Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 5.XII

РЕШЕНИЕ № 788 ОТ 28 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА РАЗПЛАЩАНИЯТА НА РАЗПОРЕДИТЕЛИ С БЮДЖЕТ ПО ДОГОВОРИ

 

РЕШЕНИЕ № 788 ОТ 28 НОЕМВРИ 2014 Г. ЗА РАЗПЛАЩАНИЯТА НА РАЗПОРЕДИТЕЛИ С БЮДЖЕТ ПО ДОГОВОРИ

В сила от 01.12.2014 г.

Обн. ДВ. бр.100 от 5 Декември 2014г., отм. ДВ. бр.58 от 26 Юли 2016г.

Отменено с т. 13 от Решение № 593 от 20 юли 2016 г. за условията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджет по договори - ДВ, бр. 58 от 26 юли 2016 г., в сила от 21.08.2016 г.

На основание чл. 7, ал. 1 от Закона за публичните финанси


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

РЕШИ:


1. Преди извършване на плащания по договори за суми на стойност, равна на или надвишаваща 100 000 лв., както и за суми на стойност под 100 000 лв., представляващи част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 100 000 лв., всички разпоредители с бюджет, без тези по бюджетите на Народното събрание и на съдебната власт, задължително изпращат на Националната агенция за приходите и на Агенция "Митници" по електронен път информация относно идентификационни данни за лицето, получател на плащането (пълно наименование/трите имена, ЕИК от ТР/ЕИК по БУЛСТАТ/ЕГН/ЛНЧ), размер на предстоящата за изплащане сума, данни за банковата сметка, по която ще бъде извършено плащането, и за нейния титуляр.

2. Информацията по т. 1 се изпраща не по-късно от 10 дни преди датата на плащането на следните електронни адреси:

а) за Националната агенция за приходите - payments@nra.bg;

б) за Агенция "Митници" - payments@customs.bg.

3. Плащанията по т. 1 се извършват само след като:

а) Националната агенция за приходите потвърди, че:

аа) лицето, получател на плащането, няма просрочени задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и други публични задължения, събирани от Националната агенция за приходите;

бб) лицето, получател на плащането, има просрочени публични задължения и са наложени обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; когато за обезпечаване на просрочените публични задължения Националната агенция за приходите е наложила запор върху предстоящата за изплащане сума, след получаване на разпореждане за изпълнение дължимото плащане от платеца по т. 1 се извършва към Националната агенция за приходите до размера на просрочените публични задължения;

б) Агенция "Митници" потвърди, че лицето, получател на плащането, няма публични задължения, събирани от митническите орани, а в случаите, когато лицето има такива задължения, че за публичните задължения са наложени обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

4. Потвърждението по т. 3 се извършва в 7-дневен срок по електронен път на електронен адрес, посочен от платеца.

5. В случаите, когато разпоредител с бюджет не е получил потвърждение от Националната агенция за приходите и/или от Агенция "Митници" в срока по т. 4, разпоредителят с бюджет незабавно уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и/или директора на Агенция "Митници" за неполучено в срок потвърждение по т. 3 и изисква потвърждение. Когато след повторното уведомяване не е получено потвърждение от Националната агенция за приходите и/или от Агенция "Митници", разпоредителят с бюджет извършва плащането съгласно договора и уведомява министъра на финансите.

6. В случаите, когато платци по договорите са Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", се извършва служебна проверка на лицето, получател на плащането, от съответната приходна агенция за наличие на просрочени публични задължения, като плащането по договора се извършва при спазването на изискванията на това решение.

7. Когато действията по т. 3 могат да доведат до забавяне на плащането, съответно до неизпълнение на договора и неустойки в тежест на разпоредителя с бюджет, министърът на финансите може да разреши плащането да бъде извършено и преди приключване на процедурата по т. 3 по мотивирано искане на съответния първостепенен разпоредител с бюджет.

8. Решението влиза в сила от 1 декември 2014 г.

9. За плащанията по договори след влизането в сила на това решение, за които не може да се спази срокът по т. 2 и да се получи потвърждение по т. 3, тъй като до договорената дата на плащане срокът е по-кратък от сроковете по т. 2 и 3, разпоредителят с бюджет уведомява незабавно Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" и извършва плащането. Този ред се прилага за плащания по договори, за които датата на плащане е не по-късно от 12 декември 2014 г.


Промени настройката на бисквитките