Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 2.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 77 ОТ 2003 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИ НА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС И РАЗХОДА НА ГОРИВО (ДВ, БР. 1 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 77 ОТ 2003 Г. ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИ НА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС И РАЗХОДА НА ГОРИВО (ДВ, БР. 1 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта

Обн. ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г.

§ 1. Наименованието на глава първа се изменя така: "Общи разпоредби".


§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Навсякъде думите "категория М1" се заменят с "категории М1 и N1".

2. В т. 2 думите "техническите изисквания" се заменят с "изискванията".


§ 3. Създава се чл. 1а:

"Чл. 1а. Наредбата не се прилага за тип ПС от категория N1, когато:

1. неговият двигател е от тип, одобрен по реда на Наредба № 78 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели със запалване чрез сгъстяване по отношение на емисии замърсяващи газове и частици, и на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели с принудително запалване, използващи гориво "природен газ" или "втечнен нефтен газ", по отношение на емисии замърсяващи газове (ДВ, бр. 22 от 2004 г.), и

2. общото производство в световен мащаб на превозните средства N1 на производителя е по-малко от 2000 бройки годишно."


§ 4. В чл. 2 думите "от категория М1" се заличават, а думите "за разхода" се заменят с "на разхода".


§ 5. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "за разхода" се заменят с "на разхода".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 2 към чл. 3, ал. 3 на Наредба № 73 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение замърсяването на въздуха от емисии от двигателите (ДВ, бр. 22 от 2004 г.) с приложено към него съдържание."

3. Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 се отменя.


§ 6. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Производителят предоставя на техническата служба, която извършва изпитванията, едно ПС, представително за типа, за който се иска одобряване, когато техническата служба сама извършва изпитванията по глава трета и приложение № 2.

(2) По искане на производителя или на техническата служба при изпитванията могат да се вземат предвид и допълнителни технически данни за специални ПС, които са особено икономични по отношение на разхода на гориво.

(3) Производителят предоставя ПС преди започване на изпитванията, посочени в глава трета и приложение № 2.

(4) За тип ПС от категории М1 и N1, одобрен по отношение на емисиите му по реда на Наредба № 73 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение замърсяването на въздуха от емисии от двигателите, техническата служба проверява по време на изпитванията по глава трета и приложение № 2 дали изпитваното ПС отговаря на граничните стойности за съответния тип, посочени в Наредба № 73 от 2003 г."


§ 7. В чл. 5, ал. 1, т. 1 думите "приложение № 1" се заменят с "приложение № 2 към чл. 3, ал. 3 на Наредба № 73 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение замърсяването на въздуха от емисии от двигателите".


§ 8. В чл. 7, ал. 1 числата "99/100" се заменят с "2004/3".


§ 9. В чл. 8, т. 1 думата "техническите" се заличава, а думата "изисквания" се заменя с "изискванията".


§ 10. В чл. 13 думите "от категория М1" се заличават.


§ 11. В чл. 15 думите "от категория М1" се заличават.


§ 12. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. (1) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да одобрява типа на ПС от категория N1 в рамките на една фамилия.

(2) За целите на ал. 1 ПС от категория N1 могат да бъдат групирани в рамките на една фамилия, когато:

1. са идентични следните им параметри:

а) производителят и типът, определени в приложение № 3, част 1, раздел 1, т. 0.2;

б) обемът на двигателя;

в) типът на системата за контрол на емисиите;

г) типът на системата за захранване с гориво, определен в т. 1.5.2 от част 2 на приложение № 3, или

2. посочените параметри са в границите, както следва:

а) общата стойност на понижаващите предавателни числа, определена в т. 1.6.3 от част 2 на приложение № 3, не надвишава с повече от 8 % най-ниската стойност;

б) референтната маса не е по-малка с повече от 220 kg от най-голямата маса;

в) площта на повърхнината на челното сечение не е по-малка с повече от 15 % от най-големия размер;

г) мощността на двигателя не е по-малка с повече от 10 % от най-голямата стойност.

(3) Фамилия от ПС, определена по реда на ал. 2, може да бъде одобрена въз основа на общите за всички ПС от фамилията стойности на емисиите на CO2 и разхода на гориво, като:

1. за извършване на изпитванията техническата служба избира ПС от фамилията, за което прецени, че има най-висока емисия на CO2;

2. измерванията се извършват по реда на приложение № 2;

3. резултатите, получени по метода, посочен в т. 5 от приложение № 2, се приемат като общи за всички превозни средства от фамилията стойности на одобрение.

(4) Превозните средства, групирани в рамките на една фамилия по реда на ал. 2, могат да бъдат одобрени въз основа на индивидуалните стойности на емисиите на CO2 и разхода на гориво за всяко от ПС от фамилията, като:

1. за извършване на изпитванията техническата служба избира двете ПС, за които прецени, че имат съответно най-висока и най-ниска емисия на CO2;

2. измерванията се извършват по реда на приложение № 2;

3. когато стойностите, посочени от производителя за двете ПС по т. 1, се окажат в рамките на допустимия толеранс по т. 5 от приложение № 2, посочените от производителя стойности за всички ПС от фамилията се приемат като стойности за одобряване;

4. когато стойностите, посочени от производителя за двете ПС по т. 1, се окажат извън рамките на допустимия диапазон, резултатите, получени по метода, посочен в т. 5 от приложение № 2, се приемат като стойности за одобряване;

5. в случая по т. 4 техническата служба избира съответен брой други ПС от фамилията за извършване на допълнителни изпитвания."


§ 13. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да разшири обхвата на одобряване типа на ПС от същия тип или от друг тип, които се различават по отношение на следните характеристики, посочени в приложение № 3:

1. референтна маса;

2. допустима максимална маса;

3. тип на каросерията:

а) за категория М1: "седан", "хетчбек", "комби", "купе", "кабриолет", "универсален лек автомобил";

б) за категория N1: "товарен автомобил", "лекотоварен автомобил";

4. обща стойност на понижаващите предавателни числа;

5. оборудване на двигателя и принадлежности.

(2) Алинея 1 се прилага, когато емисиите на CO2, измерени от техническата служба, не надвишават с повече от 4 % стойността за одобрен тип ПС от категория М1 и с повече от 6 % стойността за одобрен тип ПС от категория N1."


§ 14. Създава се член 16а:

"Чл. 16а. (1) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да разшири обхвата на одобряване на типа за ПС от категория N1 от една и съща фамилия в следните случаи:

1. за ПС от категория N1, одобрени като превозни средства от една фамилия по реда на чл. 15а, ал. 3 - когато техническата служба оцени, че разходът на гориво на новото ПС не надвишава разхода на ПС, въз основа на което е определена стойността на разхода на гориво на фамилията;

2. за ПС от категория N1, одобрени като превозни средства от една фамилия по реда на чл. 15а, ал. 3 - когато са изпълнени едновременно следните условия:

а) масата на ПС надвишава с максимум 110 kg масата на ПС от същата фамилия, което е било подложено на изпитване, но не надвишава с повече от 220 kg масата на най-лекото ПС от същата фамилия;

б) общото предавателно число на ПС е по-ниско от предавателното число на ПС от същата фамилия, което е било подложено на изпитване, единствено поради промяна на размера на гумите, и

в) превозните средства съответстват във всяко друго отношение на критериите, характеризиращи фамилията от превозни средства;

3. за ПС от категория N1, одобрени като превозни средства от една фамилия по реда на чл. 15а, ал. 4 - без извършване на допълнителни изпитвания, когато техническата служба оцени, че разходът на гориво на новото ПС не надвишава разхода на ПС с най-висок разход, нито е по-нисък от разхода на ПС с най-нисък разход на гориво от фамилията."


§ 15. В наименованието на глава трета думата "технически" се заменя с "общи", а думите "от категория М1" се заличават.


§ 16. В чл. 19, ал. 3 думите "приложение № 2" се заменят с "приложение № 3".


§ 17. В §1 от допълнителната разпоредба т. 1 се изменя така:

"1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство (МПС), предназначено за движение по пътищата, с или без каросерия, което има най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на МПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина."


§ 18. В § 2 от заключителните разпоредби след думите "Закона за движението по пътищата" се добавя "и въвежда изискванията на Директива 80/1268/ЕЕС, последно изменена и допълнена с Директива 2004/3/ЕЕС."


§ 19. В т. 1 на приложение № 2 се правят следните допълнения:

1. След думите "приложение № 1" се добавя "част 1".

2. В края на текста се добавя следният текст:

"На ПС, които не достигат указаните за изпитвателния цикъл ускорение и максимална скорост, педалът на газта се натиска докрай, докато отново се достигне до указаната крива. Отклоненията от изпитвателния цикъл се записват в протокола от изпитване."

3. В т. 4.1.2.1 в края на първото изречение се добавят думите "или тръбата на Вентури".


§ 20. В приложение № 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "Част 2" се добавя наименованието: "Допълнение към сертификат за одобряване на типа № ..., относно одобряването на тип превозно средство в съответствие с Наредба № 77 от 2003 г. (емисии на CO2 и разход на гориво) (6)".

2. В бележките под черта се добавя: "(6) За одобрените по реда на чл. 15а ПС в рамките на една фамилия част 2 от това приложение се попълва за всяко ПС от фамилията."

3. Точка "1.3. Тип на каросерията" се изменя така:

"1.3. Тип на каросерията:

1.3.1. за категория M1: "седан", "хетчбек", "комби", "купе", "кабриолет", "универсален лек автомобил"(1);

1.3.2. за категория N1: "товарен автомобил", "лекотоварен автомобил".

4. Точка "1.7. Резултати от изпитванията (4)" се изменя така:

"1.7. Стойности за целите на одобряването на типа (4)".


§ 21. В приложение № 4 т. 6.3 се изменя така:

"6.3. Следващите ПС, които не се подлагат на разработване, но техните стойности на емисии при 0 km ще се променят от коефициента на промяна (КП)."


§ 22. В приложение № 5 т. 2 се изменя така:

"2. Процедурата по определяне на обема на извадката в размер три броя е избрана по такъв начин, че вероятността извадката да премине изпитването при положение, че 40 % от произведеното количество е дефектно, е 0,95 (рискът на производителя е 5 %), докато вероятността за приемане на извадката при положение, че 65 % от произведеното количество е дефектно, е 0,1 (рискът на клиента е 10 %)."


§ 23. Навсякъде в приложение № 7 думите "горива за дизелови двигатели" се заменят с "дизелово гориво".


§ 24. В приложение № 7 второто изречение на бележка 2 под черта се изменя така:

"За целите на изпитването се счита, че превозните средства, които могат да бъдат зареждани и с бензин, и с газово гориво, но когато системата за бензин е монтирана само за извънредни случаи или за потегляне, и при които резервоарът за бензин е с вместимост само 15 l, то тези ПС могат да се движат само с газово гориво."


§ 25. Навсякъде в наредбата думата "окис" се заменя с "оксид", а думата "двуокис" се заменя с "диоксид".


Допълнителни разпоредби

§ 26. (*) Навсякъде в наредбата думата "сертификат" се заменя с "ЕО сертификат".


Заключителни разпоредби

§ 27. Разпоредбите на § 26 относно допълнителната разпоредба влизат в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Промени настройката на бисквитките