Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 245 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОРГАНИ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА РЕШЕНИЕ № 1105/2011/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА ОТ 25 ОКТОМВРИ 2011 Г. ОТНОСНО СПИСЪКА НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ, КОИТО ДАВАТ ПРАВО НА ПР

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 245 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОРГАНИ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА РЕШЕНИЕ № 1105/2011/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА ОТ 25 ОКТОМВРИ 2011 Г. ОТНОСНО СПИСЪКА НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ, КОИТО ДАВАТ ПРАВО НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ ИМ ДА ПРЕМИНЕ ВЪНШНИТЕ ГРАНИЦИ И ВЪРХУ КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВЯ ВИЗА, И ОТНОСНО СЪЗДАВАНЕТО НА МЕХАНИЗЪМ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ТОЗИ СПИСЪК

Обн. ДВ. бр.80 от 19 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Определя реда за координация на дейността на националните органи по изпълнението на Решение № 1105/2011/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно списъка на документите за пътуване, които дават право на притежателя им да премине външните граници и върху които може да се поставя виза, и относно създаването на механизъм за създаването на този списък (ОВ, L 287 от 4.11.2011 г.).


Чл. 2. (1) Позицията на Република България относно признаването или непризнаването на документите за пътуване, включени в списъка, съставен по реда на Решение № 1105/2011/ЕС, включително при последващото му актуализиране, се изготвя и съобщава на Европейската комисия, наричана по-нататък "Комисията", в срок до три месеца от разпространяването му.

(2) В случай че позицията на Република България не бъде представена на Комисията в срока по ал. 1, документите за пътуване се считат за признати до съобщаването на позиция за непризнаване.

(3) Комисията се уведомява за всички промени на предходно съобщено признаване или непризнаване на даден документ за пътуване.

(4) Министерството на външните работи (МВнР) уведомява Комисията за позицията на Република България по ал. 1 и 3 чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз.


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Позицията на Република България по чл. 2, ал. 1 се изготвя от МВнР след получаване на становище на компетентните дирекции на МВнР и на позицията на Министерството на вътрешните работи (МВР), а когато се отнася до документи за пътуване, издавани на морски лица - и на позицията на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

(2) Позицията на Република България се изготвя след извършване на преценка за признаване или непризнаване на документи за пътуване, които не са включени в списъка по чл. 9в, ал. 3 от Закона на чужденците в Република България или са включени, но Република България все още не се е произнесла относно признаването или непризнаването им, при която се вземат предвид:

1. извършената от МВнР преценка по политически съображения;

2. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) техническите оценки, извършвани от МВР, а когато се отнася до документи за пътуване, издавани на морски лица - и от МТС;

3. хармонизираната позиция на държавите членки, постигната в рамките на Комитета, създаден по чл. 8 от Решение № 1105/2011/ЕС, когато такава е приета.

(3) Позициите на ведомствата по ал. 1 се утвърждават от ресорните заместник-министри, а окончателната позиция на Република България се утвърждава от ресорния заместник-министър на външните работи.


Чл. 4. (1) За целите на извършването на техническата оценка по чл. 3, ал. 2, т. 2 задграничните представителства на Република България в държавата, териториалната власт или международната организация, издала документа за пътуване, съдействат за получаване на образец на документа за пътуване и на информация за реда и условията за неговото издаване.

(2) В случай че не могат да бъдат получени образецът или информацията по ал. 1, Република България може да се обърне за съдействие към Комисията.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Дирекция "Консулски отношения" на МВнР изпраща списъка по чл. 2, ал. 1 на МВР, на МТС и на компетентните дирекции на МВнР за изготвяне на позиция и за съгласуване.


Чл. 6. За извършване на преценка по политически съображения по чл. 3, ал. 2, т. 1 компетентните дирекции на МВнР в 30-дневен срок от получаване на списъка предоставят становище на дирекция "Консулски отношения" на МВнР относно политическите съображения, основания и целесъобразност от признаване или непризнаване на документите, включени в списъка по чл. 2, ал. 1.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) В 30-дневен срок от получаването на списъка МВР и МТС предоставят на дирекция "Консулски отношения" на МВнР позиция, съдържаща техническата оценка на документите за пътуване, включени в списъка по чл. 2, ал. 1, а когато е възможно - и резултатите от оценките, които се извършват от експертната група към Европейската комисия по чл. 7 от Решение № 1105/2011/ЕС.


Чл. 8. В 30-дневен срок от получаването на позициите по чл. 6 и 7 дирекция "Консулски отношения" на МВнР изготвя окончателната позиция на Република България, която се утвърждава от ресорния заместник-министър на външните работи и се изпраща на Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз за уведомяване на Комисията.


Чл. 9. (1) В случаите, когато трета държава, териториална власт или международна организация изпрати образец на издаван от нея документ за пътуване, който не е включен в националния списък по чл. 9в, ал. 3 от Закона на чужденците в Република България или е включен, но Република България все още не се е произнесла относно неговото признаване или непризнаване, позицията на Република България по неговото признаване се изготвя по реда на чл. 3.

(2) Министерството на външните работи уведомява третата държава, териториалната власт или международната организация относно националната позиция по признаването или непризнаването на изпратения документ за пътуване.


Чл. 10. След утвърждаването на позицията на Република България по чл. 8 и 9 тя се изпраща на Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР за актуализиране на списъка по чл. 9в, ал. 3 от Закона на чужденците в Република България.


Чл. 11. Съгласувателната процедура по чл. 5 се прилага и при изготвяне на позицията на Република България за участие на заседание на Комитета по документите за пътуване, създаден по чл. 8 от Решение № 1105/2011/ЕС.


Чл. 12. При поискване на информация от Комисията относно известните фиктивни и осигуряващи прикритие паспорти с оглед съставяне на списъка по чл. 6 от Решение № 1105/2011/ЕС МВР предоставя информация на дирекция "Консулски отношения" на МВнР, която се изпраща чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз до Комисията.


Чл. 13. (1) За целите на актуализирането на списъка по чл. 2, ал. 1 МВнР уведомява Комисията за следните издавани документи за пътуване:

1. документи за пътуване, издавани от Република България на граждани на трети държави;

2. документи за пътуване, издавани от Република България на бежанци съгласно Конвенцията за статута на бежанците на Организацията на обединените нации от 28 юли 1951 г.;

3. документи за пътуване, издавани от Република България на апатриди съгласно Конвенцията за статута на апатридите на Организацията на обединените нации от 28 септември 1954 г.;

4. документи за пътуване, издавани от Република България на лица, които не са граждани на никоя държава и които пребивават в държава членка;

5. документи за пътуване, издавани от трети държави, териториални власти и международни организации в съответствие с чл. 5, параграфи 1 и 2 от Решение № 1105/2011/ЕС.

(2) Министерството на вътрешните работи предоставя списък на документите за пътуване по ал. 1, т. 1 - 5 на МВнР за уведомяване на Комисията по реда на чл. 2, ал. 4.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението:

1. "Техническа оценка на образец на документ за пътуване" означава установяване съответствието на изследвания обект с минималните изисквания на Международната организация на труда, съдържащи се в Конвенция № 108 за националните удостоверения за самоличност на моряците, 1958, ратифицирана с Указ № 1730 на Държавния съвет от 1976 г. (ДВ, бр. 93 от 1976 г.), на Международната организация за гражданско въздухоплаване, съдържащи се в ICAO Doc 9303, изследване на вложените защитни елементи и способността им да гарантират достоверността на данните и изображенията и да възпрепятстват незаконната им промяна.

2. "Трета държава или териториална власт" означава държава, съответно териториална власт на държава, която не е членка на Европейския съюз.


Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове във връзка с изпълнението на Решение № 1105/2011/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно списъка на документите за пътуване, които дават право на притежателя им да премине външните граници и върху които може да се поставя виза, и относно създаването на механизъм за създаването на този списък.


Промени настройката на бисквитките