Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 93 от 26.XI

НАРЕДБА № 14 ОТ 15 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РАЗМЕРА НА ОТЧИСЛЕНИЯТА И РАЗХОДВАНЕ НА СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЗАКРИВАНЕ И СЛЕДЕКСПЛОАТАЦИОННИ ГРИЖИ НА ПЛОЩАДКИТЕ НА ДЕПАТА ЗА ОТПАДЪЦИ

 

НАРЕДБА № 14 ОТ 15 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РАЗМЕРА НА ОТЧИСЛЕНИЯТА И РАЗХОДВАНЕ НА СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЗАКРИВАНЕ И СЛЕДЕКСПЛОАТАЦИОННИ ГРИЖИ НА ПЛОЩАДКИТЕ НА ДЕПАТА ЗА ОТПАДЪЦИ

Издадена от Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.93 от 26 Ноември 2010г., отм. ДВ. бр.111 от 27 Декември 2013г.

Отменена с § 8 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 7 от 19 декември 2013 г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци - ДВ, бр. 111 от 27 декември 2013 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят редът и начинът за:

1. определяне на отчисленията по чл. 71а от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) при извършване на дейност по обезвреждане на отпадъци чрез депониране;

2. разходване на натрупаните през експлоатационния период средства за извършване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадките на депата за отпадъци.


Чл. 2. (1) Наредбата се прилага за депа, на които се депонират отпадъците, посочени в чл. 2, ал. 1 ЗУО, класифицирани в следните класове:

1. за неопасни отпадъци, в това число:

а) съществуващи депа за битови отпадъци до въвеждане в експлоатация на регионалните депа, предвидени с Националната програма за управление на дейностите по отпадъците;

б) регионални депа за битови отпадъци;

в) депа за неопасни отпадъци с друг произход (производствени, строителни и др.);

2. за опасни отпадъци.

(2) Наредбата не се прилага за:

1. депа за инертни отпадъци;

2. депа за отпадъци в случаите:

а) на съвместно депониране с минни отпадъци по чл. 71г ЗУО;

б) когато са включени в програмите за отстраняване на екологични щети по чл. 71з ЗУО;

в) на депа за отпадъци по смисъла на § 105 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 41 от 2010 г.).


Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОТЧИСЛЕНИЯТА ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПО ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ЧРЕЗ ДЕПОНИРАНЕ

Чл. 3. (1) При извършване на дейност по обезвреждане на отпадъци чрез депониране всеки собственик на депо е длъжен да осигури пълния размер на средствата за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото съобразно инвестиционния проект и/или проекта за рекултивация на депото чрез отчисления по чл. 71а ЗУО. Средствата, определени в инвестиционния проект и/или проекта за рекултивация на депото, са в размер, който гарантира обезпечаване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото.

(2) Размерът на отчисленията за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото в левове на тон отпадък се определя от собственика на депото въз основа на инвестиционния проект и/или проекта за рекултивация по формулите от приложението.

(3) Размерът на месечните отчисления по чл. 71а ЗУО се определя от собственика на депото в левове въз основа на размера на отчисленията по ал. 2 на тон отпадък и количествата депонирани отпадъци през съответния месец.

(4) Размерът на месечните отчисления в левове по ал. 3, определен от собственика на депото, може да бъде и по-малък от определения размер въз основа на изчисленията по ал. 2, но не по-малък от:

1. 20 на сто от размера на отчисленията, определен въз основа на изчисленията по ал. 2 - за депата по чл. 2, ал. 1, т. 1, букви "а" и "б", и

2. 50 на сто от размера на отчисленията, определен въз основа на изчисленията по ал. 2 - за депата по чл. 2, ал. 1, т. 1, буква "в" и т. 2.

(5) В случай на промяна на размера на месечните отчисления по ал. 4 собственикът на депото уведомява писмено директора на регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на чиято територия се намира депото, за направената промяна.


Чл. 4. Размерът на отчисленията на тон отпадък по чл. 3, ал. 2 се актуализира от собственика на депото на всеки три години съгласно чл. 71а, ал. 6 ЗУО в съответствие с индекса на потребителските цени, публикуван от Националния статистически институт, и/или при промяна в параметрите за определянето му, която води до изменение от над 15 на сто от първоначално определения размер на отчисленията за тон депониран отпадък.


Чл. 5. 3а извършване на отчисленията по банковата сметка по чл. 71а ЗУО собственикът на депото подава в съответната РИОСВ заявление, в което се съдържа следната информация:

1. наименование и единен идентификационен код (ЕИК), адрес по съдебна регистрация на собственика;

2. лице за контакти, включително телефон, факс и електронна поща;

3. адрес на площадката на депото;

4. номер на издаденото разрешение или комплексно разрешително по чл. 12, ал. 1 ЗУО;

5. клас и наименование на депото съгласно издаденото разрешение или комплексно разрешително по чл. 12, ал. 1 ЗУО;

6. определения размер на отчисленията по чл. 3, ал. 2 и 4.


Чл. 6. (1) В седемдневен срок от подаване на документите по чл. 5 директорът на съответната РИОСВ писмено уведомява подателя за данните на откритата банкова сметка.

(2) В случай че към момента на подаване на документите по чл. 5 сметката не е открита, подателят се уведомява в седемдневен срок от нейното откриване.


Чл. 7. В съответствие с чл. 71а, ал. 5 ЗУО собственикът на депото превежда до 10-о число на текущия месец определените отчисления по чл. 3, ал. 3 за предходния месец.


Чл. 8. Директорът на съответната РИОСВ контролира постъпленията по сметките на всяко депо на неговата територия.


Глава трета.
РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ЗАКРИВАНЕ И СЛЕДЕКСПЛОАТАЦИОННИ ГРИЖИ НА ПЛОЩАДКАТА НА ДЕПОТО, НАТРУПАНИ ПРЕЗ ЕКСПЛОАТАЦИОННИЯ ПЕРИОД НА ДЕПОТО

Чл. 9. (1) В съответствие с чл. 71б, ал. 1 ЗУО собственикът на депото подава заявление до директора на съответната РИОСВ за разходване на средства от сметката по чл. 71а ЗУО, в което посочва:

1. наименование и ЕИК, адрес по съдебна регистрация на собственика;

2. адрес на площадката на депото;

3. клас и наименование на депото;

4. данни за банковата сметка на собственика на депото, по която следва да се преведат средствата за извършване на конкретните дейности по закриване и следексплоатационни грижи за депото;

5. размер на исканите средства в левове за извършване на конкретните дейности по закриване или следексплоатационни грижи за депото, но не повече от 20 на сто от пълния размер на средствата за закриване по чл. 3, ал. 1 или от размера на средствата за следексплоатационни грижи на площадката на депото за период 1 година;

6. заповед или решение на компетентния орган за преустановяване на експлоатацията на депото или на отделна клетка или участък от депото;

7. одобрен проект за закриване;

8. сключен договор за извършване на конкретните дейности по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото.

(2) При последващо подаване на заявление за разходване на средства от сметката по чл. 71а ЗУО към документацията по ал. 1 се представя и констативен протокол, подписан от възложителя, изпълнителя, строителния надзор или други оторизирани органи, удостоверяващ, че стойността на извършените дейности е в размер на отпуснатите средства, определени по ал. 1, т. 5.


Чл. 10. В 10-дневен срок след представяне на информацията със заявлението по предходния член директорът на РИОСВ дава писмено съгласие за превеждане на исканата от заявителя сума от сметката по чл. 71а ЗУО по сметката на собственика на депото, посочена в т. 4 на чл. 9, или мотивирано отказва отпускането на средствата при неизпълнение на едно или повече от изискванията по предходния член.


Чл. 11. (1) В случай че събраните средства в сметката по чл. 71а ЗУО са недостатъчни за приключване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото, собственикът на депото осигурява остатъка от средствата.

(2) Когато след приключване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото останат средства в сметката по чл. 71а ЗУО, същите подлежат на възстановяване на собственика на депото за извършване на дейности по управление на отпадъците.


Чл. 12. При промяна на собственика на депото натрупаните в сметката на предишния собственик средства се прехвърлят по партидата на новия собственик.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 71а, ал. 4 и чл. 71б, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците.


§ 2. В срок до 2 месеца след обнародване на наредбата собствениците на действащите депа за отпадъци представят в РИОСВ, на чиято територия се намира депото, заявлението по чл. 5 с информацията в него, включително определения размер на отчисленията по чл. 3, ал. 2 и 4.


§ 3. Месечните отчисления за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото по смисъла на тази наредба влизат в сила от 1 януари 2011 г.


Приложение към чл. 3


1. За депата за отпадъци, които са изградени въз основа на инвестиционен проект, в съответствие с изискванията на Директива 1999/31/ЕС от 26 април 1999 г. относно депонирането на отпадъци (ОВ L 182/16.07.1999 г.) размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък се изчислява, както следва:


Ро = Нр/Кд,


където:

Ро е размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък;

Нр - размерът на средствата в левове, необходими за извършване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото, съобразно инвестиционния проект на депото, в т. ч. за:

- демонтаж на изградените постоянни съоръжения, които не са свързани с опазване на околната среда и с бъдещото функционално предназначение на терена;

- повърхностно запечатване на депото, което се извършва в съответствие с проекта за изграждане на горния изолиращ екран, вкл. техническата и биологичната рекултивация и предвидените противоерозионни и противосвлачищни мероприятия;

- контрол и наблюдение на параметрите на околната среда за срок не по-кратък от 30 години след закриване на депото;

- управление на инфилтрата от депото за срок не по-кратък от 30 години след закриване на депото;

- управление на отделените от депото газове за срок не по-кратък от 30 години след закриване на депото;

- почистване на наличните охранителни канавки за ограничаване на достъпа на водите до тялото на депото.

Определеният размер на средствата (Нр) за извършване на дейностите по закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото не може да бъде по-малък от:

1. 22 лева за квадратен метър от площта на депо за неопасни отпадъци;

2. 35 лева за квадратен метър от площта на депо за опасни отпадъци;

Кд - капацитет на депото в тонове, като за действащите депа се взема предвид остатъчният капацитет към 31 декември 2010 г. на клетките от депото, които са въведени в експлоатация, а за депата с предстояща експлоатация се взема предвид проектният капацитет на изградените клетки от депото.

2. За съществуващи депа за битови отпадъци до въвеждане в експлоатация на регионалните депа, за които няма инвестиционен проект, размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък се изчислява, както следва:


Ро = (Мр x Пд) / Кдо,


където:

Ро е размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък;

Мр - минималният размер на средствата за закриване на единица площ от депото, както и следексплоатационните грижи за площадката на депото, в размер 22 лв. за квадратен метър;

Пд - площта на отпадъчното тяло на депото, изразена в същата мерна единица, квадратен метър;

Кдо - количеството на предстоящите за депониране отпадъци, което се изчислява, както следва:


Кдо = Кср x Ге,


където:

Кср е средногодишното количество отпадъци в тонове, депонирани през последните три години;

Ге - оставащите години за експлоатация на депото съгласно определените срокове за въвеждане в експлоатация на съответното регионално депо.

3. За депата за отпадъци, посочени в приложението към Закона за управление на отпадъците, размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък се изчислява, както следва:


Ро = (Мp x Пд) / Кдо,


където:

Ро е размерът на отчисленията в левове за тон депониран отпадък;

Мр - минималният размер на средствата за закриване на единица площ от депото, както и следексплоатационните грижи за площадката на депото в размер 22 лв. за квадратен метър;

Пд - хоризонталната площ на отпадъчното тяло на депото, изразена в същата мерна единица, квадратен метър;

Кдо - количеството на предстоящите за депониране отпадъци, което се изчислява, както следва:


Кдо = Кср x Ге,


където:

Кср е средногодишното количество отпадъци в тонове, депонирани през последните три години; при определяне на Кср следва да се вземат предвид и условията на издадените комплексни разрешителни, които имат отношение към количеството на депонираните отпадъци за съответното депо;

Ге - оставащите години за експлоатация на депото съгласно определените срокове за преустановяване на неговата експлоатация.


Промени настройката на бисквитките