Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 2.VI

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА ЗА ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ И ПОДМЯНА НА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (Утвърдено с Решение № 757 от 16 септември 2005 г. на М

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА ЗА ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ И ПОДМЯНА НА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

(Утвърдено с Решение № 757 от 16 септември 2005 г. на Министерския съвет. В сила за Република България от 23 януари 2006 г.)

Обн. ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г.

ПОСОЛСТВО НА ИТАЛИЯ

В СОФИЯ


София, изх. № 1895 от 12.07.2005 г.


ВЕРБАЛНА НОТА

Посолството на Италия в София поднася своите почитания на Министерството на външните работи на Република България и във връзка с проведените предварително преговори на техническо ниво по взаимното признаване и подмяна на свидетелствата за управление на МПС има честта да предложи следното:

Правителството на Италианската република и правителството на Република България, наричани по-нататък "договарящи страни", с цел да се подобри безопасността на автомобилния транспорт, както и да се улесни движението по пътищата на територията на договарящите страни,

се споразумяха за следното:


Член 1

Договарящите страни взаимно признават с оглед подмяната им валидните свидетелства за управление на МПС, които са издадени съгласно собственото вътрешно законодателство от компетентните органи на всяка договаряща страна, на притежателите на свидетелства, придобиващи постоянен адрес на собствената им територия.


Член 2

При тълкуването на членовете на това споразумение под "постоянен адрес" се разбира залегналото като определение понятие и уредено от съответното действащо законодателство в договарящите страни.


Член 3

Издаденото от органите на една от договарящите страни свидетелство за управление на МПС прекратява валидността си с оглед движението по пътищата на италианска територия една година след датата, на която притежателят му е придобил постоянен адрес в Италия, а на българска територия - една година след влизането на притежателя му в България.


Член 4

Ако притежателят на свидетелство, издадено от органите на една от договарящите страни, придобива постоянния си адрес на територията на другата договаряща страна, той има право да подмени своето свидетелство, без да се явява на изпити по теория и практика, освен при особени случаи, отнасящи се за водачи инвалиди.

Този член не отменя задължението да бъде представено по искане на заинтересованата администрация медицинско свидетелство, удостоверяващо притежаването на необходимите за съответните категории психо-физически качества.

Евентуално предвидените от вътрешното законодателство на двете договарящи страни ограничения за управление на МПС и санкции, свързани с датата на издаване на свидетелството, се прилагат от датата на издаване на оригиналното свидетелство, чиято подмяна се изисква.


Член 5

Разпоредбата на чл. 4, първи абзац, се прилага изключително за свидетелствата за управление на МПС, издадени преди придобиване на постоянния адрес от страна на притежателя на територията на другата договаряща страна.

Освен това чл. 4 не се прилага спрямо тези свидетелства за управление на МПС, получени в замяна на документ, издаден от друга държава и неподлежащ на подмяна на територията на договарящата страна, която следва да извърши подмяната.


Член 6

В момента на подмяна на свидетелството за управление на МПС приравняването на категориите на свидетелствата на договарящите страни се признава въз основа на приложените към това споразумение технически приравнителни таблици, които съставляват негова неразделна част. Посочените таблици заедно със списъка на образците на свидетелствата за управление съставляват техническите приложения, които могат да бъдат изменяни от компетентните органи на договарящите страни чрез размяна на ноти.

Централните компетентни органи по смяната на свидетелствата за управление на МПС са следните:

a) в Италианската република - Министерството на инфраструктурите и транспорта - Департамент "Сухопътен транспорт";

b) в Република България - Министерството на вътрешните работи.


Член 7

В хода на процедурата по подмяна на свидетелствата компетентните органи на договарящите страни изземват предназначените за подмяна свидетелства и ги връщат на компетентните органи на ответната договаряща страна чрез дипломатическите представителства.


Член 8

Компетентният орган на всяка договаряща страна, извършващ подмяната, изисква официален превод на свидетелството за управление на МПС. Същият орган изисква чрез дипломатическите представителства информация от компетентните органи на ответната договаряща страна, ако възникнат съмнения относно валидността, автентичността на свидетелството и съдържащите се в него данни.


Член 9

Централният компетентен орган на всяка договаряща страна при получаване на иззетото свидетелство след неговата подмяна уведомява другата страна, ако в документа се установят аномалии по отношение на неговата валидност, автентичност и съдържащите се в него данни. Тази информация винаги следва да се изпраща по дипломатическите канали.


Член 10

Договарящите страни поне два месеца преди влизането в сила на това споразумение взаимно се информират за адресите на централните компетентни органи, до които дипломатическите представителства изпращат иззетите съгласно чл. 7 свидетелства, както и посочената в членове 8 и 9 информация.

Освен това всяка договаряща страна съобщава адресите на своите дипломатически представителства, намиращи се на територията на ответната страна, с чието съдействие ще се осъществяват процедурите, посочени в предходните членове 7, 8 и 9.


Член 11

Това споразумение, което може да се изменя писмено по взаимно съгласие, е с неограничен срок и може да бъде едностранно прекратено в писмена форма във всеки момент от всяка една от договарящите страни, като действието му се прекратява шест месеца след получаване на уведомлението за извършеното едностранно прекратяване.

Ако правителството на Република България е съгласно с изложеното, Посолството на Италия в София има честта да предложи тази нота с техническите приложения 1, 2 и 3, от която са неразделна част, заедно с вербалната нота на Министерството на външните работи на Република България с еднакво съдържание, да съставляват Споразумение между правителството на Италианската република и правителството на Република България, което ще влезе в сила шестдесет дни след датата на получаване на второто от двете уведомления, с които договарящите страни взаимно съобщават за изпълнението на предвидените от съответните законодателства процедури.

Посолството на Италия в София се ползва от случая да поднови пред Министерството на външните работи на Република България своите уверения в най-високата си към него почит.

До

Министерството на външните работи

на Република България

София


ПРИЛОЖЕНИЕ 1


ПРИРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА I

при подмяна на издадените в България свидетелства за управление с италиански документи



България Италия
M - - -
A A
B B
C C
D С+D
E E
T - - -
A код 72 A1
B код 73 - - -
C код 74 B
D код 75 С
C код 76 B+E
D код 77 B+E
   


ПРИЛОЖЕНИЕ 2


ПРИРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА II

при подмяна на издадените в Италия свидетелства за управление с български документи



Италия България
Свидетелство за  
годност за управ-  
ление на мотопеди - - -
A1 A код 72
A A
B (придобита до  
01.01.1986 г.)* A+B
B (придобита от  
01.01.1986 г. вкл.)* А код 72+B
C А код 72+C
D (при наличие  
на кат. С) А код 72+C+D
D (без наличие  
на кат. С) А код 72+В
E E
   


(*) Италианското свидетелство категория B дава право за управление също така и на мотоциклети без изключения, ако е придобито (с полагане на изпит или след подмяна) до 01.01.1986 г.

Евентуални подкатегории, издавани в Италия от 01.07.1996 г. до влизането в сила на министерско постановление от 29.03.1999 г.


Италия България
B1 B код 73
C1 А код 72+C код 74
D1 А код 72+D код 75
   


ПРИЛОЖЕНИЕ 3


ОБРАЗЦИ ОТ СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС

Образци от свидетелствата за управление, издавани в България

1) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 януари 2000 г., с ромбовиден холограмен знак. Издаващ орган: МВР.

2) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 август 2000 г., с кръгъл холограмен знак. Издаващ орган: МВР.

3) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 октомври 2002 г., с възпроизведена на обратната страна на документа снимка на притежателя. Издаващ орган: МВР.

Образци от свидетелствата за управление, издавани в Италия, изредени от по-стария към по-новия образец

1) Образец на свидетелство МС 701/МЕС. Издаващ орган: префект.

2) Образец на свидетелство МС 701/N. Издаващ орган: префект.

3) Образец на свидетелство МС 701/С. Издаващ орган: префект.

4) Образец на свидетелство МС 701/D. Издаващ орган: префект.

5) Образец на свидетелство МС 701/Е. Издаващ орган: Г.М.Т.К. (Гражданска моторизация и Транспортни концесии).

6) Образец на свидетелство МС 701/F, издавано от 1 юли 1996 год. съгласно Директива 91/439 СЕЕ. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

7) Образец на свидетелство МС 701/F. Номерирането на данните от страница 2 е различно в сравнение с образеца, посочен в точка 6. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

8) Образец на свидетелство МС 720 F, издавано понастоящем в Италия съгласно Директива 96/47. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

Освен това на образец МС 721 F, зелено на цвят, се издава СВИДЕТЕЛСТВОТО ЗА ГОДНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОПЕДИ.


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА

ВЪНШНИТЕ РАБОТИ


КО 55-33-19 от 12.07.2005 г.


ВЕРБАЛНА НОТА

Министерството на външните работи на Република България поднася своите почитания на Посолството на Италия в София и във връзка с вербална нота № 1895 от 12.07.2005 г. има честта да потвърди следното:

"Посолството на Италия в София поднася своите почитания на Министерството на външните работи на Република България и във връзка с проведените предварително преговори на техническо ниво по взаимното признаване и подмяна на свидетелствата за управление на МПС има честта да предложи следното:

Правителството на Италианската република и правителството на Република България, наричани по-нататък "договарящи страни", с цел да се подобри безопасността на автомобилния транспорт, както и да се улесни движението по пътищата на територията на договарящите страни,

се споразумяха за следното:


Член 1

Договарящите страни взаимно признават с оглед подмяната им валидните свидетелства за управление на МПС, които са издадени съгласно собственото вътрешно законодателство от компетентните органи на всяка договаряща страна на притежателите на свидетелства, придобиващи постоянен адрес на собствената им територия.


Член 2

При тълкуването на членовете на това споразумение под "постоянен адрес" се разбира залегналото като определение понятие и уредено от съответното действащо законодателство в договарящите страни.


Член 3

Издаденото от органите на една от договарящите страни свидетелство за управление на МПС прекратява валидността си с оглед движението по пътищата на италианска територия една година след датата, на която притежателят му е придобил постоянен адрес в Италия, а на българска територия - една година след влизането на притежателя му в България.


Член 4

Ако притежателят на свидетелство, издадено от органите на една от договарящите страни, придобива постоянния си адрес на територията на другата договаряща страна, той има право да подмени своето свидетелство, без да се явява на изпити по теория и практика, освен при особени случаи, отнасящи се за водачи инвалиди.

Този член не отменя задължението да бъде представено по искане на заинтересованата администрация медицинско свидетелство, удостоверяващо притежаването на необходимите за съответните категории психо-физически качества.

Евентуално предвидените от вътрешното законодателство на двете договарящи страни ограничения за управление на МПС и санкции, свързани с датата на издаване на свидетелството, се прилагат от датата на издаване на оригиналното свидетелство, чиято подмяна се изисква.


Член 5

Разпоредбата на чл. 4, първи абзац, се прилага изключително за свидетелствата за управление на МПС, издадени преди придобиване на постоянния адрес от страна на притежателя на територията на другата договаряща страна.

Освен това чл. 4 не се прилага спрямо тези свидетелства за управление на МПС, получени в замяна на документ, издаден от друга държава и неподлежащ на подмяна на територията на договарящата страна, която следва да извърши подмяната.


Член 6

В момента на подмяна на свидетелството за управление на МПС приравняването на категориите на свидетелствата на договарящите страни се признава въз основа на приложените към това споразумение технически приравнителни таблици, които съставляват негова неразделна част. Посочените таблици заедно със списъка на образците на свидетелствата за управление съставляват техническите приложения, които могат да бъдат изменяни от компетентните органи на договарящите страни чрез размяна на ноти.

Централните компетентни органи по смяната на свидетелствата за управление на МПС са следните:

a) в Италианската република - Министерството на инфраструктурите и транспорта - Департамент "Сухопътен транспорт";

b) в Република България - Министерството на вътрешните работи.


Член 7

В хода на процедурата по подмяна на свидетелствата компетентните органи на договарящите страни изземват предназначените за подмяна свидетелства и ги връщат на компетентните органи на ответната договаряща страна чрез дипломатическите представителства.


Член 8

Компетентният орган на всяка договаряща страна, извършващ подмяната, изисква официален превод на свидетелството за управление на МПС. Същият орган изисква чрез дипломатическите представителства информация от компетентните органи на ответната договаряща страна, ако възникнат съмнения относно валидността, автентичността на свидетелството и съдържащите се в него данни.


Член 9

Централният компетентен орган на всяка договаряща страна при получаване на иззетото свидетелство след неговата подмяна уведомява другата страна, ако в документа се установят аномалии по отношение на неговата валидност, автентичност и съдържащите се в него данни. Тази информация винаги следва да се изпраща по дипломатическите канали.


Член 10

Договарящите страни поне два месеца преди влизането в сила на това споразумение взаимно се информират за адресите на централните компетентни органи, до които дипломатическите представителства изпращат иззетите съгласно чл. 7 свидетелства, както и посочената в членове 8 и 9 информация.

Освен това всяка договаряща страна съобщава адресите на своите дипломатически представителства, намиращи се на територията на ответната страна, с чието съдействие ще се осъществяват процедурите, посочени в предходните членове 7, 8 и 9.


Член 11

Това споразумение, което може да се изменя писмено по взаимно съгласие, е с неограничен срок и може да бъде едностранно прекратено в писмена форма във всеки момент от всяка една от договарящите страни, като действието му се прекратява шест месеца след получаване на уведомлението за извършеното едностранно прекратяване.

Ако правителството на Република България е съгласно с изложеното, Посолството на Италия в София има честта да предложи тази нота с техническите приложения 1, 2 и 3, от която са неразделна част, заедно с вербалната нота на Министерството на външните работи на Република България с еднакво съдържание, да съставляват Споразумение между правителството на Италианската република и правителството на Република България, което ще влезе в сила шестдесет дни след датата на получаване на второто от двете уведомления, с които договарящите страни взаимно съобщават за изпълнението на предвидените от съответните законодателства процедури.

Посолството на Италия в София се ползва от случая да поднови пред Министерството на външните работи на Република България своите уверения в най-високата си към него почит."

Министерството на външните работи на Република България има честта да съобщи, че правителството на Република България приема съдържанието на описаната вербална нота.

Министерството на външните работи на Република България се ползва от случая да поднови пред Посолството на Италия в София своите уверения в най-високата си към него почит.

До

Посолството на Италия

в София


ПРИЛОЖЕНИЕ 1


ПРИРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА I

при подмяна на издадените в България свидетелства за управление с италиански документи



България Италия
M - - -
A A
B B
C C
D С+D
E E
T - - -
A код 72 A1
B код 73 - - -
C код 74 B
D код 75 С
C код 76 B+E
D код 77 B+E
   


ПРИЛОЖЕНИЕ 2


ПРИРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА II

при подмяна на издадените в Италия свидетелства за управление с български документи



Италия България
Свидетелство за  
годност за управ-  
ление на мотопеди - - -
A1 A код 72
A A
B (придобита  
до 01.01.1986 г.)* A+B
B (придобита  
от 01.01.1986 г. вкл.)* А код 72+B
C А код 72+C
D (при наличие  
на кат. С) А код 72+C+D
D (без наличие  
на кат. С) А код 72+В
E E
   


(*) Италианското свидетелство категория B дава право за управление също така и на мотоциклети без изключения, ако е придобито (с полагане на изпит или след подмяна) до 01.01.1986 г.

Евентуални подкатегории, издавани в Италия от 01.07.1996 г. до влизането в сила на министерско постановление от 29.03.1999 г.

Италия България
B1 B код 73
C1 А код 72+C код 74
D1 А код 72+D код 75
   


ПРИЛОЖЕНИЕ 3


ОБРАЗЦИ ОТ СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС


Образци от свидетелствата за управление, издавани в България

1) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 януари 2000 г., с ромбовиден холограмен знак. Издаващ орган: МВР.

2) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 август 2000 г., с кръгъл холограмен знак. Издаващ орган: МВР.

3) Образец на свидетелство във формат "кредитна карта", издавано от 1 октомври 2002 г., с възпроизведена на обратната страна на документа снимка на притежателя. Издаващ орган: МВР.

Образци от свидетелствата за управление, издавани в Италия, изредени от по-стария към по-новия образец

1) Образец на свидетелство МС 701/МЕС. Издаващ орган: префект.

2) Образец на свидетелство МС 701/N. Издаващ орган: префект.

3) Образец на свидетелство МС 701/С. Издаващ орган: префект.

4) Образец на свидетелство МС 701/D. Издаващ орган: префект.

5) Образец на свидетелство МС 701/Е. Издаващ орган: Г.М.Т.К. (Гражданска моторизация и Транспортни концесии).

6) Образец на свидетелство МС 701/F, издавано от 1 юли 1996 г. съгласно Директива 91/439 СЕЕ. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

7) Образец на свидетелство МС 701/F. Номерирането на данните от страница 2 е различно в сравнение с образеца, посочен в точка 6. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

8) Образец на свидетелство МС 720 F, издавано понастоящем в Италия съгласно Директива 96/47. Издаващ орган: Г.М.Т.К.

Освен това на образец МС 721 F, зелено на цвят, се издава СВИДЕТЕЛСТВОТО ЗА ГОДНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОПЕДИ.


Промени настройката на бисквитките