащи 10 576
2. Среднопретеглен норматив 759
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 128 947
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 119 028
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 4 366 290
1. Субсидия за стипендии 1 875 630
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 1 556 100
3. Субсидия за здравноосигурителни внос-  
  ки за студентите и докторантите 934 560
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 1 100 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Икономическия университет - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 6 366 946
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 4 196 268
1. Средноприравнен брой учащи 5 686
2. Среднопретеглен норматив 738
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 15 918
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 6 502
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 498 258
1. Субсидия за стипендии 757 738
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 297 000
3. Субсидия за здравноосигурителни внос-  
  ки за студентите и докторантите 443 520
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 650 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 5 674 311
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 3 596 832
1. Средноприравнен брой учащи 4 968
2. Среднопретеглен норматив 724
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 14 278
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 586
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 811 615
1. Субсидия за стипендии 671 412
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 804 420
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 335 783
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 250 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Софийския университет "Св. Климент Охридски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 30 920 119
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 19 491 465
1. Средноприравнен брой учащи 17 295
2. Среднопретеглен норматив 1 127
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 524 742
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 364 652
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 7 939 260
1. Субсидия за стипендии 4 053 169
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 2 669 500
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 1 216 591
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 2 600 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 7 571 918
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 5 786 307
1. Средноприравнен брой учащи 5 769
2. Среднопретеглен норматив 1 003
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 13 905
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 430
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИ-  
  ТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 471 276
1. Субсидия за стипендии 968 356
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития  
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 502 920
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 300 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 9 967 473
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 7 611 192
1. Средноприравнен брой учащи 7 596
2. Среднопретеглен норматив 1 002
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 54 680
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 755
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИ-  
  ТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 1 896 846
1. Субсидия за стипендии 1 069 026
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 265 500
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 562 320
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 400 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 9 734 144
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 6 717 254
1. Средноприравнен брой учащи 5 479
2. Среднопретеглен норматив 1 226
3. Коефициент за акредитационна  
  оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 55 082
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 695
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕН-  
  ТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 2 610 113
1. Субсидия за стипендии 1 244 954
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 713 897
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 651 262
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 350 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование) за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 5 814 925
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 4 015 536
1. Средноприравнен брой учащи 3 876
2. Среднопретеглен норматив 1 036
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 13 574
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 420
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 585 395
1. Субсидия за стипендии 727 875
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 513 000
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 344 520
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 200 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Национална спортна академия "Васил Левски" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 8 393 052
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО  
  (1 x 2 x 3) 6 463 116
1. Средноприравнен брой учащи 1 881
2. Среднопретеглен норматив 3 436
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 46 072
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 557
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИ-  
  ТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И ДОКТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 399 307
1. Субсидия за стипендии 370 067
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 855 000
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 174 240
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 480 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Аграрния университет - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 5 171 118
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 4 133 448
1. Средноприравнен брой учащи 1 842
2. Среднопретеглен норматив 2 244
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 125 166
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 25 637
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-  
  БИТОВИ РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ  
  И ДОКТОРАНТИТЕ  
  (1+2+3) 486 867
1. Субсидия за стипендии 324 903
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития  
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 161 964
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 400 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 1 893 121
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 478 568
1. Средноприравнен брой учащи 728
2. Среднопретеглен норматив 2 031
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 7 081
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 210
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 157 262
1. Субсидия за стипендии 101 822
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития  
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 55 440
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 250 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 2 438 321
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 802 640
1. Средноприравнен брой учащи 518
2. Среднопретеглен норматив 3 480
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 8 690
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 1 298
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 375 693
1. Субсидия за стипендии 140 487
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 207 090
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 28 116
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 250 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 3 025 842
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 2 370 081
1. Средноприравнен брой учащи 701
2. Среднопретеглен норматив 3 381
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 6 070
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 180
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 399 511
1. Субсидия за стипендии 151 507
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 179 100
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 68 904
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 250 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Националната художествена академия - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 3 390 403
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 2 721 360
1. Средноприравнен брой учащи 782
2. Среднопретеглен норматив 3 480
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 16 045
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 490
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 412 508
1. Субсидия за стипендии 289 748
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 59 400
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 63 360
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 240 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 1 380 164
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 057 280
1. Средноприравнен брой учащи 944
2. Среднопретеглен норматив 1 120
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 1 581
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 48
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 171 255
1. Субсидия за стипендии 108 529
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития  
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 62 726
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 150 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Колежа по телекомуникации и пощи - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 1 034 097
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 677 236
1. Средноприравнен брой учащи 532
2. Среднопретеглен норматив 1 273
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 11 118
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 323
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 191 420
1. Субсидия за стипендии 75 046
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 70 200
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 46 174
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 150 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицинския университет - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 16 240 577
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 13 685 350
1. Средноприравнен брой учащи 3 205
2. Среднопретеглен норматив 4 270
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 252 245
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 7 800
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 795 182
1. Субсидия за стипендии 848 742
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 732 600
3. Субсидия за здравноосигурителни  
  вноски  
  за студентите и докторантите 213 840
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 500 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Иванов Стоянов" - Варна (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 6 411 215
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА  
  НА ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 5 009 440
1. Средноприравнен брой учащи 1 310
2. Среднопретеглен норматив 3 824
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 37 023
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 110
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 810 642
1. Субсидия за стипендии 350 562
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 369 000
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 91 080
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 550 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Тракийския университет - Стара Загора - Медицински факултет (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 2 096 030
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 660 437
1. Средноприравнен брой учащи 531
2. Среднопретеглен норматив 3 127
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 31 579
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 970
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 203 044
1. Субсидия за стипендии 155 286
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития  
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 47 758
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 200 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицинския университет - Пловдив (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 8 201 789
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 6 745 532
1. Средноприравнен брой учащи 1 564
2. Среднопретеглен норматив 4 313
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 106 140
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 423
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 1 145 694
1. Субсидия за стипендии 367 681
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 658 500
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 119 513
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 200 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Медицинския университет - Плевен (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 4 599 819
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 3 714 818
1. Средноприравнен брой учащи 878
2. Среднопретеглен норматив 4 231
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 151 021
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 50 340
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 433 640
1. Субсидия за стипендии 239 420
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 126 900
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 67 320
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 250 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Тракийския университет - Стара Загора (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 8 804 553
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 7 412 850
1. Средноприравнен брой учащи 2 850
2. Среднопретеглен норматив 2 601
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 286 791
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 8 735
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 716 177
1. Субсидия за стипендии 424 937
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 69 480
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 221 760
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 380 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 2 165 264
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 555 320
1. Средноприравнен брой учащи 997
2. Среднопретеглен норматив 1 560
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 114 956
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 15 676
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 359 312
1. Субсидия за стипендии 133 715
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 162 000
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 63 597
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 120 000
     
Трансфер от бюджета на Министерството на образованието и науката за Висшето строително училище "Любен Каравелов" - София (съгласно чл. 91 от Закона за висшето образование), за 2006 г.
Показатели Сума
  (в лв.)
  СУБСИДИЯ - ОБЩО  
  (I+II+III+IV+V) 1 607 370
I. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДРЪЖКА НА  
  ОБУЧЕНИЕТО (1 x 2 x 3) 1 059 862
1. Средноприравнен брой учащи 662
2. Среднопретеглен норматив 1 601
3. Коефициент за акредитационна оценка 1,000
II. СУБСИДИЯ ЗА ПРИСЪЩАТА НА  
  ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ НАУЧНА  
  ИЛИ ХУДОЖЕСТВЕНОТВОРЧЕСКА  
  ДЕЙНОСТ 119 037
III. СУБСИДИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА  
  УЧЕБНИЦИ И НАУЧНИ ТРУДОВЕ 4 960
IV. СУБСИДИЯ ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ  
  РАЗХОДИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОК-  
  ТОРАНТИТЕ (1+2+3) 323 511
1. Субсидия за стипендии 94 382
2. Субсидия за студентски столове и  
  общежития 179 550
3. Субсидия за здравноосигурителни вноски  
  за студентите и докторантите 49 579
V. СУБСИДИЯ ЗА КАПИТАЛОВИ  
  РАЗХОДИ 100 000
     
Бюджет на Министерството на културата за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 11 656 800  
  Собствени приходи 11 656 800  
2. Неданъчни приходи 11 375 600  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 9 456 688  
2.2. Държавни такси 180 200  
2.7. Други неданъчни приходи 1 798 712  
2.8. Внесени ДДС и други данъци    
  върху продажбите -90 000  
2.9. Приходи от продажба на    
  държавно и общинско    
  имущество 30 000  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени суми 281 200  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 11 656 800  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 83 348 239  
  Общо разходи 83 348 239  
1. Текущи разходи 75 448 239  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови и    
  служебни правоотношения 36 996 785  
1.2. Други възнаграждения и плащания    
  за персонала 2 403 369  
1.3. Осигурителни вноски от работо-    
  датели 9 959 400  
1.5. Издръжка 25 503 708  
1.8. Стипендии 375 338  
1.12. Разходи за членски внос и участие    
  в нетърговски организации и    
  дейности 209 639  
2. Капиталови разходи 7 900 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 7 900 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 7 268  
  Средногодишни щатни бройки 7 271  
  Средна годишна брутна заплата 5 027  
  III. ТРАНСФЕРИ 71 691 439  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 71 691 439  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 71 691 439  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 71 691 439  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮДЖЕТ-    
  НИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)    
  (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на околната среда и водите за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 5 100 000  
  Собствени приходи 5 100 000  
2. Неданъчни приходи 5 100 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 1 930 080  
2.2. Държавни такси 2 307 820  
2.5. Глоби, санкции и наказателни лихви 824 100  
2.7. Други неданъчни приходи 38 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 5 100 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 45 418 565  
  Общо разходи 45 418 565  
1. Текущи разходи 33 869 509  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 12 773 432  
1.2. Други възнаграждения и плаща-    
  ния за персонала 607 561  
1.3. Осигурителни вноски от рабо-    
  тодатели 3 762 084  
1.5. Издръжка 16 113 056  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски органи-    
  зации и дейности 613 376  
2. Капиталови разходи 11 549 056  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 11 549 056  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 1 778  
  Средногодишни щатни бройки 1 817  
  Средна годишна брутна заплата 5 540  
  III. ТРАНСФЕРИ 40 318 565  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 37 877 450  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 37 877 450  
  - получени трансфери (субсидии)    
  от ЦБ (+) 37 877 450  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮ-    
  ДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 2 441 115  
  Трансфери (субсидии, вноски)    
  между бюджетни сметки (нето) -3 558 885  
  - предоставени трансфери (-) -3 558 885  
  Трансфери от/за предприятието    
  за управление на дейностите по    
  опазване на околната среда    
  (ПУДООС) 6 000 000  
  - получени трансфери (+) 6 000 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-) / ИЗЛИШЪК    
  (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на икономиката и енергетиката за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 171 493 592 4 468 167
  Собствени приходи 171 493 592 4 468 167
2. Неданъчни приходи 168 728 368 4 468 167
2.1. Приходи и доходи от собственост 120 459 708 4 468 167
2.2. Държавни такси 13 314 860  
2.5. Глоби, санкции и наказателни    
  лихви 3 193 600  
2.7. Други неданъчни приходи 60 200  
2.9. Приходи от продажба на държав-    
  но и общинско имущество 31 700 000  
3. Помощи, дарения и други без-    
  възмездно получени суми 2 765 224  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 73 573 257 6 796 020
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 133 325 759 3 999 710
  Общо разходи 133 325 759 3 999 710
1. Текущи разходи 95 423 759 3 999 710
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 20 115 600  
1.2. Други възнаграждения и пла-    
  щания за персонала 2 707 182  
1.3. Осигурителни вноски от рабо-    
  тодатели 7 418 680  
1.5. Издръжка 58 259 011  
1.6. Лихви 3 999 710 3 999 710
1.11. Субсидии 1 200 000  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 1 200 000  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 1 723 576  
2. Капиталови разходи 7 702 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 6 202 000  
2.2. Капиталови трансфери 1 500 000  
3. Прираст на държавния резерв    
  и изкупуване на земеделска    
  продукция 30 200 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 3 452  
  Средногодишни щатни бройки 3 546  
  Средна годишна брутна заплата 5 637  
  III. ТРАНСФЕРИ 59 752 502 -2 796 310
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 58 752 502 -2 796 310
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 58 752 502 -2 796 310
  - получени трансфери (субсидии)    
  от ЦБ (+) 61 640 732 91 920
  - вноски за ЦБ за текущата    
  година (-/+) -2 888 230 -2 888 230
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮ-    
  ДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ 1 000 000  
  Трансфери (субсидии, вноски)    
  между бюджетни и извънбю-    
  джетни сметки/фондове (нето) 1 000 000  
  - получени трансфери (+) 1 000 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)    
  (I - II + III) 97 920 335 -2 327 853
  V. ФИНАНСИРАНЕ -97 920 335 2 327 853
  Външно финансиране 38 938 710 38 938 710
  Заеми от чужбина - нето (+/-) 38 938 710 38 938 710
  - получени заеми (+) 60 043 980 60 043 980
  - погашения по заеми (-) -21 105 270 -21 105 270
  Възмездни средства -36 610 857 -36 610 857
  Предоставени заеми (нето) -36 610 857 -36 610 857
  - предоставени средства по    
  лихвени заеми (-) -60 043 980 -60 043 980
  - възстановени главници по    
  предоставени лихвени заеми (+) 23 433 123 23 433 123
  Депозити и средства по смет-    
  ки - нето (+/-) -100 248 188  
  Наличности в края на периода (-)    
  (§§ 95-07 - 95-13) -100 248 188  
Бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 185 220 000 2 000 000
  Собствени приходи 185 220 000 2 000 000
2. Неданъчни приходи 185 220 000 2 000 000
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 2 905 000 2 000 000
2.2. Държавни такси 182 000 000  
2.5. Глоби, санкции и наказа-    
  телни лихви 15 000  
2.7. Други неданъчни приходи 300 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 296 024 910 112 804 910
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 531 496 139 235 376 181
  Общо разходи 531 496 139 235 376 181
1. Текущи разходи 238 941 580 47 425 181
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 18 566 415  
1.2. Други възнаграждения и плаща-    
  ния за персонала 1 357 655  
1.3. Осигурителни вноски от рабо-    
  тодатели 5 686 785  
1.5. Издръжка 188 937 709 23 072 681
1.6. Лихви 24 352 500 24 352 500
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски органи-    
  зации и дейности 40 516  
2. Капиталови разходи 292 554 559 187 951 000
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 292 554 559 187 951 000
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 3 985  
  Средногодишни щатни бройки 4 093  
  Средна годишна брутна заплата 4 512  
  III. ТРАНСФЕРИ 235 471 229 122 571 271
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 276 912 344 119 012 386
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 276 912 344 119 012 386
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 282 912 344 125 012 386
  - вноски за ЦБ за текущата    
  година (-/+) -6 000 000 -6 000 000
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-    
  БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ -41 441 115 3 558 885
  Трансфери (субсидии, вноски)    
  между бюджетни сметки (нето) -41 441 115 3 558 885
  - получени трансфери (+) 3 558 885 3 558 885
  - предоставени трансфери (-) -45 000 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)    
  (I - II + III) -110 804 910 -110 804 910
  V. ФИНАНСИРАНЕ 110 804 910 110 804 910
  Външно финансиране 106 804 910 106 804 910
  Заеми от чужбина - нето (+/-) 106 804 910 106 804 910
  - получени заеми (+) 145 647 620 145 647 620
  - погашения по заеми (-) -38 842 710 -38 842 710
  Възмездни средства 4 000 000 4 000 000
  Предоставени заеми (нето) 4 000 000 4 000 000
  - възстановени главници по    
  предоставени лихвени заеми (+) 4 000 000 4 000 000
       
Бюджет на Министерството на земеделието и горите за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 355 364 118 511 110
  Собствени приходи 355 364 118 511 110
1. Данъчни приходи 169 900 000  
1.8. Акцизи 166 300 000  
1.11. Мита и митнически такси 100 000  
1.12. Други данъци 3 500 000  
2. Неданъчни приходи 185 464 118 511 110
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 97 827 958 511 110
2.2. Държавни такси 84 364 385  
2.5. Глоби, санкции и наказателни    
  лихви 811 775  
2.8. Внесени ДДС и други данъци    
  върху продажбите 2 300 000  
2.9. Приходи от продажба на дър-    
  жавно и общинско имущество 160 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ (II-III) 355 364 118 511 110
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 490 980 783 511 110
  Общо разходи 490 980 783 511 110
1. Текущи разходи 463 865 458 511 110
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 121 563 520  
1.2. Други възнаграждения и пла-    
  щания за персонала 6 649 209  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 34 970 921  
1.5. Издръжка 137 117 438  
1.6. Лихви 511 110 511 110
1.8. Стипендии 1 717 000  
1.11. Субсидии 160 900 000  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 160 900 000  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 436 260  
2. Капиталови разходи 27 115 325  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 27 115 325  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 24 751  
  Средногодишни щатни бройки 25 148  
  Средна годишна брутна заплата 4 757  
  III. ТРАНСФЕРИ 135 616 665  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 135 866 665  
  Получени трансфери (субсидии/    
  (вноски) от ЦБ (нето) 135 866 665  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 135 866 665  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪН-    
  БЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ -250 000  
  Трансфери (субсидии, вноски)    
  между бюджетни и извънбю-    
  джетни сметки/фондове (нето) -350 000  
  - предоставени трансфери (-) -350 000  
  Трансфери от/за предприятието    
  за управление на дейностите    
  по опазване на околната среда    
  (ПУДООС) 100 000  
  - получени трансфери (+) 100 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)    
  (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
  Външно финансиране -1 683 530 -1 683 530
  Заеми от чужбина - нето (+/-) -1 683 530 -1 683 530
  - погашения по заеми (-) -1 683 530 -1 683 530
  Възмездни средства 1 683 530 1 683 530
  Предоставени заеми (нето) 1 683 530 1 683 530
  - възстановени главници по    
  предоставени лихвени заеми (+) 1 683 530 1 683 530
       
Бюджет на Министерството на транспорта за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 79 921 874 7 524 780
  Собствени приходи 79 921 874 7 524 780
2. Неданъчни приходи 79 921 874 7 524 780
2.1. Приходи и доходи от соб-    
  ственост 8 404 980 7 524 780
2.2. Държавни такси 71 376 894  
2.5. Глоби, санкции и наказателни    
  лихви 140 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 124 577 326 75 353 650
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 191 497 918 99 496 920
  Общо разходи 191 497 918 99 496 920
1. Текущи разходи 77 690 675 15 837 920
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 22 371 940  
1.2. Други възнаграждения    
  и плащания за персонала 1 438 752  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 7 269 680  
1.5. Издръжка 29 875 476 200 130
1.6. Лихви 15 637 790 15 637 790
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски    
  организации и дейности 1 097 037  
2. Капиталови разходи 113 807 243 83 659 000
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 113 807 243 83 659 000
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 3 360  
  Средногодишни щатни бройки 3 427  
  Средна годишна брутна заплата 6 229  
  III. ТРАНСФЕРИ 66 920 592 24 143 270
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИДИИ,    
  ВНОСКИ) МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 66 920 592 24 143 270
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 66 920 592 24 143 270
  - получени трансфери (субсидии)    
  от ЦБ (+) 66 920 592 24 143 270
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ БЮ-    
  ДЖЕТНИ СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХВЕНИ    
  ЗАЕМИ МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК (+)    
  (I - II + III) -44 655 452 -67 828 870
  V. ФИНАНСИРАНЕ 44 655 452 67 828 870
  Външно финансиране 79 410 210 79 410 210
  Заеми от чужбина - нето (+/-) 79 410 210 79 410 210
  - получени заеми (+) 113 579 880 113 579 880
  - погашения по заеми (-) -34 169 670 -34 169 670
  Възмездни средства -11 581 340 -11 581 340
  Предоставени заеми (нето) -11 581 340 -11 581 340
  - предоставени средства    
  по лихвени заеми (-) -37 520 880 -37 520 880
  - възстановени главници по    
  предоставени лихвени заеми (+) 25 939 540 25 939 540
  Депозити и средства по сметки -    
  нето (+/-) -23 173 418  
  Наличности в края на    
  периода (-)    
  (§§ 95-07 - 95-13) -23 173 418  
       
Бюджет на Министерството на държавната администрация и административната реформа за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 19 715 000  
  Собствени приходи 19 715 000  
2. Неданъчни приходи 19 626 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 15 735 268  
2.2. Държавни такси 57 300  
2.5. Глоби, санкции и нака-    
  зателни лихви 19 140  
2.7. Други неданъчни приходи 257 620  
2.9. Приходи от продажба на    
  държавно и общинско    
  имущество 3 556 672  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени    
  суми 89 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 19 715 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 66 131 000  
  Общо разходи 66 131 000  
1. Текущи разходи 45 665 800  
1.1. Заплати и възнагражде-    
  ния за персонала, нает    
  по трудови и служебни    
  правоотношения 20 742 629  
1.2. Други възнаграждения    
  и плащания за персонала 490 095  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 5 756 674  
1.5. Издръжка 18 676 402  
2. Капиталови разходи 20 465 200  
2.1. Придобиване на дълго-    
  трайни активи и основен    
  ремонт 20 465 200  
  НАТУРАЛНИ ПОКА-    
  ЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 3 032  
  Средногодишни щатни    
  бройки 3 068  
  Средна годишна брутна    
  заплата 6 047  
  III. ТРАНСФЕРИ 46 416 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ    
  (СУБСИДИИ, ВНОСКИ)    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ    
  БЮДЖЕТ И ДРУГИ    
  БЮДЖЕТИ 44 416 000  
  Получени трансфери    
  (субсидии/вноски) от    
  ЦБ (нето) 44 416 000  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 44 416 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ    
  МЕЖДУ БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪН-    
  БЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ 2 000 000  
  Трансфери от/за пред-    
  приятието за управление    
  на дейностите по опазване    
  на околната среда    
  (ПУДООС) 2 000 000  
  - получени трансфери (+) 2 000 000  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗ-    
  ЛИХВЕНИ ЗАЕМИ    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ    
  БЮДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗ-    
  ЛИШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 5 370 985  
  Общо разходи 5 370 985  
1. Текущи разходи 3 267 129  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни право-    
  отношения 983 634  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 38 500  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 311 915  
1.5. Издръжка 1 933 080  
2. Капиталови разходи 2 103 856  
2.1. Придобиване на дълготрай-    
  ни активи и основен ремонт 2 103 856  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 195  
  Средногодишни щатни    
  бройки 130  
  Средна годишна брутна    
  заплата 6 759  
  III. ТРАНСФЕРИ 5 370 985  
  III. А. ТРАНСФЕРИ    
  (СУБСИДИИ, ВНОСКИ)    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ    
  БЮДЖЕТ И ДРУГИ    
  БЮДЖЕТИ 5 370 985  
  Получени трансфери    
  (субсидии/вноски) от    
  ЦБ (нето) 5 370 985  
  - получени трансфери    
  (субсидии) от ЦБ (+) 5 370 985  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖ-    
  ДУ БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ    
  И ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ    
  ФОНДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК    
  (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Държавната агенция за младежта и спорта за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 1 235 562  
  Собствени приходи 1 235 562  
2. Неданъчни приходи 1 235 562  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 1 235 562  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 1 235 562  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 15 101 502  
  Общо разходи 15 101 502  
1. Текущи разходи 14 501 502  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни правоот-    
  ношения 3 628 651  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 348 266  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 1 113 446  
1.5. Издръжка 3 042 259  
1.11. Субсидии 5 646 862  
  Субсидии за нефинансови    
  предприятия 200 000  
  Субсидии на организации с    
  нестопанска цел 5 446 862  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски    
  организации и дейности 722 018  
2. Капиталови разходи 600 000  
2.1. Придобиване на дългот-    
  райни активи и основен    
  ремонт 600 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 668  
  Средногодишни щатни бройки 675  
  Средна годишна брутна заплата 5 213  
  III. ТРАНСФЕРИ 13 865 940  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБ-    
  ЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ    
  И ДРУГИ БЮДЖЕТИ 13 865 940  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 13 865 940  
  - получени трансфери (субси-    
  дии) от ЦБ (+) 13 865 940  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗ-    
  ЛИХВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖ-    
  ДУ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮ-    
  ДЖЕТ, БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ    
  И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
Бюджет на Националната служба за охрана за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 206 000  
  Собствени приходи 206 000  
2. Неданъчни приходи 206 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 206 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 206 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 19 480 000  
  Общо разходи 19 480 000  
1. Текущи разходи 18 330 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 10 496 730  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 100 000  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 3 974 322  
1.5. Издръжка 3 403 948  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 355 000  
2. Капиталови разходи 1 150 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 1 150 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  III. ТРАНСФЕРИ 19 274 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 19 274 000  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 19 274 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 19 274 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК    
  (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Националната разузнавателна служба за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 20 000  
  Собствени приходи 20 000  
2. Неданъчни приходи 20 000  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 20 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 20 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 16 745 000  
  Общо разходи 16 745 000  
1. Текущи разходи 15 745 000  
1.5. Издръжка 15 385 000  
1.10. Обезщетения и помощи за    
  домакинствата 360 000  
2. Капиталови разходи 1 000 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 1 000 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  III. ТРАНСФЕРИ 16 725 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 16 725 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 16 725 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 16 725 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на омбудсмана за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 2 926 000  
  Общо разходи 2 926 000  
1. Текущи разходи 2 226 000  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 548 790  
1.2. Други възнаграждения и пла-    
  щания за персонала 160 500  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 130 530  
1.5. Издръжка 1 386 180  
2. Капиталови разходи 700 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 700 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 50  
  Средногодишни щатни бройки 50  
  Средна годишна брутна заплата 10 976  
  III. ТРАНСФЕРИ 2 926 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 2 926 000  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 2 926 000  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 2 926 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК    
  (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Националния статистически институт за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 2 500 000  
  Собствени приходи 2 500 000  
2. Неданъчни приходи 1 000 661  
2.1. Приходи и доходи от    
  собственост 959 499  
2.5. Глоби, санкции и наказателни    
  лихви 400  
2.7. Други неданъчни приходи 25 200  
2.8. Внесени ДДС и други данъци    
  върху продажбите 7 700  
2.9. Приходи от продажба на дър-    
  жавно и общинско имущество 7 862  
3. Помощи, дарения и други    
  безвъзмездно получени суми 1 499 339  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 2 500 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 19 930 065  
  Общо разходи 19 930 065  
1. Текущи разходи 16 930 065  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 8 099 057  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 1 578 516  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 3 075 846  
1.5. Издръжка 4 175 292  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 1 354  
2. Капиталови разходи 3 000 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 3 000 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 1 492  
  Средногодишни щатни бройки 1 533  
  Средна годишна брутна заплата 5 170  
  III. ТРАНСФЕРИ 17 430 065  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 17 430 065  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 17 430 065  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 17 430 065  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Комисията за защита на конкуренцията за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 460 000  
  Собствени приходи 460 000  
2. Неданъчни приходи 460 000  
2.2. Държавни такси 210 000  
2.5. Глоби, санкции и наказателни    
  лихви 250 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 460 000  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1 854 604  
  Общо разходи 1 854 604  
1. Текущи разходи 1 754 604  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по тру-    
  дови и служебни правоот-    
  ношения 708 156  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 97 921  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 242 025  
1.5. Издръжка 706 502  
2. Капиталови разходи 100 000  
2.1. Придобиване на дълго-    
  трайни активи и основен    
  ремонт 100 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 89  
  Средногодишни щатни    
  бройки 92  
  Средна годишна брутна    
  заплата 7 697  
  III. ТРАНСФЕРИ 1 394 604  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ)    
  МЕЖДУ ЦЕНТРАЛНИЯ/    
  РЕПУБЛИКАНСКИЯ    
  БЮДЖЕТ И ДРУГИ    
  БЮДЖЕТИ 1 394 604  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) 1 394 604  
  - получени трансфери (суб-    
  сидии) от ЦБ (+) 1 394 604  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ    
  МЕЖДУ БЮДЖЕТНИ    
  СМЕТКИ И ИЗВЪНБЮ-    
  ДЖЕТНИ ФОНДОВЕ/    
  СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Комисията за регулиране на съобщенията за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 34 200 000  
  Собствени приходи 34 200 000  
2. Неданъчни приходи 34 200 000  
2.2. Държавни такси 34 050 000  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 150 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 33 880 106  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 9 672 855  
  Общо разходи 9 672 855  
1. Текущи разходи 5 672 855  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 2 314 176  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 215 254  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 565 464  
1.5. Издръжка 2 420 961  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 157 000  
2. Капиталови разходи 4 000 000  
2.1. Придобиване на дълго-    
  трайни активи и основен    
  ремонт 4 000 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 213  
  Средногодишни щатни    
  бройки 219  
  Средна годишна брутна    
  заплата 8 454  
  III. ТРАНСФЕРИ -24 207 251  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ -14 220 851  
  Получени трансфери (субси-    
  дии/вноски) от ЦБ (нето) -14 220 851  
  - вноски за ЦБ за текущата    
  година (-/+) -14 220 851  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ -9 986 400  
  Трансфери (субсидии, вноски)    
  между бюджетни сметки    
  (нето) -9 986 400  
  - предоставени трансфери (-) -9 986 400  
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III) 319 894  
  V. ФИНАНСИРАНЕ -319 894  
  Депозити и средства по    
  сметки - нето (+/-) -319 894  
  Наличности в края на    
  периода (-)    
  (§§ 95-07 - 95-13) -319 894  
       
Бюджет на Съвета за електронни медии за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 1 352 200  
  Общо разходи 1 352 200  
1. Текущи разходи 1 182 200  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 606 200  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 29 000  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 156 592  
1.5. Издръжка 387 408  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски ор-    
  ганизации и дейности 3 000  
2. Капиталови разходи 170 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 170 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 86  
  Средногодишни щатни бройки 86  
  Средна годишна брутна заплата 7 049  
  III. ТРАНСФЕРИ 1 352 200  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 1 352 200  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 1 352 200  
  - получени трансфери (субси-    
  дии) от ЦБ (+) 1 352 200  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 5 107 000  
  Собствени приходи 5 107 000  
2. Неданъчни приходи 5 107 000  
2.2. Държавни такси 5 067 000  
2.5. Глоби, санкции и наказател-    
  ни лихви 40 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 2 970 694  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 2 970 694  
  Общо разходи 2 970 694  
1. Текущи разходи 2 637 694  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 1 498 490  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 84 190  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 494 779  
1.5. Издръжка 555 235  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски орга-    
  низации и дейности 5 000  
2. Капиталови разходи 333 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 333 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 128  
  Средногодишни щатни бройки 132  
  Средна годишна брутна заплата 9 082  
  III. ТРАНСФЕРИ    
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ    
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III) 2 136 306  
  V. ФИНАНСИРАНЕ -2 136 306  
  Депозити и средства по    
  сметки - нето (+/-) -2 136 306  
  Наличности в края на    
  периода (-) (§§ 95-07 - 95-13) -2 136 306  
       
Бюджет на Агенцията за ядрено регулиране за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО 9 375 000  
  Собствени приходи 9 375 000  
2. Неданъчни приходи 9 375 000  
2.2. Държавни такси 9 375 000  
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III) 4 193 912  
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 4 193 912  
  Общо разходи 4 193 912  
1. Текущи разходи 3 993 912  
1.1. Заплати и възнаграждения    
  за персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 1 491 006  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 52 099  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 566 142  
1.5. Издръжка 802 176  
1.12. Разходи за членски внос и    
  участие в нетърговски ор-    
  ганизации и дейности 1 082 489  
2. Капиталови разходи 200 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 200 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 96  
  Средногодишни щатни бройки 99  
  Средна годишна брутна заплата 7 297  
  III. ТРАНСФЕРИ    
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ    
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИШЪК    
  (+) (I - II + III) 5 181 088  
  V. ФИНАНСИРАНЕ -5 181 088  
  Депозити и средства по    
  сметки - нето (+/-) -5 181 088  
  Наличности в края на периода    
  (-) (§§ 95-07 - 95-13) -5 181 088  
       
Бюджет на Държавната комисия по сигурността на информацията за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
1 2 3
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 2 776 000  
  Общо разходи 2 776 000  
1. Текущи разходи 2 076 000  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 860 981  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 47 382  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 294 810  
1.5. Издръжка 872 827  
2. Капиталови разходи 700 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 700 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 108  
  Средногодишни щатни бройки 112  
  Средна годишна брутна заплата 7 687  
  III. ТРАНСФЕРИ 2 776 000  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБ-    
  СИДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 2 776 000  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 2 776 000  
  - получени трансфери (субси-    
  дии) от ЦБ (+) 2 776 000  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       
Бюджет на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за 2006 г.
(Лева)
Показатели Сума В т.ч.
    заеми
  I. ПРИХОДИ - ВСИЧКО    
  РАЗХОДИ+ТРАНСФЕРИ    
  (II-III)    
  II. РАЗХОДИ - ВСИЧКО 5 574 700  
  Общо разходи 5 574 700  
1. Текущи разходи 2 874 700  
1.1. Заплати и възнаграждения за    
  персонала, нает по трудови    
  и служебни правоотношения 1 248 798  
1.2. Други възнаграждения и    
  плащания за персонала 329 000  
1.3. Осигурителни вноски от    
  работодатели 296 902  
1.5. Издръжка 1 000 000  
2. Капиталови разходи 2 700 000  
2.1. Придобиване на дълготрайни    
  активи и основен ремонт 2 700 000  
  НАТУРАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
  Щатни бройки 293  
  Средногодишни щатни бройки 157  
  Средна годишна брутна заплата 7 954  
  III. ТРАНСФЕРИ 5 574 700  
  III. А. ТРАНСФЕРИ (СУБСИ-    
  ДИИ, ВНОСКИ) МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ/РЕПУБЛИ-    
  КАНСКИЯ БЮДЖЕТ И    
  ДРУГИ БЮДЖЕТИ 5 574 700  
  Получени трансфери (субсидии/    
  вноски) от ЦБ (нето) 5 574 700  
  - получени трансфери (субси-    
  дии) от ЦБ (+) 5 574 700  
  III. Б. ТРАНСФЕРИ МЕЖДУ    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ/СМЕТКИ    
  III. В. ВРЕМЕННИ БЕЗЛИХ-    
  ВЕНИ ЗАЕМИ МЕЖДУ    
  ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ,    
  БЮДЖЕТНИ СМЕТКИ И    
  ИЗВЪНБЮДЖЕТНИ ФОН-    
  ДОВЕ И СМЕТКИ    
  IV. ДЕФИЦИТ (-)/ИЗЛИ-    
  ШЪК (+) (I - II + III)    
  V. ФИНАНСИРАНЕ    
       


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 3


Ограничение на разходите по чл. 5, ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. на държавните органи, министерствата и ведомствата



(Лева)
Държавни органи, Общо Утвърден Остатък
  министерства разходи размер на 7 %
  и ведомства   разходите  
    ЗДБ по чл. 5,  
    2006 г. ал. 4 от ЗДБ  
      за 2006 г.  
        (к.1-к.2)
    1 2 3
1. Народно събрание 31 413 000 29 214 090 2 198 910
2. Администрация на      
  президента 5 594 000 5 202 420 391 580
3. Министерски съвет 64 427 000 61 040 610 3 386 390
4. Конституционен съд 2 030 000 1 887 900 142 100
5. Министерство на      
  финансите 294 107 000 277 802 986 16 304 014
6. Министерство на      
  външните работи 128 616 535 119 613 378 9 003 157
7. Министерство на      
  отбраната 938 634 000 873 979 620 64 654 380
8. Министерство на      
  вътрешните работи 840 590 000 783 736 700 56 853 300
9. Министерство на      
  правосъдието 116 347 000 108 202 710 8 144 290
10. Министерство на      
  труда и социалната      
  политика 955 208 455 948 020 929 7 187 526
11. Министерство на      
  здравеопазването 405 543 710 380 228 205 25 315 505
12. Министерство на      
  образованието и      
  науката 284 791 048 264 881 788 19 909 260
13. Министерство на      
  културата 83 348 239 77 533 546 5 814 693
14. Министерство на      
  околната среда      
  и водите 45 418 565 42 239 265 3 179 300
15. Министерство на      
  икономиката и      
  енергетиката 133 325 759 124 466 501 8 859 258
16. Министерство на      
  регионалното раз-      
  витие и благоуст-      
  ройството 531 496 139 510 767 742 20 728 397
17. Министерство на      
  земеделието и      
  горите 490 980 783 456 647 906 34 332 877
18. Министерство на      
  транспорта 191 497 918 185 057 848 6 440 070
19. Министерство на      
  държавната адми-      
  нистрация и адми-      
  нистративната      
  реформа 66 131 000 61 508 060 4 622 940
20. Министерство на      
  държавната поли-      
  тика при бедствия      
  и аварии 5 370 985 4 995 016 375 969
21. Държавна агенция      
  за младежта и      
  спорта 15 101 502 14 044 397 1 057 105
22. Национална служба      
  за охрана 19 480 000 18 141 250 1 338 750
23. Национална разуз-      
  навателна служба 16 745 000 15 598 050 1 146 950
24. Омбудсман 2 926 000 2 721 180 204 820
25. Национален ста-      
  тистически ин-      
  ститут 19 930 065 18 639 914 1 290 151
26. Комисия за за-      
  щита на кон-      
  куренцията 1 854 604 1 724 782 129 822
27. Комисия за регу-      
  лиране на съоб-      
  щенията 9 672 855 8 995 755 677 100
28. Съвет за елект-      
  ронни медии 1 352 200 1 257 546 94 654
29. Държавна коми-      
  сия за енергий-      
  но и водно      
  регулиране 2 970 694 2 762 745 207 949
30. Агенция за ядре-      
  но регулиране 4 193 912 3 900 338 293 574
31. Държавна коми-      
  сия по сигурно-      
  стта на инфор-      
  мацията 2 776 000 2 581 680 194 320
32. Комисия за уста-      
  новяване на      
  имущество, при-      
  добито от пре-      
  стъпна дейност 5 574 700 5 184 471 390 229
  ВСИЧКО: 5 717 448 668 5 412 579 329 304 869 339
         


Приложение № 3 към чл. 1, ал. 4


Ограничение на разходите по чл. 4, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. на Комисията за финансов надзор


(Лева)
Наименование Общо Утвърден Остатък
  разходи размер на 7 %
    разходите  
  ЗДБ по чл. 4,  
  2006 г. ал. 2 от ЗДБ  
    за 2006 г.  
      (к.1-к.2)
Комисия за фи-      
нансов надзор 6 814 420 6 337 411 477 009
       


Приложение № 4 към чл. 1, ал. 5


Приходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2006 г.



(Лева)
Наименование на прихода Сума
  Собствени приходи 5 100 000
  Неданъчни 5 100 000
1. Приходи и доходи от собственост 1 930 080
2. Държавни такси 2 307 820
3. Глоби, санкции и наказателни лихви 824 100
4. Други неданъчни приходи 38 000
  ОБЩО: 5 100 000
     


Разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2006 г. по програми в рамките на утвърдените разходи по политики по чл. 5, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.


(Лева)
Програма № Наименования на програмите Сума
1 2 3
  Политика в областта на управ-  
  лението на водите 6 624 264
Програма 1 Оценка и управление на вод-  
  ните ресурси и справедливо-  
  то им разпределение за насе-  
  лението и икономиката на  
  страната 4 751 846
Програма 2 Опазване и подобряване със-  
  тоянието на водните ресурси 1 872 418
  Политика в областта на управ-  
  лението на отпадъците 1 629 934
Програма 3 Интегрирана система за управ-  
  лението на отпадъците 1 629 934
  Политика в областта на опаз-  
  ване чистотата на атмосфер-  
  ния въздух 1 127 586
Програма 4 Подобряване качеството на  
  атмосферния въздух в райо-  
  ните "горещи точки" 629 125
Програма 5 Подобряване качеството на  
  течните горива и намаляване  
  на вредните емисии в атмос-  
  ферния въздух 498 461
  Политика в областта на опаз-  
  ване на биологичното раз-  
  нообразие 6 364 882
Програма 6 Съхраняване, укрепване и въз-  
  становяване на екосистеми,  
  местообитания, видове и гене-  
  тичните им ресурси 6 364 882
  Политика в областта на управ-  
  лението на опасни химични  
  вещества и препарати 553 262
Програма 7 Контрол и управление на хими-  
  ческите вещества, предотвра-  
  тяване на големи аварии и  
  координация на РИОСВ по  
  прилагане и налагане на еко-  
  логичното законодателство 553 262
  Политика за информационно  
  обезпечаване и повишаване на  
  общественото съзнание 12 340 057
Програма 8 Национална система за мони-  
  торинг на околната среда 10 938 189
Програма 9 Повишаване на обществената  
  култура и съзнание по въпро-  
  сите на околната среда 1 401 868
  Политика за комплексно пре-  
  дотвратяване и контрол на  
  замърсяването 1 261 849
Програма 10 ОВОС и екологична оценка 515 795
Програма 11 Отстраняване на минали  
  екологични щети, настъпили  
  до момента на приватизация 78 757
Програма 12 Комплексни разрешителни 602 920
Програма 13 Национални схеми за подоб-  
  ряване на резултатите в опаз-  
  ване на околната среда 64 377
  Политика в областта на управ-  
  лението на дейностите по из-  
  менение на климата 569 079
Програма 14 Управление на дейностите по  
  изменение на климата 569 079
  Политика в областта на гео-  
  логията, подземните богат-  
  ства, опазване на земните  
  недра и почвите 4 633 614
Програма 15 Управление на търсенето,  
  проучването и добива на под-  
  земни богатства, опазване на  
  земните недра и почвите 2 952 713
Програма 16 Осигуряване на информация  
  за геологията и суровинния  
  потенциал на страната 1 680 901
Програма 17 Администрация 10 314 038
  ОБЩО: 45 418 565
     


Програма 1: Оценка и управление на водните ресурси и справедливото им разпределение за населението и икономиката на страната


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 4 751 846
от тях за:  
Персонал 1 218 333
Издръжка 1 937 243
Капиталови разходи 1 596 270
Численост на щатния персонал 139 щ. бр.
   


Програма 2: Опазване и подобряване състоянието на водните ресурси


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I.Общо ведомствени разходи 1 872 418
от тях за:  
Персонал 919 937
Издръжка 883 781
Капиталови разходи 68 700
Численост на щатния персонал 131 щ. бр.
   


Програма 3: Интегрирана система за управлението на отпадъците


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 1 629 934
от тях за:  
Персонал 1 193 065
Издръжка 388 463
Капиталови разходи 48 406
Численост на щатния персонал 152 щ. бр.
   


Програма 4: Подобряване качеството на атмосферния въздух в районите "горещи точки"

(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 629 125
от тях за:  
Персонал 309 991
Издръжка 312 384
Капиталови разходи 6 750
Численост на щатния персонал 31 щ. бр.
   


Програма 5: Подобряване качеството на течните горива и намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух

(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 498 461
от тях за:  
Персонал 359 371
Издръжка 132 290
Капиталови разходи 6 800
Численост на щатния персонал 38 щ. бр.
   


Програма 6: Съхраняване, укрепване и възстановяване на екосистеми, местообитания, видове и генетичните им ресурси


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 6 364 882
от тях за:  
Персонал 2 193 150
Издръжка 3 045 402
Капиталови разходи 1 126 330
Численост на щатния персонал 298 щ. бр.
   


Програма 7: Контрол и управление на химическите вещества, предотвратяване на големи аварии и координация на РИОСВ по прилагане и налагане на екологичното законодателство


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 553 262
от тях за:  
Персонал 439 536
Издръжка 94 162
Капиталови разходи 19 564
Численост на щатния персонал 56 щ. бр.
   


Програма 8: Национална система за мониторинг на околната среда


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 10 938 189
от тях за:  
Персонал 2 938 196
Издръжка 5 154 207
Капиталови разходи 2 845 786
Численост на щатния персонал 430 щ. бр.
   


Програма 9: Повишаване на обществената култура и съзнание по въпросите на околната среда


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 1 401 868
от тях за:  
Персонал 443 884
Издръжка 485 350
Капиталови разходи 472 634
Численост на щатния персонал 42 щ. бр.
   


Програма 10: ОВОС и екологична оценка


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 515 795
от тях за:  
Персонал 426 174
Издръжка 78 357
Капиталови разходи 11 264
Численост на щатния персонал 41 щ. бр.
   


Програма 11: Отстраняване на минали екологични щети, настъпили до момента на приватизация


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 78 757
от тях за:  
Персонал 64 461
Издръжка 11 296
Капиталови разходи 3 000
Численост на щатния персонал 6 щ. бр.
   


Програма 12: Комплексни разрешителни


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 602 920
от тях за:  
Персонал 434 728
Издръжка 150 442
Капиталови разходи 17 750
Численост на щатния персонал 45 щ. бр.
   


Програма 13: Национални схеми за подобряване на резултатите в опазване на околната среда


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 64 377
от тях за:  
Персонал 29 186
Издръжка 35 191
Капиталови разходи  
Численост на щатния персонал 5 щ. бр.
   


Програма 14: Управление на дейностите по изменение на климата


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 569 079
от тях за:  
Персонал 157 720
Издръжка 402 359
Капиталови разходи 9 000
Численост на щатния персонал 13 щ. бр.
   


Програма 15: Управление на търсенето, проучването и добива на подземни богатства, опазване на земните недра и почвите


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 2 952 713
от тях за:  
Персонал 675 415
Издръжка 2 060 434
Капиталови разходи 216 864
Численост на щатния персонал 49 щ. бр.
   


Програма 16: Осигуряване на информация за геологията и суровинния потенциал на страната


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 1 680 901
от тях за:  
Персонал 111 422
Издръжка 51 979
Капиталови разходи 1 517 500
Численост на щатния персонал 14 щ. бр.
   


Програма 17: Администрация


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 10 314 038
от тях за:  
Персонал 5 228 507
Издръжка 1 503 093
Капиталови разходи 3 582 438
Численост на щатния персонал 288 щ. бр.
   


Разходи по програмите на МОСВ - общо


(Лева)
Разходи по програмата Сума
I. Общо ведомствени разходи 45 418 565
от тях за:  
Персонал 17 143 077
Издръжка 16 726 432
Капиталови разходи 11 549 056
Численост на щатния персонал 1 778 щ. бр.
   


Приложение № 5 към чл. 6, ал. 3


Ограничение на предоставените трансфери по чл. 5, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. от бюджетите на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната за държавните висши училища и Българската академия на науките



(Лева)
Наименование Трансфери Утвърден Остатък
      размер на 7 %
      трансферите  
    ЗДБ по чл. 5,  
    2006 г. ал. 5 от  
      ЗДБ за  
      2006 г.  
        к.1-к.2
    1 2 3
1. Българска академия на      
  науките      
  - от Министерството      
  на образованието и      
  науката 65 090 616 60 534 273 4 556 343
2. Държавни висши училища      
2.1. - от Министерството      
  на образованието и      
  науката за: 240 987 489 224 118 365 16 869 124
  Технически универ-      
  ситет - София 20 529 714 19 092 634 1 437 080
  Технически универ-      
  ситет София - филиал      
  Пловдив 4 134 715 3 845 285 289 430
  Технически универ-      
  ситет - Варна 7 331 182 6 817 999 513 183
  Технически универ-      
  ситет - Габрово 5 039 393 4 686 635 352 758
  Русенски университет      
  "А. Кънчев" 8 652 293 8 046 632 605 661
  Университет по хра-      
  нителни технологии -      
  Пловдив 3 911 235 3 637 449 273 786
  Химико-технологичен      
  и металургичен универ-      
  ситет - София 5 661 339 5 265 045 396 294
  Университет "Проф.      
  д-р Асен Златаров" -      
  Бургас 4 196 193 3 902 459 293 734
  Лесотехнически уни-      
  верситет - София 4 686 760 4 358 687 328 073
  Университет по архи-      
  тектура, строителство      
  и геодезия - София 6 590 405 6 129 077 461 328
  Минно-геоложки уни-      
  верситет "Св. Иван      
  Рилски" - София 3 610 240 3 357 523 252 717
  Университет за нацио-      
  нално и световно      
  стопанство - София 13 741 449 12 779 548 961 901
  Икономически универ-      
  ситет - Варна 6 366 946 5 921 260 445 686
  Стопанска академия      
  "Д. А. Ценов" - Свищов 5 674 311 5 277 109 397 202
  Софийски университет      
  "Св. Климент Охридски" 30 920 119 28 755 711 2 164 408
  Великотърновски уни-      
  верситет "Св. св.      
  Кирил и Методий" 7 571 918 7 041 884 530 034
  Пловдивски универ-      
  ситет "Паисий Хилен-      
  дарски" 9 967 473 9 269 750 697 723
  Югозападен универ-      
  ситет "Неофит Рилски"      
  - Благоевград 9 734 144 9 052 754 681 390
  Шуменски университет      
  "Епископ Константин      
  Преславски" 5 814 925 5 407 880 407 045
  Национална спортна      
  академия "Васил Лев-      
  ски" - София 8 393 052 7 805 538 587 514
  Аграрен университет -      
  Пловдив 5 171 118 4 809 140 361 978
  Академия за музикално,      
  танцово и изобразител-      
  но изкуство - Пловдив 1 893 121 1 760 603 132 518
  Национална академия      
  за театрално и филмо-      
  во изкуство "Кръстьо      
  Сарафов" - София 2 438 321 2 267 639 170 682
  Държавна музикална      
  академия "Проф. Панчо      
  Владигеров" - София 3 025 842 2 814 033 211 809
  Национална художест-      
  вена академия - София 3 390 403 3 153 075 237 328
  Специализирано вис-      
  ше училище по биб-      
  лиотекознание и ин-      
  формационни техно-      
  логии - София 1 380 164 1 283 553 96 611
  Колеж по телекомуни-      
  кации и пощи - София 1 034 097 961 710 72 387
  Медицински универ-      
  ситет - София 16 240 577 15 103 737 1 136 840
  Медицински универ-      
  ситет "Проф. д-р      
  Параскев Иванов      
  Стоянов" - Варна 6 411 215 5 962 430 448 785
  Тракийски универси-      
  тет - Стара Загора -      
  Медицински факултет 2 096 030 1 949 308 146 722
  Медицински универ-      
  ситет - Пловдив 8 201 789 7 627 664 574 125
  Медицински универ-      
  ситет - Плевен 4 599 819 4 277 832 321 987
  Тракийски универси-      
  тет - Стара Загора 8 804 553 8 188 234 616 319
  Висше транспортно      
  училище "Тодор Каб-      
  лешков" - София 2 165 264 2 013 696 151 568
  Висше строително      
  училище "Любен Ка-      
  равелов" - София 1 607 370 1 494 854 112 516
2.2. - от Министерството      
  на отбраната за: 26 876 000 24 994 680 1 881 320
  Военна академия      
  "Г. С. Раковски" 4 764 100 4 430 613 333 487
  Национален военен      
  университет "В. Левски" 16 274 730 15 135 499 1 139 231
  Висше военноморско      
  училище "Н. Й. Вап-      
  царов" 5 837 170 5 428 568 408 602
  ВСИЧКО: 332 954 105 309 647 318 23 306 787
         


Приложение № 6 към чл. 7, ал. 2


Ограничение на предоставените субсидии по чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. от централния бюджет за Българското национално радио и Българската национална телевизия



(Лева)
Наименование Субсидии Утвърден Остатък
    от цен- размер на 7 %
    тралния субсидиите  
    бюджет по чл. 7,  
    ЗДБ ал. 2 от  
    2006 г. ЗДБ за  
      2006 г.  
        (к.1-к.2)
    1 2 3
1. Българско нацио-      
  нално радио 36 179 600 33 647 028 2 532 572
2. Българска нацио-      
  нална телевизия 58 992 000 54 862 560 4 129 440
  ВСИЧКО: 95 171 600 88 509 588 6 662 012
         


Приложение № 7 към чл. 28


Предназначение на субсидиите за национално представените организации на хора с увреждания и за организации за хора с увреждания



(Лева)
Показатели Сума
1 2
1. Съюз на инвалидите в България 398 800
а) за подпомагане и дофинансиране дейност-  
  та на СИБ при извършване на социални услуги  
  в нишите, освободени от държава-  
  та и общините 124 000
б) за допълване финансирането на информа-  
  ционно-консултантски и организационни услуги,  
  в т.ч. обучение, квалификация и  
  преквалификация 93 000
в) за дофинансиране на дейностите за социал-  
  на интеграция и реализация на социалнозначими  
  проекти, в т.ч. откриване на нови  
  работни места 69 000
г) за допълване на средствата, предназначени  
  за социална интеграция и интеграция чрез  
  социални контакти, организационно-масови  
  дейности, в.т.ч. за международна дей-  
  ност и контакти, и социални издания 112 800
2. Съюз на военноинвалидите и военнопо-  
  страдалите 158 500
а) за социално и здравно подпомагане на  
  военноинвалидите и военнопострадалите 145 200
б) за подпомагане дейностите на съюза и дру-  
  жествата по места, международна дейност,  
  консултации - правни и социални, социална  
  интеграция в обществото, квалифика-  
  ция, преквалификация 7 200
в) за издателска и информационна дейност и  
  издаване на бюлетин, календари, нормативни  
  документи, реализиране на музей-  
  на сбирка и др. 6 100
3. Съюз на слепите в България 273 000
а) за организационна, художественотворчес-  
  ка, спортна, социална дейност и техни-  
  чески помощни средства 240 000
б) за звукозаписна, издателски дейности и  
  консумативи за тях, квалификация, прек-  
  валификация и трудова заетост 33 000
4. Българска асоциация на лица с интелектуал-  
  ни затруднения 120 000
а) за семейноконсултативна дейност 71 000
б) за насърчаване процеса на деинституцио-  
  нализация и прякото участие на БАЛИЗ 25 000
в) за координация 24 000
5. Национален съюз на трудовопроизводи-  
  телните кооперации 269 000
а) за трудова рехабилитация 64 000
б) за професионално ориентиране, обучение,  
  квалификация и преквалификация 35 000
в) за социална рехабилитация 40 000
г) за общи рехабилитационни нужди 80 000
д) внедряване в ТПКИ на международни  
  стандарти ИСО-9001-2000 50 000
6. Национален център за социална рехаби-  
  литация 190 000
а) частично подпомагане на структурите на  
  НЦСР - Бюра за социално обслужване в София,  
  Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Шумен,  
  Велинград, Силистра, Нови пазар; Дневни  
  центрове за деца и възрастни с увреждания  
  в София, Бургас и Варна; Център за обучение  
  и рехабилитация на младежи с увреждания  
  "Свети Георги" в гр. Поморие; Диспечерски  
  гарови служби за трудно подвижни лица в  
  София, Бургас, Пловдив и Стара Загора 145 000
б) за подпомагане на новооткриващи се струк-  
  тури за социално обслужване - Защитено жилище за стари хора и хора с увреждания в Правец; Дневен център за деца в Нова Загора; Център за професионално обучение във Враца; Диспечерска гарова служ-  
  ба във Варна; други структури 18 000
в) за транспортно обслужване на хора с ув-  
  реждания 21 000
г) за обучителни семинари и квалификация  
  и преквалификация на кадри на НЦСР 6 000
7. Асоциация на родителите на деца с увре-  
  ден слух 63 000
а) за рехабилитация 31 500
б) за подпомагане на учебния процес 9 000
в) за обучителни семинари и конференции 2 500
г) за издаване на специална литература и  
  бюлетин 1 000
д) за подпомагане и координиране на дей-  
  ността 16 000
е) за интеграционни и културни дейности 3 000
8. Съюз на глухите в България 208 800
а) за подпомагане на клубовете за комуни-  
  кация и социална интеграция 100 000
б) за подпомагане на центровете за рехаби-  
  литация на деца с увреден слух 42 000
в) за издателска дейност - в-к "Тишина", и  
  специализирани издания 20 000
г) за международна дейност 10 000
д) за подпомагане дейността на Видеоцентър  
  за субтитри 2 700
е) за подпомагане на Центъра за развитие  
  на ЖМЕ 5 000
ж) за подпомагане членовете на съюза 20 000
з) за обучение 9 100
9. Българска асоциация "Диабет" 228 000
а) за Програма обедно хранене на 100 души 158 653
б) за помощи от диетични храни, поддържащи  
  медикаменти и др. 25 000
в) за информационни материали, брошури,  
  анкетни проучвания 19 750
г) за подпомагане дейността на БА "Диабет" 13 787
д) за подпомагане структура за социално об-  
  служване - консултативен център и про-  
  веждане на обучителни семинари 10 810
10. Асоциация на родителите на деца с нару-  
  шено зрение 61 000
а) за допълнителна преподавателска помощ,  
  специални приспособления и помощни  
  средства 6 000
б) за специализиран транспорт за деца с на-  
  рушено зрение 24 200
в) за специална помощ за деца с нарушено  
  зрение 4 800
г) за придружители на деца с нарушено зрение 4 000
д) за мероприятия за социална интеграция и  
  социални контакти на деца с нарушено  
  зрение 10 000
е) за закупуване на учебни пособия, техни-  
  чески средства, приспособления и съоръ-  
  жения за деца с нарушено зрение 4 000
ж) за организиране на консултации и обучение  
  на родители на деца с нарушено зрение 2 000
з) за координация на дейността на АРДНЗ 6 000
11. Национална асоциация на слепоглухите  
  в България 108 640
а) за подпомагане дейността на районните  
  дружества и социални услуги на членовете 17 040
б) за обучителни семинари 5 000
в) за подпомагане дейността на асоциацията 24 100
г) за издаване на информационен бюлетин,  
  списание и друга специализирана литера-  
  тура за слепоглухи 7 500
д) за специални помощни средства и специ-  
  фични приспособления и системи за обучение, рехабилитация и облекчаване комуникацията и интеграцията на слепоглухите 10 000
ж) за транспортно обслужване и издирване  
  на слепоглухи лица и транспортни разходи при осъществяване дейността на асоциацията 5 000
з) Национален център за рехабилитация на  
  слепоглухи 33 000
и) за лагер-семинар за тотално слепоглухи  
  лица 1 000
з) за осъществяване комуникация на районни  
  дружества с членовете им, със социални  
  институции и със седалището на НАСГБ 6 000
12. Национална потребителна кооперация на  
  слепите в България 58 000
а) за доплащане за трудоустрояване за нови  
  100 работни места 21 750
б) за квалификация и преквалификация 10 875
в) за оказване на материално-техническа  
  помощ на младежи, продължаващи свое-  
  то обучение след средно образование 10 875
г) поддръжка на дневен рехабилитационен  
  център и оказване на социални услуги 14 500
13. Съюз на ветераните от войните в България 170 000
а) за здравна и социална дейност - подпома-  
  гане, лечение и рехабилитация на ветера-  
  ни от войните 100 000
б) за военно-патриотична дейност и памет-  
  ници - чествания на бележити дати от българската история, семинари, конференции, възстановяване на войнишки памет-  
  ници и плочи 30 000
в) за подпомагане на управленската дейност 40 000
14. Асоциация на Националния съюз на коо-  
  перациите на инвалидите, Национална федерация на работодателите на инвалидите и Съюз на военноинвалидните коо-  
  перации в България 175 000
а) за подпомагане на хората с увреждания  
  чрез поддържане и разширяване на сто-  
  панската дейност 44 300
б) за разширяване и укрепване структурата  
  на специализираните предприятия и коо-  
  перации 18 000
в) за осъвременяване на практиките и моде-  
  лите в съответствие с европейските критерии и плана на действие на ЕС за хората  
  с увреждания 14 500
г) за информационно-консултантски и ор-  
  ганизационни услуги, обучение, квалификация и преквалификация на ръководни и  
  изпълнителски кадри 98 200
15. Център за психологически изследвания  
  и психотерапия 110 000
а) за частично покриване на разходи за медий-  
  ни антидискриминационни програми за хората с увреждания (аудио- и телевизионни клипове) - изработка на клипинг; издаване на промоционни печатни материа-  
  ли, издателска и информационна дейност 11 500
б) за дофинансиране на издръжката и на  
  дейността на структурите на ЦПИП -  
  Централен офис и регионални структури  
  в страната 57 500
в) за подпомагане на дейността на регионал-  
  ни ресурсни центрове на хората с увреж-  
  дания и провеждане на основни мотива-  
  ционни модули и семинари за деца и хора  
  с увреждания 28 700
г) за подпомагане дейността по откриване  
  на нови регионални ресурсни центрове в  
  страната за хора с увреждания 7 300
д) за покриване на частични разходи за меж-  
  дународни модули и програми за партньорство при лобиране и застъпничество в сфе-  
  рата на хората с увреждания 5 000
16. Асоциация на организации на хора с увреж-  
  дания и организации за хора с увреждания 20 000
а) Българска асоциация за невромускулни  
  заболявания 10 000
  - за координиране и подпомагане дейност-  
  та на организацията 7 000
  - за разходи за транспорт и поддръжка на  
  специализирания микробус на БАНМЗ, за рехабилитация и социална интеграция на  
  хората с невромускулни заболявания 3 000
б) Фондация на родители на деца с епи-  
  лепсия 10 000
  - за координиране и подпомагане дейност-  
  та на организацията 8 000
  - за групи по интереси на деца и младежи, болни от епилепсия, екскурзии, лагери и други дейности, свързани със социализа-  
  цията на страдащите от епилепсия 2 000
17. Сдружение "Комисия по интеграция на хора  
  с трайни увреждания" 31 000
а) за частично подпомагане на дейността  
  на структурите на КИХТУ 8 000
б) за подпомагане на новосформиращи се  
  структури 8 000
в) за обучителни семинари и квалификация  
  на кадрите на КИХТУ, участие в междуна-  
  родни програми и печатни материали 15 000
     


Приложение № 8 към чл. 32, ал. 1


Разпределение на субсидиите, предвидени с чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 1.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.



(Хил. лв.)
Показатели Сума
1 2
1. Столична община - градски транспорт 6 000,0
2. Вътрешноградски и междуселищни път-  
  нически превози в слабо населени плани-  
  нски и гранични райони 10 000,0
3. "Български държавни железници" - ЕАД 74 000,0
4. "Български пощи" - ЕАД 1 000,0
5. Дружества от нематериалната сфера 8 960,0
  в т.ч.:  
  - "Студентски столове и общежития" - ЕАД 5 500,0
  - Българска телеграфна агенция 3 400,0
  - "Академика - 2000" - ЕООД 60,0
6. Други субсидии и плащания 5 400,0
  в т.ч.:  
  - Държавно предприятие "Строителство  
  и възстановяване" 340,0
  - Държавно предприятие "Транспортно  
  строителство и възстановяване" 2 710,0
  - Държавно предприятие "Съобщително  
  строителство и възстановяване" 580,0
  - Централен кооперативен съюз 349,0
  - "Информационно обслужване" - АД,  
  София 16,0
  - "Терем" - ЕАД, София 1 250,0
  - ВРЗ "Вола" - ЕООД, Враца 60,0
  - ВРЗ "Цар Калоян" - ЕООД, Разград 35,0
  - Завод "Хан Аспарух" - ООД, Добрич 30,0
  - АРЗ "Люлин - 2002" - ООД, София 30,0
7. Фонд "Тютюн" към Министерството на  
  земеделието и горите 160 900,0
8. Агенция за хората с увреждания към  
  Министерството на труда и социалната  
  политика 1 500,0
9. Министерство на икономиката и енергети-  
  ката за мерки за подобряване на  
  енергийната ефективност 1 200,0
10. За осъществяване на болнична помощ 96 500,0
  ВСИЧКО: 365 460,0
     


Приложение № 9 към чл. 80


Разпределение на средствата за обучение и/или парични награди за организация и координация на подготовката на Република България за присъединяване към Европейския съюз и провеждането на преговорите за присъединяване, предвидени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г.



(Лева)
Министерства и ведомства Сума
1 2 3
1. Министерски съвет 128 505,0
2. Министерство на финансите 462 950,0
3. Министерство на външните работи 39 540,0
4. Министерство на отбраната 3 295,0
5. Министерство на вътрешните работи 319 615,0
6. Министерство на правосъдието 72 490,0
7. Министерство на труда и социалната  
  политика 153 217,5
8. Министерство на здравеопазването 54 367,5
9. Министерство на образованието и  
  науката 39 540,0
10. Министерство на културата 23 065,0
11. Министерство на околната среда и  
  водите 121 915,0
12. Министерство на икономиката и енер-  
  гетиката 395 400,0
13. Министерство на регионалното разви-  
  тие и благоустройството 209 232,5
14. Министерство на земеделието и горите 431 645,0
15. Министерство на транспорта 176 282,5
16. Министерство на държавната админи-  
  страция и административната реформа 75 785,0
17. Министерство на държавната политика  
  при бедствия и аварии 28 007,5
18. Държавна агенция за младежта и  
  спорта 19 770,0
19. Национален статистически институт 32 950,0
20. Комисия за защита на конкуренцията 34 597,5
21. Комисия за регулиране на съобщенията 41 187,5
22. Държавна комисия за енергийно и  
  водно регулиране 6 590,0
23. Агенция за ядрено регулиране 28 007,5
  ВСИЧКО: 2 897 955,0
     


Приложение № 10 към чл. 86, ал. 1


Средства за зимно поддържане и снегопочистване и за изграждане и ремонт на общински пътища



(Лева)
Община Средства Средства за зимно
  за изграж- поддържане
  дане и и снегопочистване
  ремонт на общо за екс- за екс-
  общински   плоата- плоата-
  пътища   ционен ционен
      сезон сезон
      2005/ 2006/
      2006 г. 2007 г.
1 2 3 4 5
Област Благоевград        
Банско 128 500 30 800 21 300 9 500
Белица 133 700 64 100 44 200 19 900
Благоевград 183 900 76 300 57 700 18 600
Гоце Делчев 200 000 15 800 11 000 4 800
Гърмен 78 400 26 800 18 400 8 400
Кресна 57 100 27 000 18 500 8 500
Петрич 290 000 98 700 68 200 30 500
Разлог 107 500 27 600 18 900 8 700
Сандански 199 300 79 200 54 900 24 300
Сатовча 70 400 19 500 13 300 6 200
Симитли 74 400 34 700 23 800 10 900
Струмяни 102 900 50 800 34 900 15 900
Хаджидимово 190 000 24 600 16 900 7 700
Якоруда 58 900 22 100 15 800 6 300
         
Област Бургас        
Айтос 130 600 30 900 20 600 10 300
Бургас 199 500 21 300 15 100 6 200
Камено 38 800 8 600 5 600 3 000
Карнобат 191 500 46 500 30 500 16 000
Малко Търново 99 700 38 000 25 100 12 900
Hесебър 54 900 12 500 8 200 4 300
Поморие 92 000 23 400 16 200 7 200
Приморско 37 700 9 200 5 900 3 300
Руен 182 000 48 200 31 700 16 500
Созопол 85 300 21 000 13 700 7 300
Средец 217 400 66 100 43 300 22 800
Сунгурларе 134 400 40 700 27 600 13 100
Царево 56 200 14 900 9 800 5 100
         
Област Варна        
Аврен 62 400 22 700 16 300 6 400
Аксаково 134 500 41 000 28 200 12 800
Белослав 14 300 3 600 2 300 1 300
Бяла 27 100 11 700 9 100 2 600
Bарна 300 000 20 500 14 100 6 400
Bетрино 90 000 18 100 12 500 5 600
Bълчи дол 74 900 22 000 15 200 6 800
Девня 25 500 8 000 5 500 2 500
Долни чифлик 90 700 34 200 25 400 8 800
Дългопол 145 000 24 300 16 700 7 600
Провадия 128 900 38 000 26 100 11 900
Суворово 51 700 16 500 11 300 5 200
         
Област Велико Търново        
Bелико Търново 238 600 65 700 43 700 22 000
Горна Оряховица 141 000 24 000 15 000 9 000
Елена 304 000 79 800 52 800 27 000
Златарица 54 800 18 200 11 800 6 400
Лясковец 105 000 11 100 7 100 4 000
Павликени 121 800 30 300 20 100 10 200
Полски Тръмбеш 38 900 8 800 5 700 3 100
Свищов 70 300 15 000 9 800 5 200
Стражица 116 300 30 300 20 100 10 200
Сухиндол 29 300 7 500 4 900 2 600
         
Област Видин        
Белоградчик 79 500 24 200 16 400 7 800
Бойница 41 200 9 000 5 900 3 100
Брегово 48 300 10 400 6 800 3 600
Bидин 158 000 29 100 19 400 9 700
Грамада 44 100 9 700 6 400 3 300
Димово 125 000 20 700 13 800 6 900
Кула 91 000 13 100 8 800 4 300
Макреш 72 700 17 300 11 400 5 900
Hово село 23 900 5 100 3 200 1 900
Ружинци 54 000 9 200 6 100 3 100
Чупрене 42 300 12 900 8 500 4 400
         
Област Враца        
Борован 42 900 12 800 8 500 4 300
Бяла Слатина 78 800 24 100 16 900 7 200
Bраца 147 800 41 800 28 000 13 800
Козлодуй 28 400 6 400 4 200 2 200
Криводол 101 000 12 900 8 600 4 300
Мездра 205 000 62 400 45 600 16 800
Мизия 28 000 7 700 5 100 2 600
Оряхово 61 800 18 100 12 100 6 000
Роман 80 100 26 700 17 900 8 800
Хайредин 35 800 10 700 7 100 3 600
         
Област Габрово        
Габрово 303 000 93 600 65 100 28 500
Дряново 205 000 41 500 29 600 11 900
Севлиево 301 000 93 600 63 500 30 100
Трявна 252 000 67 400 48 600 18 800
         
Област Добрич        
Балчик 195 000 40 000 26 500 13 500
Генерал Тошево 154 900 35 900 23 800 12 100
Добрич ( Тх. ) 36 200 600 300 300
Добрич 300 000 87 700 58 000 29 700
Каварна 150 000 24 600 16 000 8 600
Крушари 101 500 24 700 17 200 7 500
Тервел 103 900 36 500 24 200 12 300
Шабла 53 500 19 200 12 600 6 600
         
Област Кърджали        
Ардино 200 000 57 700 39 900 17 800
Джебел 183 000 31 100 21 400 9 700
Кирково 290 000 71 400 49 200 22 200
Крумовград 305 000 71 500 49 300 22 200
Кърджали 400 000 76 900 54 600 22 300
Момчилград 203 000 41 200 31 700 9 500
Черноочене 295 000 50 900 35 300 15 600
         
Област Кюстендил        
Бобов дол 63 100 15 800 10 300 5 500
Бобошево 78 800 13 300 8 700 4 600
Дупница 201 000 24 500 16 000 8 500
Кочериново 65 300 23 900 15 800 8 100
Кюстендил 346 500 117 700 77 200 40 500
Невестино 75 100 26 700 18 000 8 700
Рила 10 700 3 700 2 300 1 400
Сапарева баня 28 400 10 300 7 000 3 300
Трекляно 81 100 31 000 20 300 10 700
         
Област Ловеч        
Априлци 35 000 12 700 8 300 4 400
Летница 36 000 6 000 3 800 2 200
Ловеч 300 000 62 300 41 000 21 300
Луковит 84 700 19 600 12 800 6 800
Тетевен 86 200 33 600 23 800 9 800
Троян 200 000 70 500 46 700 23 800
Угърчин 114 700 35 800 23 700 12 100
Ябланица 73 400 21 300 14 000 7 300
         
Област Монтана        
Берковица 261 900 48 400 32 000 16 400
Бойчиновци 118 700 19 800 13 000 6 800
Брусарци 63 200 8 400 5 500 2 900
Bълчедръм 74 800 10 200 6 700 3 500
Bършец 105 500 21 300 14 100 7 200
Георги Дамяново 95 000 16 700 11 000 5 700
Лом 150 300 14 900 9 900 5 000
Медковец 87 700 6 300 4 300 2 000
Монтана 205 000 21 200 14 700 6 500
Чипровци 164 700 50 000 33 200 16 800
Якимово 75 200 10 600 6 900 3 700
         
Област Пазарджик        
Батак 49 200 17 600 12 900 4 700
Белово 30 200 6 900 4 500 2 400
Брацигово 49 100 11 600 7 600 4 000
Bелинград 159 400 49 200 32 700 16 500
Лесичово 69 700 14 300 9 600 4 700
Пазарджик 256 700 39 900 26 500 13 400
Панагюрище 88 300 22 200 14 700 7 500
Пещера 67 300 13 100 8 600 4 500
Ракитово 54 500 13 600 9 000 4 600
Септември 117 100 20 000 13 200 6 800
Стрелча 28 500 5 900 3 800 2 100
         
Област Перник        
Брезник 178 000 42 300 28 000 14 300
Земен 36 100 15 800 10 300 5 500
Ковачевци 153 000 16 000 10 600 5 400
Перник 122 300 32 000 21 200 10 800
Радомир 115 600 31 800 21 000 10 800
Трън 205 000 58 900 38 900 20 000
         
Област Плевен        
Белене 49 900 9 400 6 300 3 100
Гулянци 72 200 17 000 11 300 5 700
Долна Митрополия 146 100 35 000 23 100 11 900
Долни Дъбник 68 000 17 000 11 300 5 700
Искър 45 000 10 600 7 000 3 600
Левски 54 800 14 000 10 200 3 800
Hикопол 59 200 13 800 9 200 4 600
Плевен 251 200 57 300 40 800 16 500
Пордим 96 200 25 700 17 000 8 700
Червен бряг 127 400 39 300 29 600 9 700
Кнежа 20 000 4 000 2 500 1 500
         
Област Пловдив        
Асеновград 208 400 47 800 31 100 16 700
Брезово 136 800 34 100 22 300 11 800
Калояново 109 100 21 800 14 300 7 500
Карлово 220 100 53 300 34 500 18 800
Кричим 15 300 4 000 2 600 1 400
Лъки 89 400 28 600 22 100 6 500
"Марица" 90 900 16 700 12 100 4 600
Перущица 25 700 5 200 3 200 2 000
Пловдив 125 000 1 200 600 600
Първомай 166 900 39 300 25 800 13 500
Раковски 79 600 14 800 9 500 5 300
"Родопи" 171 900 38 100 27 200 10 900
Садово 57 000 11 000 7 000 4 000
Стамболийски 35 900 6 100 3 900 2 200
Съединение 59 700 11 900 7 700 4 200
Хисаря 74 900 17 500 11 600 5 900
Куклен 78 300 24 600 15 800 8 800
Сопот 15 100 2 800 1 800 1 000
         
Област Разград        
Завет 40 900 12 700 7 500 5 200
Исперих 71 900 22 100 13 600 8 500
Кубрат 81 200 25 700 16 000 9 700
Лозница 170 000 44 800 29 000 15 800
Разград 120 100 40 200 26 600 13 600
Самуил 53 900 17 700 10 900 6 800
Цар Калоян 140 000 16 700 11 000 5 700
         
Област Русе        
Борово 62 500 18 200 13 200 5 000
Бяла 76 500 19 800 13 300 6 500
Bятово 81 100 22 000 14 800 7 200
Две могили 102 100 26 700 18 000 8 700
Иваново 138 200 39 400 29 300 10 100
Русе 179 800 32 000 23 000 9 000
Сливо поле 74 500 20 900 14 100 6 800
Ценово 55 300 14 000 7 200 6 800
         
Област Силистра        
Алфатар 70 000 12 100 8 100 4 000
Главиница 66 400 20 500 14 000 6 500
Дулово 107 000 31 900 22 300 9 600
Кайнарджа 74 000 23 800 16 400 7 400
Силистра 145 300 41 800 28 800 13 000
Ситово 82 300 26 600 18 200 8 400
Тутракан 125 000 25 200 17 300 7 900
         
Област Сливен        
Котел 203 000 55 300 36 300 19 000
Hова Загора 320 000 38 000 24 900 13 100
Сливен 540 000 114 700 75 300 39 400
Твърдица 187 000 35 600 23 300 12 300
         
Област Смолян        
Баните 280 000 49 700 35 400 14 300
Борино 61 400 34 900 29 400 5 500
Девин 300 000 64 100 48 300 15 800
Доспат 63 300 21 200 15 900 5 300
Златоград 91 700 23 000 16 300 6 700
Мадан 116 600 69 600 58 400 11 200
Hеделино 180 000 19 300 14 500 4 800
Рудозем 73 000 17 800 13 200 4 600
Смолян 525 000 216 700 170 800 45 900
Чепеларе 169 000 54 400 38 800 15 600
         
Столична община 640 000 61 500 34 100 27 400
         
Софийска област        
Антон 22 800 7 300 4 800 2 500
Божурище 27 800 12 500 10 200 2 300
Ботевград 196 000 62 300 43 600 18 700
Годеч 181 400 44 700 30 100 14 600
Горна Малина 87 300 26 900 19 300 7 600
Долна баня 14 600 2 800 1 700 1 100
Драгоман 181 900 49 300 34 500 14 800
Елин Пелин 129 900 46 900 36 100 10 800
Етрополе 91 000 28 700 19 200 9 500
Златица 8 200 2 000 1 100 900
Ихтиман 480 000 59 600 42 100 17 500
Копривщица 27 100 8 600 5 600 3 000
Костенец 84 700 25 400 16 900 8 500
Костинброд 95 000 23 200 15 500 7 700
Мирково 71 400 23 500 15 700 7 800
Пирдоп 43 900 14 700 9 700 5 000
Правец 163 100 56 300 37 800 18 500
Самоков 132 700 36 700 25 000 11 700
Своге 400 000 106 000 71 500 34 500
Сливница 49 300 15 700 10 700 5 000
Чавдар 4 800 1 600 900 700
Челопеч 17 100 5 700 3 600 2 100
         
Област Стара Загора        
Братя Даскалови 66 300 20 500 13 300 7 200
Гурково 17 200 4 800 3 000 1 800
Гълъбово 91 200 11 400 7 300 4 100
Казанлък 150 000 33 900 22 100 11 800
Мъглиж 59 000 16 900 10 900 6 000
Николаево 26 500 7 500 4 900 2 600
Опан 90 000 12 400 8 000 4 400
Павел баня 29 600 9 300 6 000 3 300
Раднево 251 000 26 300 17 500 8 800
Стара Загора 326 100 93 300 60 900 32 400
Чирпан 103 500 29 600 19 500 10 100
         
Област Търговище        
Антоново 160 700 53 500 35 000 18 500
Омуртаг 156 100 46 500 29 800 16 700
Опака 37 600 11 000 6 000 5 000
Попово 237 600 69 700 44 500 25 200
Търговище 213 000 60 000 38 000 22 000
         
Област Хасково        
Димитровград 170 000 35 600 24 000 11 600
Ивайловград 220 000 64 700 44 000 20 700
Любимец 59 400 14 800 10 000 4 800
Маджарово 93 000 31 800 21 200 10 600
Минерални бани 66 900 19 300 13 000 6 300
Свиленград 170 000 48 500 32 400 16 100
Симеоновград 25 200 5 600 3 700 1 900
Стамболово 85 300 25 100 16 700 8 400
Тополовград 80 200 20 100 13 400 6 700
Харманли 190 000 35 600 24 000 11 600
Хасково 230 000 36 900 25 200 11 700
         
Област Шумен        
Велики Преслав 120 000 20 900 13 900 7 000
Bенец 78 400 23 200 15 500 7 700
Bърбица 40 400 11 400 7 600 3 800
Каолиново 57 700 16 400 11 000 5 400
Каспичан 48 000 13 600 9 000 4 600
Hикола Козлево 37 400 10 700 7 200 3 500
Hови пазар 78 700 22 400 14 900 7 500
Смядово 32 800 10 100 6 800 3 300
Хитрино 109 500 39 300 28 200 11 100
Шумен 202 100 46 900 31 200 15 700
         
Област Ямбол        
Болярово 126 600 28 100 18 600 9 500
Елхово 154 400 31 600 20 800 10 800
Стралджа 123 700 26 300 17 400 8 900
"Тунджа" 289 500 59 600 39 400 20 200
Ямбол 45 800 4 000 2 500 1 500
         
Всичко: 32 522 000 7 970 500 5 429 200 2 541 300
         


Промени настройката на бисквитките