Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 4.X

МЕТОДИКА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА

 

МЕТОДИКА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА

В сила от 01.01.2013 г.
Приета с ПМС № 92 от 04.05.2012 г.

Обн. ДВ. бр.36 от 11 Май 2012г., доп. ДВ. бр.30 от 1 Април 2014г., изм. ДВ. бр.50 от 17 Юни 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.91 от 19 Ноември 2019г., доп. ДВ. бр.44 от 14 Юни 2022г., изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2022г.

1. Общи положения.

(изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) С методиката се определя таксата за пакета за минимален достъп и за достъп до инфраструктура, която свързва обслужващи съоръжения - такса за достъп и използване. Таксата се формира на базата на разходите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НК "ЖИ"), произтекли директно вследствие на извършването на влаковата услуга.

2. Определяне на разходите на НК "ЖИ", произтекли директно вследствие на извършването на влаковата услуга - преки разходи.

(изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) На базата на въведената аналитична счетоводна отчетност по отношение на осчетоводяването на разходите за дейността НК "ЖИ" отчита себестойността на всеки процес. Определянето на таксата за достъп и използване се извършва на базата на отчетените разходи съгласно българското счетоводно законодателство по икономически дейности и икономически елементи. При определяне на таксата се взема предвид само размерът на разходите, произтекли директно вследствие на извършването на влаковата услуга.

3. (изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Определяне на таксата за достъп и използване на базата на преките разходи за поддържане на железопътната инфраструктура.

3.1. (изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Определяне на компонентите, формиращи таксата за достъп и използване.

Таксата за достъп и използване съдържа два компонента - такса за преминаване и такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия. Таксата за преминаване зависи от действително преминатите километри, като измерителите са брутотонкилометри и влаккилометри. Таксата за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия зависи от действително разпределената и потребена електрическа енергия по преносната мрежа на управителя, като измерителят е мегаватчас (МWh). Двата компонента отчитат участието на експлоатационните звена в извършването на влаковата услуга и направените за тази цел преки разходи.

3.2. (изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Формирането на таксата за достъп и използване и определяне размера на ставките се извършва въз основа на отчетените преки разходи и извършена работа по железопътната инфраструктура за предходна година.

3.3. Формиране на таксата.

(изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Таксата за достъп и за използване на железопътната инфраструктура представлява променлива такса, отразяваща действителното използване на железопътната инфраструктура и направените във връзка с това преки разходи за:

а) използване на железния път и съоръженията;

б) използване на сигнализация и телекомуникации;

в) управление на движението;

г) (изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия.

3.4. (изм. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Определяне размера на ставките на компонентите, формиращи таксата за достъп и използване.

3.4.1. Таксата за достъп и използване е променлива такса, чрез която на управителя на железопътната инфраструктура трябва да бъдат възстановени направените от него разходи, произтекли директно от извършването на влаковата услуга.

3.4.2. Размерът на ставките за влаккилометър, брутотонкилометър и за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия се определя, както следва:

а) размерът на ставките за влаккилометър и брутотонкилометър се определя като отношение между преките разходи, произтекли директно от извършването на влаковата услуга за сигнализация и телекомуникации, за управление на движението и за железен път и съоръжения за предходна година, отнесени към реализираната обща влакова работа от превозвачите по железопътната инфраструктура, изразена съответно във влаккилометри и брутотонкилометри за същия период;

б) размерът на ставката, формираща такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия, се определя като отношение между преките разходи за използването на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия за предходна година и общата разпределена и потребена електрическа енергия от превозвачите по отчети от електромерите в локомотивите, изразена във мегаватчас (MWh), за същия период.

3.4.3. Ставките за влаккилометър, брутотонкилометър и за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия се изчисляват ежегодно по настоящата методика от управителя на инфраструктурата и се одобряват от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" - регулаторен орган в железопътния транспорт, в размер, който пазарът на железопътни услуги може да понесе.

3.4.4. Таксата за преминаване по железопътната инфраструктура и за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия не зависи от вида на влаковете и е еднаква за всички железопътни линии от железопътната инфраструктура.

3.5. (нова - ДВ, бр. 44 от 2022 г., в сила от 14.06.2022 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2022 г., в сила от 04.10.2022 г.) Размерът на ставките за влаккилометър, брутотонкилометър и ставката за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия, определен в съответствие с подточки 3.4.2 и 3.4.3, се намалява с 50 на сто за периода от 1 януари 2022 до 31 декември 2022 г. в съответствие с Делегиран регламент (ЕС) 2022/1036 на Комисията от 29 юни 2022 година за изменение на Регламент (ЕС) 2020/1429 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на продължителността на референтния период за прилагането на временни мерки във връзка с налагането на такси за ползване на железопътната инфраструктура (ОВ, L 173 от 30.06.2022 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2022/1036).

4. Начин на изчисляване на дължимата променлива такса за преминаване по железопътната инфраструктура.

4.1. Таксата за преминаване по железопътната инфраструктура се изчислява по следната формула:


Тпрем = Тбрткм + Твлкм, лв.,


където:

Тпрем е таксата за действителното използване на железопътната инфраструктура;

Тбрткм - таксата за реализираните брутотонкилометри по преминатия маршрут;

Твлкм - таксата за реализираните влаккилометри по преминатия маршрут.

4.2. Таксата за реализираните брутотонкилометри се изчислява по следната формула:


Тбрткм = S Lij*Qijбрткм, лв.,


където:

Lij е дължината в километри на j-тия участък по маршрута на i-тия влак;

Qij - брутното тегло в тонове на i-тия влак за j-тия участък;

Сбрткм - инфраструктурната такса за брутотонкилометър.

4.3. Таксата за реализираните влаккилометри се изчислява по следната формула:


Твлкм = L*Свлкм, лв.,


където:

L е дължината в километри на действително преминатия маршрут;

Свлкм - инфраструктурната такса за влаккилометър.

5. (нова - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Начин на изчисляване на дължимата променлива такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия.

Таксата за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия се изчислява по следната формула:


Терп = Серп * Sz1QMWh

, където:

Терп - дължима такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия;

Серп - ставка на таксата за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия;

S z 1QMWh - сума на тяговата електрическа енергия, отчетена от електромерите в локомотивите;

z - брой локомотиви.


6. (нова - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Дължимата такса за достъп и използване се изчислява по следната формула:


Тди = Тпрем + Терп

, където:

Тди е такса за достъп и използване;

Тпрем - такса за преминаване;

Терп - такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия.

7. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Такса за заявен и неизползван капацитет.

7.1. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2014 г., в сила от 15.06.2014 г.) Определение.

Таксата за заявен и неизползван капацитет осигурява стимул за ефективно използване на капацитета. Тя представлява такса, която покрива разходите на управителя на железопътната инфраструктура, направени за поддържане на железопътната мрежа в състояние, позволяващо осигуряване на нормално и безпрепятствено извършване на влаковата услуга в зависимост от потребностите на железопътните превозвачи, заявени и утвърдени с годишния график за движение на влаковете.

7.2. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2014 г., в сила от 15.06.2014 г.) Определяне размера на ставката.

Таксата представлява променлива такса, която зависи от размера на неизползвания заявен и утвърден капацитет под формата на трасе с годишния график за движение на влаковете, изразено във влаккилометри.

Размерът на ставката се определя като отношение между разходите на управителя на железопътната инфраструктура, направени за поддържането на железопътната мрежа в състояние, позволяващо осигуряване на нормално и безпрепятствено извършване на влаковата услуга за предходната година, и реализираната обща влакова работа от превозвачите по железопътната инфраструктура, изразена във влаккилометри за същия период.

7.3. Прилагане.

Таксата за заявен и неизползван капацитет се изчислява на влаккилометър за неизползвания заявен и утвърден с годишния график за движение на влаковете капацитет под формата на трасе на влак. Таксата не зависи от вида на влаковете и е еднаква за всички железопътни линии от железопътната инфраструктура.

7.4. (нова - ДВ, бр. 44 от 2022 г., в сила от 14.06.2022 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2022 г., в сила от 04.10.2022 г.) Таксата по т. 7 за заявен и неизползван капацитет не се събира за периода от 1 януари 2022 до 31 декември 2022 г. в съответствие с Делегиран регламент (ЕС) 2022/1036.

8. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Таксата за заявен и неизползван капацитет се изчислява по следната формула:


Ткап = L*Скап, лв.,


където:

L е дължината в километри на неизползвания заявен и утвърден с годишния график за движение на влаковете капацитет под формата на трасе на влак;

Скап - таксата за заявен и неизползван капацитет за влаккилометър.

9. (нова - ДВ, бр. 30 от 2014 г., предишна т. 7, доп. - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Определените ставки за такса преминаване за влаккилометър и брутотонкилометър се намаляват, както следва:

а) за комбинирани превози с блок-влакове с 10%;

б) за превоз на товарни автомобили с блок-влакове с 30%.

10. (нова - ДВ, бр. 91 от 2019 г., в сила от 19.11.2019 г.) Фактуриране на таксата за достъп и използване.

За начислената такса за достъп и използване управителят на железопътната инфраструктура издава отделни фактури за:

а) начислената такса за преминаване;

б) начислената такса за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия;

в) начислената такса за заявен и неизползван капацитет.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 159 ОТ 12 ЮНИ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 50 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 15.06.2014 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 15 юни 2014 г.


Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 283 ОТ 14 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 91 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 19.11.2019 Г.)


§ 8. С постановлението се предвиждат мерки по прилагане на Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/909 на Комисията от 12 юни 2015 г. относно реда и условията за изчисляване на преки разходи, направени вследствие на извършването на влаковата услуга (ОВ, L 148 от 13 юни 2015 г.).

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 283 ОТ 14 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 91 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 19.11.2019 Г.)


§ 10. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 118 ОТ 9 ЮНИ 2022 Г.ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 44 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 14.06.2022 Г.)


§ 3. С постановлението се осигуряват мерки за прилагането на Регламент (ЕС) 2020/1429 на Европейския парламент и на Съвета от 7 октомври 2020 г. за установяване на мерки за устойчив железопътен пазар с оглед на избухването на COVID-19 (ОВ, L 333 от 12.10.2020 г.), изменен с Регламент (ЕС) 2022/312.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 118 ОТ 9 ЮНИ 2022 Г.ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 44 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 14.06.2022 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 304 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 79 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 04.10.2022 Г.)


§ 3. С постановлението се осигуряват мерки за прилагането на Регламент (ЕС) 2020/1429 на Европейския парламент и на Съвета от 7 октомври 2020 г. за установяване на мерки за устойчив железопътен пазар с оглед на избухването на COVID-19 (ОВ, L 333 от 12.10.2020 г.), изменен с Делегиран регламент (ЕС) 2022/1036.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 304 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ УПРАВИТЕЛЯ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 79 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 04.10.2022 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от датата на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките