Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 267 ОТ 26 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 267 ОТ 26 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ

Обн. ДВ. бр.84 от 2 Ноември 2012г., изм. ДВ. бр.70 от 9 Август 2013г., изм. ДВ. бр.60 от 22 Юли 2014г., изм. ДВ. бр.50 от 3 Юли 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.104 от 8 Декември 2020г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г., изм. ДВ. бр.53 от 8 Юли 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Съвет за защита на интелектуалната собственост към Министерския съвет, наричан по-нататък "Съвета".

(2) Съветът е консултативен орган за осъществяване на координация и сътрудничество между държавните институции, органите на местното самоуправление и неправителствените организации, работещи в областта на интелектуалната собственост, при провеждане на държавната политика в областта на защитата на интелектуалната собственост.


Чл. 2. (1) Съветът изпълнява следните функции:

1. съдейства на министерствата, ведомствата и другите органи при координацията на дейността им по защита на интелектуалната собственост;

2. разработва приоритетни мерки и действия за повишаване на ефективността от практическото прилагане на нормативните актове, регламентиращи отношения във връзка с интелектуалната собственост;

3. обсъжда проекти за нормативни и други актове, регламентиращи отношения във връзка с интелектуалната собственост;

4. подпомага сътрудничеството с юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на интелектуалната собственост;

5. подпомага изпълнението на значими национални и регионални проекти във връзка със защитата на интелектуалната собственост;

6. наблюдава и анализира правоприлагането в областта на защитата на интелектуалната собственост, като изисква информация от съответните органи за броя и резултатите от извършените проверки;

7. по предложение на председателя изпълнява и други задачи във връзка със защитата на интелектуалната собственост.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.)


Чл. 3. (1) Съветът се състои от председател, членове и секретар.

(2) Председател на Съвета е министърът на културата. Той може да възлага изпълнението на своите правомощия на заместник-министъра на културата, който е член на Съвета.

(3) Членове на Съвета са:

1. заместник-министър на културата;

2. заместник-министър на правосъдието;

3. (изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) заместник-министър на туризма;

4. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2022 г., в сила от 08.07.2022 г.) заместник-министър на икономиката и индустрията;

5. заместник-министър на вътрешните работи;

6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) заместник-министър на транспорта и съобщенията;

7. председателят на Патентното ведомство или определен от него заместник-председател;

8. председателят на Софийския градски съд;

9. заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура;

10. председателят на Съвета за електронни медии или определен от него член на Съвета;

11. председателят на Комисията за защита на конкуренцията или определен от него член на комисията;

12. председателят на Комисията за регулиране на съобщенията или определен от него член на комисията;

13. представител на Агенция "Митници";

14. представител на Националната агенция по приходите;

15. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2015 г., в сила от 03.07.2015 г.) представител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на Министерството на вътрешните работи;

16. (изм. - ДВ, бр. 60 от 2014 г., в сила от 22.07.2014 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2015 г., в сила от 03.07.2015 г.) представител на Главна дирекция "Национална полиция" на Министерството на вътрешните работи.

(4) Секретар на Съвета е директорът на дирекция "Авторско право и сродните му права" на Министерството на културата.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) В зависимост от разглежданите въпроси в работата на Съвета могат да бъдат канени представители на други държавни институции, на академичните среди, на неправителствени организации, работещи в областта на интелектуалната собственост, на организации на заинтересования бизнес, както и лица с висок обществен авторитет - автори, изпълнители, учени и др.


Чл. 4. (1) Министрите и ръководителите на други държавни институции, представени в Съвета, определят поименно основен и резервен член на Съвета. Когато основен член отсъства, той се замества от резервен член.

(2) Секретарят на Съвета се определя поименно от председателя със заповед.

(3) Съставът на Съвета, основните и резервните членове се определят поименно с писмена заповед от председателя.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.)

(5) При промяна в служебното положение, правомощията или функциите на членовете на Съвета министърът или ръководителят на съответната институция в едномесечен срок уведомява председателя и дава предложение за друг представител по чл. 3, ал. 3.


Чл. 5. (1) Председателят на Съвета:

1. представлява Съвета;

2. свиква заседанията и предлага дневния ред;

3. ръководи заседанията и цялостната работа на Съвета;

4. изпълнява други функции във връзка с работата на Съвета.

(2) Секретарят на Съвета:

1. организира подготовката на заседанията на Съвета;

2. осъществява оперативната координация на работата на Съвета;

3. организира съхраняването на документацията на Съвета.

(3) Административно-техническото, експертното и организационното обслужване на дейността на Съвета се осъществява от дирекция "Авторско право и сродните му права" на Министерството на културата.

(4) Към Съвета могат да се създават работни групи за подготовка на анализи, становища, проекти на нормативни актови и други материали във връзка с функциите по чл. 2. В състава на работните групи могат да участват представители на държавните институции и неправителствените организации по чл. 3. Работните групи се създават със заповед на председателя или на заместник-министъра на културата, който е член на Съвета.


Чл. 6. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) Съветът провежда заседания, които са открити, най-малко веднъж годишно. По мотивирано предложение на председателя или на не по-малко от една четвърт от членовете му Съветът може да реши да проведе закрито заседание или закрита част от заседание. На закритата част от заседанието не се допуска участието на лица по чл. 3, ал. 5.

(2) Заседанията на Съвета са редовни, ако на тях присъстват повече от половината плюс един от членовете.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) Решенията на Съвета се приемат с мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове. Съветът може да взема решения и неприсъствено чрез протокол, подписан без забележки от не по-малко от две трети от членовете му.

(4) Дневният ред и материалите за откритите заседания се изпращат на членовете не по-късно от 5 дни преди датата на заседанието и се публикуват на интернет страницата на Министерството на културата и в портала на консултативните съвети.

(5) Всеки член може да прави мотивирани предложения за допълване на дневния ред в срок до два дни преди датата на заседанието. Предложенията се гласуват преди началото на съответното заседание. Те задължително съдържат и проект на решение.


Чл. 7. (1) Председателят на Съвета може в зависимост от включените в дневния ред въпроси да кани за участие в откритите заседания на Съвета лица по чл. 3, ал. 5.

(2) Лицата по чл. 3, ал. 5 могат да участват в откритите заседания и когато не по-късно от седем дни преди заседанието са изпратили до секретариата становище, искане за участие по точка от дневния ред или мотивирано искане за включване на точка в дневния ред.

(3) Получените писмени становища, мнения и предложения от лица, които не са заявили участие в заседанието, се представят накратко от председателя, ако са свързани с точките от дневния ред.


Чл. 8. (1) За заседанията на Съвета се изготвя протокол, който се подписва от председателя и от секретаря. В протокола се вписват разгледаните въпроси, приетите решения и присъствалите лица.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) Проект на протокола от заседанията се изпраща на членовете на Съвета в двуседмичен срок, като се предоставя срок за бележки и/или коментари. Окончателният вариант на протокола се подписва от председателя и секретаря на Съвета.

(3) Секретариатът на Съвета изготвя резюме на протокола за всяко заседание и го публикува на страницата на Министерството на културата в интернет и на страницата на Съвета в портала на консултативните съвети.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.) Секретариатът на Съвета публикува периодично на страницата на Министерството на културата в интернет информация за дейността на Съвета и информацията по чл. 6, ал. 4 и чл. 8, ал. 3.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Министрите и ръководителите на административните структури по чл. 3, ал. 3, т. 1 - 7 и 10 - 16 в едномесечен срок от влизането в сила на постановлението определят основен и резервен член на Съвета.

(2) Предлага се на лицата по чл. 3, ал. 3, т. 8 и 9 да вземат участие в Съвета или да определят свои представители.


§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 22а от Закона за администрацията.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 ОТ 18 ЮЛИ 2014 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 60 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 22.07.2014 Г.)


§ 44. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 ОТ 26 ЮНИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 21 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 50 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 03.07.2015 Г.)


§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 333 ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 267 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2020 Г.)


§ 7. Министърът на културата или оправомощен от него заместник-министър в 3-месечен срок от влизането в сила на постановлението актуализира състава на Съвета за защита на интелектуалната собственост.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 5 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 53 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 08.07.2022 Г.)


§ 73. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките