Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 1.VI

ИНСТРУКЦИЯ № 1635 ОТ 6 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗДАВАНЕТО, ПОЛЗВАНЕТО, СЪХРАНЯВАНЕТО, ВОДЕНЕТО НА ОТЧЕТ, СДАВАНЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ В НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1635 ОТ 6 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗДАВАНЕТО, ПОЛЗВАНЕТО, СЪХРАНЯВАНЕТО, ВОДЕНЕТО НА ОТЧЕТ, СДАВАНЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ В НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Издадена от Национална служба за охрана при Президента на република България

Обн. ДВ. бр.21 от 20 Март 2009г., отм. ДВ. бр.46 от 1 Юни 2018г.

Отменена с § 4 от заключителните разпоредби на Инструкция № И-5 от 15 май 2018 г. за взаимодействие между Националната служба за охрана и Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия - ДВ, бр. 46 от 1 юни 2018 г., в сила от 01.06.2018 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази инструкция се уреждат издаването, ползването, съхраняването, воденето на отчет, сдаването и унищожаването на документите за удостоверяване наличието на служебно или трудово правоотношение между Националната служба за охрана при Президента на Република България (НСО) и определено физическо лице.

(2) Удостоверителни документи съгласно тази инструкция са:

1. служебната карта на кадрови военнослужещ в НСО;

2. служебният пропуск на гражданско лице, работещо по трудово правоотношение в НСО.

(3) Удостоверителните документи имат валидност до прекратяване на правоотношението на лицето с НСО.


Чл. 2. (1) При изпълнение на служебните си задължения кадровият военнослужещ в НСО удостоверява това си качество със служебна карта.

(2) Издаден по реда на тази инструкция служебен пропуск служи за идентификация на гражданско лице в трудово правоотношение с НСО и за пропускането му в обекти, охранявани от службата.


Глава втора.
СЛУЖЕБНА КАРТА НА КАДРОВИ ВОЕННОСЛУЖЕЩ В НСО. СЛУЖЕБЕН ПРОПУСК НА ГРАЖДАНСКО ЛИЦЕ, РАБОТЕЩО ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ В НСО

Раздел I.
Вид и съдържание на служебната карта на кадрови военнослужещ в НСО

Чл. 3. (1) Служебната карта на кадрови военнослужещ в НСО е официален документ, който не може да замества издадените по законоустановения ред документи за самоличност.

(2) Служебната карта се издава на физическо лице, сключило с НСО договор за кадрова военна служба въз основа на заповед за назначаване на длъжност.


Чл. 4. Служебната карта е херметизирана, двустранна (лице и гръб), изработена от специална хартия с бял основен цвят и защитна мрежа в сив цвят с размери 6,5 на 9,5 см. В дясната част на картата върху лицевата страна се поставя цветна снимка (с размери 2,5 на 3,00 см) на кадровия военнослужещ с утвърдената за службата униформа, без шапка, в десен профил.


Чл. 5. (1) Служебната карта съдържа:

1. лични данни - собствено, бащино и фамилно име на служителя, единен граждански номер, снимка;

2. служебни данни - хоризонтален надпис "Национална служба за охрана при Президента на Република България" върху поле със сив цвят в горната част на картата, звание на служителя, подпис на началника на НСО и печат на НСО;

3. текста на чл. 21, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана при Президента на Република България (ДВ, бр. 66 от 1992 г.) и израза "Има право да носи оръжие" - на гърба на картата;

4. данни за служебното положение на кадровия военнослужещ, представени графично, както следва:

а) една червена черта, преминаваща диагонално от долния ляв ъгъл на картата до горния ляв ъгъл на снимката - за началник група, главен експерт и началник сектор;

б) две червени черти, преминаващи диагонално от долния ляв ъгъл на картата до горния ляв ъгъл на снимката - за началник на отдел, приравнените на него длъжности и по-високо;

в) липсата на диагонална червена черта означава длъжност за изпълнител.

(2) Служебната карта притежава номер и дата на издаване, като номерът й се определя съобразно времето на постъпване на служителите; серийният знак е "С", а номерацията започва от 000001.

(3) Служебната карта на началника на НСО се подписва от президента на Република България.


Раздел II.
Съдържание и вид на служебния пропуск на гражданските лица, работещи по трудово правоотношение в НСО

Чл. 6. (1) Служебният пропуск, издаден на гражданско лице, работещо по трудово правоотношение в НСО, служи за пропускането му в обекти, охранявани от службата.

(2) Пропускът по ал. 1 се издава на физическо лице, сключило с НСО трудов договор.


Чл. 7. (1) Служебният пропуск на гражданско лице в НСО съдържа:

1. лични данни - собствено, бащино и фамилно име на служителя, единен граждански номер, снимка;

2. служебни данни - хоризонтален надпис "Национална служба за охрана при Президента на Република България" върху поле със зелен цвят в горната част на пропуска, подпис на началника на НСО и печат на НСО;

3. текста на чл. 21, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана при Президента на Република България.

(2) Служебният пропуск по ал. 1 е херметизиран, изработен от специална хартия с бял основен цвят и защитна мрежа в зелен цвят с размери 6,5 на 9,5 см. В дясната му част се поставя цветна снимка с размери 2,5 на 3,00 см.

(3) Служебният пропуск притежава номер и дата на издаване, като номерът му се определя съобразно времето на постъпване на лицето на работа. Серийният знак е "С", а номерацията започва от 002001.


Раздел III.
Временни пропуски

Чл. 8. За времето от сключването на договор до връчване на съответния удостоверителен документ началникът на сектор "Управление на човешките ресурси и документооборота" издава на назначения служител временен пропуск, който съдържа три имена и номер на личната карта.


Глава трета.
ИЗДАВАНЕ, ВОДЕНЕ НА ОТЧЕТ И УНИЩОЖАВАНЕ НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ В НСО

Раздел I.
Издаване и водене на отчет на удостоверителните документи в НСО. Сдаване на удостоверителен документ

Чл. 9. Дейността по издаването, воденето на отчет и унищожаването на удостоверителните документи в НСО се извършва от сектор "Управление на човешките ресурси и документооборота".


Чл. 10. Освен в случаите по чл. 3, ал. 2 и чл. 6, ал. 2 удостоверителни документи се издават и при:

1. промяна в данните на служителя, посочени в служебната карта или пропуска;

2. загубване, отнемане, установена негодност или унищожаване по невнимание на картата или пропуска.


Чл. 11. (1) Издадените удостоверителни документи се водят на отчет в нарочни регистри, в които се:

1. вписват имената и ЕГН на служителя;

2. прикрепва снимка на служителя;

3. отбелязват серията и номерът на удостоверителния документ.

(2) Служителят, получил служебна карта или пропуск, удостоверява това обстоятелство с подписа си в отделна графа на съответния регистър по ал. 1, като отбелязва и датата на получаване.

(3) При прекратяване на служебното или трудовото правоотношение с НСО служителят връща удостоверителния си документ в сектор "Управление на човешките ресурси и документооборота". Сдаването се отбелязва в отделна графа на съответния регистър.


Чл. 12. За временните пропуски в сектор "Управление на човешките ресурси и документооборота" се води отделен регистър, в който се вписват имената на служителя, номерът на личната му карта, датата на връчване на временния пропуск. При получаване на служебна карта или пропуск служителят връща временния пропуск.


Раздел II.
Унищожаване на удостоверителни документи

Чл. 13. Негодните и върнатите служебни карти и пропуски се унищожават периодично от комисия, определена със заповед на началника на НСО.


Глава четвърта.
СЪХРАНЯВАНЕ НА УДОСТОВЕРИТЕЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ В НСО

Раздел I.
Съхраняване на служебната карта и служебния пропуск

Чл. 14. (1) Служителят в НСО е длъжен да носи и съхранява удостоверителния си документ по такъв начин, че да не допусне неговото загубване, отнемане, повреждане или унищожаване.

(2) Кадровият военнослужещ носи служебната си карта в комплект с личния отличителен знак в кожен калъф.


Чл. 15. (1) Удостоверителните документи не се оставят без надзор.

(2) По време на отпуск служителите могат да оставят на отговорно пазене удостоверителния си документ в сектор "Управление на човешките ресурси и документооборота" или при прекия си началник.


Раздел II.
Отговорност на служителя от НСО за съхраняването на предоставения му удостоверителен документ

Чл. 16. (1) Всеки служител носи лична отговорност за съхраняването и опазването на предоставения му удостоверителен документ.

(2) Ръководителите на структурни звена контролират подчинените им служители относно спазването правилата по чл. 14 и 15. При констатиране на нередности те са длъжни писмено да уведомят ръководството на службата.


Чл. 17. (1) При загубване, отнемане, повреждане или унищожаване на служебната карта или пропуск служителят е длъжен незабавно да уведоми прекия си началник, който докладва на ръководството на службата.

(2) Със заповед на началника на НСО удостоверителният документ по ал. 1 се обявява за невалиден. За невалидни се обявяват и намерените впоследствие карти и пропуски.


Чл. 18. Когато загубването, отнемането, повреждането или унищожаването на удостоверителен документ е по вина на служителя, той носи дисциплинарна отговорност и се задължава да плати стойността на подменения удостоверителен документ по актуализирани цени.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Инструкцията се издава на основание чл. 21, ал. 3 и чл. 24, т. 4 от Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана при Президента на Република България, приложение № 1 към чл. 1 на ПМС № 151 от 5.VIII.1992 г. (обн., ДВ, бр. 66 от 1992 г.; изм., бр. 82 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 5 от 1995 г., бр. 13 от 1996 г.; изм., бр. 16 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 22 от 1996 г.; доп., бр. 63 и 83 от 1996 г.; изм., бр. 25 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 36 и 41 от 1997 г.; изм., бр. 13 от 1999 г., бр. 111 от 2001 г., бр. 7 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 56 от 2005 г.; изм., бр. 83 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 78 от 2006 г., бр. 70 от 2007 г.). и отменя Инструкция № I-117/1995 г. за издаването, подмяната, отчета и съхраняването на служебните карти и пропуските на служителите от Националната служба за охрана при Президента на Република България, изм. и доп. с Инструкция рег. № 726/22.12.1998 г. (необнародвани).


Промени настройката на бисквитките