Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 7.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2005 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИ СИСТЕМИ (ДВ, БР. 34 ОТ 2005 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2005 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИ СИСТЕМИ (ДВ, БР. 34 ОТ 2005 Г.)

В сила от 08.01.2011 г.
Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.96 от 7 Декември 2010г.

§ 1. В чл. 8 след думите "предварително определените водоизточници" се добавя "и получаване на съответните разрешителни за водовземане и за ползване на воден обект".


§ 2. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 накрая се добавя "и на регионалните и/или общинските планове за развитие в случаите, когато няма действащ общ устройствен план";

б) създава се нова т. 2:

"2. регионалните генерални планове за развитие на водоснабдителните и канализационните системи и съоръжения;"

в) досегашните т. 2, 3, 4 и 5 стават съответно т. 3, 4, 5 и 6.

2. В ал. 2:

а) в изречение първо думите "актуални данни" се заменят с "данни по ал. 1";

б) изречение второ се заличава.

3. В ал. 6 след думите "средното часово водно количество" се добавя "(средноденонощното водно количество, разделено на 24 часа)".


§ 3. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) Техническите загуби на вода (водното количество за технологични нужди) във водоснабдителната система в зависимост от включените елементи на системата се приемат, както следва:

1. при проектиране на нови водоснабдителни системи - до 20 % от средноденонощното потребление;

2. при реконструкции, преустройства и/или основни ремонти на съществуващи водоснабдителни системи - въз основа на програмите за намаляване на загубите на съответните оператори на водоснабдителните и канализационните системи, но не повече от 20 % от подадената вода след реконструкцията на водопроводната мрежа.

(2) Техническите загуби на вода се прибавят към максимално денонощния и максимално часовия разход на вода, без да се умножават с коефициентите на денонощна и часова неравномерност."


§ 4. В чл. 22, ал. 1 думите "Минималният свободен напор" се заменят с "Минималното налягане".


§ 5. В чл. 24 думите "Максималният допустим хидростатичен напор" се заменят с "Максималното налягане".


§ 6. В чл. 26 ал. 2 се изменя така:

"(2) При проучване на води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, се извършват следните анализи:

1. за повърхностни води - най-малко четири пъти годишно (еднократно за всеки сезон) в продължение на една година и в съответствие с изискванията на Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване (ДВ, бр. 63 от 2002 г.);

2. за води от извори и хоризонтални водовземни съоръжения (дренажи и галерии) - най-малко четири пъти годишно (еднократно за всеки сезон) в продължение на една година по химични и радиологични показатели съгласно приложение № 1 от Наредба № 1 от 2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземни води (обн., ДВ, бр. 87 от 2007 г.; изм., бр. 2 от 2010 г.) и по микробиологични показатели, определени в Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (обн., ДВ, бр. 30 от 2001 г.; изм., бр. 87 от 2007 г.);

3. за подземни води, различни от тези по т. 2 - при водочерпене на две понижения (при предвиден максимален средноденонощен дебит и при предвиден експлоатационен средноденонощен дебит) в продължение на шест денонощия по химични и радиологични показатели съгласно приложение № 1 от Наредба № 1 от 2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземни води и по микробиологични показатели, определени в Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели."


§ 7. Създава се чл. 26а:

"Чл. 26а. Върху водовземни съоръжения не се допуска изграждането на строежи освен на строежи, свързани с експлоатацията на водоснабдителната система."


§ 8. Наименованието на раздел II от част втора, глава втора се изменя така:

"Раздел ІІ

Вертикални и хоризонтални водовземни съоръжения за подземни води".


§ 9. Членове 27 - 32 се изменят така:

"Чл. 27. (1) Водовземните съоръжения за подземни води се проектират така, че да работят при специални условия при спазване на изискванията на глава осма.

(2) Водовземните съоръжения за подземни води се състоят от:

1. подземна част на съоръжение за подземни води, предназначено за водовземане;

2. надземна част на съоръжението за подземни води, предназначено за водовземане.

(3) Надземната част на съоръжението за подземни води се проектира при спазване на правилата и нормативите на тази наредба и на нормативните актове, с които се определят правилата при проектирането на строителните конструкции.

(4) Водовземните съоръжения за подземни води, които попадат в заливаемите ивици на реките и в земите, които се заливат при максимално напълване на язовирите, се защитават от наводнения чрез диги.

Чл. 28. (1) Подземните части на съоръженията за подземни води, предназначени за водовземане, са елемент на проучването на подземните води и се проектират при условията и по реда на наредбата по чл. 135, т. 2 ЗВ.

(2) Шахтови кладенци се проектират във водоносни хоризонти с дълбочина 10 - 15 m от земната повърхност и с дебелина на водоносния пласт от 5 до 8 m.

(3) Шахтови кладенци с хоризонтални дренажни лъчи се проектират във водообилни водоносни хоризонти от еднороден пясък с дебелина 15 - 20 m и при предвиждан дебит, по-голям от 45 l/s.

(4) Хоризонтални дренажи се проектират при дълбочина на залягане на долния водоупор на водоносния хоризонт до 6 - 7 m под терена и при дебелина на водоносния хоризонт от 1 до 3 m.

(5) Водовземни галерии се проектират при условията на ал. 4 за водоснабдителни системи с капацитет над 500 l/s.

(6) Във всички случаи, освен тези по предходните алинеи, се проектират тръбни кладенци. Тръбни кладенци може да се проектират и в случаите по ал. 2, когато предвижданият дебит е до 1 l/s.

(7) Съоръжения за собствен мониторинг на подземните води се проектират, когато се изискват с наредбата по чл. 135, т. 2 ЗВ.

Чл. 29. (1) При водовземане с цел питейно-битово водоснабдяване на урбанизирани територии броят на резервните водовземни съоръжения се определя съгласно табл. 1.


Таблица 1



Брой на Брой на резервните
работните водовземни съоръжения в
водовземни зависимост от категорията
съоръжения на водоснабдителната
  система
  първа втора трета
От 1 до 4 1 1 1
От 5 до 12 2 1 -
Над 12 20 % 10 % -

(2) Изискването по ал. 1 може да не се прилага при дълбочина на съоръженията за подземни води, по-голяма от 50 m.

(3) При водовземане за самостоятелно водоснабдяване за селскостопански или промишлени цели броят на резервните кладенци се определя след техническа обосновка и в зависимост от параметрите на разрешеното ползване в съответствие с разрешението за водовземане, но не по-голям от дадения в табл. 1.

Чл. 30. (1) Надземната част на тръбните кладенци се проектира като шахта, оразмерена за разполагане на най-малко следното експлоатационно оборудване:

1. помпени агрегати;

2. средства за измерване на черпените водни обеми;

3. средства за измерване на водното ниво.

(2) Допуска се при оборудване на тръбния кладенец с хоризонтална центробежна помпа да се проектира отделна шахта за разполагане на помпените агрегати, дъното на която да бъде до 2 m под земната повърхност.

(3) Надземната част на тръбни кладенци се проектира по начин, чрез който се осигурява възможност за достъп на сондажна апаратура за ремонт на съоръжението при необходимост.

Чл. 31. (1) Надземната част на шахтовите кладенци се проектира на разстояние 1 m над нивото на най-високите повърхностни води или на разстояние не по-малко от 0,8 m от нивото на терена.

(2) Около кладенците се проектира водонепропусклива настилка с широчина не по-малка от 1,5 m и с наклон 0,1 от кладенеца навън.

(3) Надземната част на шахтовите кладенци с хоризонтални дренажни лъчи се проектира като бункерна помпена станция с машинна зала за помпените агрегати и със спомагателни помещения за обслужване и наблюдение.

(4) Надземната част на шахтовия кладенец се проектира с вентилационен комин с шапка с височина не по-малка от 2 m от повърхността на терена.

(5) В непосредствена близост до шахтовия кладенец се проектира шахта, в която се монтират помпените агрегати и/или устройствата за измерване на черпените водни обеми.

Чл. 32. (1) Хоризонталните дренажи и галерии се защитават от пряко попадане на повърхностни води чрез подходящо уплътняване на покривните пластове.

(2) Към хоризонталните водовземни съоръжения, както и в чупките (хоризонтални или вертикални) на водоприемните части се проектират ревизионни шахти за вентилация, наблюдение и ремонт.

(3) Около ревизионните шахти се проектира водонепропусклива настилка с широчина от 1 до 2 m и наклон 0,1.

(4) Ревизионните шахти се проектират с вентилационен комин с шапка с височина не по-малка от 2 m.

(5) Събирателната шахта за приемане на водата от хоризонталните дренажи се проектира с водна и суха камера и с преливно-изпразнителна система.

(6) В мястото на заустване на преливно-изпразнителната система се предвижда възвратна клапа."


§ 10. Наименованието на раздел IIІ от част втора, глава втора се изменя така:

"Раздел ІІІ

Каптирани извори".


§ 11. Членове 33 - 36 се изменят така:

"Чл. 33. Каптажите на извори са елемент от проучването на подземните води и се проектират като съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане при условията и по реда на наредбата по чл. 135, т. 2 ЗВ.

Чл. 34. (1) Към каптажите на извори се проектира събирателна шахта с подходяща вентилация, а каптажът се защитава със земен насип за запазване на температурата на изворната вода.

(2) Събирателната шахта се проектира с водна и суха камера, а при необходимост - и с утаителна камера.

(3) Водната камера се проектира с подходящо уплътняване за предпазване на водата от повърхностно замърсяване, замръзване и заливане с повърхностни води, като се предвижда изворната вода да постъпва във водната камера със скок до 10 - 20 cm.

(4) За отвеждане на водата от водната камера се проектира водовземна тръба с водовземна цедка и спирателен кран.

(5) За отвеждане на излишната вода, както и за отстраняване на утайките във водната и утаителната камера се предвижда преливно-изпразнителна система.

(6) Преди заустването на преливно-изпразнителната система се предвижда възвратна клапа.

Чл. 35. При каптиране на извори, при които изворната вода съдържа голямо количество глинести и пясъчни частици, в събирателната шахта се предвижда утаителна камера, свързана с водната камера чрез преливник.

Чл. 36. Спирателните арматури на изпразнителната и водовземната тръба се проектират в сухата камера на събирателната шахта."


§ 12. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. постигане на качества на пречистената вода в съответствие с нормативните изисквания за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели;".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Заданието за проектиране на инвестиционен проект на пречиствателна станция за питейни води съдържа най-малко следните данни и условия:

1. съществуващо положение, в т.ч. предвижданията за развитие на урбанизираната територия, климатичните, инженерно-геоложките, хидрогеоложките и сеизмичните условия, избор на площадка и собственост на терена, тахиметрична снимка на площадката и други в зависимост от конкретните условия;

2. определяне на нетната производителност на пречиствателната станция за експлоатационния срок по чл. 12, ал. 1;

3. използвани водоизточници, водни количества и анализ на качествените показатели на суровата вода (за които следва да се постигнат нормативни изисквания за качество на питейната вода) - при възможност за последните три години в различни климатични сезони и характерни периоди;

4. изисквания към броя на вариантите и фазите на проектиране;

5. функционални и специфични изисквания към частите на инвестиционния проект и към основното технологично оборудване."


§ 13. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) При водовземане от повърхностни води се предвижда тяхното пречистване в съответствие с изискванията на Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване.

(3) За целите на проектирането според съдържанието и характера на суспендираните и хумусните вещества водите се категоризират, както следва:

1. маломътни - до 50 mg/l;

2. средномътни - от 50 до 250 mg/l;

3. мътни - от 250 до 1500 mg/l;

4. много мътни - над 1500 mg/l;

5. слабо оцветени - до 35° (по платино-кобалтовата скала);

6. средно оцветени - от 35° до 120° (по платино-кобалтовата скала);

7. силно оцветени - над 120° (по платино-кобалтовата скала)."


§ 14. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "се обезвреждат" се заменят със "се събират, транспортират, съхраняват и/или обезвреждат".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите, когато се предвижда заустване на технологични води в канализационни системи, се спазват изискванията на Наредба № 7 от 2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места (ДВ, бр. 98 от 2000 г.)."


§ 15. В чл. 61 ал. 1 се отменя.


§ 16. Член 62 се изменя така:

"Чл. 62. (1) Допуска се непрекъснато приготвяне на реагентен разтвор въз основа на техническа обосновка.

(2) Броят на съдовете за приготвяне на реагентни разтвори се приема не по-малко от два."


§ 17. Членове 63 - 66 се отменят.


§ 18. Член 73 се отменя.


§ 19. В чл. 76 ал. 2 се отменя.


§ 20. Член 81 се отменя.


§ 21. В чл. 85 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 запетаята след думата "озон" се заменя със съюза "или", а думите "или водороден прекис" се заличават.

2. В ал. 2 думите "хлорна вар" се заличават.

3. Създава се ал. 3:

"(3) Биоцидите, използвани при дезинфекцията на питейните води, трябва да отговарят на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати и на Наредбата за условията и реда за пускане на пазара на биоциди, приета с Постановление № 336 на Министерския съвет от 2007 г. (обн., ДВ, бр. 4 от 2008 г.; изм., бр. 51 от 2008 г.)."


§ 22. В чл. 88, ал. 1 думите "изискванията за качество на водата" се заменят с "нормативните изисквания за качество на водата".


§ 23. В чл. 95, ал. 1 думата "корозионоустойчиви" се заменя с "хлороустойчиви".


§ 24. В чл. 106, ал. 1 след думите "спомагателни съоръжения и помещения," се добавя "включително лаборатории,".


§ 25. В чл. 108, ал. 1 думите "свободен напор" се заменят с "допълнителен напор".


§ 26. В чл. 112 ал. 6 се отменя.


§ 27. В чл. 116, ал. 2 думите "извън помпената станция в отделна шахта" се заличават.


§ 28. Член 118 се изменя така:

"Чл. 118. На изхода на помпената станция се проектира средство за измерване на водното количество при предприемане на мерки срещу хидравличен удар."


§ 29. В чл. 120 думите "на 5 - 10-минутната" се заменят с "най-малко на 15-минутната".


§ 30. В чл. 125, ал. 3 числото "0,5" се заменя с "0,2".


§ 31. В чл. 139, ал. 2 текстът след думите "минимален диаметър 50 mm" до края се заличава.


§ 32. В чл. 141 ал. 2 се отменя.


§ 33. В чл. 143 ал. 5 се отменя.


§ 34. В чл. 144 ал. 3 се отменя.


§ 35. В чл. 146 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думата "двойни" се заличава.

2. В ал. 6 думата "схема" се заменя с "мрежа".


§ 36. В чл. 151 ал. 3 се изменя така:

"(3) При преминаване под река водопроводът се изпълнява подходящо защитен в зависимост от конкретните условия."


§ 37. В чл. 156 се правят следните изменения:

1. Алинея 7 се отменя.

2. В ал. 8 думите "армировъчна стомана" се заменят с "материали с необходимата за предвижданите натоварвания якост и устойчивост".

3. Алинея 10 се изменя така:

"(10) Шахтите със спирателни кранове за изпускане на водата и за въздушници се проектират по трасето на водопроводите или като изнесени шахти в зависимост от конкретните условия, местоположението и диаметъра на водопровода. След техническа обосновка се допуска проектиране и на безшахтови оттоци и въздушници."


§ 38. В чл. 161, ал. 4 думите "с висока плътност" се заличават.


§ 39. В чл. 172 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато няма данни за режима на водоподаване и за процентното разпределение на потреблението през денонощието, регулиращият обем се определя в зависимост от категорията на обезпеченост на водоподаването за:

1. водоснабдителни системи първа категория - 30 ё 50 % от максималното денонощно водно количество;

2. водоснабдителни системи втора категория - 50 ё 60 % от максималното денонощно водно количество;

3. водоснабдителни системи трета категория - 60 ё 70 % от максималното денонощно водно количество."

2. Таблица 8 се заличава.


§ 40. В чл. 181 ал. 5 се изменя така:

"(5) Байпасна връзка между вливната и хранителната тръба се предвижда при необходимост и при условие, че водопроводната мрежа след резервоара не е застрашена от увеличаване на налягането."


§ 41. Членове 237 - 241 се изменят така:

"Чл. 237. (1) Изграждането на подземната част на съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане или за изкуствено подхранване на подземните води, се извършва при условията и по реда на наредбата по чл. 135, т. 2 ЗВ.

(2) Надземната част (шахтите) на съоръженията за подземни води по ал. 1 се изгражда в съответствие с издадените строителни книжа, правилата и нормативите на тази наредба и на нормативните актове, с които се определят правилата при изпълнение на строителните и монтажните работи на видовете строителни конструкции.

Чл. 238. (1) При изграждане на надземната част на тръбни кладенци се осигурява:

1. устието на тръбния кладенец да е на разстояние не по-малко от 0,2 m над дъното на шахтата;

2. ненарушаване на целостта на обсадните тръби и тяхната циментация;

3. изолация за предотвратяване проникването на повърхностни води в шахтата и около устието на тръбния кладенец.

(2) Изискването по ал. 1, т. 2 не се прилага, когато дъното на шахтата е разположено под земната повърхност. В тези случаи след отстраняване на обсадните тръби, разположени над предвидената височина на устието на тръбния кладенец, се осигурява хидроизолация на тръбите преди изграждане на шахтата.

Чл. 239. При изграждане на надземната част на шахтови кладенци и на шахтата за разполагане на средствата за измерване на черпените водни обеми се осигурява:

1. ненарушаване на изпълнената хидроизолация около бетонните пръстени в най-горната част на кладенеца;

2. водонепропусклива настилка в съответствие с проектните изисквания.

Чл. 240. При изграждане на хоризонтални дренажи се спазват следните изисквания:

1. за недопускане на проникването на повърхностни води над чакълената засипка на дренажните тръби се изграждат хидроизолация от трамбована глина с дебелина 20 - 40 cm, бетонна плоча с дебелина не по-малка от 10 cm или водонепропусклива изолация от подходящ материал;

2. при опасност от заливане с повърхностни води се изгражда насип над дренажния канал с височина най-малко 0,5 m над земната повърхност и по 5 m встрани от оста на канала, който се затревява;

3. около ревизионните шахти се изгражда водонепропусклива настилка съгласно проектните изисквания;

4. за всички шахти се осигурява вентилация съгласно проектните изисквания.

Чл. 241. При изграждането на събирателната шахта за приемане на водата от каптажи на извори се спазват следните изисквания:

1. изкопните работи започват с направата на отточния канал;

2. водовземната тръба, преливно-изпразнителната система и наклоните на камерите се изпълняват при спазване на проектните изисквания;

3. върху и отстрани на шахтата се изгражда хидроизолация от добре трамбована глина с дебелина 50 cm, която се покрива със земен насип с подходящ наклон."


§ 42. Членове 242 - 246 се отменят.


§ 43. Член 249 се отменя.


§ 44. Членове 255 и 256 се изменят така:

"Чл. 255. (1) Изпитване на водовземни съоръжения се извършва след завършване на всички строителни и монтажни работи, преди присъединяването им към водопроводната система.

(2) Изпитването включва предексплоатационно черпене на разрешените денонощни и максимални количества с монтираното оборудване за експлоатация на съоръженията. За проведеното изпитване се съставя протокол.

Чл. 256. (1) Когато водовземното съоръжение е предназначено за питейно-битово водоснабдяване на урбанизирана територия или за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване, в края на предексплоатационното черпене се вземат проби за химичен, микробиологичен и радиологичен анализ за качествата на водата, която ще бъде подавана във водоснабдителната система.

(2) Пробите по ал. 1 се вземат в присъствието на представител на съответната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

(3) Анализът на пробите по ал. 1 се извършва, както следва:

1. за водовземни съоръжения от подземни води - по химични и радиологични показатели съгласно приложение № 1 от Наредба № 1 от 2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземни води и по микробиологични показатели, определени в Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели;

2. за водовземни съоръжения от повърхностни води - по химични и микробиологични показатели в съответствие с изискванията на Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване и по радиологични показатели съгласно Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели."


§ 45. Член 258 се изменя така:

"Чл. 258. Документацията за изграждане и приемане на подземната част на съоръжение за подземни води, съставена съгласно изискванията на наредбата по чл. 135, т. 2 ЗВ, е неразделна част от издадените строителни книжа за водовземното съоръжение."


§ 46. В чл. 259 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 и 7 се отменят.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато водовземните съоръжения са предназначени за питейно-битово водоснабдяване, документацията по ал. 1 съдържа и следните документи:

1. протоколи за резултатите от физико-химични, микробиологични и радиологични изследвания на водата, изпълнени при спазване изискванията на чл. 26, ал. 2 и чл. 256, ал. 3;

2. проекта на определената и изградена санитарно-охранителна зона около съоръженията."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 47. Приложение № 4 към чл. 81 "Обработване на технологични отпадъчни води от пречиствателни станции" се отменя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 48. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".


§ 49. Наредбата не се прилага за водоснабдителни системи, чиито инвестиционни проекти са разработени и внесени за съгласуване и одобряване от съответните органи, които издават разрешенията за строеж преди влизането й в сила.


Промени настройката на бисквитките