Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТ "КОРАБНА РАДИОЕЛЕКТРОНИКА" НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР"

 

НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТ "КОРАБНА РАДИОЕЛЕКТРОНИКА" НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР"

В сила от учебната 2015/2016 г.
Приета с ПМС № 59 от 17.03.2015 г.

Обн. ДВ. бр.21 от 20 Март 2015г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г.

Чл. 1. С наредбата се определят държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" в професионално направление 5.5. "Транспорт, корабоплаване и авиация" по специалност "Корабна радиоелектроника" от регулираната професия "Корабен радиоспециалист".

Чл. 2. (1) Висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" с професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника" се придобива чрез обучение във висши училища, които са акредитирани при условията и по реда на Закона за висшето образование.

(2) Обучението по специалността по ал. 1 и резултатите от него съответстват на ниво 6, подниво 6Б от Националната квалификационна рамка.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Подготовката на студентите по специалност "Корабна радиоелектроника" се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование (ЗВО), на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както е изменена (Конвенция STCW), и Директива 2008/106/ ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно минималното ниво на обучение на морските лица (OB, L 323, 03/12/2008), Директива 2012/35/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 г. за изменение на Директива 2008/106/ЕО относно минималното ниво на обучение на морските лица (OB, L 343, 14.12.2012 г.), на Кодекса на търговското корабоплаване ( КТК), на Наредба № 6 от 2012 г. на министъра на транспорта и съобщенията за компетентност на морските лица в Република България (ДВ, бр. 31 от 2012 г.) и на тази наредба.

Чл. 3. Приемането на студенти се извършва чрез конкурсен изпит, определен от висшето училище.

Чл. 4. (1) Обучението се извършва по специалността по чл. 1 от професионално направление 5.5. "Транспорт, корабоплаване и авиация" от Класификатора на областите на висше образование и на професионалните направления (ДВ, бр. 64 от 2002 г.) и е със срок не по-малък от 4 години и придобиване на не по-малко от 240 кредита.

(2) Лицата, които се обучават по индивидуален учебен план и са придобили изискуемите 240 кредита, имат право да завършат обучението си преди срока по ал. 1.

Чл. 5. (1) Обучението по чл. 4 се провежда по учебни планове, които се утвърждават от академичния съвет на висшето училище. Учебният план включва задължителни, избираеми и факултативни учебни дисциплини.

(2) Задължителните учебни дисциплини осигуряват фундаментална подготовка по избраната специалност по чл. 1 от професионално направление 5.5. "Транспорт, корабоплаване и авиация".

(3) Избираемите учебни дисциплини осигуряват специфични знания и компетентности от областта на специалността по чл. 1.

(4) Факултативните учебни дисциплини дават възможност за получаване на знания и умения в различни научни области в съответствие с интересите на студентите.

Чл. 6. (1) Не по-малко от 70 на сто от лекционните курсове по задължителните и избираемите учебни дисциплини се възлагат на хабилитирани преподаватели в област на висше образование "Технически науки" на основен трудов договор във висшето училище.

(2) С решение на академичния съвет до 30 на сто от лекционните курсове по задължителните и избираемите учебни дисциплини могат да бъдат възлагани на нехабилитирани преподаватели с образователната и научна степен "доктор".

Чл. 7. (1) Обучението се извършва в редовна и в задочна форма.

(2) Общият хорариум за обучение в редовна форма по учебен план е не по-малък от 2200 академични часа.

(3) В задочна форма на обучение се изпълняват изискванията, предвидени в учебния план по специалността, като аудиторната заетост не може да бъде по-малка от 50 на сто от предвидената в учебния план за редовна форма.

Чл. 8. (1) Обучението за придобиване на висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационната степен "бакалавър" осигурява знания, практически умения и компетентности, необходими за получаване на професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

(2) Чрез обучението се придобиват:

1. знания по:

а) висша математика, физика и информационни технологии;

б) теория на електрическите вериги, електротехническа безопасност, електротехнически материали;

в) теория на сигналите и системите;

г) аналогова, цифрова и микропроцесорна техника;

д) разпространение на радиовълни, антени и микровълнова техника;

е) телекомуникационна техника, мобилни комуникации, радиорелейни и спътникови системи;

ж) корабни комуникационни, радиолокационни и радионавигационни системи;

з) електронни и радиотехнически системи, осигуряващи безопасността на корабоплаването и на човешкия живот на море;

и) основи на морското право;

к) английски език в степен, позволяваща комуникиране и ползване на литература по специалността;

2. умения за:

а) самостоятелно действие и прояви на инициативност;

б) съобразителност, решителност, поемане на отговорност;

в) издръжливост на физически и психически натоварвания;

г) адаптиране към нови условия и дейности;

д) администриране и управление на професионални дейности, екипи и ресурси;

3. компетентности:

а) да работи с блокови и принципни схеми на електронни устройства;

б) да измерва основните параметри на електронна апаратура;

в) да открива и да ремонтира неизправности в корабното електронно оборудване на ниво модул;

г) да експлоатира корабното радиоелектронно оборудване, включително на техническите средства на Световната морска система за безопасност при бедствия (СМСББ), съгласно методиките и правилата за работа;

д) да извършва радиообмен в съответствие с международните конвенции;

е) да работи с комуникационни средства и да ги настройва при подходящи режими на работа, включително цифрово избирателно повикване и пряка буквопечатаща телеграфия;

ж) да използва радиотранспондери и аварийни радиобуйове;

з) да използва съвременни програмни продукти.

Чл. 9. (1) Учебният план за теоретично обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност "Корабна радиоелектроника" включва задължителни учебни дисциплини с минимален хорариум (брой академични часове), както следва:


№ по ред

Учебни дисциплини

Минимален брой академични часове

1.

Фундаментална инженерна подготовка

500

2.

Теория на радиотехническите системи

500

3.

Комуникационни и радиотехнически средства и системи

700

4.

Експлоатация и поддръжка на корабно комуникационно оборудване

200

5.

Чуждоезикова подготовка

300

 

ОБЩО:

2200

(2) В учебния план могат да се включват и други задължителни учебни дисциплини извън посочените в ал. 1.

(3) Избираемите и факултативните учебни дисциплини, техният хорариум и кредити се определят от висшето училище.

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Задължителното практическо обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност "Корабна радиоелектроника" включва учебна технологична и тренажорна практика на тренажори, отговарящи на изискванията на Правило I/12 и на раздел А-I/12 от част А на Приложението на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както е изменена (Конвенция STCW), и одобрени от Изпълнителна агенция "Морска администрация" в съответствие с чл. 61 на Наредба № 6 от 2012 г. на министъра на транспорта и съобщенията за компетентност на морските лица в Република България.

Чл. 11. (1) Обучението за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" завършва с държавни изпити по специалност "Корабна радиоелектроника" и по специалност "Правила и комуникационни процедури" на английски език.

(2) Държавният изпит по специалност "Правила и комуникационни процедури" се провежда по функции, определени от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както е изменена (Конвенция STCW).

(3) Държавните изпити се провеждат пред изпитни комисии, в състава на които се включват не по-малко от трима хабилитирани преподаватели по специалността от висшето училище. В комисиите могат да се включат и до две хабилитирани лица в област на висшето образование "Технически науки" от други висши училища, специалисти от Изпълнителна агенция "Морска администрация", както и други специалисти от професионалната област.

(4) Съставът на комисиите по ал. 3 се определя със заповед на ректора на висшето училище.

(5) Студентите, изпълнили задълженията си по учебен план и положили успешно държавни изпити, получават диплома за завършено висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "бакалавър".

(6) Лицата, получили диплома за завършено висше образование по ал. 5, придобиват професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Лицата, приети преди влизането в сила на наредбата, продължават и завършват обучението си по учебните планове и при условията и по реда, при които са били приети.

§ 2. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да издават дипломи за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност "Корабна радиоелектроника" и професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование и влиза в сила от учебната 2015/2016 г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 5 МАЙ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 36 ОТ 2022 Г.)


§ 61. В Наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "бакалавър", приета с Постановление № 59 на Министерския съвет от 2015 г. (ДВ, бр. 21 от 2015 г.), навсякъде думите "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят с "министъра на транспорта и съобщенията".

Промени настройката на бисквитките